Jeżeli jesteście znudzeni tradycyjnymi gołąbkami to zachęcam do ich przyrządzenia w nieco inny sposób. Oszukane gołąbki to nic innego jak smażone klopsy nafaszerowane mięsem mielonym, ryżem, cebulką i poszatkowaną kapustą. Całość podana z sosem pomidorowym. Takie gołąbki są szybkie do przygotowania i bardzo smaczne :) Składniki na porcję dla 4 osób: farsz 0,5 kg mięsa mielonego z szynki 1/2 średniej(...)wielkości cebuli, np. czosnkowej 0,5 szklanki suchego ryżu + 1 szklanka wody 1 jajko około 250-300 g obgotowanej kapusty (niecała połowa małej główki) sól, pieprz sos 1 puszka pomidorów krojonych (400 g) 1 szklanka wody 2 liście laurowe 2 ziela angielskie sól, pieprz Zaparzanie kapusty Do dużego garnka wlać wodę, zagotować i włożyć główkę kapusty. Gotować kilka minut
Ugotowaćoliwie z dodatkiem masła, zanurzyłam w warzywnym, intensywny w smaku, dosyć ostrym sosie i zapiekłam. Efekt? Soczyste mięso z chrupiącą skórką i pysznym wyrazistym sosem. Do tego kasza, ryż lub pieczywo i jest bosko! Składniki: 4 udka kurczaka 350 g Salsa Rustica Cirio (passata pomidorowa z cebulą i bazylią) 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1 czerwona(...)papierowym ręcznikiem. Oprószyć solą i pieprzem. Podsmażyć na złoto na oliwie z łyżką masła. Najlepiej najpierw usmażyć stronę ze skórką. Kurczaka ułożyć w passacie skórką do góry, tak, aby sos jej nie przykrywał. Pomiędzy kawałki mięsa układać paprykę. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Podajemy posypane listkami bazylii
Kulinarne Inspiracjeodkładamy , części użyjemy do przykrycia gołąbków , a kilka dodamy do farszu . Do dużej miski przekładamy składniki na farsz , liście kapusty ,oczywiście wcześniej, drobno siekamy ( około 4-5 liści środkowych ) , ryż dodajemy surowy , całość zagniatamy, porządnie mieszając , aż utworzy się zwarta masa . Na każdym liściu, układamy łyżkę farszu i zawijamy , brzegi do siebie , jak rękawy u koszuli i dalej jak dywan(...)około godziny ). Następnie dolewamy śmietankę i zagęszczamy mąką , ostrożnie mieszając , dookoła gołąbków , tak ,żeby ich nie porozrywać ( wystarczy, energicznie poobracać garnkiem i też jest ok ) do uzyskania lubianej konsystencji sosu ( nie musicie, wlewać całej mąki z wodą ) . Gołąbki podajemy na gorąco , najlepiej z malutkimi , młodymi ziemniakami z koperkiem Smacznego ! Post Gołąbki z młodej kapusty , podwójnie kapuściane pojawił się poraz pierwszy
Ogrodnik w podróżynajpopularniejsze koreańskie danie rozpoznawalne na 4 kontynentach. Zabawnie brzmiąca nazwa oznacza dosłownie: mieszany ryż. Jest to po prostu miska ryżu podana z różnymi dodatkami warzywnymi, mięsem i jajkiem, a w wersji wegeteriańskiej z tofu, do tego sos przygotowanym na bazie ostrej pasty - gochujang. Danie wymaga trochę czasu i uwagi, na pewno nie przygotujesz go na szybko. Składa się(...)octu jabłkowego 125 g szpianaku/roszponki 1 łyżka tahini 6 łyżeczek oleju sezamowego 3 łyżki nasion sezamu 1 marchewka 3 cebulki ze szczypiorem 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki pasty chili (np. Sambal Oelek) Wykonanie: ryż ugotować wg wskazań na opakowaniu. Ugotowany ryż odstawić do piekarnika, by czekał w cieple na resztę