Młoda kapusta już coraz większa, w sam raz na przygotowanie gołąbków. Jeśli jesteście tradycjonalistami i farsz musi być mięsny to niech tak będzie. Zastąpmy jednak ryż kasza orkiszową, a sos zamiast pomidorowego przygotujmy śmietanowo koperkowy. Nasze gołąbki zyskają zupełnie nowy smak. Polecam! Składniki: główka młodej kapusty 600 g mięsa mielonego z indyka 200 g kaszy orkiszowej sól , pieprz, ostra
Z Majeczką w kuchniOd jakiegoś czasu wszyscy się zachwycają buddha bowl, nazwaną po polsku miseczką rozmaitości. Wiadomo, czasem mody jedzeniowe są bardzo dziwne, ale ta akurat całkiem fajnie nam
slodkokwasnaplposolonej włoszczyzny w paskach. Wszystko polewamy 5 łyżkami oleju roślinnego i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 30-40 min. / 200 st. C. Podajemy na gorąco, mięso, warzywa i sos. Można serwować z ryżem,makaronem, ziemniakami. Smacznego
chleba naszegogłupia. Większe nafaszerowałam soczewicą i pieczarkami a małe wykorzystałam do tej zapiekanki. Jedzonko choć nie fotogeniczne to przepyszne. Zapiekankę bakłażanową można podać samą lub z dodatkiem ryżu bo zawiera sporo sosu. składniki: 3 bakłażany, moje były małe miały po ok 250 g 2 kulki mozzarelli 1 słoik pomidorów krojonych (słoik o pojemności 550 ml) 450 g mięsa mielonego
Monia miesza i gotujewodę i pod przykryciem dusić z 30 minut na średnim ogniu śmietaną 18% wymieszać z mąką i wodą, wlać do gulaszu i mieszać do zagotowania i zagęszczenia sosu gulasz smakuje z ryżem, ziemniakami, makronem, z pieczywem............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięsmaku Suszona bazylia\ Oliwa Parmezan PRZYGOTOWANIE: Ryż gotujemy wg. opisu na opakowaniu. Por oraz czosnek drobno siekamy,podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy, dodajemy passatę oraz przyprawy. Ugotowany ryż łączymy z sosem-dodajemy świeżo starty parmezan
Kopystką po garachrondelku podgrzewamy passate, doprawiamy czosnkiem, bazylia, oregano ostra i słodką papryką do smaku. Cukinię, cebulę i ziemniaki kroimy w plastry. Na dno naczynia żaroodpornego wysypujemy nie ugotowany ryż, na to połowę sosu pomidorowego i układamy naprzemiennie warzywa. Na wierzch wykładamy resztę sosu. Pieczemy 30 minut w 190 stopniach, po tym czasie, posypujemy rozdrobnioną w palcach mozzarellą i pieczemy kolejne
Delusional TrineKolejny wygodny sposób na rybę. Tak przygotowany łosoś był aromatyczny i nie przesuszony. Użyłam gotowego pesto, co znacznie przyspieszyło przygotowanie. Rybę można podać z ryżem, smaczny będzie też sos na bazie jogurtu - z czosnkiem lub koperkiem. Polecam inspiracja tutaj składniki - 2 porcje ok 400 g filet z łososia ze skórą (miałam dzikiego łososia pacyficznego) pesto sól, pieprz cytryna
Stare GaryJeśli lubicie paprykarz, mam dla Was propozycję na domowy paprykarz z tuńczykiem. Paprykarz z tuńczykiem jest delikatny, lekko rybny. Może się skusicie? Składniki: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 60 g ryżu 1 duża cebula 2 średnie marchewki 3 ząbki czosnku 80 g przecieru pomidorowego 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki 1/2 płaskiej łyżeczki papryki ostrej szczypta mielonych liści laurowych
Smak mojego domuczasie do miseczki odlewamy około pół szklanki wywaru. Dodajemy do niego koncentrat pomidorowy i mąkę. Dokładnie mieszamy i zalewamy pulpeciki. Dusimy jeszcze kilka minut aby sos zgęstniał. Podajemy z ryżem, kaszą lub ziemniakami
VioletoweKucharzeniesypkiego ryżu. Doprawić sproszkowaną słodką papryką i kurkumą oraz solą morską i pieprzem do smaku. Dusić przez 15 minut pod przykryciem nie mieszając. Po tym czasie ryż powinien wchłonąć większość sosu. Jeżeli jednak konsystencja będzie zbyt rzadka, podgrzewać jeszcze 5-10 minut bez przykrycia, co jakiś czas mieszając. Skropić cytryną przed podaniem
Pij soki wyciskanesmażymy aż mięso się zetnie. Dodajemy mieszankę warzyw chińskich, kukurydzę i dusimy przez kilkanaście minut by warzywa była al’dente. 3. Na koniec dodajemy słodki sos chilli. Podajemy z ryżem lub makaronem sojowym. Gotową porcję posypujemy prażonymi nasionami. Gotowe! Smacznego
Mama z miastarisotto z dodatkiem warzyw i kawałkami piersi z kurczaka. Do przygotowania wykorzystałam koncentrat bulionu drobiowego Krakus- który nie zawiera konserwantów i jest świetną bazą do zup lub sosów. Składniki: 1/3 szklanki ryżu do risotto 1 cebula 1 czerwona papryka 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 bulion drobiowy Krakus 1/2 puszki kukurydzy 1 łyżka masła pęczek pietruszki
Kukuleczkitrochę inaczej sobie to wyobrażałam, ale w smaku była naprawdę interesująca. Polecam! Filé de frango à parmegiana - Filet z kurczaka zapiekany z szynką długodojrzewającą, mozzarellą, parmezanem i sosem pomidorowym, podawany z ryżem i farofą. Mój faworyt bez dwóch zdań (nie licząc lemoniady!). Filet dobrze doprawiony, soczysty. Szynka obłędna. Ilość serów (moja miłość parmezan) powalająca. Ciekawy dodatek w postaci ryżu. Wszystko
Karola gotujekanapkach, starczy na dużo kanapek i jest aromatyczna ! :) A no i ma piękną zieloną barwę :) Zielony jest zdrowy dla wzroku xD Składniki: tuńczyk w sosie własnym 2 puszki ryż 1 torebka szpinak mrożony 250 gram mascarpone 2 łyżki sól i pieprz do smaku czosnek 1 ząbek koperek 1 łyżka sól 1 łyżeczka ( do ryżu ) Metoda: Zamrożony szpinak
Kuchnia Paulettes