plendze to węgle, tofu- białko, orzechy to wartościowe tłuszcze, które ułatwiają przyswajanie witamin, a poza tym w tą jesienną pluchę to balsam dla żołądka ps. Sos będzie smakował z każdą kaszą, ryżem czy makaronem. Składniki na 4 duże placki i sos, który wystarczy na 6 porcji: placki ziemniaczane: 1 kg ziemniaków 1 batat (około 200 g) 50 g mąki kukurydzianej
greenscarfodpowiedniej konsystencji* *sos potem trochę gęstnieje, więc nie trzeba robić go bardzo gęstego, :) Makaron soba w sosie z masła orzechowego z fasolką, brokułem i orzeszkami ryż z ciecierzycą i groszkiem w sosie curry z dynią mrożony koktajl banan-borówki
More food, love and dreamstrzcinowego ½ łyżeczki płatków chilli lub zmielonego chilli opcjonalnie sezam do posypania Przygotowanie: Gotuj soję w osolonej wodzie, przez około 5 minut i odcedź. W małej miseczce wymieszaj sos sojowy, ocet, wodę ryż, cukier i chilli. W średnim rondelku rozgrzej na średnim ogniu olej, po czym włóż czosnek wraz z imbirem. Smaż przez 1-2 minuty, uważając by nie spalić czosnku
karmelowyszynki 1 cebula słodka pęczek szczypiorku 250 g pieczarek 250 g mrożonej fasolki szparagowej (u nas zielona) mała puszka kukurydzy 1 łyżka sosu sojowego sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ryż gotujemy na sypko. Na dużej(...)patelni podsmażamy posiekaną cebulę ,pokrojone w plasterki pieczarki ,fasolkę szparagową ,smażymy 5 min. Następnie dodajemy mięso mielone ,rozdrabniamy je widelcem ,oprószamy solą i pieprzem ,dodajemy sos ,smażymy 10-15 min. Do całości dodajemy ryż i osączoną z zalewy kukurydzę. Smażymy jeszcze kilka minut ,do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem ,mieszamy z posiekanym szczypiorkiem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy
R'n'G Kitchenabsorbowania dużej ilości płynu powinien pozostać sypki. Zgodnie z afgańską tradycją potrawy nie jadamy sztućcami, tylko prawą ręką, przy pomocy chlebków naan . Składniki (na 6-8 porcji) : 3 szklanki ryżu basmati 5 udek z kurczaka 2 duże cebule 1 szklanka bulionu 3 marchewki 1/2 szklanki migdałów 1 szklanka rodzynek 80 g mielonych pistacji 3 łyżki brązowego cukru 2 łyżeczki świeżo(...)dente w 6 litrach wody z 2 łyżeczkami soli. Powinno to zająć około 10 minut. Odcedź ryż na durszlaku, a następnie wrzuć na patelnię z sosem na bazie bulionu. Dokładnie wymieszaj. Następnie ryż przełóż do rondla lub dużego naczynia żaroodpornego i wyłóż nań kawałki kurczaka, a następnie marchew z rodzynkami i migdałami. Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 15 minut
Food Squaretylko mogę. Bazując na przepisie warzywny mix z ogórkami stworzyłam cukiniowy sos. Wystarczy potem dodać jakieś mięsko i mamy pyszny sosik do makaronu lub ryżu. W planach mam też sos słodko-kwaśny z cukinią. Nigdy jeszcze takiego nie robiłam, przepis dostałam od znajomej więc zobaczymy co tam z tego wyjdzie. składniki: 2,5 kg cukinii
Monia miesza i gotujeŁososia wyjmij z marynaty i podziel na dwie porcje. Smaż przez 5 minut z jednej strony i 5 minut z drugiej strony. Na talerze wyłóż ryż, następnie kawałki łososia a całość polej salsą z sosem. Możesz(...)dodać jeszcze kilka kropel zielonego tabasco. Składniki ŁOSOŚ I SALSA 300 g łososia 1/2 dużego granatu lub 1 mały 1 awokado hasi 1 mango 6 łyżek sosu sojowego kilka kropel zielonego tabasco Wykonanie RYŻ Wlej do garnka około 2 litrów wody. Wrzuć ryż. Dodaj sól i kurkumę. Zagotuj wodę i gotuj według instrukcji na opakowaniu ;p czyli około 20 minut
Eat me! Fit me!Danie kuchni japońskiej Składniki 400 g schabu wieprzowego 2 jajka olej do smażenia bułka tarta sól ,pieprz Sos: 1/3 szkl ketchupu 100 ml sosu sojowego (ciemnego) łyżka cukru Dodatkowo: ryż jaśminowy trawa cytrynowa grzyby mun Przygotowanie Schab kroimy w cienkie plasterki ,oprószamy solą i pieprzem i wstawiamy do lodówki na 30 min. Mięso obtaczamy najpierw w rozbełtanych jajkach ,następnie(...)bułce tartej i smażymy na rumiano z obu stron. Osączamy ręcznikiem papierowym z nadmiaru tłuszczu. Następnie kroimy na paski około 2 cm. Sos: Sos sojowy mieszamy z ketchupem i cukrem. Całość można podać z ryżem jaśminowym wymieszanym z trawą cytrynową oraz grzybami
R'n'G KitchenKushari czyt. kuszari jest potrawą rodem z Egiptu, pierwszy raz wykonaną w połowie XIX w. Wykonana jest z ryżu, makaronu, soczewicy, polane sosem pomidorowym z cebulą a także czosnkiem. Dodatkowo podawana jest ciecierzyca. Można ją kupić od każdego ulicznego sprzedawcy w Egipcie i tak naprawdę grzechem byłoby nie spróbować. Danie jest bardzo pożywne bo zmieszanie tych podstawowych składników czyli soczewicy
