czarnego ryżu pyszną, lekką sałatkę, którą można zabrać do szkoły, pracy ryż połączyłam z roszponką, czerwoną papryką, pomidorkami koktajlowymi wrzuciłam kilka oliwek całość polałam sosem. Składniki: 100 g roszponki 1 woreczek czarnego ryżu jaśminowego 1 czerwona papryka 7 pomidorków koktajlowych 10 oliwek Dressing: 3 łyżki oleju rzepakowego 3 łyżki soku z cytryny sól, pieprz(...)Przygotowanie: Najpierw gotuję ryż (około 25 minut) Następnie studzę, przekładam do miski, dodaję umytą rukolę. Pomidorki, oliwki, paprykę kroję na mniejsze kawałki, wrzucam do sałatki. Przygotowuję sos: olej rzepakowy łączę z sokiem z cytryny, doprawiam solą i pieprzem. Gotowym dressingiem polewam sałatkę
Kukuleczkichińskiej mrożonej 3 łyzki sosu sojowego słoik sosu chińskiego 500g 1 papryczka chili pieprz,sól-do smaku olej do smażenia 2 szklanki ryżu Wykonanie: Piersi kurczaka kroimy na małe paseczki,polewamy sosem sojowym,dokładnie mieszamy,zeby sos pokrywał całego kurczaka,odstawiamy na min.2 godz do lodówki.Po tym czasie smazymy an rogrzanym oleju ok 3 minut,wrzucamy(...)zamrożone warzywa,dusimy ok 15 minut mieszając Na pateknię dokładamy sos chiński,duimy jeszcze ok 10 minut. Ryz gotujemy w osolonej wodzie,podajemy z ryżem
Z Majeczką w kuchnimiałam za bardzo pomysłu na obiad, miałam składniki na ryż z warzywami, albo spaghetti bolognese a wyszło że oglądając zdjęcia na facebookowej grupie Gotowanie i Pieczenie z Pasją pewna użytkowniczka dodała przepis na takiego kurczaka ;) Więc czemu by nie spróbować ;) Składniki na sos (na ok. 3, 4 porcje): filet z kurczaka (ok. 300g) 2 cebule 2 małe ząbki(...)pomidorowy. Dodajemy cukier i gotujemy na małym gazie jeszcze około 20 min. Próbujemy i jesli jest taka potrzeba doprawiamy solą i pieprzem i nasz sos jest gotowy. Najlepiej podawać z ryżem
W kuchni bez szafekchwili zagęszczam całość mąką z wodą i śmietaną lub jogurtem naturalnym (celowo nie podałam proporcji, bo to zależy od ilości bulionu i tego jak gęsty lubicie sos ) i gotowe :) Podaję z ryżem lub ziemniakami, makronem albo kaszą np. jaglana. Smacznego
Kuchnia Vikiminut. 2. Sos słodko - kwaśny dodaję do kurczaka i warzyw. Mieszam i duszę kolejne 5 minut. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Potrawę podaję z ryżem. Do przygotowania potrawy wykorzystałam sos słodko- kwaśny, który otrzymałam do testowania od firmy JAMAR . Sos nadał mojej potrawie wspaniałego smaku. Będę po niego często sięgać w kuchni. Serdecznie zachęcam do zakupu produktów
Tradycyjna kuchnia Kasiskładniki * 1 duży filet z kurczaka * 30 dag małych pieczarek * 1 papryka * 1-2 małe cebulki * przyprawa curry * czerwona pasta curry * sos sojowy jasny * sól * 1 saszetka ryżu * kurkuma Sposób wykonania Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, włożyć do miski, wlać ok. 5 łyżek oleju, 1/2 torebki przyprawy curry i łyżkę sosu sojowego, wymieszać tak aby kawałki(...)następnie paprykę. Na koniec dodać mięso, łyżeczkę pasty curry i dusić na delikatnym ogniu ok. 15-20 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem. W tym samym czasie ugotować ryż według przepisu na opakowaniu dodając do wody w której będzie gotowany łyżeczkę przyprawy curry, a po ugotowaniu i odcedzeniu dodać do ryżu 1/2 łyżeczki kurkumy i wymieszać
