smakach. Idealny na majowe ciepłe dni. Polecam spróbować. Smaku i sytości całemu daniu nadaje połączenie ryżu basmati + Quinoa 3 kolory Risana . Wspaniały produktów, w którym nie sposób się nie zakochać. Ja uwielbiam takie połączenia. Idealne z dodatkiem warzyw, wspaniale komponują się również z najróżniejszymi sosami mięsnymi. Warto spróbować. A teraz bez dalszych słów zapraszam Was na moją szybką propozycję obiadową(...)patelnię, doprawiamy całość małą szczyptą soli ziołowej, curry i łyżeczką sosu sojowego. odsmażamy mieszając co jakiś czas, aż warzywa zmiękną. Następnie do warzyw dodajemy ugotowany gorący ryż i 2 łyżeczki sosu sojowego, mieszamy chwilę podsmażając ma małym ogniu (ryż powinien nabrać żółtej barwy od przypraw). Ściągamy patelnię z ognia, całość posypujemy posiekaną zieloną pietruszką i podajemy od razu. Smacznego
Słodkie okruszkikrólewsko. Dziś mam dla Was kolejny przepis inspirowany kuchnią chińska i tajską , która ostatnio gości u mnie najczęściej. Polędwiczki wieprzowe panierowane w chrupiącym cieście, podane z sosem słodko-kwaśnym i ugotowanym na sypko ryżem są świetnym pomysłem zarówno na obiad jak i kolację na ciepło. Idealnie spiszą się też na romantycznej randce! Spróbujcie! SKŁADNIKI : MIĘSO: * polędwica wieprzowa(...)smażymy na zloto. SOS: Mieszamy sos sojowy z miodem , octem winnym, koncentratem pomidorowym, posiekaną chili i posiekanym drobno szczypiorkiem, chwilę podgrzewamy. CAŁOŚĆ: Mięso podajemy z ugotowanym na sypko ryżem i podgrzanym sosem. Pycha
Ostra na Słodkozapach mięty jest najlepiej odczuwany w sosie zraz po wymieszaniu, później uzyskuje wyraźny imbirowy, ostrawy posmak. Kombinacja miała przekonać mnie do mięty w kuchni i jej zapachu, następnym razem spróbuję czegoś jeszcze bardziej miętowego. 2 filety rybne 2 pomidory 1 ząbek czosnku 1/2 szklanki listków mięty 200 gram śmietany 100 gram ryżu 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 1/2 łyżeczki imbiru suszonego(...)Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Przyprawy, czosnek i miętę dodać do śmietany i wymieszać. Przecierać chwilę blenderem. Pomidory pokroić w bardzo drobną kostkę. Podawać kawałki ryby z ryżem polane sosem. Posypać kostkami pomidorowymi. Podawać ciepłe. marcelina
Czerwony Gupikłyżki majeranku 1 łyżeczka kminku mielonego 1/2 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki lub pasty z papryki 1 łyżeczka pieprzu 1 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka sosu sojowego ryż olej do smażenia Mięso mielone przyprawić przyprawami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, wymieszać i wstawić do lodówki (mięso można przygotować dzień wcześniej). Marchew i selera obrać, umyć i pokroić
Kuchcik gotujesłupki (może być mrożonka - marchewka, pietruszka, seler, por) pół puszki kukurydzy konserwowej 2 garście mrożonego zielonego groszku 4 łyżki curry sól pieprz olej do smażenia ewentualnie słodki sos chili PRZYGOTOWANIE Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po ugotowaniu mieszamy z dwiema łyżkami curry. Przykrywamy. Cebulę kroimy w piórka, czosnek drobno siekamy. W woku lub na dużej patelni rozgrzewamy(...)przykryciem przez 15-20 minut. 5 minut przed końcem duszenia dodajemy groszek i kukurydzę. Ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem. Mieszamy wszystko z ryżem. Danie możemy podawać ze słodkim sosem chili. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjeskładniki na marynatę. Podudzia umieścić w woreczku do pieczenia. Wlać marynatę i dokładnie wymieszać mięso. Wstawić do rozgrzanego piekarnika 200*C na 35-40 minut. Ja podałam z ryżem i sosem słodko-kwaśnym. (tu znajdziesz przepis na sos KLIK
ClauditteMissCookingPszenne tortille wypełnione mięsno-warzywnym sosem chili con carne, ugotowanym na sypko ryżem i tartym serem, a następnie podsmażone na chrupiąco na minimalnej ilości oleju. Podałam je z pastą z awokado i jogurtu naturalnego, pikantną salsą z pomidorów oraz cząstkami limonki do wyciśnięcia. Przygotowanie burrito najlepiej rozłożyć w czasie i ugotować sos z jednodniowym wyprzedzeniem. W dniu podania(...)łyżkami soku z limonki, solą i pieprzem; SALSA POMIDOROWA WYKONANIE Placki tortilli rozkładamy na blacie. Na środek każdego kładziemy po ok. 2-3 łyżki sosu chili con carne i 1-2 łyżki ryżu. Posypujemy tartym serem i listkami kolendry lub natki pietruszki. Składamy do środka dwa przeciwległe końce tortilli i zwijamy w roladkę zaczynając od niezawiniętej części
cool and mintyznaczy, że nic kulinarnie nie zmajstrowałam :) Na pomysł takich gołąbków wpadłam przypadkiem. Z podanej przeze mnie porcji wychodzi 10-litrowy gar gołąbków w podwójnym sosie :) już pierwszą porcję zrobiłam tak dużą, bo miałam tyle ugotowanego ryżu... Otóż - ugotowałam cały kilogram, ponieważ na obiad Mąż poprosił o ryż z warzywami i kotlety z piersi. Kotlety usmażyłam, ryż ugotowałam, idę po mrożonkę(...)sosie, jak i same (zdania są podzielone, ja wolę w sosie). Z powodzeniem nadają się nawet na wigilijną kolację :) Przygotowując z zamiarem zanurzenia ich w sosie wcale nie trzeba gotować wcześniej ryżu i soczewicy. Można obsmażone, ale surowe jeszcze kotlety ugotować w sosie (ale wtedy śmietanę dodajemy na sam koniec, po około 25-30 minutach gotowania gołąbków w sosie
Kolorowy Przepisownikdoskonały do ryżu , delikatny – dzieciaki go pokochają . Świetne rozwiązanie na obiad ” w biegu ” , a do tego niesamowicie smaczne " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Polecam ! Składniki : 1/2 małej dyni Hokkaido 2 duże piersi z kurczaka 100 m. mleczka kokosowego 200 ml słodkiego sosu chilli ( jedna
Ogrodnik w podróżyświeży ogórek Wykonanie: Składniki marynaty dokładnie wymieszać z pokrojonym w kostki kurczakiem (kostki ok.3-4cm) i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na noc. Przygotować sos jogurtowy; czosnek połączyć z bardzo drobno pokrojonym ogórkiem bez gniazd nasiennych. Doprawić do smaku solą i pieprzem i wymieszać z jogurtem. Kostki kurczaka nadziać na 4 drewniane patyczki,które wcześniej(...)namoczyć w wodzie. Opiekać szaszłyki przez ok.10-15 minut na intensywnie rozgrzanej patelni grillowej (można dodać trochę oleju na patelnię) często obracając, aż mięso będzie upieczone. Uwagi: Podawać z ryżem i sosem jogurtowym
Gorący kąsekświeży ogórek Wykonanie: Składniki marynaty dokładnie wymieszać z pokrojonym w kostki kurczakiem (kostki ok.3-4cm) i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na noc. Przygotować sos jogurtowy; czosnek połączyć z bardzo drobno pokrojonym ogórkiem bez gniazd nasiennych. Doprawić do smaku solą i pieprzem i wymieszać z jogurtem. Kostki kurczaka nadziać na 4 drewniane patyczki,które wcześniej(...)namoczyć w wodzie. Opiekać szaszłyki przez ok.10-15 minut na intensywnie rozgrzanej patelni grillowej (można dodać trochę oleju na patelnię) często obracając, aż mięso będzie upieczone. Uwagi: Podawać z ryżem i sosem jogurtowym
Gorący kąsekłyżka sosu sojowego ciemnego · 1 łyżki sosu sojowego jasnego · 2 łyżki sosu teriyaki · kieliszek białej wódki · łyżka octu ryżowego(...)kawałki. W woku rozgrzewamy olej. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy imbir i papryczkę chili. Podsmażamy. Dodajemy kurczaka i smażymy przez około 5 minut. Gotujemy ryż. Przygotowujemy sos. Miód podgrzewamy na mały ogniu, aż będzie płynny. Następnie dodajemy do niego: sosy sojowe, sos teriyaki, wódkę, ocet, oraz wyciśnięty sok i skórkę z limonki. Na końcu dodajemy mąkę. Mieszamy
Mania GotowaniaGołąbki z pęczakiem i grzybami Gołąbki zawsze są dobre , ba może nawet najlepsze " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Tradycyjne z mięsem i ryżem w sosie pomidorowym to pychota , ale te, są nie mniejszą ucztą . Dzisiaj , zrobiłam je po raz pierwszy , ale na pewno nie po raz ostatni . Ostrożne zaserwowałam dzieciom , myśląc ,że będą się krzywić
Ogrodnik w podróżylemonki • 3 plastry imbiru świeżego • 1/2 szklanki bulionu • 1/2 puszki mleka kokosowego • 1 łyżka pasty curry • pęczek dymki • kilka gałązek kolendry • 2 łyżki masła • 1 woreczek ryżu jaśminowego. Wykonanie: • Ugotować ryż wg przepisu na opakowaniu. • Rozgrzać masło, podsmażyć imbir pokrojony w drobną kostkę, dodać cebulę pokrojoną w paseczki i paprykę w paski. • Dodać boczniaki pokrojone(...)pestek. • Na koniec wrzucić filety pokrojone na 3 części i gotować 3 minuty. • Dodać pokrojoną dymkę i kolendrę. • Podawać filet baramundi w sosie z ryżem. Danie pochodzi z warsztatów AEP Makro Kuchnia Międzynarodowa – Kuchnia orientalna. Można ją kupić między innymi w Makro i Tesco
To co kochamgram filetu z halibuta ziarenka z 1/2 granata garść orzechów włoskich łyżka miodu 1 cytryna 1 pęczek koperku szczypta soli i pieprzu 3 łyżki białego wina lub cydru biały ryż do podania rukola do dekoracji Filet pozbawiam skóry i ości. Doprawiam solą i pieprzem. Ewentualnie kroję na mniejsze części. Polewam miodem i posypuję granatem oraz posiekanymi orzechami włoskimi. Cytrynę(...)pozostałe dodatki) z naczynia. Powstały sos przelewam do garnuszka, dodaję wino, doprawiam szczyptą soli i gotuję przez 3-4 minuty na średnim ogniu. Gotową rybę podaję z sosem, białym ryżem a całość ozdabiam listkami rukoli. Smacznego, Klaudia
Mango Papaja