Moje Małe Czarowaniejuż zaczęło i narasta chęć na odświeżające smaki tym razem podaję Risotto miętowe z podduszonym porem które nadaje mu delikatnego słodkiego smaku i kremowości.Kozi kremowy ser uszlachetnia smak sosu choć można zastąpić go zwykłym serem Brie. Masło w risotto to podstawa choć można troszkę zbeszcześcić tradycję,odchudzić risotto by można wpasować je do diety odchudzającej i pominąć masło(...)środku.W trakcie podlewania wytworzył się gęsty sos i takie powinno być risotto po ugotowaniu-lekko półpłynne.Nie trzeba bać się tej konsystencji.Pamiętać należy,że ryż przez cały czas będzie wchłaniał sos więc od czasu zdjęcia z ognia do czasu podania na stół sosu będzie ubywać.To jest właśnie całe clou idealnego risotto aby zdjąć z ognia z taką
Sztuka gotowania w/g Samiryszklanki różyczek kalafiora startych na tarce o dużych oczkach 3 ząbki czosnku starte na tarce 2 łyżki sosu sojowego sól, pieprz ¹⁄₃ papryczki chili drobno posiekanej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki ćwiartka cytryny do wyciśnięcia 1-2 jajka / opcjonalnie WYKONANIE RYŻ wsypujemy do garnka, dodajemy 20 g masła i stawiamy na ogniu. Podgrzewamy często mieszając, przez około 2-3 minuty. Ostrożnie(...)czas mieszając, aż kalafior zmięknie. W międzyczasie możemy dolać 2-3 łyżki wody lub białego wina. Gdy woda lub wino całkowicie odparuje dodajemy ugotowany ryż, papryczkę chili i posiekaną natkę pietruszki. Wlewamy 2 łyżki sosu sojowego oraz czarny pieprz. Smażymy 2 minuty. Opcjonalnie odgarniamy ryż na bok patelni i w wolne miejsce wbijamy 1-2 jajka. Gdy się zetną mieszamy
cool and mintynawet obiad. Ja je podaję z sosem jogurtowo-koperkowym, który według mnie pasuje idealnie. Zapraszam!!!! Składniki: 1 cukinia ( większa), 1 woreczek ryżu, 1 jajko, sól, pieprz, olej lub oliwa do smażenia Sos jogurtowo-koperkowy 200 ml jogurtu naturalnego, pęczek posiekanego koperku, sól, pieprz Wykonanie: Ryż gotujemy na sypko. Uważamy, żeby się nie rozgotował. Odstawiamy(...)oczkach, lekko solimy i odstawiamy żeby puściła wodę. Odciskamy ja z nadmiaru wody. Jak ryż wystygnie dodajemy jajko, cukinię i przyprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Smażymy na bardzo rozgrzanej patelni nakładając ciasto za pomocą łyżki. Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą. Odstawiamy do lodówki, aby się dobrze schłodził. Smacznego
Passion of CookingDodam, że indyk skończył w rosole, a mięso poszło w tortillę. Składniki - tortilla mięso z indyka, który ugotował się w rosole czerwona cebula ugotowany ryż czarny pomidor ogórek opcjonalnie jaja na twardo sałata lodowa sos kielecki hamburgerowy od Majonez Kielecki – tutaj ten konkretny pasuje idealnie. Sól i pieprz do smaku olej kokosowy lub rzepakowy Mięso z rosołu podsmaż delikatnie(...)cebulą na oleju kokosowym, dopraw do smaku wedle uznania. Tortillę podgrzej na suchej patelni. Rozsmaruj sos hamburgerowy i szybko dodaj mięsko z cebulą oraz ugotowany czarny ryż. Jaja na twardo. Wkrój pomidora, ogórka i przykryj koperkiem. Ponownie użyj sosu. Zwiń tortillę. Podgrzej na suchej patelni. Zjadaj ze smakiem z ulubionymi dodatkami. U mnie wyjadły wszystko dzieci. Mamo jeszcze!-to już
Z Kuchni Do KuchniPyszny i prosty przepis na orientalny obiad – kurczak i warzywa w żółtym sosie curry podane z ryżem. Składniki (na 4 porcje): podwójna pierś z kurczaka 200 g groszku mrożonego duża czerwona papryka puszka krojonych pomidorów puszka mleczka kokosowego (400g) duża marchew pół łyżeczki imbiru dwie płaskie łyżeczki curry szczypta cynamonu łyżeczka kurkumy pół łyżeczki ostrej papryki 2 łyżeczki sosu chili
e-PrzepisyKulinarnepomysłem na obiad, ale też jako zamiennik do burgera i wkładka do bułki. Robi się je błyskawicznie i tak samo szybko znikają. Dodatek ryżu sprawia, że sycą na długie godziny. Świetnym dodatkiem będzie do nich ulubiony sos, np. czosnkowy na bazie jogurtu albo pomidorowy z nutką chili. Koniecznie wypróbujcie! Polecam! SKŁADNIKI: * filet z dorsza – 300 g * ugotowany ryż(...)duże jajko – 1 szt * szczypiorek -1 pęczek * mąka pszenna / żytnia – 4 łyżki * sos ostrygowy – 1 płaska łyżeczka * sól, pieprz, papryka, chili – do smaku * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Dorsza mielimy, dodajemy ugotowany ryż, jajko, posiekany szczypiorek oraz mąkę. Doprawiamy do smaku i wszystko razem wyrabiamy do uzyskania gładkiej masy. Formujemy kotleciki / klopsiki i zostawiamy
Ostra na Słodko