jest tak smaczny , że mogła bym go jeść samego. Podaję taki ryż wtedy kiedy gotuję kawałek kurczaka w małej ilości wody ( tyle by starczyło jej potem na sos i do podlania ryżu). Warunkiem jest, że kurczak jest bez zbędnych dodatków a tylko w kremowym sosie ( cytrynowy, potrawkowy, holenderski, śmietanowy). Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnitorebki ryżu 2 marchewki 1 pietruszka 1 papryka (ja użyłam żółtej) 0,5 selera 1 rzepa 1 cebula 1 por (biała część) imbir świeży pieprz cayenne sól sos sojowy Przygotowanie: Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Marchew, pietruszkę, seler, rzepę ścieramy na tarce o grubych oczkach, a imbir trzemy na drobnych (po starciu potrzebujemy tak ok. 1 płaskiej łyżeczki). Paprykę
Dieta Rozdzielna i ZdrowieTofu smażone z warzywami w słodkim sosie sojowym Składniki: - 100g ryżu jaśminowego - ½ łyżeczki curry - 50g brokuła(...)zależy od jakości produktu oraz waszego smaku, więc lepiej najpierw dodać mniej, i dopiero po spróbowaniu dolać większą ilość sosu sojowego. Należy uważać, gdyż łatwo nim przesolić danie. Wykonanie: - Grzyby mung zalać wrzątkiem i odstawić na 20- 30 minut - Ryż gotować przez 30 minut z dodatkiem kurkumy i soli - Następnie ryż odstawić na bok na 5 minut, wciąż pod przykryciem
Wegańska kuchnia orientalnapieczenia( jak na ciasto). Smarujemy ją lekko olejem. Ugotowany ryż przekładamy na blachę. W osobnym naczyniu mieszamy: śmietanę, ketchup, koncentrat pomidorowy, curry, sól, pieprz, sok z cytryny. Sos przelewamy do ryżu dokładnie mieszając. Całość rozkładamy równomiernie po formie do pieczenia. Szparagi owijamy bekonem i układamy na ryżu. Jeśli zostanie wam troche bekonu możecie rozłożyć go pomiędzy szparagami. Posypujemy mozarellą
noteskulinarnyfigapyszczku. I chęci do kulinarnych eksperymentów, a więc blog zapełni się smakołykami! :)) Dziś przepis na jeden z moich banalnie prostych, studenckich obiadów :) Łosoś z grilla z sosem jogurtowo-chrzanowym, brązowy ryż z kaparami i ruccola z podpiekanymi pomidorkami koktajlowymi. Składniki: 1 porcja 1 filet z łososia norweskiego (u mnie mrożony od SeaFood4You ) 0,5 woreczka brązowego ryżu łyżeczka(...)wkładamy łososia i pozwalamy mu się ładnie przypiec z obu stron, a pod koniec grillowania zapraszamy mu do towarzystwa pomidory. W między czasie łączymy składniki sosu - jogurt z tartym chrzanem i pieprzem. Ugotowany ryż mieszamy z łyżeczką kaparów i skrapiamy go sokiem z cytryny. Pomidory układamy na ruccoli i również traktujemy porządną ilością soku z cytryny oraz odrobiną oliwy
Spektrum Smakuwiększa główka kapusty, 4 paczuszki ryżu, sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie, 2xcebula, olej, mąka, śmietana 30%, słoiczek przecieru pomidorowego - można dać dwa jeżeli chce się uzyskać intensywniejszy smak sosu. Przygotowanie: Ugotować ryż na sypko (uważać by nie był rozgotowany). Gdy ostygnie wymieszać z mięsem, pokrojoną w kostkę 1 cebulą, przyprawami oraz odrobiną oleju. Kapustę umyć i wyciąć głąb. Zagotować wodę(...)gołąbki włożyć ciasno do garnka i zalać wodą. Jeżeli zostały liście kapusty, dobrze jest wyścielić nimi spód garnka, jak również przykryć gołąbki - ale nie jest to konieczne. Gotować 1h. Sos: Podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodać przecier pomidorowy i jeszcze chwilę razem podsmażyć. W misce rozrobić wodę z mąką oraz śmietaną - ilość zależy od tego jaką ilość sosu chcemy
W kuchni u Monikimieszanki morskiej 4 cebule szalotki 3 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki 0,5 litra bulionu warzywnego przyprawy: oregano, papryka chilli, papryka słodka, pieprz, sól, sos sojowy 1 woreczek ryżu białego/1 bagietka pełnoziarnista PRZYGOTOWANIE: Cebulę i czosnek siekamy drobno i podsmażamy na oliwie w dużym garnku z grubym dnem. W tym czasie kroimy łososia na kawałki(...)smażymy ok. 7 minut. Dodajemy krewetki i mieszankę morską, zalewamy gorącym bulionem i gotujemy przez 15-20 minut na średnim ogniu. Dodajemy 2 łyżki sosu sojowego, mieszamy i gotowe! Podajemy z ugotowanym ryżem lub grzankami z pieczywa pełnoziarnistego. Smacznego
