Zupa grzybowa Pieczona karkówka Wiejski chleb Gołąbki tradycyjne Knedle z mięsem Zapiekanka z ryżem Łosoś w sosie Rozgrzewający napój Nalewka świąteczna Pigwa Łosoś Kapusta kiszona Pasta z tuńczyka SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewypożyteczne, bo jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się wrócić z pustym koszyczkiem. Sezonowy sos z leśnych grzybów, który dziś Wam proponuje jest idealny do pajdy chleba, ziemniaków i ryżu. Wszystkie składniki sosu były obsmażane na oliwie z oliwek z wyciągiem z borowików, co dodatkowo podkręca smak i nadaję fantastyczny aromat. Oliwę najwyższej jakości możecie kupić w Hiszpańskich Delikatesach . Składniki
Apetyczna babeczkaokoło 20-30 dag ryby, u mnie miruna 6 dag świeżego szpinaku, kilka gałązek mięty jajko 2-3 łyżki mąki sok z cytryny - sól, pieprz, tłuszcz do smażenia ugotowany ryż, czerwona papryka do ozdoby Przygotowanie : Rozmrożoną rybę, pokroić na dzwonka, posypać pieprzem i solą, skropić sokiem z cytryny i pozostawić na 5-10 min Do szpinaku i listków mięty, dodać(...)mnie z pomidorów i arbuza (polałam sosem miętowym ) Na sos miętowy : Kilka gałązek mięty, sok z cytryny, miód i oliwa- wszystko wymieszać. Polać tym sałatkę. Rybę podałam na ryżu i polałam sosem chrzanowym ze świeżo startego chrzanu. Więcej szczegółów pod banerkiem w prawym górnym rogu
Proste Potrawychcesz. Bardzo proste, szybkie, mało skomplikowane. Pewnie to przepis bardziej po polsku, ale nam smakuje. Składniki: ryż łosoś awokado ogórek majonez czerwony kawior nori ocet ryżowy wasabi sos sojowy mata bambusowa Ryż gotujemy do miękkości. Jeśli mamy specjalny ryż do sushi instrukcja gotowania jest na opakowaniu. Jeśli mamy zwykły ryż gotujmy go 2 minuty dłużej niż wskazuje czas na opakowaniu(...)ryż. Na środek ryżu ogórek, awokado. Zwijamy rulon. Na rulon układamy plasterek łososia. Na folię położoną na matę bambusową układamy ryż. Na środek łosoś i awokado. Zwijamy rulon. Na wierzch czerwony kawior. Sushi bierzemy pałeczkami moczymy w sosie sojowym, dodajemy odrobinę wasabi. Artykuł Sushi po mojemu pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plczosnkowego 1/2 łyżeczki sosu sojowo-grzybowego Tao-Tao Przygotowanie: Warzywa przysmażamy przez chwilę na maśle czosnkowym. Masełko - też mężowej produkcji... ... a na masełku warzywa Dodajemy ugotowany na sypko ryż i skrapiamy sosem sojowym. ... ryzio ... na patelni ląduje ... i chlup go sosikiem sojowym Smażymy wszystko razem przez kilka minut, na małym ogniu. Równolegle na rozgrzanej patelni grillowej smażymy kotlety (bez tłuszczu
Kuchnia po mojemudodać, nic ująć.Kolejna odsłona domowego sushi w moim wykonaniu. Zapraszam 0,5 szkl wody 0,5 szkl ryżu do sushi 0,5 łyżeczki oleju kokosowego 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżka sezamu 1 płat nori 50 g łososia wędzonego 1 podłużny kawałek zielonego ogórka w kształcie ołówka Przygotowanie: Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. Do gotującej się wody(...)przykryciem na małym ogniu przez ok. 10 minut. Następnie odstawiamy na 15 min nie zdejmując pokrywki tak, aby ryż wchłonął całą wodę. Po tym czasie dodajemy sos sojowy i sezam i mieszamy. Odstawiamy ryż aby przestygł. Na macie bambusowej kładziemy płat nori i na nim wykładamy równą warstwą ryż-zostawiamy ok. 2 cm pustego nori( w tym miejscu skleimy sushi
