ząbki czosnku bardzo drobno posiekane · 2 woreczki ryżu basmanti · sezam Marynata: · 1 łyżka sos sojowego ciemnego · 1 łyżka sosu sojowego jasnego · 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków(...)być tyle, aby kawałki mięsa zatopiły się w całości), smażyć mięso w 2 porcjach. Po usmażeniu osączyć z oleju papierowym ręcznikiem. W międzyczasie ugotować ryż. Wymieszać wszystkie składniki sosu. W woku podsmażyć chili i czosnek. Dodać sos i gotować mieszając, aż zgęstnieje. Dodać kurczaka, podgrzewać chwilę cały czas mieszając aby pokrył się sosem. Posypać dymką i sezamem
Mania Gotowaniazabiegowi ryż będzie jeszcze bardziej kleisty. Przygotowujemy zaprawę do ryżu: 2 łyżki octu ryżowego, 1/2 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki cukru. Ugotowany i zimny ryż zalewamy w/w zaprawą. Łososia norweskiego marynujemy w sosie sojowym ciemnym, i słodkim occie ryżowym, najlepiej około 1 godziny. Wszystko w przygotowanym miseczkach stawiamy na stole, grillujemy łososia norweskiego, i wraz z zaproszonymi gości(...)poniżej. przykładowe kombinacje: - łosoś norweski, awokado, mango, serek śmietankowy, ryż biały - łosoś norweski, ananas, awokado, majonez, ryż curry - łosoś norweski, wasabi, awokado, ananas, mango i serek śmietnakowy, ryż curry - podajemy z sosem sojowym lub z słodko- ostrym sosem chińskim I szybkim ruchem rolujemy na macie rolki (zdj. poniżej). Pamiętajcie, że nie powinno się zjeść więcej niż 1 rolkę
SMYKWKUCHNIIndii, Japonii oraz gamę produktów bezglutenowych. Do testowania otrzymałam świetny zestaw, który na pewno wykorzystam do sushi (a ciasteczka chętnie schrupię :)). W mojej paczuszce była: zaprawa do ryżu ocet ryżowy mata bambusowa sos sojowy imbir różowy ciasteczka bezglutenowe Od razu mam ochotę zakasać rękawy i lepić nigiri oraz maki! zaprawa do ryżu ocet ryżowy imbir różowy mata bambusowa
Brzuszki Łakomczuszkifareast-language:EN-US;} Składniki: arkusze Nori torebka ryżu ¼ ogórka zielonego 2-3 plastry łososia wędzonego ½ awokado pasta wasabi kiełki fasoli mung (u mnie w zalewie ze słoiczka) sos sojowy Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Awokado obrać ze skórki, pokroić na wąskie paski. Ogórka obrać, przekroić na 4 części, z każdej wykroić miąższ. Kiełki fasoli odsączyć. Arkusz(...)powierzchni. Ryż smarujemy w miejscu, w którym będziemy układać dodatki, cienką linię pasty wasabi. Przygotowałam 2 różne rolki. W pierwszej dodatkami są: ogórek, łosoś i awokado. W drugiej rolce: łosoś, awokado, kiełki. Całość dokładnie zwijamy z matą bambusową, ściskając aby całość dokładnie się skleiła. Tak zwiniętą rolkę kroimy na mniejsze, równe kawałki. Podajemy z sosem sojowym
kulinarnyswiatdomiktórego prawie nie musiałam doprawiać. No i ten zapach pozostający w kuchni jeszcze długo po gotowaniu. Rewelacja. Potrzebne nam: - słoiczek sosu curry zielone - pojedyncza pierś z kurczaka - pół papryczki ostrej - szalotka - sól do smaku - mięta otarta suszona - 3/4 szklanki ryżu - łyżka octu jabłkowego - 2 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie: Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gotowy mieszamy z octem wymieszanym(...)czasu, aż zrobi się miękkie i przestanie być surowe. Solimy mięso i dodajemy sos oraz łyżeczkę mięty. Gotujemy przez parę minut. Gdy sos się zagotuje, nakładamy na talerze ryż i polewamy sosem. Teraz wystarczy posypać krążkami papryki i zajadać ze smakiem
