Polędwiczki z indyka w sosie własnym. Podałam z ryżem i surówką z białej kapusty . Szybki i smaczny obiad. Ja sosu nie zagęszczałam, ale jeśli wolicie można zagęścić łyżeczką mąki pszennej wymieszaną z wodą. Wlać do sosu i zagotować. Inne przepisy na dania mięsne znajdziecie w zakładce MIĘSA. Składniki 600 g polędwiczek z indyka 1 duża cebula 2 szklanki
O kuchni z uczuciemMożna również klopsiki przygotować z gotowanego kurczaka i warzyw z rosołu – przepis na pulpety , Polecam też nasze przepisy na klopsiki w sosie pomidorowym , klopsiki w pikantnym sosie lutenica , klopsiki z ryżem i klopsiki z ryżem i natką . Składniki na ok. 12 dużych klopsików drobiowych w sosie koperkowym: 400 g mielonego mięsa z indyka 300 ml bulionu warzywnego 1 jajko
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępewnie ich już nie pamiętam, potraktujcie je po prostu jako inspiracje :) Wszystkie obiady są wegańskie. fasolka szparagowa, cukinia, ziemniaki, dynia ze smażonym tofu (wcześniej zamarynowanym w sosie sojowym i przyprawach) ryż z czerwoną fasolą, brokułem i smażonym tofu (wcześniej zamarynowanym w sosie sojowym i przyprawach) fasolka szparagowa zielona i żółta, domowy pasztet z soczewicy (przepis na pasztet będzie
breakfast of dreamsniej lekko kwaskowaty posmak, cytryny który neutralizuje słodycz majonezu i doskonale komponuje się z tuńczykiem. Ryż dodaje jej lekkości. Składniki: 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 2 woreczki ryżu (biały lub dziki) 1 puszka czerwonej fasoli sok z 1,5 cytryny 3 pomidory 1 duży ogórek 1 pęczek szczypiorku 2 łyżki majonezu sól, pieprz Wykonanie: Ryż ugotować
Pasja Smakumocno kremowym sosie pomidorowym. Przygotowanie ich jest proste, a efekt końcowy zadowalający. Klopsiki są niewielkiej wielkości, w kształcie małych kulek, otulone sosem z dodatkiem ziół. My takie klopsiki lubimy jeść z makaronem, ale można także z ryżem. SKŁADNIKI: Klopsiki: mięso mielone wieprzowe 300 g. mięso mielone drobiowe 200 g. czosnek 1 ząbek sól 1/2 łyżeczki kucharek(...)czasie dodać majeranek, pieprz i natkę pietruszki. Klopsy wyciągnąć i zagęścić mąką sos. Odstawić z palnika. Dodać zahartowaną śmietanę. Klopsiki z powrotem umieścić w garnku z sosem. Podawać z makaronem, ryżem lub z chlebem
Kuchnia Paulettesprzykryciem, do miękkości mięsa. W razie potrzeby dolać bulion. Daktyle pokroić, dołożyć do mięsa i jeszcze chwilkę dusić. Doprawić pieprzem. Gotową potrawę przełożyć na talerz i polać powstałym sosem. Podawać z ryżem. Smacznego
Oryginalny smaknajlepiej pod wodą. Białko będzie idealnie ścięte, a żółtko kremowe i półpłynne [jajko w Chinach/Japonii jest jeszcze dodatkowo marynowane po ugotowaniu w sosie sojowym i mirin (słodko-alkoholowym sosie ze sfermentowanego ryżu), ja tego nie robię]. PODANIE I JEDZENIE W miseczkach rozkładamy wybrany ugotowany makaron, na nim kładziemy porcję gotowanych żeberek i mięsa wołowego. Wlewamy bardzo gorący bulion. Grubo kroimy(...)wołowej goleni, zróbcie ten ramen na żeberkach. SKŁADNIKI na 8 solidnych porcji 800-900g mięsnych żeberek, z kością 600-700g goleni wołowej, z kością 8 łyżek dobrego sosu sojowego 5 łyżek sosu rybnego 6-7 dużych ząbków czosnku 50g świeżego imbiru 6 goździków 5-6 gwiazdek anyżu 1 papryczka chili, suszona 1 łyżka kolorowego pieprzu w ziarnach
Karo in the KitchenKaczka dziwaczka na naszym stole SKŁADNIKI: 4 nogi kaczki kasza gryczana lub ryż brukselka marchewka masło sól, pieprz, bułka tarta, sos sojowy, czosnek, kolendra, tymianek, chili, słodka papryka Brukselkę dokładnie myjemy i gotujemy ok 20 minut w osolonej wodzie ze szczyptą cukru. Gdy brukselka już będzie pół miękka/ pół twarda przełożyć ją na patelnię z roztopionym masłem. Chwilę ją podsmażyć(...)pokrywkę, polać kaczkę marynatą i ponownie wkładamy do piekarnika). Piec do zarumienienia się skórki. Ryż lub kaszę gryczaną gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Całość podać razem. Ryż czy kaszę najlepiej polać sosem który utworzył się z marynaty i wytopionego tłuszczu kaczki. Smacznego
MarciochaKucharzySkładniki: 2 dorady opakowanie roszponki ryż jaśminowy 2 plasterki cytryny koperek świeży sól i pieprz folia aluminiowa sos winegret Pieczona dorada w folii z roszponką P rzygotowanie: Ugotuj ryż jaśminowy. Ponieważ ryż gotuje się ok 20 minut a ryba piecze 10. zacznij od wstawienia ryżu. 1. Doradę opłucz , ponacinaj wzdłuż rybę. Posól i posyp(...)łyżki oleju lnianego, 1 łyżka octu winnego białego, sok z cytryny. Wymieszaj aż powstanie kremowy sos. 4. Na talerzu rozłóż roszponkę, polej sosem winegret. Połóż upieczoną rybę i podaj ryż w osobnym naczyniu. Ja ugotowałam ryż cytrynowy! Fajnie smakuje
