Przepis na pyszne i błyskawiczne danie z kurczakiem i warzywami w aksamitnym żółtym sosie śmietanowym. Podajemy z ryżem. Składniki: podwójna pierś z kurczaka por 2 marchewki 200 ml śmietany 30% lub 36% (do sosów powinno się dawać 30%, ja akurat miałam 36% i też była dobra) łyżeczka curry pół łyżeczki kurkumy szczypta imbiru papryka ostra, sól, pieprz do smaku Przygotowanie
e-PrzepisyKulinarnewyrobić na gładką emulsję. Najlepiej do tego posłuży Wam trzepaczka :) Jeśli sos wyjdzie zbyt gęsty, to możecie dodać odrobinę wody mineralnej lub przefiltrowanej. Możecie podawać do tego ryż na sypko oraz sosy czosnkowy z jogurtu i hummus. Smacznego :) i miłego popołudnia
vegetanielepszy będzie biały. Oczywiście wybór należy do Was :) SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM, RYŻEM I ANANASEM (składniki na dużą porcję dla 4-5 osób) Składniki: - 2 puszki tuńczyka w sosie własnym - 2 woreczki ryżu - puszka kukurydzy konserwowej - puszka czerwonej fasoli - 6 plasterków ananasa - kawałek pora - 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego Ryż zagotować z dodatkiem soli. Pora pokroić w plasterki, ananasa w kostkę
Zgrabne Gotowaniejest zachowanie proporcji: 1/3 mięsa, 1/3 warzyw i 1/3 ryżu. Nie jest to złota reguła i niewielkie odchylenia są ok. Powoduje to jednak ład i harmonię na talerzu. Zapraszamy! SKŁADNIKI (porcja 2-3 osoby ): MARYNATA DO KURCZAKA: 1 filet z kurczaka (ok. 250g) 1 łyżka sosu sojowego 2 ząbki czosnku 1 łyżka sosu ostrygowego(...)cayenne 2 czubate łyżki cukru olej (może być kokosowy) sok z połowy cytryny i otarta skórka 4-5 cm obranego imbiru sos sojowy 50 g ryżu (u nas basmati) 1 łyżeczka kurkumy Pierś kroimy w grubą kostkę i marynujemy przez min. 30 min. Seler i marchew kroimy w słupki, paprykę w krążki, czosnek
Kuchnia od dwojgazalewy 2 cebulki dymki ze szczypiorkiem mały pęczek natki pietruszki garść niesolonych orzeszków ziemnych 2 płaskie łyżki mąki pszennej do zagęszczenia sosu (może być też ziemniaczana, ale tym razem jej nie miałam) 2 woreczki (200 g) naturalnego, brązowego ryżu Wieprzowinę myjemy i kroimy w paseczki (ok. 1,5 na 4 cm). Błonki możemy powykrawać. Ja tak zrobiłam(...)mrożony wymagałby wcześniejszego dodania!) i rozmieszaną w 1/4 szkl. wody mąkę. Całość zagotowujemy i zestawiamy z ognia. W razie potrzeby doprawiamy solą (z tym ostrożnie, bo sos sojowy jest słony). Dodajemy ugotowany ryż oraz szczypiorek i dokładnie mieszamy. Każdą porcję przed podaniem obficie posypujemy natką i orzeszkami. Smacznego
Ratunku obiadczekała rano na stole, a ja najbardziej lubiłam dodawać jeszcze konfitury truskawkowej, żeby przełamać tę mleczno-ryżową słodycz. Dziś urządziłam sobie dzień dziecka i na śniadanie ugotowałam ryż na mleku. Do tego sos truskawkowy i łyżką jogurtu - ależ pysznie wyszło! Do ryżu nie dodaję cukru - słodycz mleka i owoców w zupełności mi wystarcza. Jeśli jednak wolicie bardziej słodkie dania
Obiad gotowywrzenia i zdejmujemy z ognia . Na koniec wsypujemy posiekaną natkę pietruszki , mieszamy i przykrywamy pokrywką . Teraz , cebulowy schab ,wystarczy pokroić, ułożyć na talerzu i podać z sosem . Świetnie komponuje się z ryżem zasmażanym z cukinią . Smacznego Post Cebulowy schab z sosem pietruszkowym pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyrobimy. A może tak wczorajszy jadłospis? razowo-pszenna drożdżowa pizza z ricottą, truskawkami i miodem Pieczona jogurtowa owsianka z musem truskawkowym kurczak w sosie słodko-kwaśnym z ryżem jaśminowym koktajl truskawkowo-rabarbarowy kasza jęczmienna z sosem pieczarkowym i koperkiem No i nie wspominajmy o tych kilogramach truskawek, no i chrupiących z wierzchu
More food, love and dreamsSkładniki: 1 mała główka białej kapusty 1kg łopatki 2 woreczki ryżu 2 woreczki kaszy jęczmiennej 2 cebule PRZYPRAWA DO GOŁĄBKÓW firmy RAFEX sól pieprz 500ml sosu pomidorowego zioła prowansalskie Sposób przygotowania: Z kapusty wydrążyć głąb. Kapustę włożyć do wrzącej, osolonej wody i gotować. Gdy liście będą miękkie to wyciągamy, studzimy i odkrawamy twarde części. Łopatkę mielimy i smażymy(...)będzie dobrze podsmażone dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i smażymy jeszcze chwilkę. Pod koniec doprawiamy przyprawą do gołąbków, solą i pieprzem. Kaszę i ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odsączamy i studzimy. Sos pomidorowy wlewamy do rondelka, doprawiamy sola i ziołami. Zagotowujemy. Ugotowaną kaszę, ryż i mięso łączymy razem i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem
Prosto i Smacznie z Anetąopakowanie tofu 2-3 łyżeczki gotowej mieszanki curry w proszku 1/2 puszki mleka kokosowego 1 szklanka czarnego ryżu 2-3 łyżki oleju 3-4 łyżki sosu sojowego natka pietruszki lub świeża kolendra Ryż opłukać pod zimną wodą i gotować ok pół godziny w 2 szklankach wody. Marchewkę pokroić w plastry ( nie za cienkie ), cebulę w piórka, bakłażana(...)kolei cebulę, bakłażana, paprykę i cukinię. Doprawić curry i sosem sojowym. Podlewać mlekiem kokosowym, jeśli będzie zbyt suche dolać odrobinę wody. Na osobnej patelni podsmażyć tofu i dodać do warzyw. Można je też dodać bez podsmażania, na sam koniec, aby się nie rozpadło. Podawać na czarnym lub innym ulubionym ryżu. Ten czarny baaardzo mi smakował :) Dla osób lubiących
Jemy PijemyGOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA: 400 g mięsa mielonego 200 g kapusty 1 torebka ryżu białego SONKO sól, pieprz pomysł na " gołąbki bez zawijania" lub sos pomidorowy Kapustę szatkujemy, zalewamy wrzątkiem na 5 minut. Odciskamy. Ryż gotujemy, połowę czasu, czyli jakieś 6 minut. W misce łączymy składniki - ryż, mięso, kapustę. Doprawiamy do smaku. Na patelni rozgrzewamy olej, formujemy gołąbki i obsmażamy(...)Podsmażone przekładamy do garnka, zalewamy sosem lub gotowym " pomysłem na..." i gotujemy ok 40 min. SMACZNEGO ! A teraz troszkę o ryżu SONKO Ryż biały długoziarnisty jest najbardziej uniwersalną i najczęściej spożywaną odmianą ryżu na świecie. Jego łagodny i neutralny smak pozwala użyć go w każdej potrawie. Ryż biały długoziarnisty posiada niską zawartość tłuszczu i nie zawiera cukrów. Jest produktem bezglutenowym
kolorowotorcikowosushi idealna na imprezę. Pstrąg łososiowy z kozim serem świetnie połączy się z ostrością wasabi, papryką czy mieszanką sosu sojowego i worcestershire :). Na górę czarny sezam i po prostu widelce! Profanacja? niekoniecznie :) Zapraszam! Czas przygotowania: godzina Dla 5 osób Składniki: 400g ryżu do sushi Ocet ryżowy (4 łyżki) Cukier (4 łyżeczki) Sól Pasta wasabi 7 sztuk(...)listków nori 1 mała papryka czerwona z usuniętymi gniazdami nasiennymi Ser kozi Palhais 100g (zielony) (Jest często w biedronce) Pstrąg łososiowy wędzony 100g Czarny sezam Sos sojowy Sos worcestershire Przygotowanie: 1/ Gotujemy ryż wd. opisu z opakowania. Gdy się ostudzi doprawiamy podgrzaną lekko mieszanką octu i cukru z odrobiną soli. Mieszamy całość. 2/ Kroimy drobniutko paprykę i dodajemy do ryżu
Kuchnia PROzdrowotnamąki 2 łyżeczki curry 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne 1 łyzka soku z cytryny sól i pieprz /do smaku 2 łyżki oliwy oraz: ok. 150 g ryżu bosmani /lub venere/ świeży szpinak sos sałatkowy Wykonanie: Piersi umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki. Mięso oprószyć solą, pieprzem , przyprawą curry /1 łyżeczka/ i obtoczyć w mące(...)poddusić kilka minut /do miękkości mięsa/. Dodać pokrojone plastry ananasa, wlać mleko kokosowe resztę curry, wymieszać i gotować na małym ogniu do zgęstnienia sosu. -Doprawić do smaku solą . -Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i świeżą surówką /u mnie szpinakowa z ananasem i wiórkami kokosu
Zakamarki mojej kuchniGołąbki z mięsem pachnące pomidorami przesmażonymi na maśle klarowanym, ziołowe, delikatne i bardzo smaczne. Już dziś polecam!:) Takie jak pamiętam z domu. W sosie pomidorowym, mięsne, bez ryżu ani kaszy. Takie lubiłam najbardziej. Choć Babcia robiła dwie wersje i do jednej dodawała kaszę jęczmienną lub ryż to te będą wyłącznie mięsne. I choć uwielbiam robić gołąbki z kapusty(...)włoskiej to dziś będzie to wersja z białej kapusty. Jeśli chcecie możecie ją zastąpić i dodać ryż lub kaszę - to zostawiam Wam. Chcę Wam pokazać moją i mojej rodziny ulubioną wersję gołąbków w sosie pomidorowym. Już dziś życzę Wam smacznego :) Składniki: 1 główka białej kapusty 500 g mięsa wieprzowego 1 duży świeży pomidor 1 l passaty 2 średnie cebule
Zasmakuj Kuchnimajeranek, oregano, bazylię, pieprz sól i papryczkę chili pokrojona. Sos gotujemy przez 10-15 min. Wybrany makaron gotujemy według instrukcji. Ja użyłam makaron bezglutenowy z czarnego ryżu. Makaron mieszamy z sosem i posypujemy migdałowym parmezanem
Łycha smaków