które przygotowałam to najczęściej odwiedzane przepisy na blogu, które cały czas żyją, są testowane, komentowane a co najważniejsze - smakują wszystkim! Jeżeli zamierzacie świętować tylko we dwoje, to proponuję - pizze , guiche , chińszczyznę , chaczapuri - czyli coś bardziej dla dwojga. Każdą z tych rzeczy można przygotować wcześniej i tylko odgrzać. Jeżeli natomiast wpadają do Was znajomi, to już trzeba troszkę bardziej(...)chrupiącym cieście - takiego jak z KFC - tutaj przepis . Przygotować frytki lub upiec ziemniaki ( tu i tu ). Całość uzupełnić swoją ulubioną surówką - np taką oraz ulubionymi zimnymi sosami. Wszystko możecie podszykować wcześniej a nawet tylko odgrzać w piekarniku bezpośrednio przed podaniem. Jeżeli chodzi o ciasto, to ja uwielbiam te na zimno. Nie da się takiego zepsuć
Poezja Smaków - blog kulinarnyblaszce lub w wyłączonym, lecz nadal ciepłym piekarniku i zobaczycie, jak ładnie się "zejdą". Zatopcie w nich delikatnie zęby i rozkoszujcie się mięciutkim kawałkiem nieba! Polejcie je domowym sosem karmelowym , a odpłyniecie! Mam nadzieję, że moja radość udzieli się i Wam w tym pięknym dniu! A tymczasem sprawdźcie, co ją w dużej części powoduje - wejdźcie na stronę BAFavenue(...)głębokości foremek na muffinki, piecz je w rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku, około 10 minut. Smacznego! Paulina Popularne posty : Kakao, czekolada, kokos i... piankowa niespodzianka Super prosta pizza na miękkim spodzie - uzależniająca! Przed śniadaniem Wspomnienia zapachu Świąt i...piernik "Najlepszyjakijadłam!" Śniadanie-wypchaj się! Podobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania? Podziel się swoją opinią! Spraw
Gotowanie to kochaniewybrałam do swojej quesadilii kurczaka, który pozostał mi z wczorajszego obiadu oraz warzywa, które miałam w kuchni. Zobacz też: Wrapy piknikowe z pastami z kremowych serków Pizzerinki czyli mini pizze Bagietki nadziewane kurczakiem i serem Przepis na quesadillę z kurczakiem Drukuj przepis Porcji: 4 Czas gotowania: 15 minut Składniki 2 tortille kawałki upieczonego/podsmażonego kurczaka z ulubionymi ziołami żółty ser/ser(...)obie się ze sobą skleiły. 4 Kiedy dolna tortilla się podpiecze, przekładamy sklejone tortille na drugą stronę. Następnie zdejmujemy tortille na deskę i kroimy na ćwiartki. Podajemy z ulubionymi sosami, najlepiej ostrymi. Artykuł Quesadilla z kurczakiem pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny
Kuchnia BazyliiPolsce może być zanieczyszczony innymi zbożami. Ponadto trzeba zwrócić szczególną uwagę na produkty przetworzone, które mogą zawierać w swoim składzie zboża glutenowe, np. wędliny, budynie, słodycze, gotowe sosy i zupy. Dlatego przed zakupem koniecznie trzeba przeczytać skład na opakowaniu produktu i najlepiej dla pełnego bezpieczeństwa wybierać te z certyfikatem Przekreślonego Kłosa. Jadłospis bezglutenowy należy oprzeć na produktach naturalnie bezglutenowych(...)ilością ziaren, który zdobył pierwsze miejsce w konkursie Najsmaczniejsze Pieczywo Bezglutenowe 2018. Bezglutenowe dzieci szczególnie ucieszy oferta ciast, słodkich wypieków oraz tortów, a nawet bułek do hamburgerów i mini pizzy. Cały asortyment posiada certyfikat Przekreślonego Kłosa i jest wypiekany w osobnej, dedykowanej piekarni. Jeżeli nie jesteście z okolic Warszawy oraz Łodzi, gdzie znajdują się piekarnie firmowe Putka, możecie