Mix smakuporcje 2 szklanki ryżu na risotto np. arborio około 0,5 kg krewetek 40 ml białego wytrawnego wina 1-1,2 litra bulionu warzywnego około 300 g zielonego groszku 1 średnia cebula około szklanki tartego parmezanu 3-4 łyżki masła 1 łyżka oliwy 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki sosu ostrygowego około(...)Przykryłam i gotowałam ryż na małym ogniu. Gdy bulion został wchłonięty przez ryż, dolewałam kolejne porcje aż ryż stał się miękki. Trzeba pamiętać o częstym mieszaniu, ponieważ ryż może się przypalić. Wlałam sos rybny i ostrygowy. Mieszanie i dolewanie trwało około 15-20 minut. Wsypałam zielony groszek i mając akurat w domu dodałam pokrojone paluszki surimi. Doprawiłam pieprzem, papryką
potrawyregionalnemiękki, ale jednocześnie lekko twardawy, czyli taki, aby stawiał niewielki opór zębom. W miarę gotowania z ryżu będzie wydzielała się skrobia, z której powstanie pyszny kremowy sos, który stanowi podstawę dobrego risotto. Gdy ryż będzie już miękki dodać pokruszoną gorgonzolę i delikatnie wszystko wymieszać, zostawić na chwilę aż ser się roztopi. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Natychmiast podawać
Codzienne Gotowaniełyżki oleju rzepakowego kawałek tykwy kawałek marynowanej rzepy 4 łyżki serka Philadelphia szczypta sezamu 2 wodorosty nori Do podania: wasabi marynowany imbir sos sojowy lub/i sos teryiaki zielona herbata jaśminowa Ryż kilka razy płuczemy, aż do czystej wody. Następnie gotujemy ryż w podanej ilości wody. Należy zagotować ryż, następnie gotować go na małym ogniu przez 10 minut pod przykryciem(...)cienko ryż, pozostawiając 1 cm odstępu od krawędzi. Dłuższą krawędź smarujemy połową serka, posypujemy sezamem i kładziemy 2 krewetki (ogonkami na zewnątrz), oraz tykwę i rzepę. Łapiemy za wodorost i zwijamy tak, by owinąć całą zawartość wodorostem. Gotową rolkę kroimy na 6-7 kawałków i przekładamy na talerz. Gotowe sushi podajemy z wasabi, marynowanym imbirem oraz sosem sojowym
Mango Papajaobiadu, lub w wersji imprezowej na zimno jako przekąska lub dodatek do wędliny. Składniki: • 1 szklanka ryżu • 500 g pieczarek • 1 cebula • 1 buraczek czerwony • sól, pieprz do smaku • 2 łyżki sosu sojowego • 4 łyżki oliwy • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki Wykonanie: • Buraczek umyć, zalać wrzątkiem i gotować do miękkości. Przelać zimną wodą, obrać(...)pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie. Dodać pieczarki starte na tarce o dużych oczkach, podsmażyć, doprawić solą, pieprzem, sosem sojowym i poddusić, aż odparuje się woda. • Połączyć ryż ze startym buraczkiem, pieczarkami, ewentualnie przyprawić jeszcze raz do smaku solą i pieprzem. • Wymieszać z posiekaną natką pietruszki
To co kochamplasterki oprószany sola i pieprzem, odstawiany cytrusy wyparzany dwukrotnie, aby pozbyć się goryczki jedna z dwóch cytryn i pomarańczę kroimy w plasterki lub w ćwiarteczki ugotowany ryż doprawiany solą i pieprzem, wrzucamy przesmażone pieczarki pokrojone pomidorki oraz mozzarellę, wbijamy jajko mieszamy z powstałej masy formujemy dwiema łyżkami krokieciki, które kolejno obtaczany w mące, jajku oraz(...)dusimy około 10 minut pod przykryciem pod koniec kiedy kurczak będzie już miękki dorzucamy łyżkę masła podajemy z ciepłymi krokiecikami skropionymi sosem cytrynowym i plasterkami cytrusów z listkiem świeżej bazylii Smacznego!! PS do krokiecików najlepszy będzie ryż ugotowany na lepko np. jaśminowy
