Trochę sama siebie pokomplementuję, ale teraz to przeszłam samą siebie. Ale to dobre! I fajne na imprezę. Ciasto robi się samo - 5 min zagniatania, 1
Czarnawisienka20 g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka sli 1 szkl. ciepłej wody 3,5 szkl. mąki pszennej nadzienie 400 g mielonego mięsa mieszanego 1
Gotowanie jest łatweDo zrobienia tych bułeczek zainspirował mnie przepis Małgosi na blogu Co do Jedzenia . Ciasto i zawartość bułek inna niż w oryginale, ale liczy się dobry
Stare Garysmacznego obiadu. Składniki / 4 porcje 1 kg Shoarma wieprzowa 750 gr frytek 1 ogórek zielony 1 cebula czerwona 5 pomidorów koktajlowych 4 pity oliwa z oliwek woda Sos tzatzyki 400 gr jogurtu greckiego 200 gr ogórka zielonego startego na tarce 1/2 ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę bądź startego sól, pieprz Przygotowanie Na patelnię nalewamy odrobinę oliwy(...)plastry, a pomidorki koktajlowe na 4 części . Smażymy lub pieczemy frytki według uznania. Do nagrzanego grilla elektrycznego wkładam pity i zapiekam ok. 1 minuty po czym wyciągam, nożem do pizzy przecinam na 4 części. Gdy widzimy, że jest już dobre woda wyparowała podsmażamy je chwilę na wysokim ogniu. Wszystko gotowe to nakładamy na talerze... Zapraszam do gotowania razem
Monka gotujeMini pizzerinki z tego przepisu to świetna alternatywa na mini pizze na cieście tradycyjnym. Pozwalają zaoszczędzić sporo cennego czasu a smakują rewelacyjnie! Idealne na przyjęcia, imprezy czy spotkania z przyjaciółmi. Do ich przygotowania potrzebujemy: 2 opakowania ciasta francuskiego, ok. 500g żółtego sera (u mnie gouda), 2 kule mozarelli, 1 koncentrat pomidorowy, ok. 20 czarnych oliwek drylowanych, salami pepperoni, szynka dojrzewająca(...)tarce o grubych oczkach. Szynkę rwę na mniejsze kawałki. Mozarellę kroję w plastry a oliwki i suszone pomidory na mniejsze fragmenty. Na każdy kawałeczek ciasta wykładam po łyżce sosu pomidorowego i rozsmarowuję. Posypuję serem. Na każdą część wędrują składniki w następującej kolejności: salami lub szynka, plastry mozarelli, starty ser, oliwki i suszone pomidory. Całość posypuję ziołami prowansalskimi lub "suszonymi pomidorami
Przepis na Dzień Dobrysos, który urozmaica przekąski. Bardzo często, podczas planowania imprezy, spotkań towarzyskich, np na mecz czy boks a nawet oglądanie filmu lub bajek z rodziną zastanawiacie się co podać jako przekąskę. Tu bardzo dobrze sprawdzają się chipsy, chipsy z tortilli, paluszki lub inne chrupkie przekąski a do nich dip. Przepis na dip jogurtowy jest bardzo szybki do przygotowania i praktycznie(...)podania. Do jogurtowego dipu podałam snacki ryżowe PanSnack . Polecam Wam te wyjątkowe ryżowe przekąski w 4 różnych smakach: * papryka i oliwa z oliwek * pizza i oliwa z oliwek * ser i oliwa z oliwek * cebulka z nutą śmietany i oliwa z oliwek Opakowania są niewielkie 100 i 50 g co daje możliwość zapakowania paczuszki
Zrób to smacznieoreganową masą z tofu. Brzmi smakowicie, prawda? Wprawdzie gdy pierwszy raz pomyślałam o zrobieniu quiche, to wydawało mi się to zbyt skomplikowane: trzeba wyrabiać ciasto, a mnie nawet do pizzy się nie chce i robię ją na owsianym spodzie . Ale długo nie mogłam się opierać i gdy już raz wypróbowałam ten wegański quiche, to od tego czasu piekę go regularnie(...)łyżki oliwy 2/3 szklanki wody szczypta soli Nadzienie: Warzywa: 1 cebula 2 łodygi selera naciowego 5 pieczarek 1/2 większego brokuła 3 średnie ziemniaki garść szpinaku lub jarmużu pieprz sos sojowy do smaku 1 łyżeczka oleju kokosowego do smażenia Masa tofu: 300 g tofu o smaku naturalnym 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki oregano 1 łyżka sosu sojowego 3 łyżki wody