Chilli Czosnek i Oliwaserii "zjedlibyśmy coś dobrego, ale nie chce nam się gotować". Zawsze robię je mojemu narzeczonemu gdy nie mamy pomysłu na nic innego, a nie chcemy dzwonić po prostu po pizzę. Niby nic takiego specjalnego, ale jest to pyszne i szybkie danie obiadowe które wręcz robi się samo. Spróbujcie! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Makaron z kiełbasą składniki: 2 kiełbaski śląskie 8 pieczarek(...)dente (około 5 - 7 minut, w zależności od makaronu) od czasu do czasu mieszając. Rozrabiamy mąkę z 1/2 szklanki wody i dodajemy do dania, gotujemy do momentu aż gęstość sosu będzie dla nas odpowiednia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Delusional Trinewychodzi i jeszcze nigdy nie sprawiło żadnego problemu. Pięknie rośnie a po wyjęciu z piekarnika zachwyca swoją puszystością no i oczywiście smakiem. Ilość ciasta wystarcza na 3 śreniej wielkości pizze lub 6 małych. Składniki: 450 g mąki pszennej typ 650 2 opakowania drożdży (2x7g) lub ok 30 g świeżych 250 ml ciepłej wody 0,5 łyżeczki soli(...)wyjąć ciasto na powierzchnię oprószoną mąką i zagnieść raz jeszcze. Uformować kule i rozwałkować na placek o grubości ok.0,5 cm 4. Nałożyć sos, ulubione dodatki, następnie odstawić na 20 - 30 minut do podwojenia objętości. Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 220ºC. Warianty nadzienia : Warinat I: 1. Salami 2.mozzarella
vaniliowoczekoladowaKuchnia włoska jest jedną z tych, które lubię najbardziej. W mojej kuchni włoskie dania to nie tylko pizza czy makarony ale też dania zainspirowane kuchnią włoską z nutą polskich czy egzotycznych smaków. Dzięki Galbani - producenta serów mogę wyczarować w kuchni nie tylko klasyczną pomidorową z mozarella ale też bawić się smakami. Tym razem postawiłam na bakłażana po włosku. bakłażana nafaszerowałam(...)świeże sól 1/2 papryczki chilli 2 op. Galbani mozarella 125 g 4 łyżki oliwy z oliwek 7 pomidorków cherry (żółtych i czerwonych) 6 listków świeżej posiekanej bazylii 350 g sosu pomidorowego SOS POMIDOROWY: 2 puszki pomidorów w puszce oregano tymianek sól bazylia pieprz 1 ząbek czosnku oliwa z oliwek Przygotowujemy sos pomidorowy: Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażyć chwilę
Kuchnia w oparachniedzielę. Mam nadzieję, że dużo z niego wyniosę i pieniądze nie pójd ą w błoto. Dzisiaj postanowiłam wstawić pizzę na żytnim spodzie, o której wspominałam Wam w przepisie na pizzę na spodzie z polenty . Przygotowanie jej nie jest trudne, a na pewno smakuje lepiej, niż z pobliskiej pizzerni. Kiedy zrobicie ją raz, nie poprzestaniecie - zakochacie się w niej! Pierwsze cztery(...)smarujemy oliwą. Ciasto rozkładamy na basze i rozciągając formujemy koło lub prostokąt. Tworzymy niewysoki brzeg na całym obwodzie. Na cieście układamy ulubione dodatki, u mnie były to: - domowy sos pomidorowy lub koncentrat pomidorowy - ser wegański, zamrożony ser z ziemniaka lub mozzarella - cebule - pieczarki Pieczemy 20-25 minut. Zajadamy z ulubionymi sosami lub bez. Smacznego! Wegetariańska wersja z mozzarellą
Be Fit Be Strongmakaron z nadzieniem, kluski ziemniaczane, ciasto francuskie, ciasto kruche, ciasto drożdżowe oraz biszkopt. Drugi rozdział to sosy , a w nim przepisy na buliny, wywary, sosy oraz majonez. Trzeci rozdział to mięsa a w nim przepisy, pokazane i opisane sposoby oczyszczania, wiązania i pieczenia mięs, tj. kurczak, królik, kaczka(...)znajdziecie szukane przez was potrawy. Taka książka to idealny przewodnik, encyklopedia po kuchni włoskiej, z recepturami na najlepsze przepisy najpopularniejszych, włoskich dani takich jak: makarony, pizze, risotto czy tiramisu. Ja osobiście uwielbiam kuchnię włoską, a dzięki tej książce mogę poszerzyć swoją wiedzę, lepiej ją poznać, ucząc się przy tym wielu nowych tajników