słodkie i nie tylko historie kulinarneSKŁADNIKI : 1 szklanka suchego ryżu 600-700 g filetu (bez lodu) dorsza 1 duża czerwona papryka 1 puszka pomidorów 2 cebule 2 spore marchewki 1 pietruszka ćwiartka selera 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie, 6 ziarnek pieprzu 2 duże łyżki pasty paprykowej ( Ajwar lub ostry sos paprykowy ) 2 kostki rosołowe ( naturalne ) 1 łyżeczka suszonego lubczyku(...)minut. Sos jest już troszkę gęsty, jeszcze dodajemy przecier pomidorowy, pastę z papryki, porwaną na małe kawałki rybę i resztę przypraw. Mieszamy i chwilkę dusimy. Do sosu rybnego dodajemy ryż, całość dokładnie mieszamy i ogrzewamy aż płyny odparują. Paprykarz jest już gotowy, doprawiamy go ponownie do smaku. Ciepły przekładamy do słoiczków, zakręcamy i zagotowujemy. Przechowujemy w zimnym
Kulinarne Fantazje Mariolisposób na pulpecikowe mięso w swojej kuchni – tak szybko znikającego obiadu dawno nie widziałam :). Składniki: 2 torebki ryżu (200g), 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 papryka, jasna część z jednego pora, szklanka mrożonego groszku, ½ szklanki kiełków soi, 1 szklanka bulionu warzywnego, 3 łyżki sosu Korma, przyprawa orientalna, przyprawa maggi, sos sojowy, sól, pieprz, Na mięsne kopytka: 50 dag mięsa mielonego(...)miękkości. W międzyczasie rozgrzać olej na drugiej patelni i podsmażyć na niej mięsne kopytka – z obu stron na rumiano. Gdy warzywa będą miękkie, dorzucić na patelnię ugotowany wcześniej ryż, przyprawy, dodać sos Korma, bulion warzywny, kilka kropli maggi, sosu sojowego, wymieszać i dusić wszystko razem około 10 minut. Na koniec dodać obsmażone mięsne kopytka – całość smażyć bez przykrycia około
Nie tylko w kuchniNieco egzotyczne połączenie, ale za to jakie smaczne! Delikatna biała ryba, słodkie mango, aksamitne bataty i czarny ryż, a to wszystko skąpane w sosie curry na bazie mleka kokosowego. Pycha! SKŁADNIKI (4 porcje) 2 polędwiczki z dorsza 1 szklanka czarnego ryżu (przed ugotowaniem) 1 puszka mleka kokosowego 1 duży batat 1 dojrzałe mango 1 cebula 1/2 papryczki chilli 2 ząbki(...)obieramy mango i kroimy w kostkę lub paski. Gdy sos zacznie się gotować wrzucamy do niego kawałki dorsza oraz mango. Ryba ugotowana w takim sosie będzie bardzo delikatna i aromatyczna. Na koniec wrzucamy na patelnię ryż oraz bataty. Gotowe danie podawać w miseczkach lub na głębokim talerzu, posypane posiekaną, świeżą kolendrą. Smacznego
DefinicjaSmakumieszanka curry to fajna rzecz. Ku mojemu wielkiemu ubolewaniu Przyjaciółka postanowiła ostatnio zamieszkać 300km ode mnie, więc nie pozostaje mi nic innego jak pocieszyć się dużą miską ryżu z żółtym sosem ;) Tak to się już w życiu plecie. Pozdrawiam Cię Gosiu! Składniki 500g piersi z kurczaka olej do smażenia lub masło sklarowane 2 cebule 2 ząbki czosnku(...)cukinia jeszcze puści wodę. Dodać śmietanę i posiekaną kolendrę i natkę. Dosolić do smaku i dusić jeszcze 3 minuty. Jeśli sos jest wodnisty, a nie gęsty to gotować bez pokrywki aż woda wystarczająco odparuje. Podawać z ryżem z ryżem i/lub indyjskimi chlebkami . Danie jest minimalnie ostrawe za sprawą mieszanki curry , więc może przydać się raita
W kuchni wieczoremosoby) Składniki: 16 dużych pieczarek 100 g ryżu parboiled (1 woreczek) 1 niewielka czerwona papryka 1 duża cebula żółty ser tymianek, pieprz, ostra pasta chili, grzybowy sos sojowy Zaczynamy od ugotowania ryżu. W czasie, kiedy ryż się gotuje, obieramy pieczarki ze skórek, a nogi wyłamujemy i kroimy w drobną kostkę. Nie myjemy pieczarek, bo nabiorą wody i wyjdą nam stare(...)pyszne danie :) Paprykę i cebulę również kroimy w drobną kosteczkę i przesmażamy razem z pokrojonymi nóżkami na oliwie do miękkości. W misce mieszamy warzywa z ryżem i dodajemy przyprawy oraz skrapiamy grzybowym sosem sojowym. Polecamy doprawić dość ostro, bo pieczarki lubią ostrość. Nadziewamy kapelusze pieczarek farszem ryżowym i na każdy kładziemy mały plasterek żółtego sera. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
