sos do ryżu - 5162 przepisów (strona:57/345)

PULPETY Z BRĄZOWYM RYŻEM W SOSIE WARZYWNYM 215

Kolejna odsłona moich ulubionych pulpetów.  Tym razem mięso wzbogaciłam brązowym ryżem (zamiast namoczonej kajzerki), a sos aromatycznymi warzywami.  Wyszło lekko i pysznie :)) Składniki: 600g mięsa mielonego (u mnie zmielona w domu łopatka) 1 woreczek ugotowanego brązowego ryżu (100g) 1 jajko 1 cebula 2 marchewki kawałek pora 2 łodygi selera naciowego 2 łyżki mąki sól pieprz liść laurowy ziele(...)angielskie majeranek koperek śmietana 18% olej Wykonanie:  Cebulę  kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Do miski wrzucamy zmielone mięso, 3/4 woreczka ugotowanego ryżu, podsmażoną i wystudzoną cebulę i jajko. Solimy, pieprzymy, dodajemy majeranek i wyrabiamy dokładnie, aż do połączenia się składników. Zwilżonymi dłońmi formujemy nie duże pulpety. Do garnka z lekko osoloną wodą wkładamy starte na oczkach marchewki

Walijskie Pichcenie
Indonezyjskie czerwone curry z rybą 193

czerwonej papryki, 1/2 czerwonej papryczki chili, 3 limonek, 1 cebuli, 2 ząbków czosnku, 3 łyżeczek czerwonej pasty curry, 400 ml mleczka kokosowego, oliwy, oleju sezamowego, sosu sojowego, sosu rybnego, 1 szklanki czerwonego ryżu jaśminowego (można zastąpić białym ryżej jaśminowym), soli. Przygotowanie dania zacząłem od przygotowania składników, które w czasie początkowego smażenia na dużym ogniu należy dość szybko dodawać na patelnię(...)również sok wyciśnięty z limonek wraz z kawałkami ich miąższu. Dodałem również łyżeczkę sosu sojowego, 2 łyżeczki sosu rybnego oraz 2 łyżeczki oleju sezamowego. Całość bardzo delikatnie zamieszałem. W razie gdyby danie robiło się zbyt gęste, należy dodać do niego wody. Ryż jaśminowy ugotowałem zgodnie z przepisem na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Do miseczek nałożyłem ryż w ten sposób

Wyprawy kulinarne
Seler w sosie grzybowym 179

Selerowe kotlety w sosie grzybowym, a do tego ryż, kuskus lub kasza!, samo zdrowie :) Składniki: 1-2 selery jajko bułka tarta sól oliwa do smażenia Sos: 3 dag suszonych grzybów cebula po łyżce mąki i masła pół szklanki jogurtu naturalnego sól pieprz 1.Seler umyć i ugotować w łupinie. Gdy przestygnie, obrać,  pokroić w dość grube plastry. Każdy plaster posolić

Apetyczna babeczka
California maki łosoś/ krewetka w tempurze/ awokado/ ogórek/ tykwa/ marynowana rzepa/ sezam 180

kawałek awokado 3 plastry tykwy 3 plastry marynowanej rzepy kawałek ogórka 1 łyżka czarnego sezamu 2 płaty wodorostów nori Do podania: wasabi marynowany imbir sos sojowy lub/i sos teryiaki zielona herbata jaśminowa Ryż kilka razy płuczemy, aż do czystej wody. Następnie gotujemy ryż w podanej ilości wody. Należy zagotować ryż, następnie gotować go na małym ogniu przez 10 minut(...)pokrojone w słupki dodatki i usmażone krewetki przy dłuższej krawędzi, łapiemy za ryż oraz nori i zawijamy sushi. Każdą rolkę kroimy na 6-7 Calofornia maków. Następnie przekładamy na talerz. Gotowe sushi podajemy z wasabi, marynowanym imbirem oraz sosem sojowym w proporcjach jakie lubimy. Sushi najlepiej smakuje, kiedy popijamy je zieloną herbatą jaśminową lub sake. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Paprykarz z tuńczyka z dodatkiem melisy 139

kolację. Polecam, bo jest naprawdę świetny. Mi smakuje na chrupkim chlebku np. wazie, bo lubię kiedy mi coś chrupie w buzi.  Składniki: tuńczyk w sosie własnym 2 puszki ryż 1 torebka sól, pieprz do smaku przecier pomidorowy 4-5 łyżeczek ketchup pikantny 2 łyżki papryka słodka mielona 1 łyżka  natka pietruszki 1 garść listki świeżej melisy cytrynowej

Kuchnia Paulettes
ALBONDIGAS EN SALSA – pulpety mięsne w sosie – kuchnia hiszpańska 207