Marta GotujeTortille - bardzo szybkie danie, które doskonale sprawdza się jako obiadokolacja... To taka moja definicja ;-) Kiedyś już proponowałam Wam je (KLIK) w trochę innej wersji. Ta dzisiejsza
Czary - gary w kuchniStaram się co jakiś czas robić drożdżowe bułeczki, choć przeważnie to są słodkie wariacje - Tomek zawsze z chęcią zjada na pierwsze czy drugie śniadanie, lub na
Plate of Joylubię skróty w kuchni, to żadna tajemnica, lubię sobie ułatwiać życie i już. Dla mnie pizza musi pachnieć drożdżami, być lekko puszysta i mocno pomidorowa. Wiadomo, ciasto drożdżowe lubi macanie, lubi żeby je dopieścić, a wtedy odwdzięcza się swoją fakturą. Ta propozycja wprost przeciwnie, mało pracy, krótki czas i mamy jeśli nie oryginał to na pewno namiastkę. szklanka mąki łyżeczka(...)ciasto wyrośnie, bardzo wolno je podgrzewamy. Jeśli zajdzie taka potrzeba, można na chwilę zgasić palnik i po chwili znów go odpalić. Zdejmujemy pokrywkę, obracamy na drugą stronę. Smarujemy sosem pomidorowy, ja tam uwielbiam pikantny keczup, taki co ma w składzie na pierwszym miejscu pomidory i to w dużej ilości. Układamy składniki, przykrywamy i dalej podgrzewamy aż się zrumieni
Dieta moja pasjaDzisiaj proponuję najsławniejszą włoską potrawę, szybkie, proste danie czyli pizzę z grzybami. Samo ciasto na pizzę jest miękkie i elastyczne, z farszem grzybowym smakuje wyśmienicie. Pyszna pizza powstała dzięki uprzejmości marki ePrezenty oraz Frisco, Składniki: Ciasto: 3 dag drożdży 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka oleju 1 szklanka mleka 3 szklanki mąki Farsz 600 gramów(...)pieprzem, studzimy. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na dwie porcje, każdą rozwałkowujemy na placek o śr. około 28 cm, lekko podsypujemy mąką. Placki układamy na wyłożonej pergaminem blasze. Smarujemy sosem pomidorowym. Układamy na nich plasterki szynki i mozzarelli, kładziemy grzyby, posypujemy startym serem. Pieczemy w 200 C przez około 15 min. Dobrze komponuje się z sosem czosnkowym lub pomidorowym
Podróż w kulinariamnie idealny przepis na pizzę. Wychodzi jeszcze lepsza niż z pizzerii. Dostałam go od mamy i lekko zmodyfikowałam. Dużym plusem jest brak potrzeby robienia rozczynu. Przy robieniu pizzy w domu najważniejsze jest, aby piec ją w jak najwyższej temperaturze i odpowiednio krótko, u mnie 12 minut w 250 stopniach. Składniki: Ciasto: 2 dag drożdży 30 dag mąki 1 żółtko(...)pokroić w półplasterki. Pieczarki pokroić w plasterki i dusić aż woda wyparuje. Ogórki pokroić w małą kostkę. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ciasto posmarować ketchupem (lub ulubionym sosem pomidorowym), posypać żółtym serem, rozłożyć kiełbasę, pieczarki, ogórki i posypać przyprawami. Najważniejsze: piec w 250 st. C przez 10-12 min. Smacznego
Na Ciasteczkowych Papierachniewielkie bakłażany 1 szklanka ryżu jaśminowego 1 średnia marchew 1 młoda cukinia 250 g pieczarek 1 por 2 ząbki czosnku przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu, pieprz, zioła do pizzy 2 łyżki klarowanego masła posiekana natka pietruszki (wg upodobań) oraz 100 g tartej mozzarelli Pora rozciąć na pół, dokładnie umyć , jeszcze raz przekroić każdą połówkę i pociąć w paseczki. W garnku(...)folą aluminiową, przykrywając również wierzch. Piec do momentu aż bakłażany będą miękkie (sprawdzić widelcem). 10 minut przed końcem pieczenia posypać mozzarellą i dopiekać odkryte. Podawać polane keczupem lub sosem barbecue
Czerwień i błękit