Lasagne po bolońsku z cukinią Pyszna wersja lasagne tym razem oprócz mięsa mielonego dodałam także sporo cukinii i innych warzyw . Doskonały obiad , który zdecydowanie warto przygotować
Ogrodnik w podróżyPizzę kocha chyba każdy :) Szukałam trochę lżejszej alternatywy i tak powstały pizzerinki na cieście z brokuła. Taka forma bardzo przypadła mi do gustu, może dlatego że uwielbiam brokuły ;) Polecam też wersję ciasta brokułowego z wędzonym łososiem i serem camembert- PYSZNOŚCI! ;) Składniki na około 6 sztuk. Składniki: 2 brokuły 3/4 szklanki otrębów pszennych 2 jajka kilka pieczarek(...)soli. Gotujemy aż zgęstnieje. Doprawiamy bazylią, oregano i ziołami prowansalskimi. Cebulę kroimy w pół-piórka, paprykę i szynkę na mniejsze części, a pieczarki w plasterki. Każdą, podpieczoną pizzerinkę smarujemy sosem pomidorowym, następnie posypujemy startym serem i układamy pieczarki, paprykę, szynkę i kukurydzę. Temperaturę piekarnika zwiększamy do 220 stopni. Pizzerinki wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut, uważając, żeby
Czerwona PorzeczkaSchab wieprzowy jak najbardziej pozadany jest w zdrowej kuchni.Oczywiscie dla milosnikow miesa.Jest miesem chudym.Tluszczu zawiera nawet nieco mniej niz piers z kurczaka.Pieczen ze schabu ,czy schab
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dzisiaj mam dla Was pyszny, prosty w wykonaniu obiad. Można kombinować wg upodobań. Zapiekanka, którą zainspirowała mnie gazeta "Sól i Pieprz" (grudzień 2014- styczeń2015), wyszła smakowita
Trufelkowoporcji, Syncio pochłonął za to barszczyk z kołdunami. Kolejną miejscowością, w której się stołowaliśmy był Karpacz. Pierwszy raz na szybko, postawiliśmy na coś pewnego. I tu nic bardziej mylnego! Pizza jedzona w niesprawdzonym miejscu okazała się porażką. Kiepskie ciasto, paskudny ser i obrzydliwa surówka, którą zamówiłam do frytek z panierowanego sera. Będąc w sierpniu w Sudetach nie mogłam sobie(...)górę, Hradczany, Most Karola a potem obiad. W małym, przytulnym, fajnie urządzonym miejscu. Ceny nie spod sufitu, potrawy proste i smaczne. Warte polecenia. rozpływający się gulasz wołowy w piwnym sosie... Po zjedzeniu rewelacyjnych pieczonych ziemniaczków z jabłkiem, boczkiem, cebulą i natką oraz gnocchi z sosem z bryndzy i boczku oraz gulaszu chwilę jeszcze pospacerowaliśmy i musieliśmy wracać do Polski. Wiewióra
Dzieje kuchennej WiewióryCygara z ciasta filo z fetą i ziołami Chrupiące, z przyjemnie słonym nadzieniem stanowią idealną przekąskę do piwa. Podajcie koniecznie z dipem z pieczonych pomidorów . 3. Coca czyli hiszpańska pizza Płaski drożdżowy chlebek z oliwkową tapenadą, anchois, pieczoną papryką i rukolą. Kroimy w kwadraty i podajemy gościom. 4. Roladki z cukinii Roladki z cukinii z suszonymi pomidorami, serem gorgonzola(...)migdałów i suszonych pomidorów. Możecie podać ze świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki. 11. Empanadas z tuńczykiem Chrupiące smażone pierogi z nadzieniem z tuńczyka i pomidorów. 12. Panna cotta z sosem malinowym A na deser proponuję małe porcyjki waniliowej panna cotty z dodatkiem sosu, który o tej porze roku można zrobić z mrożonych malin. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją
Chilli Czosnek i OliwaPlacki powstały w mojej głowie w jednej chwili gdy spojrzałam co mam jeszcze dobrego w kuchni, takie pozostałości które chciałam "wykończyć". Kilka pieczarek, mąka która została po pizzy, mała cebulka, parę suszonych pomidorów.... Wyczarowałam z nich placki, zrobiło się wytrawnie i ...smacznie! Brzuchy pełne. Takie placki świetnie komponują się z maślanką, kefirem, szklanką kakao. Wyczarowane placki podaję same(...)mieszam dobrze, przyprawiam, odstawiam na kilka minut, by ciasto odpoczęło, smażę na gorącym oleju z obu stron, odsączam nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku. Podaję z dipami, ciepłymi lub zimnymi sosami. Smacznego
Zasmakuj KuchniCoś dla miłośników pizzy :) Pizzerinki fajnie sprawdzają się na spotkaniach towarzyskich. Wystarczy je wcześniej przygotować, a potem przed podaniem odgrzać w mikrofalówce lub piekarniku i gotowe :) Do ich przygotowania były użyte Mąka Szymanowska oraz Olej Polski Rzepakowy. Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki (użyłam Szymanowskiej) 5 dag świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1,5 szklanki ciepłej wody 3 łyżki oleju (użyłam(...)Cebulę kroimy w krążki, mięso w kosteczkę, ogórki kiszone i pieczarki w plasterki. 4. Ciasto po wyrośnięciu lekko wyrabiamy, rozwałkowujemy i wykrawamy krążki (użyłam szerokiego kubka). Każdy krążek smarujemy sosem, układamy dodatki i posypujemy tartą mozzarellą. 5. Pieczemy ok 10-15 minut w 200 st C. Smacznego
Kuchnia domowa Aniktóre przecież codziennie wcinają miliony Polaków z ulicznych budek. A przecież zrobienie własnego kebaba to rzecz dziecinnie prosta! Sam spróbuj! Gwarantujemy, że satysfakcję będziesz mieć większą niż po upieczeniu pizzy. Zobaczysz, że goście powiedzą: „hm , smakuje jak prawdziwy kebab”. Oczywiście, że smakuje, bo to jest WŁAŚNIE PRAWDZIWY KEBAB, zrobiony w domu, ze sprawdzonych przepisów. W Niedzielnym Kucharzu robiliśmy już kebaby(...)najlepiej zamarynować na całą noc. Długo, za to smażenie to 5 minut. Gyrosa można go zjeść w chlebku pita, można podać na bogato z pitą, frytkami sałata i obowiązkowo sosem tzatziki. Skoro o chlebkach mowa: spróbuj sam je upiec w domu. Polecamy przepisy na super proste pity , bez żadnych wyszukanych składników, tylko mąka, drożdże i woda. Chlebki wychodzą rumiane, pulchne
Niedzielny kucharzktóre przecież codziennie wcinają miliony Polaków z ulicznych budek. A przecież zrobienie własnego kebaba to rzecz dziecinnie prosta! Sam spróbuj! Gwarantujemy, że satysfakcję będziesz mieć większą niż po upieczeniu pizzy. Zobaczysz, że goście powiedzą: „hm , smakuje jak prawdziwy kebab”. Oczywiście, że smakuje, bo to jest WŁAŚNIE PRAWDZIWY KEBAB, zrobiony w domu, ze sprawdzonych przepisów. W Niedzielnym Kucharzu robiliśmy już kebaby(...)najlepiej zamarynować na całą noc. Długo, za to smażenie to 5 minut. Gyrosa można go zjeść w chlebku pita, można podać na bogato z pitą, frytkami sałata i obowiązkowo sosem tzatziki. Skoro o chlebkach mowa: spróbuj sam je upiec w domu. Polecamy przepisy na super proste pity , bez żadnych wyszukanych składników, tylko mąka, drożdże i woda. Chlebki wychodzą rumiane, pulchne
Niedzielny kucharzprzebije smaku polskich truskawek, ale i z irlandzkimi domowy makaron też się sprawdził. Domowy makaron z truskawkami. Składniki na makaron: - 500 g mąki pszennej (dałam typ 00 do pizzy, makaronów) - 5 jaj - 1 łyżeczka soli Dodatkowo: - świeże truskawki - słodka śmietanka (30%) - cukier puder - listki mięty (do dekoracji) Na każde 100 g mąki dajemy 1 jajko. Do przesianej mąki z solą(...)części. Jedną miksujemy z cukrem pudrem, drugą kroimy na części. Śmietankę ubijamy z dodatkiem cukru pudru (lekko, a nie na sztywno). Makaron podajemy na ciepło lub na zimno, polany sosem truskawkowym, z dodatkiem ubitej śmietanki i truskawek. Domowy makaron z truskawkami to kolejne wspomnienie z dzieciństwa. Lekkie danie obiadowe na upały… i nie tylko. Lubią je i dzieci, i dorośli