vegetanieoferowała zupa orzechowa , postanowiłem na kolację przygotować ryż nawiązujący do wspomnień po niej. Tak właśnie powstał ryż z orzechowym tofu ! To danie, to takie połączenie niewinności ze strony tofu, ponieważ jest delikatne i nieświadome do ostatniego momentu co je czeka, a także sosu, który nawet nie ukrywa, że chce zmienić tofu w „przedmiot pożądania”. Sosik, w którym tofu(...)sosu sojowego Składniki na sos: 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki masła orzechowego 1 łyżka tahini 3 łyżki miodu lub syropu klonowego 1-2 łyżki sosu sriracha (zależy jak ostre dania lubimy) Wykonanie: 1 Ryż ugotuj w nieosolonej wodzie. 2 W międzyczasie przygotuj sos mieszając wszystkie składniki w miseczce i dodaj do niego pokrojone w kostkę tofu. Odstaw na minimum
Blendmanczegóż chcieć więcej? No, może więcej sajgonek :P Składniki 2 opakowania papieru ryżowego 150 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 100 g ryżu 100 g brązowych pieczarek 1 cebula 2 łyżki oleju 1 marchew 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżeczka cukru palmowego 3 łyżki posiekanej natki pietruszki olej do głębokiego smażenia sól, pieprz Przygotowanie(...)pieczarki, startą marchew, sos sojowy i dusimy kilka minut pod przykryciem. W tym czasie gotujemy ryż na sypko, odcedzamy i lekko studzimy. Farsz odparowujemy, dodajemy sos ostrygowy i cukier, smażymy przez chwilę. Studzimy, dodajemy ryż, posiekaną natkę, dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Papier ryżowy moczymy w wodzie (pojedynczo). Na każdy układamy farsz i zawijamy
R'n'G KitchenAzjatyckie gołąbki z kapusty pekińskiej (4-5 osób) Składniki: 1 duża kapusta pekińska 1 duża cebula 10 średnich pieczarek 2 łodygi selera naciowego 2 woreczki ryżu parboiled 1 papryczka chili oliwa z oliwek grzybowy sos sojowy, sproszkowany imbir, tymianek, pieprz, Przygotowania zaczniemy od farszu. Tak więc obieramy pieczarki, cebulę oraz selera i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na patelnię(...)Dobrze jest przykryć blaszkę folią aluminiową, którą nakłuwamy nożem, aby woda mogła odparowywać. Gotowe gołąbki podajemy z surówką (przepis poniżej). Możemy też jako dodatek podać ryż basmati. Najlepiej smakują z sosem chili słodko-kwaśnym. Smacznego :) Surówka: pozostałe liście kapusty pekińskiej 1 średni granat 2 duże łyżki kukurydzy konserwowej 1 duży pomidor kilka oliwek 1/2 limonki pieprz, oliwa z oliwek Lisice
vegetanieprzyprawy. Można ryż wachlować podczas mieszania, żeby ocet szybciej wyparował, a całość się przestudziła. Na koniec przesuwamy ryż w jeden ze skrajów naczynia i przykrywamy ściereczką. Składniki do omletu: - 60 mililitrów dashi instant - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżeczka sosu sojowego - 6 jajek - olej z nasion - sól Przygotowanie omletu: Rosół przygotowujemy z cukrem i studzimy. Ubijamy jajka. Dodajemy(...)liścia wykrawamy tasiemki, również o grubości około pół centymetra. Kawałek omletu kładziemy na ryżu i całość otulamy tasiemką z algi, sklejając ją u góry za pomocą ziarenka ryżu. Podajemy z sosem sojowym oraz imbirem. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smaku