składników ogórka przeciąć na pół, miękki miąższ z pestkami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pokroić w niedużą kostkę. Pieprz syczuański rozetrzeć lekko w moździerzu. Przepuścić czosnek przez praskę, imbir zetrzeć na tarce na papkę. Przełożyć do niedużej, porcelanowej lub szklanej miski, dodać pieprz sos rybny, sojowy, olej sezamowy i białko. Wszystko dokładnie połączyć, ubijając lekko za pomocą widelca. Do tak przygotowanej marynaty włożyć kurczaka i wstawić do lodówki(...)cebulkę pokroić wzdłuż na 4 węższe paski, szczypiorek pokroić na kawałki 5-6 cm. Na talerze wyłożyć kurczaka z orzechami, przybrać paseczkami szczypioru i chili. Podawać z ryżem i koniecznie z sosem słodko-kwaśnym, słodkim chili lub innym łagodnym lub pikantnym. Ja niestety nie miałam akurat żadnego w domu i podałam z surówką z kiełków
Kuchnia Prezydentowejsama w sobie nie jest przygotowana w jakiś nadzwyczajnie szczególny sposób, to kluczowy jest sos. Utrzymany w klimacie kuchni Bliskiego Wschodu czy północnej Afryki zawiera miąższ granatu, migdały oraz typowe dla tamtych regionów przyprawy. Ze swojej strony proponujemy podawać tak przygotowana kaczkę z dodatkiem białego ryżu i dekoracją z ziarenek granatu i listków świeżej kolendry – oprócz niebanalnego smaku i aromatu(...)międzyczasie dodajemy stopniowo brązowy cukier – w takiej ilości jaka potrzebna jest do wyrównania pozostałych smaków. Możemy też nieco posolić. Kaczkę podajemy od razu po upieczeniu, wraz z sosem oraz ugotowanym również zawczasu ryżem. Przez Krystian Zainspirowany przez Podróże kulinarne - Kuchnia arabska Zainspirowany przez Podróże kulinarne - Kuchnia arabska Kulinarna Pokusa #gallery-225 {margin: auto;} #gallery-225 .gallery-item {float: left;margin
Kulinarna PokusaSałatka ryżowa z tuńczykiem . Dzisiaj zapraszam na sałatkę ryżową z tuńczykiem , pyszna i prosta . :) Składniki : 2 woreczki ryżu 2 puszki tuńczyka w sosie własnym kawałek pora 1 cebulka 1 puszka kukurydzy Majonez sól, pieprz, kilka ogórków korniszonych 2 jajka Wykonanie; Ryż ugotować i odstawić do przestygnięcia. Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Por umyć i pokroić
Sama słodycz i szczypta chilismaku) kawałek ostrej papryczki (ilość według upodobań) 2 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka sosu sojowego tamari 1 łyżeczka octu ryżowego sól i przyprawy: 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, 1/3 łyżeczki kurkumy, pieprz W garnuszku zagotować niepełną szklankę wody wraz z 1/3 łyżeczki soli. Ryż przepłukać na sicie, wrzucić do garnuszka, ponownie doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć(...)papryczkę oraz starty imbir – przesmażyć na umiarkowanym ogniu przez około 2 minuty, mieszając od czasu do czasu. Dodać sypkie przyprawy i smażyć dalsze 2 minuty. Następnie dodać ryż i orzechy wraz z sosem sojowym oraz octem, zwiększyć ogień i intensywnie przesmażyć całość, mieszając przez 1-2 minuty. Na koniec dodać poszatkowaną kapustę, wymieszać i kontynuować smażenie przez około minutę
