dzieci jedzą inaczej. Franek nie lubi boczku, więc dostaje samego kurczaka, szpinak uwielbia więc sos wciąga nosem, zamiast soczewicy musiałam mu jednak ugotować ryż ;) Hania zjadła soczewicę, ale nie zjadła sosu, bo "mamo, wiesz, że nie przepadam", ale zjadła roladki w boczku. Mąż zjadł tak samo jak Hania. Mimo kilkuletniej mojej pracy nad nim, ciągle nie udało mi się przekonać
bistro mamapomidory z winem oraz śmietankę. Mieszamy i przez sitko dodajemy mąkę. Natkę pietruszki siekamy i dodajemy do sosu, bądź posypujemy nią gotowe danie. Podajemy z makaronem, ryżem lub kaszą. Smacznego! Artykuł Polędwiczki w sosie winno-śmietanowym z suszonymi pomidorami pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong
Be Fit Be StrongSoczyste kawałki z piersi kurczaka w aromatycznym koperkowym sosie z jogurtu greckiego. Według mnie najlepiej smakują z ryżem oraz brokułami lub kalafiorem. mięso z piersi kurczaka (ok. 400 g) 1 pęczek koperku 250 g jogurtu greckiego 1/2 szklanki bulionu sól i pierz do smaku 2 łyżeczki majonezu olej do smażenia Dodatkowo: ugotowany ryż i brokuły lub kalafior W małym garnku(...)pokroić w drobne kawałki. Usmażyć na dobrze rozgrzanym na patelni oleju. Dodać przygotowany sos. Dokładnie wymieszać i smażyć na patelni jeszcze przez kilka minut aż sos zgęstnieje. Zdjąć z patelni i podawać z ryżem oraz brokułami lub kalafiorem
BullioZdjąć koszyk, do naczynia miksującego wsypać mąkę. Zamknąć, gotować 100 C , czas 5 minut. Wrzucić klopsy do sosu, dodać posiekaną natkę pietruszki,wymieszać. Podawać ziemniakami lub ryżem. Wykonanie bez Thermomix Klopsy jak wyżej. Sos – do garnuszka wlać trochę oleju, wrzucić posiekaną cebulkę, por i smażyć aż zmięknie. Wlać wywar, dodać pokrojoną w cienkie plasterki marchew, drobno lub grubo pokrojone
Kuchnia Pokoleńpatelni dorady, po czym wrzucamy na patelnię łyżkę zimnego masła. Czekamy aż masło się rozpuści i zagęści sos. 4. Odcedzamy zawartość patelni i przelewamy powstały sos do sosjerki. Doradę królewską podaliśmy z ryżem oraz sałatą strzępiastą z kolorowymi pomidorkami koktajlowymi i sosem balsamico. Palce lizać
W kuchni Katieplus pół godziny pieczenia . Pałeczki zainspirowane gotowym daniem mrożonym Vitasia Veggie Sticks z ryżem basmati (tydzień azjatycki w Lidlu) :) Polecam z ostrym sosem Składniki (duża porcja - zdjęcie): 70 g ryżu naturalnego 100 g (1 sztuka) marchewki 55 g (1 sztuka) cebuli 12 g (2 płaskie łyżki) bułki tartej 30 g (pół) roztrzepanego jajka 25 g (2 łyżki) kukurydzy z puszki
Malowane smakiemliście sałaty rzymskiej świeża kolendra 1/3 łyżeczki chili w proszku sok z 1/2 limonki 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego 1,5 łyżeczki sosu ostrygowego 1 łyżeczka sosu rybnego 1/2 łyżki oleju do smażenia Przygotowanie: Ryż uprażyć na suchej patelni, powinien być lekko brązowy. Utrzeć w moździerzu lub zmielić w młynku na mąkę. Mięso smażyć z dodatkiem oleju na mocno rozgrzanej patelni(...)chrupko, należy kontynuować smażenie jeszcze kilka minut. Po usmażeniu dodać do mięsa, mielone chili, sok z limonki, cukier, sos ostrygowy i sos rybny. Jeszcze chwilę pozostawić na patelni. Gorące mięso wymieszać posiekaną szalotką, dymką i prażonym ryżem. Tak przygotowane mięso ułożyć na liściach sałaty, udekorować pokrojonymi papryczkami chili i listkami kolendry. Smacznego
Codziennik Kuchennyautomatycznych, 29 ręcznych) MULTICOOK COOK (gotowanie) EXPRESS (gotowanie ekspresowe) STEW (duszenie) PIZZA (pizza) PORRIDGE (kasza na mleku) SOUP (zupa) RICE (ryż) GRAIN (kasze) SAUCE (sos) Programy automatyczne: SELF-CLEAN (samoczyszczenie) FRY (smażenie) SLOW COOK (duszenie na wolnym ogniu) BREAD (chleb) DEEP FRY (smażenie na głębokim oleju) BAKE (wypieki) PILAF (pilaw(...)kawy i poczytajcie ulubioną książkę! Poza tym w jednym momencie istnieje możliwość przygotowania kilku potraw jednocześnie ! W jaki sposób? W czasie, gdy w multicookerze gotujemy obiad - chociażby kurczaka z ryżem i warzywami, możemy przy okazji zająć się ciastem. Po wyjęciu potrawy, wkładamy nasze ciacho i ustawiamy funkcję pieczenia. To duża oszczędność czasu, prawda? I dodam jeszcze, że znika problem
Di gotujeCześć! W ostatnim czasie nieco zaniedbałam bloga, ale postaram się to zmienić. Chciałabym aby mój blog stał się bardziej popularny - bo o tym marzy