mojewypiekiinietylkoposzukuję nowych przepisów z Indii, Chin, Tajlandii czy Wietnamu. Moje ulubione przepisy to wciąż te pochodzące z Półwyspu Indyjskiego - aromatyczne, sycące i rozgrzewające. Podawane na thali razem z chutneyami, sosami, ryżem i wszelkiego rodzaju podpłomykami i chlebkami np naan. Przepisy na niektóre dania kuchni hinduskiej takie jak korma czy daal już się na blogu pojawiały, natomiast dziś przygotowałam(...)misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Gdy drożdże wyrosną dodajemy je do mąki razem z jogurtem. Całość mieszamy, a następnie wyrabiamy rękami do uzyskania ciasta jak na pizzę czyli takiego, które nie będzie się bardzo lepiło do palców, ma być gładkie i dać się swobodnie formować. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Pełna Lodówkapasteis nie są smażone na głębokim tłuszcze lecz pieczone w piekarniku. No dobrze wracając do naszej empanada i do czego to przyrównać. To coś pomiędzy francuskim quiche a polską pizzą, tylko oczywiście pyszniejsze. Można ją jeść na zimno można również na ciepło. Pokrojona w kawałeczki jak ciasto stanowi pyszną przystawkę i przekąskę na imprezach z szwedzkim stołem. Można przygotować empanada(...)dusimy na wolnym ogniu przez 30 minut. Pod koniec odkrywamy pokrywkę i pozwalamy wodzie trochę wyparować. Ale uwaga efektem naszej pracy nie jest wysuszony kurczak z warzywami, potrzebujemy jeszcze sosu:-). Odstawiamy do ostudzenia. Gdy mięso już jest ostudzone zabieramy się za "rwanie" go w małe kawałeczki. A na końcu dodajemy puszkę groszku i kukurydzy. Gdy studzi się nam farsz
Smaki BrazyliiDziś mamy Święto Pizzy! Dlatego przydałoby się zjeść pizze :D A co powiecie na przepis w nieco innym wydaniu? Na przykład RoloPizza, zawiniętą pizze w roladę. Wcina się ja równie łatwo co normalny placek i również świetnie nadaje się na imprezę. Porcja 2 rolady Składniki: Ciasto 50 g drożdży 20 g cukru 250 ml mleka ciepłego(...)samej patelni na oleju podsmażamy mięso, dodajemy sprasowany czosnek oraz przecier pomidorowy. Wszystko doprawiamy, solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką oraz bazylią, tak aby powstał gęsty sos przypominający w smaku boloński. Ciasto dzielimy na dwie równe części i rozwałkowujemy na równe prostokąty. Na każdym prostokącie rozkładamy równo farsz mięsny z sosem, oraz farsz pieczarkowy. Wszystko równo posypujemy serem
Niezły Młynekrównież. Położę tu nacisk na określenie fajne na imprezę dla młodzieży Zawsze odkąd pamiętam robię je na spotkanie urodzinowe córki. Jakie było moje wielkie zdziwienie jak idąc z pizzą do młodzieży zobaczyłam po krótkim czasie pusty półmisek po nuggetsach! Fajna przekąska, jeśli ktoś lubi jedzenie typu fast food. W domu wszyscy lubimy, więc nie zawsze jadamy fit. W sumie(...)Płatki kukurydziane rozdrobniłam wcześniej za pomocą blendera na prawie miałką konsystencję. Taka kombinacja daje chrupkości nuggetsom. Smażyłam w głębokim oleju do uzyskania mocno złotego koloru. Podawałam z sosem czosnkowym tutaj sos i ketchupem. Smacznego! Lidka Artykuł Nuggetsy a’la KFC pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazją