sos do ryżu - 5162 przepisów (strona:32/345)

Curry z dorszem, batatami, mango i czarnym ryżem 176

Nieco egzotyczne połączenie, ale za to jakie smaczne! Delikatna biała ryba, słodkie mango, aksamitne bataty i czarny ryż, a to wszystko skąpane w sosie curry na bazie mleka kokosowego. Pycha! SKŁADNIKI (4 porcje) 2 polędwiczki z dorsza 1 szklanka czarnego ryżu (przed ugotowaniem) 1 puszka mleka kokosowego 1 duży batat 1 dojrzałe mango 1 cebula 1/2 papryczki chilli 2 ząbki(...)obieramy mango i kroimy w kostkę lub paski. Gdy sos zacznie się gotować wrzucamy do niego kawałki dorsza oraz mango. Ryba ugotowana w takim sosie będzie bardzo delikatna i aromatyczna. Na koniec wrzucamy na patelnię ryż oraz bataty.  Gotowe danie podawać w miseczkach lub na głębokim talerzu, posypane posiekaną, świeżą kolendrą. Smacznego

DefinicjaSmaku
Żółte curry z kurczakiem i cukinią 503

mieszanka curry to fajna rzecz.  Ku mojemu wielkiemu ubolewaniu Przyjaciółka postanowiła ostatnio zamieszkać 300km ode mnie, więc nie pozostaje mi nic innego jak pocieszyć się dużą miską ryżu z żółtym sosem ;) Tak to się już w życiu plecie. Pozdrawiam Cię Gosiu! Składniki 500g piersi z kurczaka olej do smażenia lub masło sklarowane 2 cebule 2 ząbki czosnku(...)cukinia jeszcze puści wodę. Dodać śmietanę i posiekaną kolendrę i natkę. Dosolić do smaku i dusić jeszcze 3 minuty. Jeśli sos jest wodnisty, a nie gęsty to gotować bez pokrywki aż woda wystarczająco odparuje. Podawać z ryżemryżem  i/lub  indyjskimi chlebkami . Danie jest minimalnie ostrawe za sprawą  mieszanki curry , więc może przydać się  raita

W kuchni wieczorem
Pieczarki z ryżem i chipsy domowe:) 189

osoby) Składniki: 16 dużych pieczarek 100 g ryżu parboiled (1 woreczek) 1 niewielka czerwona papryka 1 duża cebula żółty ser tymianek, pieprz, ostra pasta chili, grzybowy sos sojowy Zaczynamy od ugotowania ryżu. W czasie, kiedy ryż się gotuje, obieramy pieczarki ze skórek, a nogi wyłamujemy i kroimy w drobną kostkę. Nie myjemy pieczarek, bo nabiorą wody i wyjdą nam stare(...)pyszne danie :) Paprykę i cebulę również kroimy w drobną kosteczkę i przesmażamy razem z pokrojonymi nóżkami na oliwie do miękkości. W misce mieszamy warzywa z ryżem i dodajemy przyprawy oraz skrapiamy grzybowym sosem sojowym. Polecamy doprawić dość ostro, bo pieczarki lubią ostrość. Nadziewamy kapelusze pieczarek farszem ryżowym i na każdy kładziemy mały plasterek żółtego sera. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego

vegetanie
Ryż z orzechowym tofu 262

oferowała zupa orzechowa , postanowiłem na kolację przygotować ryż nawiązujący do wspomnień po niej. Tak właśnie powstał ryż z orzechowym tofu ! To danie, to takie połączenie niewinności ze strony tofu, ponieważ jest delikatne i nieświadome do ostatniego momentu co je czeka, a także sosu, który nawet nie ukrywa, że chce zmienić tofu w „przedmiot pożądania”. Sosik, w którym tofu(...)sosu sojowego Składniki na sos: 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki masła orzechowego 1 łyżka tahini 3 łyżki miodu lub syropu klonowego 1-2 łyżki sosu sriracha (zależy jak ostre dania lubimy) Wykonanie: 1 Ryż ugotuj w nieosolonej wodzie. 2 W międzyczasie przygotuj sos mieszając wszystkie składniki w miseczce i dodaj do niego pokrojone w kostkę tofu. Odstaw na minimum

