sos do ryżu - 5162 przepisów (strona:19/345)

Indyjski kurczak Mughlai 112

okazało się strzałem w dziesiątkę. Udka kurczaka duszone w orientalnym sosie były soczyste a nad garnkiem roznosił się przyjemny migdałowo-kardamonowy aromat. Do tego dania koniecznie ugotujcie też ryż bo sosu po duszeniu mięsa jest sporo i żal go wylewać. Jako, że jest to danie jednogarnkowe, typu curry - łatwe do odgrzania i wręcz zyskujące wtedy na smaku - warto przygotować większą

Milion Smaków
Kurczak w sosie pomarańczowo-imbirowym z brązowym ryżem 163

Cudowny, błyskawiczny obiad lub kolacja :) Kruchy, soczysty kurczak podany z aromatycznym sosem pomarańczowo-imbirowym z nutą czosnku o pięknym kolorze, który uzyskujemy przez dodatek kurkumy. Podajemy z ulubionym gatunkiem ryżu - u mnie brązowy :)   Marynata : sok z dwóch pomarańczy 1 łyżeczka skórki pomarańczowej 2 łyżki octu winnego 2 łyżeczki imbiru 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki białego pieprzu(...)kubku rozmieszać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej z 1 łyżką wody. Dodać do marynaty i wymieszać. Zagotować, trzymać na palniku do zgęstnienia.  Mięso pokroić na plasterki. Podawać z ryżem, polane sosem i posypane słodką papryką lub kolendrą. Smacznego! Przepis ze strony Kwestia Smaku

Chocolate Muffin Blog
Kurczak w sosie pomidorowym z ryżem i jogurtem greckim 255

Aromatyczny kurczak w marynacie z oliwy, czosnku i tymianku, podany z gorącym sosem pomidorowym i brązowym ryżem oraz kleksem jogurtu greckiego. Błyskawiczne danie, które naprawdę robi wrażenie! Jest przy tym niezwykle proste i zdrowe, wręcz dietetyczne :) Marynata i mięso: 5 łyżek oliwy 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę lub rozgniecione 1 łyżka tymianku 1 łyżka soku z cytryny(...)czosnek i cukier, posolić. Przykryć i dusić  ok. 10 minut na dużym ogniu. Dodać mięsko i gotować jeszcze 10 minut na mniejszym ogniu. Na talerzu ułożyć ryż i mięso, polać sosem i udekorować łyżeczką jogurtu. Smacznego! *źródło inspiracji  Kwestia Smaku

Chocolate Muffin Blog
Boczniaki w sosie sojowym ze szpinakiem i nerkowcami 304

orzechów nerkowca do podania: ryż np.: jaśminowy czy basmati'; document.write(" "); Boczniaki kroimy na paseczki. Imbir i czosnek drobno siekamy. W kubeczku łączymy składniki sosu: sos sojowy, miód, sok z limonki oraz chilli – dokładnie mieszamy. Ryż gotujemy w osolonym wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu. W czasie gdy ryż się gotuje, rozgrzewamy w woku (lub na bardzo dużej patelni) olej(...)zmniejszyć swoją objętość. Dodajemy szpinak i smażymy jeszcze ok. 2-3 minuty. Do grzybów wlewamy przygotowany wcześniej sos. Mieszamy, aby wszystkie boczniaki nabrały smaku od sosu. Podsmażamy razem jeszcze chwilę i podajemy z ugotowanym ryżem i posiekanymi oraz podprażonymi na suchej patelni orzechami nerkowca.   Post Boczniaki w sosie sojowym ze szpinakiem i nerkowcami pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Wołowina w sosie słodko kwaśnym 212

Wołowina w sosie słodko kwaśnym to pyszne danie, które podaję z białym ryżem. Cechą tego przepisu jest to, że nie zawiera on aż tyle składników. Wołowina w sosie słodko kwaśnym jest mimo wszystko bardzo aromatyczna i smaczna. Delikatny w smaku sos fantastycznie podkreśla smak mięsa. Do tego dania potrzebna jest wołowina dobrej jakości, pokrojona na bardzo cienkie paski. Obtoczone mięso(...)samym oleju podsmaż dymkę pokrojoną w piórka. Przygotuj sos. Wszystkie płynne składniki umieść w rondelku. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno pokrojony imbir. Zagotuj sos dodaj mięso i wymieszaj. Ugotuj ryż. Podaj wołowinę z ryżem posypaną dymką i prażonym sezamem. The post Wołowina w sosie słodko kwaśnym appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Czekoladowy deser ryżowy z wiśniami 111

