sos do ryżu - 5162 przepisów (strona:59/345)

Larb (laab, lap, laap, larp). Sałatka z mieloną wieprzowiną. 202

liście sałaty rzymskiej świeża kolendra 1/3 łyżeczki chili w proszku sok z 1/2 limonki 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego 1,5 łyżeczki sosu ostrygowego 1 łyżeczka sosu rybnego 1/2 łyżki oleju do smażenia Przygotowanie: Ryż uprażyć na suchej patelni, powinien być lekko brązowy. Utrzeć w moździerzu lub zmielić w młynku na mąkę. Mięso smażyć z dodatkiem oleju na mocno rozgrzanej patelni(...)chrupko, należy kontynuować smażenie jeszcze kilka minut. Po usmażeniu dodać do mięsa, mielone chili, sok z limonki, cukier, sos ostrygowy i sos rybny. Jeszcze chwilę pozostawić na patelni. Gorące mięso wymieszać posiekaną szalotką, dymką i prażonym ryżem. Tak przygotowane mięso ułożyć na liściach sałaty, udekorować pokrojonymi papryczkami chili i listkami kolendry. Smacznego

Codziennik Kuchenny
Multicooker REDMOND RMC-151E - recenzja i przepisy 162

automatycznych, 29 ręcznych)  MULTICOOK  COOK (gotowanie)  EXPRESS (gotowanie ekspresowe)  STEW (duszenie)  PIZZA (pizza)  PORRIDGE (kasza na mleku) SOUP (zupa)  RICE (ryż) GRAIN (kasze) SAUCE (sos) Programy automatyczne: SELF-CLEAN (samoczyszczenie)  FRY (smażenie) SLOW COOK (duszenie na wolnym ogniu) BREAD (chleb)  DEEP FRY (smażenie na głębokim oleju) BAKE (wypieki) PILAF (pilaw(...)kawy i poczytajcie ulubioną książkę! Poza tym w jednym momencie istnieje możliwość przygotowania kilku potraw jednocześnie ! W jaki sposób? W czasie, gdy w multicookerze gotujemy obiad - chociażby kurczaka z ryżem i warzywami, możemy przy okazji zająć się ciastem. Po wyjęciu potrawy, wkładamy nasze ciacho i ustawiamy funkcję pieczenia. To duża oszczędność czasu, prawda? I dodam jeszcze, że znika problem

Di gotuje
Gulasz - kurczak i dodatki 462

Cześć!  W ostatnim czasie nieco zaniedbałam bloga, ale postaram się to zmienić.  Chciałabym aby mój blog stał się bardziej popularny - bo o tym marzy

Kuchnia moimi oczami
Sałatka z tuńczykiem i wędzonym serem 153

Przepis na szybką i smaczną sałatkę ryżową z tuńczykiem i serem wędzonym. Składniki: woreczek ryżu parboiled puszka tuńczyka w sosie własnym (w kawałkach) puszka kukurydzy por ok 150g wędzonego sera żółtego 3-4 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu w osolonej wodzie i odstawiamy do wystygnięcia. Por kroimy w półplasterki, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy

e-PrzepisyKulinarne
SKRZYDEŁKA IMBIROWE 165

tego smakołyku z kurzych części użyłam Ryżu Pełnoziarnistego , aczkolwiek  bardzo smacznego 12 skrzydełek 1.5 łyżeczki sproszkowanego imbiru 0.5 szkl.białego wytrawnego wina 5 łyżek sosu sojowego 2 łyżeczki cukru 6 łyżek oleju RYŻ pełnoziarnisty ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Końcówki skrzydełek obcinamy w stawach,a pozostałe części natrzeć olejem,solą, imbirem,odstawiamy na 30 min.do lodówki. Rozgrzewamy olej na patelni,rumienimy skrzydełka(...)tłuszcz,zostawiając ok.2 łyżek tłuszczu,wlewamy 0.5 szkl.gorącej wody,wino,sos sojowy,dosypujemy cukier,zagotowujemy.Wkładamy skrzydełka do sosu i gotujemy jeszcze ok.4 min. na dużym ogniu,po czym zmniejszamy go i dusimy pod przykryciem ok.20 min.Podajemy z ryżem U mnie z ryżem

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Drobiowy Strogonow z porem* wg Jamiego 113

podzielić. Oryginalny Strogonow to oczywiście wołowina i cebulka. Jednak w swojej książce "Ministry of Food", Jamie użył piersi z kurczaka i porów. Bardzo smaczne zestawienie, szczególnie z aksamitnym białym sosem z dodatkiem wina. Można śmiało polecić jako sycący i rozgrzewający obiad na jesienne popołudnie. Do przygotowania naszego Strogonowa użyliśmy porów z ogrodu- znacznie cieńszych i mniejszych niż te sklepowe(...)śmietanę i grzyby. Mieszamy, zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze około 10 minut. U mnie trwało to dłużej, ponieważ dałam całą szklankę wody i sos musiał się zredukować. Podajemy Strogonowa na ryżu, posypanego świeżą pietruszką i lekko skropionego sokiem z cytryny. Myślałam, że sos z cytryny będzie zbędny, bo sos jest trochę kwaskowy, ale uwierzcie mi- warto spróbować