Kuchnia w bieguZnudziły się Wam tradycyjne gołąbki? zapraszam do mojego przepisu na gołąbki z dzikim ryżem, wołowiną oraz sosem pomidorowym z chili. Niby znajomy smak a jednak bardziej podkręcony :) Składniki: 1 kg mięsa mielonego wołowego 1 woreczek ryżu białego 2 woreczki ryżu dzikiego 2 litry warzywnego bulionu 1 cebula 1 jajko sól, pieprz kapusta włoska pasta pomidorowa w kartoniku 1 papryczka chili
Bon Appetit Małgorzatynaturalne składniki, a nie na gotowe sosy z torebek. Sos wychodzi przepyszny, lekko ostry i zawiesisty. Doskonale nadaje się do połączenia z gotowymi mieszankami chińskimi serwowanymi najczęściej z ryżem. Wykonanie tego sosu jest banalnie proste. Wystarczy w dużym kubku wymieszać dokładnie wszystkie składniki sosu, zalać warzywa i mieszać aż sos zgęstnieje. Źródło: wielkiezarcie linkwithin_text='Zobacz również
Świat Domowej Kuchnidzisiejszym obiedzie. Zaczynamy : Składniki: 8 podudzi z kurczaka 2 marchewki 1 czerwona cebula 1 mała puszka groszku 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 i 1/3 szklanka ryżu długoziarnistego sól, pieprz ,papryka, szczypior(...)ścięty omlet. W woku lub na patelni dodajemy 2-3 łyżki oliwy, dodajemy poszatkowaną cebulę i pokrojoną w słupki marchew. Smażymy około 3 min. Dodajemy ryż i groszek. Dodajemy sos sojowy i olej sezamowy mieszamy - smażymy około 3 min. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Omlet zwijamy w rulon i kroimy w paski, do tego kroimy drobno szczypiorek
Smaki Edytyludzie doskonale się zaaklimatyzowali w naszej małomiasteczkowej społeczności i coraz lepiej językiem polskim władają. Wracając do kwestii potraw z ich menu. Są obłędne. Porcje niemałe. Idealnie ugotowany ryż i przepyszne - zawsze świeże sosy - chili i słodko - kwaśny. Jedno z moich ulubionych przysłów kulinarnych mówi - potrzeba matką wynalazku. Któregoś dnia postanowiłam sama przyrządzić nam chińczyka. Od tamtej pory co jakiś(...)jest zachwycony - ja z resztą też. Teraz kiedy tylko złapiemy smaka zaczynamy działać w kuchni i w pełni udomowiony chińczyk gotowy. Pyszota. Doskonale komponuje się z ryżem i surówką z białej kapusty. Sos słodki chili dopełnia smak potrawy. Maksiowi też bardzo smakowało mimo, że jego sos był najmniej chiński z wszystkich trzech, które tym razem przygotowałam
Kuchnia po mojemuSkładniki: bakłażan (1 szt.) pieczarki (20 dag) ryż (1/2 szklanki) sos czosnkowy (1/2 szt.) sól curry woda olej Czas przygotowania: 50 min. Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Pieczarko obieramy, kroimy i dusimy na patelni. Bakłażana przecinamy wzdłuż i wydrążamy środek tworząc coś w rodzaju podłużnych miseczek. Solimy i pozostawiamy na chwilę. Część bakłażana wyjętą ze środka kroimy w kosteczkę(...)soli. Ryż gotujemy z 1 szklanką wody. W trakcie gotowania dodajemy trochę curry. Półmiękki ryż, który jeszcze nie wchłonął całej wody mieszamy z pieczarkami. Napełniamy nim bakłażana i wkładamy do posmarowanej olejem brytfanki. Pieczemy ok. 20-25 min. Ten czas możemy wykorzystać na przygotowanie sosu. Kiedy bakłażan będzie upieczony (czyli uznamy, że jest wystarczająco miękki) wykładamy go na talerz
Weganka gotujeAromatyczny sos z delikatnym ryżem Składniki 400 g łososia 1 szklanka ryży białego 200 g mrożonego szpinaku w brykiecie 1 puszka mleczka kokosowego 1 mała cebulka 2 ząbki czosnku 2 … Czytaj dalej Curry z łososia ze szpinakiem
czarrna od kuchniDzisiejsza propozycja to bakłażany faszerowane mięsem mielonym zatopionym w aromatycznym pomidorowym sosie z przepysznym ryżem. Danie jest wyśmienite, sycące i niezwykle smaczne. Zapraszamy. Czas przygotowania: 20 minut + 20 minut pieczenia Ilość porcji: 4 Składniki: Woreczek ryżu naturalnego 500g mięsa mielonego 4 bakłażany (optymalnie papryki) 2 szalotki Ząbek czosnku Puszka krojonych pomidorów 100 g żółtego sera 2 łyżeczki przecieru pomidorowego Pęczek
Kolizje Smakówprzyrządzamy z niej RACUSZKI , kotleciki albo właśnie faszerujemy. Dziś mam dla Was jeden ze swoich pomysłów na jej przygotowanie – z farszem meksykańskim. Jest mięso … kukurydza … ryż i ostry sos , który sprawia , że danie nie tylko świetnie smakuje , ale jest też niesamowicie sycące! Spróbujecie? SKŁADNIKI: ( 4 porcje ) - cukinia – 2 szt - mięso mielone – 400 g - jajko
Ostra na Słodko