W poszukiwaniu inspiracjiGołąbki to proste i smaczne danie, chociaż nieco pracochłonne. Farsz do gołąbków składa się u mnie z niezbyt tłustej mielonej łopatki wieprzowej i ryżu, zaś sos oczywiście jest pomidorowy. Chociaż raz na kwartał w moim domu obowiązkowo muszą być na obiad gołąbki. Gołąbki zazwyczaj przygotowuję w szybkowarze, co przyśpiesza gotowanie i zapobiega rozprzestrzenianiu się po kuchni zapachu gotowanej kapusty. Czas(...)gołąbków) 1 średnia główka białej kapusty 1 kg mielonej łopatki wieprzowej 200 g ryżu (u mnie basmati kupiony TUTAJ ) 3 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego 1 łyżka czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie) 2 łyżeczki soli sos pomidorowy: 2 - 3 dojrzałe pomidory 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego
Kuchcik gotujewarzywa sprawiają, że danie jest świeże, lekkie i kolorowe. Składniki (dla 2 głodnych osób) : 30 dag schabu wieprzowego 1 cebula 3 marchewki 1 papryka 1 mała cukinia sos sojowy, pieprz 2 woreczki ryżu kurkuma Marynata: 1 łyżka sosu sojowego 0,5 łyżki oleju pieprz papryka słodka chilli curry 2 ząbki świeżego czosnku lub czosnek suszony Mięso umyć i pokroić(...)również pokroić w paski. Na rozgrzaną, suchą patelnie wrzucić mięso i smażyć do zarumienienia, dodać warzywa i smażyć, aż zmiękną, ale nadal będą al dente. Przyprawić sosem sojowym i pieprzem. Podawać z ryżem ugotowanym z kurkumą, która nada mu ładny, żółty kolor
Dobra karmapodsmażać kilka minut. Dodać pastę pomidorową, dobrze wymieszać i podsmażyć jeszcze 2 minuty. Ryż po kreolsku z kiełbasą andouille podawać na gorąco, można posypać szatkowanym szczypiorem i ostrym sosem. Post Ryż po kreolsku z kiełbasą andouille pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni
Pociąg Do Kuchnizerwałam porządny pęczek koperku. Będzie ryba! A jak ryba, to sos. W końcu każda ryba pływa! Zapraszam więc dziś na rybny, jarski obiad, typowo piątkowy. DORSZ PANIEROWANY Z RYŻEM I SOSEM KOPERKOWYM. 4 filety dorsza 1 jajko 3 łyżki mleka sól, pieprz, odrobina tymianku sok z 1 cytryny szklanka bułki tartej szklanka mąki Jajko rozmąciła. Dorsza oprószyłam przyprawami, skropiłam cytryną(...)pęczek posiekanego koperku sól, biały i ziołowy pieprz sok z 1/2 cytryny Śmietankę zagotowałam z sokiem z cytryny i koperkiem, doprawiłam. Jeśli będzie zbyt gęsty, można dolać mleka. Ugotowałam ryż według przepisu na opakowaniu, czyli w stosunku 1 miarka ryżu na 2 miarki wody. Podałam na gorąco! Smacznego
W kuchni Karmel-itkiprostu genialne. Jeśli lubicie ostre jedzenie, możecie wzbogacić potrawę o posiekaną, świeżą papryczkę chilli. Ja tym razem wybrałam wersję łagodną. Taka wołowina najlepiej smakuje podana z ryżem jaśminowym. Wołowina w sosie ostrygowym z nerkowcami: 2 steki wołowe z rostbefu (każdy po ok. 250 g) 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1/2 szklanki orzechów nerkowca (można zastąpić ziemnymi) 4 łyżki sosu(...)zacznie wrzeć, dodajemy usmażone mięso, paprykę i nerkowce. Mieszamy dokładnie i nakładamy na półmisek lub talerze. Na wierzchu rozsypujemy dymkę i sezam. Podajemy z ryżem lub makaronem ryżowym. Post Wołowina w sosie ostrygowym z nerkowcami pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuDziś polecam Wam pyszny i prosty przepis na obiad dla całej rodziny – klopsiki w aromatycznym pomidorowym sosie . Idealne do ziemniaków, ryżu, kasz, a nawet kromki chleba. U nas Wszyscy je lubią. Małe mięsne kluseczki i pyszny sos sycącą na długo, a przygotowanie jest naprawdę proste. Spróbujcie, polecam. Składniki: Na pulpeciki: 1 kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 bułka(...)gotowania, dobrze rozmieszana z odrobiną sosu w miseczce się nie zważy), gotujemy jeszcze chwilę. Śmietana ma złagodzić pomidorowy smak sosu (moja rodzina woli łagodniejsze sosy). Pulpeciki w sosie podajemy z ziemniakami, ryżem, kaszami, a nawet z chlebem. Smacznego