Even Better Fooddzieci jedzą inaczej. Franek nie lubi boczku, więc dostaje samego kurczaka, szpinak uwielbia więc sos wciąga nosem, zamiast soczewicy musiałam mu jednak ugotować ryż ;) Hania zjadła soczewicę, ale nie zjadła sosu, bo "mamo, wiesz, że nie przepadam", ale zjadła roladki w boczku. Mąż zjadł tak samo jak Hania. Mimo kilkuletniej mojej pracy nad nim, ciągle nie udało mi się przekonać
bistro mamapomidory z winem oraz śmietankę. Mieszamy i przez sitko dodajemy mąkę. Natkę pietruszki siekamy i dodajemy do sosu, bądź posypujemy nią gotowe danie. Podajemy z makaronem, ryżem lub kaszą. Smacznego! Artykuł Polędwiczki w sosie winno-śmietanowym z suszonymi pomidorami pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong
Be Fit Be StrongSoczyste kawałki z piersi kurczaka w aromatycznym koperkowym sosie z jogurtu greckiego. Według mnie najlepiej smakują z ryżem oraz brokułami lub kalafiorem. mięso z piersi kurczaka (ok. 400 g) 1 pęczek koperku 250 g jogurtu greckiego 1/2 szklanki bulionu sól i pierz do smaku 2 łyżeczki majonezu olej do smażenia Dodatkowo: ugotowany ryż i brokuły lub kalafior W małym garnku(...)pokroić w drobne kawałki. Usmażyć na dobrze rozgrzanym na patelni oleju. Dodać przygotowany sos. Dokładnie wymieszać i smażyć na patelni jeszcze przez kilka minut aż sos zgęstnieje. Zdjąć z patelni i podawać z ryżem oraz brokułami lub kalafiorem
BullioZdjąć koszyk, do naczynia miksującego wsypać mąkę. Zamknąć, gotować 100 C , czas 5 minut. Wrzucić klopsy do sosu, dodać posiekaną natkę pietruszki,wymieszać. Podawać ziemniakami lub ryżem. Wykonanie bez Thermomix Klopsy jak wyżej. Sos – do garnuszka wlać trochę oleju, wrzucić posiekaną cebulkę, por i smażyć aż zmięknie. Wlać wywar, dodać pokrojoną w cienkie plasterki marchew, drobno lub grubo pokrojone
Kuchnia Pokoleńpatelni dorady, po czym wrzucamy na patelnię łyżkę zimnego masła. Czekamy aż masło się rozpuści i zagęści sos. 4. Odcedzamy zawartość patelni i przelewamy powstały sos do sosjerki. Doradę królewską podaliśmy z ryżem oraz sałatą strzępiastą z kolorowymi pomidorkami koktajlowymi i sosem balsamico. Palce lizać
W kuchni Katieplus pół godziny pieczenia . Pałeczki zainspirowane gotowym daniem mrożonym Vitasia Veggie Sticks z ryżem basmati (tydzień azjatycki w Lidlu) :) Polecam z ostrym sosem Składniki (duża porcja - zdjęcie): 70 g ryżu naturalnego 100 g (1 sztuka) marchewki 55 g (1 sztuka) cebuli 12 g (2 płaskie łyżki) bułki tartej 30 g (pół) roztrzepanego jajka 25 g (2 łyżki) kukurydzy z puszki
Malowane smakiemliście sałaty rzymskiej świeża kolendra 1/3 łyżeczki chili w proszku sok z 1/2 limonki 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego 1,5 łyżeczki sosu ostrygowego 1 łyżeczka sosu rybnego 1/2 łyżki oleju do smażenia Przygotowanie: Ryż uprażyć na suchej patelni, powinien być lekko brązowy. Utrzeć w moździerzu lub zmielić w młynku na mąkę. Mięso smażyć z dodatkiem oleju na mocno rozgrzanej patelni(...)chrupko, należy kontynuować smażenie jeszcze kilka minut. Po usmażeniu dodać do mięsa, mielone chili, sok z limonki, cukier, sos ostrygowy i sos rybny. Jeszcze chwilę pozostawić na patelni. Gorące mięso wymieszać posiekaną szalotką, dymką i prażonym ryżem. Tak przygotowane mięso ułożyć na liściach sałaty, udekorować pokrojonymi papryczkami chili i listkami kolendry. Smacznego
Codziennik Kuchenny