Blendman
Sajgonki z mięsem mielonym 119

czegóż chcieć więcej? No, może więcej sajgonek :P Składniki 2 opakowania papieru ryżowego 150 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 100 g ryżu 100 g brązowych pieczarek 1 cebula 2 łyżki oleju 1 marchew 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżeczka cukru palmowego 3 łyżki posiekanej natki pietruszki olej do głębokiego smażenia sól, pieprz     Przygotowanie(...)pieczarki, startą marchew, sos sojowy i dusimy kilka minut pod przykryciem. W tym czasie gotujemy ryż na sypko, odcedzamy i lekko studzimy. Farsz odparowujemy, dodajemy sos ostrygowy i cukier, smażymy przez chwilę. Studzimy, dodajemy ryż, posiekaną natkę, dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Papier ryżowy moczymy w wodzie (pojedynczo). Na każdy układamy farsz i zawijamy

R'n'G Kitchen
Gołąbki VEGE z kapusty pekińskiej. 169

Azjatyckie gołąbki z kapusty pekińskiej (4-5 osób) Składniki: 1 duża kapusta pekińska 1 duża cebula 10 średnich pieczarek 2 łodygi selera naciowego 2 woreczki ryżu parboiled 1 papryczka chili oliwa z oliwek grzybowy sos sojowy, sproszkowany imbir, tymianek, pieprz, Przygotowania zaczniemy od farszu. Tak więc obieramy pieczarki, cebulę oraz selera i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na patelnię(...)Dobrze jest przykryć blaszkę folią aluminiową, którą nakłuwamy nożem, aby woda mogła odparowywać. Gotowe gołąbki podajemy z surówką (przepis poniżej). Możemy też jako dodatek podać ryż basmati. Najlepiej smakują z sosem chili słodko-kwaśnym. Smacznego :) Surówka: pozostałe liście kapusty pekińskiej 1 średni granat 2 duże łyżki kukurydzy konserwowej 1 duży pomidor kilka oliwek 1/2 limonki pieprz, oliwa z oliwek Lisice

vegetanie
Sushi Nighiri z omletu (wegetariańskie) 162

przyprawy.  Można ryż wachlować podczas mieszania, żeby ocet szybciej wyparował, a całość się przestudziła. Na koniec przesuwamy ryż w jeden ze skrajów naczynia i przykrywamy ściereczką.  Składniki do omletu: - 60 mililitrów dashi instant - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżeczka sosu sojowego - 6 jajek - olej z nasion - sól Przygotowanie omletu: Rosół przygotowujemy z cukrem i studzimy. Ubijamy jajka. Dodajemy(...)liścia wykrawamy tasiemki, również o grubości około pół centymetra. Kawałek omletu kładziemy na ryżu i całość otulamy tasiemką z algi, sklejając ją u góry za pomocą ziarenka ryżu. Podajemy z sosem sojowym oraz imbirem. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Pilaw i kurczak z sosem grzybowym. 228

bulionem i grzybami suszonymi oraz 100ml rosołu od kurczaka, dodać liść limonki . Wymieszać i gotować ,aż sos zgęstnieje . Doprawić do smaku .Ubić żółtko ze śmietaną ,wlać do sosu i wymieszać. Pilaw. Ryż dobrze wypłukać i osączyć. W rondlu zeszklić na maśle drobno posiekaną cebulę ,wlać 400ml rosołu + 200ml wody ,razem ma być 600ml płynu .Dodać  pokruszoną trawę cytrynową ,pieprz(...)wolnym ogniu około20min. W trakcie gotowania  nie mieszać -  tak właśnie przygotowuje się pilaw! Kiedy ryż wchłonie cały płyn, uchylić lekko pokrywkę, aby  odparował .Po 5 min przemieszać widelcem ,ziarenka nie powinny się sklejać. Pilaw wyłożyć na półmisek, podawać z sosem grzybowym i kurczakiem z rosołu

Kulinarny karnet Christophera
Sushi maki z łososiem i awokado 140

Składniki: 1 szklanka ryżu do sushi 1 szklanka wody ocet ryżowy sól cukier opakowanie wędzonego łososia 2 szt. awokado 5-6 płatów nori  wasabi Dodatki: imbir marynowany sos sojowy Wykonanie: Ryż należy dobrze umyć w wodzie, zmieniając ją do czasu, aż stanie się przejrzysta. Następnie zalać ryż szklanką wody i odstawić na 25 minut. Garnek przykryty pokrywką postawić(...)Żeby ryż nie kleił się do dłoni należy przygotować miskę z zimną wodą połączoną z octem. Następnie rozsmarować bardzo cienką warstwę wasabi. Mniej więcej w 1/3 części liścia (od dołu) ułożyć paski awokado i łososia.  Zwijanie: należy podnieść dolną część maty i ostrożnie zwijać maki w rulon za pomocą maty.  Podawać z marynowanym imbirem i sosem sojowym oraz

Pasja Smaku
Marchewkowo- szpinakowe curry z aromatycznym ryżem 149

ogrodzie/spiżarni z tego zrobię obiad, poza tym w weekend zawsze jest jakieś ciasto i ciasteczka. Przewrotnie moje curry nie zawiera curry, bo dodałam kurkumę do ryżu, w tym daniu sos jest delikatny, słodkawy i kremowy a ryż pikantny. Składniki na 4 porcje: 1 kg marchwi 1 cebula 100 g świeżego szpinaku 1 cukinia łyżeczka suszonego czosnku łyżeczka cukru trzcinowego

greenscarf
Hybrydowe skrzydełka paprykowo - pomidorowe 174

chrupiąca, do wypieczonego wywaru dodajemy koncentrat pomidorowy i rozprowadzamy na jednolity sos. Dopiekamy jeszcze przez chwilę. Podajemy z ryżem. Aby dodać daniu pikanterii bez pozbawiania dziecka obiadu ryż polewamy słodko pikantnym sosem chili, który doskonale komponuje się także z mięsem. Niestety ostatecznie Syncio i tak z obiadu nie skorzystał bo się na brzusio pochorował i od tamtej pory ma własne

Kuchnia po mojemu
paluszki kraba w sałatce z ananasem 158

tego dużego noża z ząbkami), wykrajamy z niego zdrewniały środek  i kroimy owoc w centymetrową kostkę.  W niewielkiej misie mieszamy jogurt oraz majonez, przyprawiając sos solą oraz pieprzem. Do  ryżu i paluszków dodajemy ananasa oraz sos, całość mieszamy,  odstawiamy na pięć minut pozwalając połączyć się smakom i gotowe

Miód i pieprz
Kilka słów o marce Lyo Food. 137

smaku. Ja miałam okazję przetestować pięć dań głównych: - farfalle w sosie szpinakowo - serowym - risotto z pęczaku i soczewicy z musem z awokado - kurczaka w pięciu smakach z ryżem - schab w sosie koperkowym - schab w sosie z zielonego pieprzu - potrawkę meksykańską  śniadania (wegańskie, bez laktozy i bezglutenowe): - eko jaglankę z maliną i aronią - owsiankę kokosową  z jagodami, figami

Poranek na słodko
marynowany tempeh ze szparagami i ryżem kalafiorowym 237

brokułem :) Na blogu jest już jeden przepis z udziałem tempehu - KLIK , tym razem przygotowałam go troche inaczej, bo przed usmażeniem zamarynowałam w sosie sojowym. Ta wersja jest również bardzo dobra! Polecam Wam również kalafiorowy ryż - czyli ryż bez ryżu. Najpierw sceptycznie do niego podchodziłam, jednak od kiedy go spróbowałam często gości w mojej kuchni :) MARYNOWANY TEMPEH ZE SZPARAGAMI I KALAFIOROWYM(...)stron. ~200g różyczek świeżego kalafiora ~kilka łyżek wody ~2 łyzki sosu sojowego (w wersji BG tamari) Kalafior miksujemy krótko, tak aby powstały okruchy podobne do ryżu/kaszy kuskus. Do głębokiej patelni/woka wlewamy sos sojowy i wodę, gdy zacznie wrzeć wrzucamy zmiksowanego kalafiora i dusimy kilka minut aż nieco zmięknie (ale nie ugotujcie go! :)). Można jeszcze dosolić do smaku. Usmażony tempeh

chili & sugar
Pomidorowa z ryżem 133

litrów zimnej wody, 3 ziarenka ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 3 ziarenek pieprzu , 1/2 łyżeczki soli, 1 listek lubczyka, 700 ml koncentratu pomidorowego- domowego , 2 łyżki sosu Lutenica Premium Rosa, ryż Paraboiled naturalny Sonko. Przygotowanie:      Bazą każdej zupki pomidorowej jest rosół. Kurczaka zalewamy zimną wodą i gotujemy ok. 30 minut. Łyżką ściągamy powstałe szumowiny. Dodajemy obrane warzywa(...)laurowe, lubczyk, ziele angielskie oraz pieprz i sól. Gotujemy na małym ogniu ok. 1,5 godziny. Na koniec dolewamy domowy koncentrat pomidorowy i dodajemy sos Lutenica. Gotujemy jeszcze ok. 15-20 minut. Podajemy z ryżem

Aga w kuchni

Proponowane wyszukiwania