Będziemy tam zajadać Albondigas czyli pulpety, które przygotowuje się z mięsa lub ryb. Są świetnym pomysłem na obiad albo np. imprezowe danie na ciepło. Świetnie smakują z sosem, ciepłym pieczywem albo ryżem. Koniecznie wypróbujcie! Pycha! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) * mielona wołowina – 200 g * mielona wieprzowina – 100 g * łuskany zielony groszek – 100 g * cebula – 1 szt * czosnek(...)małe pulpeciki i smażymy na małym ogniu na mocno rozgrzanej oliwie ( smażymy na małym ogniu, żeby nie były suche i surowe w środku ). Przekładamy w ciepłe miejsce, a na sos powstały na patelni wsypujemy łyżkę mąki i zalewamy bulionem – mieszamy tworząc zasmażkę. Doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy ugotowany groszek. Podajemy gorące z usmażonymi pulpecikami i posiekaną natką pietruszki. Smacznego

Ostra na Słodko
Sos słodko-kwaśny na zimę 114

przygotowany sos bardzo często wykorzystuję na szybki obiad gdy mam mało czasu . Podsmażam pokrojone piersi z kurczaka i dodaję do sosu, danie podaję do ryżu . Składniki: 3,5 kilograma pomidorów  1 łyżka soli 1 czerwona papryka 2 marchewki Puszka kukurydzy Puszka ananasa 0,5 łyżeczki chili 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego 2 łyżki słodkiej papryki 2 łyżki musztardy(...)przez godzinę. Wlewamy ocet , dodajemy marchewki starte na tarce o grubych oczkach, paprykę pokrojona w paski. Kukurydzę i ananasa odsączamy z zalewy, ananasa kroimy w paski i dodajemy do sosu. Gotujemy jeszcze przez 15-20 minut. Zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozrobioną w niewielkiej ilości wody. Gorącym sosem napełniamy wyparzone słoiki, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Pozostawiamy do ostygnięcia

Bajeczna Kuchnia
Oszukane gołąbki (bez zawijania) 489

Jeżeli jesteście znudzeni tradycyjnymi gołąbkami to zachęcam do ich przyrządzenia w nieco inny sposób. Oszukane gołąbki to nic innego jak smażone klopsy nafaszerowane mięsem mielonym, ryżem, cebulką i poszatkowaną kapustą. Całość podana z sosem pomidorowym. Takie gołąbki są szybkie do przygotowania i bardzo smaczne :) Składniki na porcję dla 4 osób: farsz 0,5 kg mięsa mielonego z szynki 1/2 średniej(...)wielkości cebuli, np. czosnkowej 0,5 szklanki suchego ryżu + 1 szklanka wody 1 jajko około 250-300 g obgotowanej kapusty (niecała połowa małej główki) sól, pieprz sos 1 puszka pomidorów krojonych (400 g) 1 szklanka wody 2 liście laurowe 2 ziela angielskie sól, pieprz Zaparzanie kapusty Do dużego garnka wlać wodę, zagotować i włożyć główkę kapusty. Gotować kilka minut

Ugotować
Kurczak zapiekany w ostrym sosie pomidorowo-paprykowym 151

oliwie z dodatkiem masła, zanurzyłam w warzywnym, intensywny w smaku, dosyć ostrym sosie i zapiekłam. Efekt? Soczyste mięso z chrupiącą skórką i pysznym wyrazistym sosem. Do tego kasza, ryż lub pieczywo i jest bosko!     Składniki: 4 udka kurczaka 350 g Salsa Rustica Cirio (passata pomidorowa z cebulą i bazylią) 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1 czerwona(...)papierowym ręcznikiem. Oprószyć solą i pieprzem. Podsmażyć na złoto na oliwie z łyżką masła. Najlepiej najpierw usmażyć stronę ze skórką. Kurczaka ułożyć w passacie skórką do góry, tak, aby sos jej nie przykrywał. Pomiędzy kawałki mięsa układać paprykę. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Podajemy posypane listkami bazylii

Kulinarne Inspiracje
Gołąbki z młodej kapusty , podwójnie kapuściane 177

odkładamy , części użyjemy do przykrycia gołąbków , a kilka dodamy do farszu . Do dużej miski przekładamy składniki na farsz , liście kapusty ,oczywiście wcześniej, drobno siekamy ( około 4-5 liści środkowych ) , ryż dodajemy surowy , całość zagniatamy, porządnie mieszając , aż utworzy się zwarta masa . Na każdym liściu, układamy łyżkę farszu i zawijamy , brzegi do siebie , jak rękawy u koszuli i dalej jak dywan(...)około godziny ). Następnie dolewamy śmietankę i zagęszczamy mąką , ostrożnie mieszając , dookoła gołąbków , tak ,żeby ich nie porozrywać ( wystarczy, energicznie poobracać garnkiem i też jest ok ) do uzyskania lubianej konsystencji sosu ( nie musicie, wlewać całej mąki z wodą ) . Gołąbki podajemy na gorąco , najlepiej z malutkimi , młodymi ziemniakami z koperkiem Smacznego ! Post Gołąbki z młodej kapusty , podwójnie kapuściane pojawił się poraz pierwszy

Ogrodnik w podróży
Bibimbap 178

najpopularniejsze koreańskie danie rozpoznawalne na 4 kontynentach.  Zabawnie brzmiąca nazwa oznacza dosłownie: mieszany ryż. Jest to po prostu miska ryżu podana z różnymi dodatkami warzywnymi, mięsem i jajkiem, a w wersji wegeteriańskiej z tofu, do tego  sos przygotowanym na bazie ostrej pasty - gochujang. Danie wymaga trochę czasu i uwagi, na pewno nie przygotujesz go na szybko. Składa się(...)octu jabłkowego 125 g szpianaku/roszponki 1 łyżka tahini 6 łyżeczek oleju sezamowego 3 łyżki nasion sezamu 1 marchewka 3 cebulki ze szczypiorem 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki pasty chili (np. Sambal Oelek) Wykonanie: ryż ugotować wg wskazań na opakowaniu. Ugotowany ryż odstawić do piekarnika, by czekał w cieple na resztę składników ogórka przeciąć na pół, miękki miąższ z pestkami

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kurczak Kung Pao 334

pokroić w niedużą kostkę. Pieprz syczuański rozetrzeć lekko w moździerzu. Przepuścić czosnek przez praskę, imbir zetrzeć na tarce na papkę. Przełożyć do niedużej, porcelanowej lub szklanej miski, dodać pieprz sos rybny, sojowy, olej sezamowy i białko. Wszystko dokładnie połączyć, ubijając lekko za pomocą widelca. Do tak przygotowanej marynaty włożyć kurczaka i wstawić do lodówki(...)cebulkę pokroić wzdłuż na 4 węższe paski, szczypiorek pokroić na kawałki 5-6 cm. Na talerze wyłożyć kurczaka z orzechami, przybrać paseczkami szczypioru i chili. Podawać z ryżem i koniecznie z sosem słodko-kwaśnym, słodkim chili lub innym łagodnym lub pikantnym. Ja niestety nie miałam akurat żadnego w domu i podałam z surówką z kiełków

Kuchnia Prezydentowej
Kaczka z granatem i migdałami 173

sama w sobie nie jest przygotowana w jakiś nadzwyczajnie szczególny sposób, to kluczowy jest sos. Utrzymany w klimacie kuchni Bliskiego Wschodu czy północnej Afryki zawiera miąższ granatu, migdały oraz typowe dla tamtych regionów przyprawy. Ze swojej strony proponujemy podawać tak przygotowana kaczkę z dodatkiem białego ryżu i dekoracją z ziarenek granatu i listków świeżej kolendry – oprócz niebanalnego smaku i aromatu(...)międzyczasie dodajemy stopniowo brązowy cukier – w takiej ilości jaka potrzebna jest do wyrównania pozostałych smaków. Możemy też nieco posolić. Kaczkę podajemy od razu po upieczeniu, wraz z sosem oraz ugotowanym również zawczasu ryżem. Przez Krystian Zainspirowany przez Podróże kulinarne - Kuchnia arabska Zainspirowany przez Podróże kulinarne - Kuchnia arabska Kulinarna Pokusa #gallery-225 {margin: auto;} #gallery-225 .gallery-item {float: left;margin

Kulinarna Pokusa
Sałatka ryżowa z tuńczykiem 448

Sałatka ryżowa z tuńczykiem . Dzisiaj zapraszam na sałatkę ryżową z tuńczykiem , pyszna i prosta . :)  Składniki : 2 woreczki ryżu 2 puszki tuńczyka w sosie własnym kawałek pora 1 cebulka 1 puszka kukurydzy Majonez sól, pieprz, kilka ogórków korniszonych  2 jajka Wykonanie; Ryż ugotować i odstawić do przestygnięcia. Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Por umyć i pokroić

Sama słodycz i szczypta chili
Ryż smażony z nerkowcami i kapustą pekińską 155

smaku) kawałek ostrej papryczki (ilość według upodobań) 2 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka sosu sojowego tamari 1 łyżeczka octu ryżowego sól i przyprawy: 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, 1/3 łyżeczki kurkumy, pieprz W garnuszku zagotować niepełną szklankę wody wraz z 1/3 łyżeczki soli. Ryż przepłukać na sicie, wrzucić do garnuszka, ponownie doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć(...)papryczkę oraz starty imbir – przesmażyć na umiarkowanym ogniu przez około 2 minuty, mieszając od czasu do czasu. Dodać sypkie przyprawy i smażyć dalsze 2 minuty. Następnie dodać ryż i orzechy wraz z sosem sojowym oraz octem, zwiększyć ogień i intensywnie przesmażyć całość, mieszając przez 1-2 minuty. Na koniec dodać poszatkowaną kapustę, wymieszać i kontynuować smażenie przez około minutę

Even Better Food

Proponowane wyszukiwania