sos do ryżu - 5162 przepisów (strona:49/345)

Kaczka w sosie śliwkowym 172

się podczas pieczenia. Miksować . Jeśli sos jest zbyt gęsty dodać jeszcze odrobinę marynaty i ocet balsamiczny. Doprawić do smaku. Kaczkę  przybrać świeżą kolendrą,  podawać z ryżem lub chińskim makaronem, sos podać w osobnej miseczce.  Śliwki i powstały sos po pieczeniu kaczki przekładamy do miski blendera, miksujemy. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodajemy jeszcze odrobinę marynaty i ocet

Stare Gary
Pierś kurczaka w śmietanie 212

mięsa dodajemy  śmietan ę  i chwilkę podgrzewamy ( jeśli wolimy gęstsze  można zaprawić  lekko mąką)  Gotowy sos nakładamy na ugotowany  ryż Smacznego

Klaudynkowa kuchnia
Kurczak po chińsku 236

kawałki kurczaka i dokładnie mieszamy.  Smażymy kurczaka na mocno rozgrzanym oleju, by był chrupiący. Zdejmujemy kurczaka z patelni i smażymy posiekaną dymkę. Najlepiej smakuje podany z ryżem curry oraz z sosem  chilli słodko- pikantnym

Moje Kuchenne Rewelacje
Ryż smażony z wieprzowiną i warzywami 192

polędwicy wieprzowej pół puszki groszku konserwowego kawałek pora (biała część) 1 cebula 1 garść suszonych grzybów mun posiekany szczypiorek do dekoracji sos sojowy ciemny sos chili sól, pieprz 1 szklanka suchego ryżu basmati 2 jajka olej 1. Do szklanki dodać suszone grzyby mun i zalać wrzącą wodą. 2. Polędwicę umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki.   3. Pora(...)dodając odrobinę sosu sojowego  i sól/pieprz. 6. Następnie dodać pora, odcedzone grzyby i groszek. Wlać jeszcze trochę sosu sojowego i sosu ostrego. Gdy warzywa z mięsem będą miękkie dodać ugotowany ryż. Wszystko ze sobą wymieszać i chwilkę przesmażyć.       7. Przygotowany ryż z warzywami i mięsem przesypać do innego naczynia. Do rozgrzanego woka dodać

Ugotować
Weekend kulinarny w Gdyni - bitwa smaków 2016 i 2015 196

pysznie wypełniony brzuch :) 201 6 : Kolejne danie , kt ór e degustowa ł am to kura smażona ze świeżym chilli , sezonowymi warzywami z oryginalnymi tajskimi sosami i sosem sweet chilli; brązowy ryż z warzywami; surówka sezono wa . Od razu na wst ę pie zonk! Mnóstwo pietruszki przykrywało danie - zielenina kt órą namiętnie nienawidzę! Choć mam wrażenie, że i amatorzy pietruszki zadziw(...)kury . Dobra była! Miękka, nie przesma ż ona, świetnie doprawiona ostrymi sosami , z przyjemnie chrupiącymi warzywkami . Coś zdecydowanie dla amatorów pikantnych smaków, bo po jednym gryzie niemalże zionęło si ę ogniem! Osobiście nie mia ł am nic przeciwko takiej pikanterii :) Przechodz ę do ryżu - porażka... Zapowiadanych warzyw z lup ą trzeba było szukać , s u ch y i bez wyrazu

Grunt to przepis!
Wegańska żywność od Vegamarket :) 173

użycia.  Składniki ŚMIETANY SOJOWEJ :  woda, olej słonecznikowy, ryż (5,3%), stabilizator (guma akacjowa), emulgator (lecytyna słonecznikowa), syrop z agawy, sól morska, naturalne aromaty Składniki SOSU BECHAMEL : woda, olej słonecznikowy, ryż (5%), stabilizator (guma akacjowa), cebula, emulgator (lecytyna słonecznikowa), sól morska, naturalne aromaty NAPOJE OWSIANE  Amandin oferuje pokaźną liczbę przeróżnych napoi owsianych. Począwszy od tych standardowych, zwykłych(...)Składniki NAPOJU RYŻOWEGO Z KAKA O : woda, ryż (14%), syrop z agawy (4%), kakao* (1%), olej słonecznikowy, naturalny aromat, sól morska Składniki NAPOJU RYŻOWEGO Z BAOBABEM : woda, ryż (12%), syrop z agawy, miąższ z owoców baobabu (0,7%), olej słonecznikowy, cynamon*, sól morska NAPÓJ Z ORZECHÓW MACADAMIA  Jeden z najbardziej przeze mnie wyczekiwanych. I choć nie jest