Kuchnia moimi oczamiPrzepis na szybką i smaczną sałatkę ryżową z tuńczykiem i serem wędzonym. Składniki: woreczek ryżu parboiled puszka tuńczyka w sosie własnym (w kawałkach) puszka kukurydzy por ok 150g wędzonego sera żółtego 3-4 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu w osolonej wodzie i odstawiamy do wystygnięcia. Por kroimy w półplasterki, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy
e-PrzepisyKulinarnetego smakołyku z kurzych części użyłam Ryżu Pełnoziarnistego , aczkolwiek bardzo smacznego 12 skrzydełek 1.5 łyżeczki sproszkowanego imbiru 0.5 szkl.białego wytrawnego wina 5 łyżek sosu sojowego 2 łyżeczki cukru 6 łyżek oleju RYŻ pełnoziarnisty ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Końcówki skrzydełek obcinamy w stawach,a pozostałe części natrzeć olejem,solą, imbirem,odstawiamy na 30 min.do lodówki. Rozgrzewamy olej na patelni,rumienimy skrzydełka(...)tłuszcz,zostawiając ok.2 łyżek tłuszczu,wlewamy 0.5 szkl.gorącej wody,wino,sos sojowy,dosypujemy cukier,zagotowujemy.Wkładamy skrzydełka do sosu i gotujemy jeszcze ok.4 min. na dużym ogniu,po czym zmniejszamy go i dusimy pod przykryciem ok.20 min.Podajemy z ryżem U mnie z ryżem
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipodzielić. Oryginalny Strogonow to oczywiście wołowina i cebulka. Jednak w swojej książce "Ministry of Food", Jamie użył piersi z kurczaka i porów. Bardzo smaczne zestawienie, szczególnie z aksamitnym białym sosem z dodatkiem wina. Można śmiało polecić jako sycący i rozgrzewający obiad na jesienne popołudnie. Do przygotowania naszego Strogonowa użyliśmy porów z ogrodu- znacznie cieńszych i mniejszych niż te sklepowe(...)śmietanę i grzyby. Mieszamy, zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze około 10 minut. U mnie trwało to dłużej, ponieważ dałam całą szklankę wody i sos musiał się zredukować. Podajemy Strogonowa na ryżu, posypanego świeżą pietruszką i lekko skropionego sokiem z cytryny. Myślałam, że sos z cytryny będzie zbędny, bo sos jest trochę kwaskowy, ale uwierzcie mi- warto spróbować
les mirabellesryżowego 4-6 krewetek w tempurze 3 łyżki oleju rzepakowego kawałek obranego mango kawałek ogórka 2 płaty wodorostów nori Do podania: wasabi marynowany imbir sos sojowy lub/i sos teryiaki zielona herbata jaśminowa Ryż kilka razy płuczemy, aż do czystej wody. Następnie gotujemy ryż w podanej ilości wody. Należy zagotować ryż, następnie gotować go na małym ogniu przez 10 minut(...)rozkładamy płat nori, układamy ryż (nie za grubo, zostawiamy po 1 cm miejsca od każdej krawędzi płatu), układamy pokrojone w słupki dodatki i usmażone krewetki przy dłuższej krawędzi, łapiemy za nori i zawijamy sushi. Każdą rolkę kroimy na 6-7 futomaków. Następnie przekładamy na talerz. Gotowe sushi podajemy z wasabi, marynowanym imbirem oraz sosem sojowym w proporcjach jakie
Mango PapajaPyszne krewetki po tajsku, lekko ostre i aromatyczne, smażone na klarowanym maśle i podawane z pysznym słodko-ostro-kwaśnym sosem chili. Czego chcieć więcej? Idealne na przystawkę oraz jako samodzielne danie z ryżem lub bagietką. Polecam, smakują wybornie! Będziemy potrzebować (na 4 porcje): 800 g dużych, surowych (nieobgotowanych) krewetek w całości, tj. ok. 24-28 sztuk Najsmaczniejsze będą(...)zgęstnieje i stanie się klarowny. Odstawić do wystudzenia. Najlepszy jest na drugi dzień. Jednak z powodzeniem można go podawać po przestudzeniu do temperatury pokojowej. Sos chili świetnie smakuje również z ryżem
Food SquareUdka bez skóry w słodkawej marynacie z dodatkiem sosu sojowego upieczone na żółtym ryżu. Smaczny, syty obiad z mięsem i dużą ilością warzyw. Ryż swój kolor zawdzięcza kurkumie. Niedoceniana, a ma wiele właściwości prozdrowotnych, więc warto po nią sięgać. Szczególnie, że jest to naturalny, żółty barwnik :) 4 udka z kurczaka 4 szklanki bulionu drobiowego (rosołu) 300 g ryżu białego długoziarnistego(...)łyżeczka kurkumy pieprz czarny 2 cebule 2 marchewki 1 brokuł sól MARYNATA: 4 łyżki oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku 1 łyżka słodkiej papryki 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka miodu sól Przygotować marynatę rozcierając czosnek na miazgę i łącząc z pozostałymi składnikami. Miód powinien być płynny. Całe nogi przekroiłam na pół otrzymując udka i podudzia oraz ściągnęłam skórę. Przygotowaną marynatą
https:KKuchniaMniam