Słodkie okruszkikurczaka cukinia pół papryki czerwonej i żółtej marchew świeży korzeń imbiru, ok 1 - 2 cm 2 ząbki czosnku cebula szczypior od dymki sól, pieprz, słodka czerwona papryka sos teriyaki ryż Wykonanie: Mięso kroimy w paski lub kostkę (jak lubicie), przekładamy na rozgrzaną patelnię z 2 łyżkami ojeju. Doprawiamy solą i pieprzem. Do mięsa dodajemy warzywa, imbir i czosnek. Smażymy(...)minutach, gdy składniki zaczną puszczać soki :) doprawiamy słodką papryką. Smażymy kolejne 5 minut. Następnie dodajemy sos teriyaki, ja dodałam 2/3 butelki, czyli ok 100 - 150 ml. Mieszamy wszystkie składniki i po ok 2 minutach przekładamy na talerze. Podajemy z ryżem, posypane grubym szczypiorem (z dymki). Smacznego
Taste Of My DayKolejna odsłona moich ulubionych pulpetów. Tym razem mięso wzbogaciłam pieczarkami oraz ryżem, a sos aromatycznymi warzywami. Wyszło lekko i pysznie :)) Składniki: 600g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe) 150g pieczarek 1 woreczek ugotowanego brązowego ryżu (100g) 2 jajka 1 cebula 2 marchewki kawałek pora 2 łodygi selera naciowego 2 łyżki mąki sól pieprz liść laurowy ziele angielskie majeranek koperek(...)śmietana 18% olej Wykonanie: Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Do miski wrzucamy zmielone mięso, 3/4 woreczka ugotowanego ryżu, pieczarki z cebulą, jajko. Solimy, pieprzymy, dodajemy majeranek i wyrabiamy dokładnie, aż do połączenia się składników. Zwilżonymi dłońmi formujemy nie duże pulpety. Do garnka z wodą wkładamy starte na oczkach marchewki, pokrojony drobno por i seler naciowy oraz
Walijskie PichcenieMoje ulubione danie z dzieciństwa :-) Uwielbiam to połączenie mięsa, ryżu, kapusty i sosu pomidorowego. Z podanych poniżej składników wyszło mi 7 bardzo dużych gołąbków. SKŁADNIKI 1 duża główka kapusty białej 500 g mielonego mięsa wieprzowego (u mnie z łopatki) 1 mała cebula oliwa 2 opakowania ryżu (2 x 100 g) pieprz, sól Na sos pomidorowy: 1 mały sok pomidorowy(...)pieprzem, po czym smażyć mieszając od czasu do czasu, do momentu, aż mięso nie będzie surowe. W wysokim garnku zagotować wodę, lekko ją osolić i wrzucić woreczki z ryżem. Gotować według instrukcji na opakowaniu (u mnie 15 minut), po czym wyciągnąć z wody. Wymieszać mięso mielone z ryżem i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Na dnie dużej brytfanny
Passions hobbies life200g pędów bambusa 100ml bulionu 150ml mleczka kokosowego 1 średnia papryczka chili 2 kawałki trawy cytrynowej duża garść bazylii tajskiej kilka łyżek soku z limonki 1 łyżka sosu rybnego Do podania 125g ryżu jaśminowego Instrukcje Nogi lub piersi z kaczki lekko solimy i umieszczamy w brytfannie podlewając kilkoma łyżkami wody. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni pod przykryciem(...)pół. Do gotującego się curry dodajemy mięso, liczi, pędy bambusa oraz bazylię tajską (której część zostawiamy do dekoracji). Gotujemy jeszcze powoli przez 10 minut pod przykryciem. Podajemy z ryżem jaśminowym i sosem z duszenia. Uwagi Jeśli przygotowujemy danie dla 4 osób, możemy też upiec całą kaczkę i podzielić ją już po upieczeniu – takie założenie przyjmuje zresztą przepis, na którym bazowałem
Kulinarna Pokusa