wielu dań, ale też doskonałym składnikiem zbilansowanej diety. Najlepsze i najzdrowsze są oczywiście spożywane na surowo. W kuchni można je wykorzystywać wszechstronnie – do sałatek, surówek, przystawek, pierogów, makaronów, ryżu, zup, sosów, deserów, ciast, koktajli. Przetworzone – na dżemy, konfitury, wina, nalewki, likiery . Idealne ciasto na niedzielę … i nie tylko – truskawkowo waniliowa zebra. Ciasto półkruche: - 500 g mąki krupczatki
mojewypiekiinietylkoUwielbiam pieczarki. Idealne jako dodatek do najróżniejszych sosów mięsnych, ryżu, sałatek, dań na bazie kapusty (polecam Wam moją wersję młodej kapusty) oraz od tak same w panierce. Dzisiejszy przepis na szybkie pieczarki w chrupiącej lekko musztardowej panierce są wspaniałą propozycją na przyjęcie (w większej ilości), jako dodatek do dań głównych lub jako samodzielne danie ze świeżym pieczywem (osobiście
Słodkie okruszkiprzeciągnąć. Choć i tak wiadomo, że efekt końcowy w dużej mierze będzie zależał od jakości mięsa. Po pieczeniu - dajemy chwilę odpocząć mięsku. Kroimy w plastry. Podajemy z ryżem i sosem czosnkowym zrobionym w tzw. międzyczasie. No rewelka. Prosto, smacznie i lekko, a przy okazji odrobinkę inaczej. Polecam
Kuchnia po mojemusosem bolognese – zamówiliśmy „połówkę”, nie zapiekane, a robione na patelni, mniejsza porcja, bo dla dziecka Sander Di Mare, sandacz duszony w piecu z duszonymi warzywami, sos winny, ryż Poprosiliśmy, aby dania główne podać niezależnie od przystawek. Zupę i krewetki otrzymaliśmy po ok. 40 minutach do złożenia zamówienia. Oba dania były bardzo gorące. Krewetki zapiekane, więc prosto
Kucharzycaotyłej. Mijając stragany z ogromnymi garami tłuszczu w których skwierczały obiady dla tubylców nie mogłam się temu nadziwić. Bo jak to... jedzenie najważniejszym posiłkiem dnia, najlepiej smażone, dużo ryżu i sosów, ah no i nie zapominajmy o panierkach. O zgrozo! Gdzie żywieniowiec w takim świecie odnajdzie sens wpajanej mu nauki ?! No ale... McDonalny puste, KFC nie widać, czekolada, chemia...? Tylko
Gawron w rosolejaglana i gryczana ugotowane razem). W Habanero kupicie m. in. meksykańskie quesadille i burito. Jest jedna opcja wegetariańska. Zamiast mięsa ciecierzyca, poza tym dużo warzyw i dobrej jakości ryż. Kilka sosów do wyboru, warty polecenia jest sos mango, pomińcie salsę (chyba że nie przeszkadza wam posmak octu, podstawą prawdziwej meksykańskiej salsy verde powinna być miechunka pomidorowa). Jedzenie jest świeże, smaczne
Qlinarnie i Qlinarniekotlety w bułce tartej, ale wtedy będą potrzebować więcej tłuszczu. Gotowe osuszamy na papierowych ręcznikach i można podawać. Podawać z czym kto chce, jako dodatek do ziemniaków, ryżu. Z sosem grzybowym czy też pieczarkowym. Mnie jednak najbardziej smakują same, uwielbiam smak takiej przypieczonej kapusty. Na smak kotletów ma także sezam, takie podsmażony jest bardzo aromatyczny i wyraźny
Dieta moja pasjadań. Z pewnością każdy roślinożerca zechce przygotować substytut jaja z siemienia lnianego, wegański parmezan, domowe mleko z migdałów czy kokosową bitą śmietanę. Mnie natomiast bardzo zaciekawił przepis na ryż kalafiorowy, sos z orzechów ziemnych i marynowaną cebulę. Z pewnością je wypróbuję. Kolejny punkt programu to METODY, czyli różnego rodzaju sposoby na ulepszenie przepisów i poprawę jakości pracy w kuchni
Roślinna - blog wegańskinajśmielsze oczekiwania! Zapach podczas robienia był fenomenalny, a smak wprost wyborny! Ketchup z cukinii rzeczywiście jest pyszny. Idealny jako dodatek do kanapek czy pizzy, wyśmienity do użycia jako sos do ryżu. Czyżby lepszy niż tradycyjny ketchup z pomidorów? :) Z góry uprzedzam, iż moja wersja ketchupu z cukinii jest dość pikantna , warto wyregulować tu ilość przypraw pod swoje podniebienie, jeśli chce
Grunt to przepis!swój wcześniej rozmroziłam - nie jest to konieczne, można przedłużyć czas gotowania groszku o ile będzie to konieczne). Doprawić sos solą i pieprzem. Podawać mięso z dużą ilością sosu z ryżem lub bagietką. Posypać kolendrą. Smacznego
Stare Garyktórego chodziłyśmy jako filolożki aktywnie studiujące. Tym razem nie będę się rozpisywać. To trzeba po prostu zrobić. Wrzucam Wam posta i idę do Kuchni ;) Propozycja podania: kofta + brązowy ryż + surówki + sos do kofty Kofta indyjska www.kuchniasmakow.blogspot.com 150 gram białego półtłustego sera 3 średnie ugotowane ziemniaki 1 cebula natka pietruszki papryka konserwowa - do smaku, pokroić w kostkę 1 jajko, mąka
Kuchnia smakówpanierujemy w jajku i bułce tartej i smazymy na zloty kolor.Roladki możemy też upiec w rękawie do pieczenia!.Gotowa potrawę podajemy z ziemniakami lub ryżem z sosami lub bez jeśli danie ma być dietetyczne.Smacznego!. SAŁATKA Z KAPUSTY : ************************** 1 mała biała kapusta poszatkowanej drobno 1 duża marchewką startą na tarce o dużych otworach posiekana natka pietruszki 1 kubek jogurtu naturalnego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSkładniki: Gołąbki: 1 kg mięsa mielonego 1 mała główka białej kapusty 5 dużych jaj 6 łyżek kaszy manny 6 łyżek ryżu 2 łyżki słodkiej papryki mielonej pieprz sól przyprawa uniwersalna Dodatkowo: bułka tarta do panierowania olej do smażenia Sos pomidorowy (proporcje na 1 litr wody): 1 kostka rosołowa (lub mięsna) 6 łyże koncentratu pomidorowego 6 łyżek ostrego i gęstego keczupu(...)podane proporcje gołąbków trzeba przynajmniej 2 litry), dodajemy kostkę rosołową, keczup i koncentrat i mieszamy do rozpuszczenia. Do sosu wkładamy gołąbki i gotujemy 40-50 minut, aż ryż będzie miękki. Sos zaprawiamy śmietaną 30%. Rada: Sos można dodatkowo zagęścić mąką, ale nie powinno być takiej potrzeby - gęsty keczup i koncentrat w połączeniu z bułką tartą z panierowania gołąbków dają odpowiednią
Kolorowy Przepisownikminut do lodówki. Po tym czasie roladki wygładzić za pomocą zwilżonych dłoni. Smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu (na ręczniku kuchennym). Podawałam z ryżem i sosem serowo-czosnkowym
Di gotuje