Czekoladowy deser ryżowy z gorącym sosem wiśniowym i kremówką. Prawdziwa rozpusta i bomba kaloryczna ;) Idealny na grudniowy, zimny wieczór. Składniki na 2-3 porcje: 100 g ryżu 500 ml mleka 25 g kakao 50 g gorzkiej czekolady słoik wiśni (mój miał 570 g) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 100-150 g śmietany(...)mąką ziemniaczaną. Pozostały sok zagotować, dodać sok z mąką ziemniaczaną. Ciągle mieszając gotować przez minutę. Dodać wiśnie. Odstawić z ognia. 3. Kremówkę ubić. 4. Na talerz nałożyć czekoladowy ryż, polać sosem z wiśniami, dodać kremówkę. Smacznego. Przepis pochodzi z magazynu "To jest PYSZNE

Moja Galeria Smaku
Piers z kurczaka, pieczarki,papryka. A'la risotto. Szybki, smaczny obiad. 410

ryż biały ( 2 woreczki po 100 gr ) - duża pojedyncza pierś z kurczaka - pieczarki ( ok.30 dkg.) - pół czerwonej papryki - domowa wegeta, czosnek mielony,papryka czerwona mielona, sos sojowy, - śmietana 12% - mąka ok. 3 łyżki Wykonanie Ryż gotuję w osolonej wodzie w/g przepisu na opakowaniu i zostawiam pod przykryciem, aby napęczniał. Pierś kroje w średniej wielkości kostkę, pieczarki w plasterki, paprykę(...)całą wodę. Doprawiam wegetą, czosnkiem, papryką i sosem sojowym. Wlewam śmietanę pomieszana z wodą i mąką. Mieszam i duszę jeszcze jakieś 3 minuty. Na talerze rozkładam porcje gotowanego ryżu, polewam przygotowanym sosem ( gulaszem ). Gotowe. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Czerwony ryż z papają i kapustą Pak Choi 191

Choi 1 papaja 2 papryczki chilii (użyłem 'Bird's Eye') 2 cebule ze szczypiorem 2 łyżki jasnego sosu sojowego 2 łyżki sosu sezamowego 2 łyżki słodkiego sosu chilli Sposób przygotowania: Ryż ugotować bez dodatku soli według sposobu opisanego powyżej. Kapustę podzielić na liście i pokroić na kawałki (ogonek kroimy w poprzek). Cebulę wraz ze szczypiorem posiekać.  Papaję obrać, usunąć(...)pestek winogron, bo jest prawie bezwonny). Gdy będzie gorący, wrzucić kapustę  z cebulą oraz dwie rozgniecione bokiem noża papryczki chilli i zasmażać 1 minutę. Dodać ugotowany ryż i wymieszać. Dodać sos sojowy, sezamowy i słodki sos chilli, wymieszać ponownie i zasmażać dalej ok. 2-3 minut. Jeśli potrawa będzie za mało słona, możecie dodać 1-2 łyżki sosu rybnego

W SMAK
Ryż z aromatycznymi warzywami i sosem czosnkowym 282

postanowiłam, że sama odtworzę ten smak, bez mięsa i bez tej przyprawy, której skład był wątpliwy. Udało się. Polecam na obiad. Wersja dla wegan bez sosu czosnkowego. Porcja: 2 osoby Składniki: 1 woreczek ryżu pełnoziarnistego 4 cebule 4 ząbki czosnku 3 łyżki oleju ryżowego 3 papryki (mogą być różne kolory) 4 łodygi selera naciowego 1 łyżka carry 1 łyżka kurkumy(...)solimy do smaku. W międzyczasie przygotowujemy sos. Jogurt grecki mieszamy z majonezem i wyciskamy do środka czosnek. Mieszamy. Sos powinien trochę postać, żeby składniki się połączyły. Podajemy ryż z warzywami i polewamy sosem

Apetyt na Zielone
Papryka faszerowana z indykiem, fasolą i kukurydzą 157

cebulę i czosnek, dodać odsączoną kukurydzę,fasolę bez zalewy i pomidory. Gotując na średnim ogniu, mieszać do zagotowania, zmniejszyć ogień i dusić ok 20 minut. Dodać mięso i ryż. Wymieszać. Jeśli sos będzie za rzadki można go odparować lub dodać więcej ryżu. Paprykę umyć i osuszyć. Odkroić wierzch i nadziać sosem. Posypać serem i przykryć.  Piec 40 minut