Zdrowie na języku :P
Czerwone Curry z dynią i żeberkami 176

żeberek 1 bardzo mała dynia 1-2 łyżki czerwonej pasty curry 1 ząbek czosnku 400ml mleka kokosowego 3 cm imbiru 1/2 szkl. groszku cukrowego 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki oleju +ryż jaśminowy do podania 1/ W małym garnku rozgrzewamy olej. Na tarce o małych oczkach ucieramy czosnek i imbir. Wrzucamy na rozgrzany olej, a po chwili dodajemy pastę curry(...)kokosowe i sos rybny. Żeberka kroimy na pojedyncze kawałki i wrzucamy do garnka. Gotujemy na średnim ogniu bez przykrycia przez 1 godzinę. 2/ Gdy nasze mięso się gotuje, obieramy dynię i kroimy ją w kostkę. Gotujemy razem z fasolką 5 minut. Gdy mięso będzie gotowe, dodajemy ugotowaną fasolkę i dynię i gotujemy jeszcze 2 minuty. Podajemy z ryżem jaśminowym. Smacznego

Tajskie smaki
Dorsz duszony w pomidorach 151

dodaję także śmietany bo sos będzie już odpowiednio gęsty). Włożyć pokrojonego dorsza i dusić nie więcej niż 5 minut. Wsypać posiekaną natkę, lekko wymieszać..podawać z ryżem i sałatą w sosie vinegrette.. smacznego

Gaździnka warzy
Kurczak pięć smaków. Taka to była dziwaczka 187

zamknięte sosem, nie bójcie się – nie wyschnie. Gotowego kurczaka wyjmujemy, dajemy mu 5 minut na rozejście się soków po mięsie i dzielimy na porcje. Podajemy ze skwierczącym sosem, lekką surówką i ryżem. SKŁADNIKI 1 kurczak z wolnego wybiegu, o wadze od 1300 do 1500g 3 pełne łyżeczki przyprawy 5 smaków 5 łyżek jasnego sosu sojowego 2 łyżki ciemnego sosu sojowego

Karo in the Kitchen
Kurczak w sosie sojowym z warzywami 336

łyżeczki przyprawy chili Piątnica (kupisz tutaj) 0,5 łyżeczki przyprawy harissa 1 czerwona papryka 1/4  zielonej papryki 200 g dużych pieczarek 5 łyżek sosu sojowego ciemnego Olej do smażenia 100 g ryżu Filet z piersi kurczaka myjemy i  kroimy w kosteczkę. Marynujemy przez 20 minut  w soku z cytryny, chili, harissie, 2 łyżkach sosu sojowego.  Papryki(...)kosteczkę, pieczarki w plastry. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy papryki i pieczarki. Podsmażamy do zmniejszenia objętości pieczarek. Dodajemy mięso z marynatą. Dolewamy jeszcze 3 łyżki sosu sojowego.  Smażymy do miękkości. Podajemy z ugotowanym ryżem

VioletoweKucharzenie
Gruszki z patelni z rozmarynem z kruszonką 185

zupełnie z premedytacją mojej siostrzenicy i jej partnerowi. Do gruszek podałam im też mój ulubiony maślany ryż z cynamonem i jako uzupełnienie obiadu, delikatne mięso w sosie własnym. Jesteś ciekawa/y jak przygotować ten ryż? To znajdziesz w przepisie na Łososia na maślanym ryżu . A dlaczego z premedytacją to zrobiłam? Bo ona bardzo nie lubi cynamonu i mocno to zawsze podkreśla(...)szczyptą pieprzu a także dodać ocet balsamiczny i kilka kropel sosu chili. Gdy gruszki lekko się podpieką przewrócić je na drugą stronę. Uważać przy wykorzystaniu masła by nie poddać go zbyt wysokiej temperaturze na patelni, przez co może zacząć się palić. Przepis i jak zrobić maślany ryż znajdziesz w przepisie Łosoś na maślanym ryżu . Do delikatnych dań z ryby

Sztuka gotowania w/g Samiry
Krewetki gotowane i podane ze stoutem 112

się oczywiście także od (wszechobecnych o tej porze roku w mojej kuchni) pomidorów i kilku dodatkowych składników, które akurat były pod ręką. Do podania na obiad wybrałam ryż, ale bagietka maczana w sosie też będzie doskonałym wyborem. Gorąco polecam :) Krewetki gotowane i podane ze stoutem Składniki dla 2 osób: 20 szt. krewetek królewskich (oczyszczonych, bez głów i pancerza; najlepiej surowych(...)średni pomidor 1 łyżka klarowanego masła ¼ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki brązowego cukru ½ szklanki piwa typu stout 1 malutka suszona ostra papryczka (opcjonalnie) 2-3 łyżki sosu słodko-pikantnego sól (opcjonalnie) kolendra do posypania Dodatkowo do podania: ryż, kasza lub bagietka piwo stout (takie samo jak do gotowania) schłodzone do temperatury 6°C (opcjonalnie) Jeżeli krewetki są mrożone, trzeba je najpierw rozmrozić