AZgotuj!potem i tak dostaje się miniaturki, na których niewiele widać) czy Miksera. Pracy więcej, ale efekt bardziej estetyczny, choć to oczywiście kwestia gustu. CIECIERZYCA Ciecierzyca w sosie kurkumowym z ryżem ; blog: rabarbarowo Pasztet: cieciorka z warzywami ; blog: Pij soki wyciskane Cieciorka w ricotcie ze szpinakiem i wędzonym łososiem ; blog: Gawron w rosole Pieczone faszerowane bataty z pomidorami i cieciorką(...)kukurydzą ; blog: teczasmakow FASOLA Bezglutenowe ciasto z fasoli i bananów ; blog: Weekendy w domu i ogrodzie Surówka z mango i fasoli mung ; blog: Weekendy w domu i ogrodzie Ryż z czarną fasolą ; blog: Weekendy w domu i ogrodzie Ekspresowe chili con carne z fasolą ; blog: Weekendy w domu i ogrodzie Florencka (toskańska) zupa z fasoli (ribollita) ; blog: Smakołyki Angeli Bardzo
Weekendy w domu i ogrodziesię w grudki), na małym ogniu, przez kilka minut. Po tym czasie, całość dusić pod przykryciem, na małym ogniu, aż papryka stanie się miękka. Sos przyprawić solą i pieprzem do smaku. Danie podawać gorące, z ryżem, posypane drobno posiekanym szczypiorkiem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Pieczarki można zastąpić chińskimi grzybami moon (około 5 sztuk) i przygotować je zgodnie z przepisem(...)smak potrawy. Sos sambal oelek można dostać w większości hipermarketów, na działach dotyczących kuchni świata, jak również podczas tygodnia azjatyckiego w Lidlu. Ryż można zastąpić chińskim makaronem jajecznym. Do marynaty do kurczaka, zamiast samego sosu sojowego, można dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i świeży, starty imbir. Ilość sambal oelek należy dostosować do własnych upodobań smakowych. 1/2 łyżeczki to minimum
Gospodyni Miejskabazie ryżu, mięsa i charakterystycznych dodatków jest mnóstwo. Ja dzisiaj chciałabym przedstawić wam następujący: Składniki: 500 g łopatki wieprzowej sos do dań chińskich Ajam Pangang 6 plasterków ananasa z puszki słoiczek (350g) pędów bambusa w zalewie ryż jaśminowy olej do woka masło sól pieprz cytrynowy kurkuma Przygotowanie: W woku rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w kostkę łopatkę. Doprawiamy(...)marchew, sos sojowy, kiełki bambusa, papryka i przyprawy. Sos prosty do zrobienia samego, ale ponieważ ( jak sama nazwa wskazuje), ten chińczyk ma być szybki to gotowy sos jest tu niezwykle pomocny ;). Ryż jaśminowy gotujemy w osolonej wodzie przez 15 minut. Następnie odcedzamy go, dodajemy do niego łyżkę masła i łyżeczkę kurkumy. Z tak przygotowanym ryżem podajemy mięso
Taste Therapyskładniki * podwójny filet z kurczaka * 1 i 1/2 woreczka ryżu parboiled * brokuł * 1/2 puszki kukurydzy * 2-3 marchewki * 20 dag fasolki szparagowej * 1 mała papryka czerwona * sos sojowy * sosu piri-piri * sól Sposób wykonania Filet z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w dość dużą kostkę i podsmażyć na oliwie. Brokuła podzielić na różyczki, marchewki obrać i pokroić na plasterki, fasolkę szparagową(...)łyżki sosu sojowego, nieco soli i łyżeczkę sosu piri-piri, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i dusić na bardzo delikatnym ogniu pod przykryciem do miękkości ryżu. Na koniec doprawić jeszcze do smaku, solą, i sosem piri-piri
Mix smakuDzisiaj na blogu przepis na szybkie gołąbki z siekaną kapustą, ryżem i mielonym mięsem podane z sosem z borowików. Polecam! Składniki: 400 g ryżu arborio ok. 250 g drobno poszatkowanej młodej kapusty 700 g mielonego mięsa wieprzowego (użyłam mielonej szynki wieprzowej) 1 duża cebula 3-4 ząbki czosnku kminek i majeranek słodka i ostra papryka 1 łyżeczka włoskich ziół przyprawa(...)koniec dodać drobno posiekany czosnek. Posiekaną kapustę wymieszać z ostudzonym ryżem surowym mięsem i cebulą z czosnkiem. Dodać zioła, kminek, majeranek, słodką i ostrą paprykę, natkę, przyprawę oraz jajka. Masę formować jak płaskie sznycle, panierować w bułce tartej i smażyć z obu stron na rumiano. Podawać z sosem grzybowym lub pomidorowym. Sos grzybowy: 1 duża cebula 350 g świeżych grzybów
Czerwień i błękitSkładniki: pierś z kurczaka słoik selera konserwowego puszka kukurydzy konserwowej łyżka posiekanej natki pietruszki 1 torebka ryżu 150 g sera żółtego ząbek czosnku kostka rosołowa 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz majonez Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Wystudzić. Pierś z kurczaka umyć i oczyścić, przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać kostkę rosołową i sos sojowy, ugotować. Wystudzić. Pokroić
kulinarnyswiatdomi