Chocolate Muffin Blog
SUSHI WEGETARIAŃSKIE. 179

ułatwia formowanie) - 2 woreczki 4 łyżki octu ryżowego 3-4 listki sushi nori 1 łyżeczka wasabi 1/2 małej cukinii zielonej 1/2 papryki czerwonej 1/2 serka kremowego do podania: sos sojowy Ryż gotuję na godzinę przed przyrządzaniem sushi, około 20 minut od momentu zagotowania, na wolnym ogniu, bez soli i innych dodatków. Następnie wyjmuję z woreczków, mieszam z octem ryżowym(...)coconue.blox.pl/2011/11/Jak-zrobic-sushi-Krok-po-kroku-1.html źródło: http://coconue.blox.pl/2011/11/Jak-zrobic-sushi-Krok-po-kroku-1.html źródło: http://coconue.blox.pl/2011/11/Jak-zrobic-sushi-Krok-po-kroku-1.html źródło: http://coconue.blox.pl/2011/11/Jak-zrobic-sushi-Krok-po-kroku-1.html Na bambusowej macie rozkładam delikatnie listki sprasowanych alg (są bardzo kruche!), układam na całej powierzchni ryż, nalepiej robić to zwilżonymi dłońmi. Smaruję serkiem przy początku, od strony, od której zacznę zwijać, układam tam paski papryki i cukinii. Od strony końcowej, gdzie będę zlepiać sushi, smaruję wasabi

W kuchni Karmel-itki
Sałatka warzywna z kurczakiem i sosem musztardowym 166

Szybka i tania sałatka na kolację. Jeżeli lubicie lekko ostre smaki to sos musztardowy na pewno Wam przypadnie do gustu. Czas wykonania: 30 min Ilość porcji: 4 Składniki: 100 g ryżu (2 paczki) 2 piersi z kurczaka (500 g) 2 duże pomidory sałata masłowa przyprawa do kurczaka 1 łyżka oliwy Sos: 2 ząbki(...)wylewając tłuszczu). Resztę składników na marynatę wymieszać ze sobą i dodać podsmażony czosnek. Na talerz wyłożyć sałatę i pomidora, porcję ryżu, kurczaka i polać wszystko sosem. Krok po kroku: 1. Ugotować ryż 2. Przyprawić oczyszczonego kurczaka 3. Mięso usmażyć w papier do pieczenia 4. Pokroić warzywa i mięso 5. Podsmażyć

KuchniaWeDwoje.pl
Azjatycki Smok - Wołowina w sosie z trawy cytrynowej 133

trawy cytrynowej z ciemnym ryżem SKŁADNIKI: 500 g wołowiny pół opakowania mieszanki chińskiej (mrożone warzywa) gotowy saszetka sosu z trawy cytrynowej (Blue Dragon) sól, sos sojowy, sos piri piri 2 woreczki ryżu ciemnego ciemny sezam Wołowinę płuczemy i kroimy w cienkie paseczki, suszymy. Smażymy na na oleju przez ok 10-15 minut. Dodajemy mrożone warzywa, dusimy kolejne kilkanaście minut. Dodajemy(...)gotujemy jeszcze około 5 minut. Na koniec dolewamy niedużą ilość sosu sojowego i kilka kropel sosu piri piri. Jeśli trzeba dodajemy szczyptę soli. Podajemy z ugotowanym według przepisu na opakowaniu ciemnym ryżem, posypujemy ciemnym sezamem. 享受你的饭

MarciochaKucharzy
Nadziewane brzoskwinie 154

drobno posiekane oliwki, ryż i dokładnie mieszamy. Oliwę mieszamy z połową soku z cytryny, drobno posiekanym porem i przeciśniętym przez praskę, czosnkiem. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Sosem polewamy ryż z mięsem i oliwkami, mieszamy, wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Brzoskwinie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, odcinamy wierzch, przy pomocy łyżeczki delikatnie usuwamy pestki, wydrążamy miąższ, który mieszamy

R'n'G Kitchen
Zapiekanka z sosem słodko-kwaśnym 191

ratować się słoikową wersją dobrej jakości jak np. sosem słodko-kwaśnym firmy Orzech. W formie zapiekanki smakuje jeszcze lepiej niż zrobiony na patelni.  1 słoik sosu słodko-kwaśnego od Orzech 200g ryżu 2 filety z kurczaka 100g żółtego sera sól, pieprz olej 1. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem(...)opakowaniu. Kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy solą i pieprzem, smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Wylewamy sos i dusimy jeszcze chwilę. 2. W naczyniu żaroodpornym umieszczamy ryż, na który wylewamy sos z kurczakiem. Posypujemy startym, żółtym serem. 3. Zapiekamy przez 30 minut w temperaturze 190 stopni

Szefowa kuchni

Proponowane wyszukiwania