les mirabelles
Futomaki krewetka w tempurze/ mango/ ogórek 208

ryżowego 4-6 krewetek w tempurze 3 łyżki oleju rzepakowego kawałek obranego mango kawałek ogórka 2 płaty wodorostów nori Do podania: wasabi marynowany imbir sos sojowy lub/i sos teryiaki zielona herbata jaśminowa Ryż kilka razy płuczemy, aż do czystej wody. Następnie gotujemy ryż w podanej ilości wody. Należy zagotować ryż, następnie gotować go na małym ogniu przez 10 minut(...)rozkładamy płat nori, układamy ryż (nie za grubo, zostawiamy po 1 cm miejsca od każdej krawędzi płatu), układamy pokrojone w słupki dodatki i usmażone krewetki przy dłuższej krawędzi, łapiemy za nori i zawijamy sushi. Każdą rolkę kroimy na 6-7 futomaków. Następnie przekładamy na talerz. Gotowe sushi podajemy z wasabi, marynowanym imbirem oraz sosem sojowym w proporcjach jakie

Mango Papaja
Krewetki po tajsku ze słodkim sosem chili 140

Pyszne krewetki po tajsku, lekko ostre i aromatyczne, smażone na klarowanym maśle i podawane z pysznym słodko-ostro-kwaśnym sosem chili. Czego chcieć więcej? Idealne na przystawkę oraz jako samodzielne danie z ryżem lub bagietką. Polecam, smakują wybornie! Będziemy potrzebować (na 4 porcje): 800 g dużych, surowych (nieobgotowanych) krewetek w całości, tj. ok. 24-28 sztuk Najsmaczniejsze będą(...)zgęstnieje i stanie się klarowny. Odstawić do wystudzenia. Najlepszy jest na drugi dzień. Jednak z powodzeniem można go podawać po przestudzeniu do temperatury pokojowej. Sos chili świetnie smakuje również z ryżem

Food Square
Udka na żółtym ryżu z warzywami 304

Udka bez skóry w słodkawej marynacie z dodatkiem sosu sojowego upieczone na żółtym ryżu. Smaczny, syty obiad z mięsem i dużą ilością warzyw. Ryż swój kolor zawdzięcza kurkumie. Niedoceniana, a ma wiele właściwości prozdrowotnych, więc warto po nią sięgać. Szczególnie, że jest to naturalny, żółty barwnik :) 4 udka z kurczaka 4 szklanki bulionu drobiowego (rosołu) 300 g ryżu białego długoziarnistego(...)łyżeczka kurkumy pieprz czarny 2 cebule 2 marchewki 1 brokuł sól MARYNATA: 4 łyżki oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku 1 łyżka słodkiej papryki 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka miodu sól Przygotować marynatę rozcierając czosnek na miazgę i łącząc z pozostałymi składnikami. Miód powinien być płynny. Całe nogi przekroiłam na pół otrzymując udka i podudzia oraz ściągnęłam skórę. Przygotowaną marynatą

https:KKuchniaMniam
GOŁĄBKI Z KASZĄ ORKISZOWĄ W BIAŁYM SOSIE 140

Młoda kapusta już coraz większa, w sam raz na przygotowanie gołąbków. Jeśli jesteście tradycjonalistami i farsz musi być mięsny to niech tak będzie. Zastąpmy jednak ryż kasza orkiszową, a sos zamiast pomidorowego przygotujmy śmietanowo koperkowy. Nasze gołąbki zyskają zupełnie nowy smak. Polecam!  Składniki: główka młodej kapusty 600 g mięsa mielonego z indyka 200 g kaszy orkiszowej sól , pieprz, ostra

Z Majeczką w kuchni
Buddha bowl czyli miseczka rozmaitości 166

Od jakiegoś czasu wszyscy się zachwycają buddha bowl, nazwaną po polsku miseczką rozmaitości. Wiadomo, czasem mody jedzeniowe są bardzo dziwne, ale ta akurat całkiem fajnie nam

slodkokwasnapl
Pierś indyka z piekarnika. 1796

posolonej włoszczyzny w paskach. Wszystko polewamy 5 łyżkami oleju roślinnego i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 30-40 min. / 200 st. C. Podajemy na gorąco, mięso, warzywa i sos. Można serwować z ryżem,makaronem, ziemniakami. Smacznego

chleba naszego
Bakłażany zapiekane w sosie pomidorowym z pulpecikami i mozzarellą 172

głupia. Większe nafaszerowałam soczewicą i pieczarkami a małe wykorzystałam do tej zapiekanki. Jedzonko choć nie fotogeniczne to przepyszne. Zapiekankę bakłażanową można podać samą lub z dodatkiem ryżu bo zawiera sporo sosu. składniki: 3 bakłażany, moje były małe miały po ok 250 g 2 kulki mozzarelli 1 słoik pomidorów krojonych  (słoik o pojemności 550 ml) 450 g mięsa mielonego

Monia miesza i gotuje
gulasz z indyka z warzywami... 183

wodę i pod przykryciem dusić z 30 minut na średnim ogniu śmietaną 18% wymieszać z mąką i wodą, wlać do gulaszu i mieszać do zagotowania i zagęszczenia sosu gulasz smakuje z ryżem, ziemniakami, makronem, z pieczywem............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Czerwony ryż 140

smaku Suszona bazylia\ Oliwa Parmezan PRZYGOTOWANIE: Ryż gotujemy wg. opisu na opakowaniu. Por oraz czosnek drobno siekamy,podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy, dodajemy passatę oraz przyprawy. Ugotowany ryż łączymy z sosem-dodajemy świeżo starty parmezan

Kopystką po garach

Proponowane wyszukiwania