Pełny talerz
MURGH KARI – INDYJSKIE CURRY Z KURCZAKA Z PIECZARKAMI 421

Indiach i Bangladeszu ale tez w Azji Wschodniej. ( U kurczak curry nas kojarzony niestety jako potrawa chińska ). . Curry to angielska wersja indyjskiego słowa kaari, czyli po prostu sos , którym polewa się ryż lub macza w nim chleb. Słowem tym określić można zupełnie odmienne dania, różniące się od siebie praktycznie wszystkimi składnikami, ale mające wspólny mianownik – pachnący przyprawami sos. Potrawa(...)dusimy na wolnym ogniu do miękkości. Wlewamy mleko kokosowe i wsypujemy zmielone migdały, dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze przez ok. 3 minuty. Podajemy gorące z ugotowanym na sypko ryżem. Smacznego!   W przygotowaniu MURGH KARI pomógł mi niezawodny wok granitowy Ballarini. http://ballarini.pl/wok-granitowy-non-stick-ballarini-granitium#

Ostra na Słodko
Jarmuż z grzybami. 159

formie mogę jadać te zielone liście nawet codziennie. Pamiętajcie, że jarmuż to jeden z najbardziej gęstych odżywczo pokarmów, dlatego zdecydowanie warto dać mu szansę :) Składniki (2 porcje): 100 g ryżu brązowego 160 g stripsów z tofu Polsoja (można zastąpić pokrojonym tofu marynowanym) 2 garści jarmużu - może być bez łodyg, porwany na małe kawałki 200 g pieczarek - pokrojone w plastry(...)cebula - drobno posiekana 2 ząbki czosnku - drobno pokrojone 2 łyżeczki oleju 1 łyżeczka papryki ostrej sól, pieprz 1/3 szklanki wody 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki sosu sojowego 1. Ugotuj ryż. 2. Podsmaż tofu, pieczarki i cebulę na oleju, aż woda z grzybów odparuje,a cebula będzie miękka. 3. Dodaj ryż, boczniaki, jarmuż, czosnek oraz paprykę, sól i pieprz

Powiedz dietom nie
Domowy paprykarz (98 kcal) 304

paprykarz można sobie przyprawić wedle własnych upodobać i do tego nie ma w nim żadnej chemii. Składniki: filet z ulubionej ryby (dorsz, miruna, morszczuk) woreczek ryż cebula średnia marchew 4 ząbki czosnku łyżeczka słodkiego sosu chili sól, pieprz, cukier, papryka ostra pieprz cytrynowy, sok z cytryny 250 ml passaty pomidorowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie ketchupu) olej do smażenia Przygotowanie(...)podlewamy delikatnie wodą, aby się nie przypaliła. Kiedy marchew trochę zmięknie wlewamy passatę pomidorową i koncentrat. Dusimy ok 15 minut. Rybę rozdrabniamy i wraz z ryżem dorzucamy na patelnię. Dodajemy przyprawy i sos chili. Jeszcze chwilę dusimy, aż paprykarz nabierze odpowiedniej konsystencji

e-PrzepisyKulinarne
Sałatka do pracy 140

dlatego to ostatnie sztuki jakie uchowały się w domu i ostatnie danie z nimi. Sałatka z tuńczyka i ryżu z pomidorami składniki: 1 opakowanie tuńczyka w sosie własnym 2 pomidory 200 g ryżu - najlepszy będzie brązowy, ja użyłam Basmati 0,5 łyżeczki kurkumy 1 mała szalotka 1 łyżeczka papryki w proszku natka pietruszki sól, pieprz wykonanie: Ryż gotujemy w osolonej

Przysmaki Karolki
Piersi kurze w sosie czosnkowym 114

cytryny, szczyptę soli i trochę czarnego pieprzu. Wylać sos na patelnię, podgrzać dodać dodatkowo 1 płaską łyżeczkę słodkiej papryki. Wymieszać i wylać na mięso. W razie potrzeby doprawić do smaku, zawsze trzeba posmakować. Nagrzać piekarnik do 200 C i piec 20 minut. Podawać z bułeczkami lub makaronem lub ryżem. Pychotka

Kuchnia Pokoleń