Luźna Kuchniazielony ogórek papryka czerwona awokado serek śmietankowy wasabi Zaprawa do ryżu: 3 łyżki octu ryżowego 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli Do podania: wasabi marynowany imbir sos sojowy Przygotowania rozpoczynamy od wypłukania ryżu. Ryż zalewamy wodą, mieszamy, odcedzamy i tak około 5 razy (do momentu kiedy woda przy mieszaniu będzie czysta). Po przepłukaniu pozostawiamy go w misce, zalewamy wodą(...)uszkodzić. Przygotowany ryż pozostawiamy do wystudzenia. Warzywa, łososia i awokado kroimy w plasterki. Na macie bambusowej układamy arkusz nori błyszczącą stroną do dołu. Zwilżamy dłonie wodą i układamy równomiernie ryż na 2/3 arkusza. Na środku smarujemy (palcem) pasek wasabi i pasek serka śmietankowego. Układamy obok siebie w jednej lini najpierw paski łososia, później papryki, awokado i ogórka. Przy pomocy maty
PatiGotujekażdym filecie i przykryć plastrami mozzarelli. Filety poprzedzielać plastrami czerwonej cebuli. Zapiekać w temp.170 stop. przez 15 min. Nastawić ryż -gotuje się,a my robimy salsę . . Najpierw z tłuszczu i mąki robimy zasmażkę i rozprowadzamy ją sosem Worcestershire ,który pozostał po marynowaniu gruszek i dodajemy około 200ml soku z puszki . Teraz kroimy w cienkie plasterki seler naciowy(...)jeszcze 1 gruszkę pokrojoną w kostkę i to wszystko łączymy z sosem z zasmażki. W ten sposób musztarda Dijon i sos Worcestershire nadały rybie nowy ciekawy ,pikantny , słodkawy smak ,a salsa warzywno - gruszkowa świetnie współgra z rybą i ryżem
Kulinarny karnet Christopherazajmuje ok. 30 minut, a smakuje wybornie. Do tego takie danie jest bardzo uniwersalne – pasuje do niego zarówno ryż, makaron, jak i różnorodne kasze. Poza sezonem, zamiast szparagów, można użyć mrożonej fasolki szparagowej. Pierś z kurczaka ze szparagami w sosie cytrynowym: 2-4 pojedyncze piersi z kurczaka (lub sznycle z indyka) 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka masła(...)dekoracji – jej sok dodatkowo przyprawi mięso. Posypujemy danie tymiankiem, ewentualnie posiekaną natką pietruszki. Ja danie podałam z bulgurem, ale świetnie pasuje też długoziarnisty ryż czy makaron. Post Pierś z kurczaka ze szparagami w sosie cytrynowym pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuDoskonałe danie, w sam raz na lato, kiedy papryczki są najsmaczniejsze i w dobrej, przystępnej cenie. Papryczki wypełnione farszem z mięsa mielonego i ryżu przygotowuje się znacznie szybciej niż tradycyjne gołąbki owinięte kapustą. Polane lekkim sosem pomidorowym są sycące i nie potrzeba do nich już innych dodatków. Polecam :) Składniki - papryka żółta, podłużna 10 szt. - mięso mielone ( u mnie(...)udźca indyka, ale może być każde inne byle nie tłuste ) 50 dkg. - woreczek ryżu 100 gram - 1 jajko - domowa wegeta, czosnek mielony, majeranek, papryka czerwona mielona - olej Na sos pomidorowy - koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki - mąka, śmietana - bazylia Wykonanie Z papryki odkrawam ogonki, łyżeczką wyjmuję nasionka, myję i suszę. Ryż gotuję w/g instrukcji na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Kiedy ryż
Kuchnia z widokiem na ogród