Lamarida.plkrok swoją dietę, w stronę tej prawidłowej, zrównoważonej. Jakiś czas temu sama przekonałam się, że problem w dużej mierze zależy od wyboru produktów, jakie spożywamy. Nie chcę negować jedzenia pizzy, frytek, glonki czy picia piwa, bo sama nigdy nie będę umiała obejść się smakiem, ale chciałabym podpowiedzieć jak znaleźć w tym wszystkim równowagę: a. pozwalając sobie na produkty o większej(...)która pochłania tłuszcz, mięso smaż na patelni grillowej bez tłuszczu bądź piecz w piekarniku. Jeżeli zdecydujesz się na panierkę, możesz zrobić ją np. z orzechów. Zamiast majonezu zrób sobie sos na bazie jogurtu naturalnego i ziół. Zamiast lodów śmietankowych wybierz sorbet. Jedna gałka sorbetu zawiera zazwyczaj o połowę mniej kalorii niż lody na bazie mlecznej. Kiedy decydujesz się na zjedzenie
Kuchnia Bazyliiobiadki gotujemy, a jak mam tylko czas dla siebie, to w kuchni czuję się jak w niebie. Włoska kuchnia to moja ulubiona, bo jest bogata i kolorowa. Makarony, pizza, risotto to co kocham gotować a potem smakami się delektować. Oliwki, przyprawy, sery, pomidory, to podstawa z nimi smakuje każda potrawa. Makaron zaś często w mojej kuchni gości(...)dzieciom z makaronu proste dania wyczarowuję, a mężowi ze względu na pasję do biegania maratonów, makaron też gotuję. Łączę je z warzywami, mięsami, rybami, czasem serami posypuję czy z sosami przygotowuję. Makaronowe dania są dla mnie idealne, krótko mówiąc smakowo genialne. Składniki na 2 porcje: (czas. max 20 min) 4 gniazda makaronu Lubella Pełne Ziarno Gniazda Wstążki, 150 g świeżego
Moniki Smakołykifood to tylko ten domowy ;) Polecam Wam wegetariańska pizzę na spodzie z mąki chlebowej i orkiszowej. Dietetyczne to może nie jest, ale smacznie na pewno! Składniki na 2 pizze o średnicy ok. 30 cm: 300 g mąki pszennej chlebowej typ 750 100 g mąki orkiszowej 1 szklanka ciepłej wody 40 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru płaska łyżeczka(...)robota) przesypać oba rodzaje mąk. Dodać resztę wody oraz zaczyn drożdżowy. Wyrobić ciasto ręcznie lub robotem około 5 minut, aż będzie jednolite. 3. Odstawić na 1h do wyrośnięcia. 4. Sos pomidorowy: Z puszki pomidorów odlać wodę i zostawić same pomidory. Zmiksować z koncentratem pomidorowym, czosnkiem i ziołami. Doprawić solą i pieprzem oraz szczyptą cukru. 5. Cukinię i pieczarki pokroić
Moja Galeria Smakuwierzcie, że warto włożyć w lepienie klusek trochę wysiłku, bo potrafią się one pięknie odwdzięczyć za wkład pracy. Są miękkie, rozpływają się w ustach i pysznie smakują z najprostszym sosem. Jedną z tajemnic włoskich kluseczek jest sposób obróbki ziemniaków. Do gnocchi możecie wykorzystać ziemniaki jakie zostały z obiadu – my często zużywamy w ten sposób resztki pure, które bardzo lubimy(...)całości. Wszystkie te korowody z warstwą ziemniaczaną, żółtkami i mąką podyktowane są tym, że takie rozłożenie składników pozwala na ich szybkie połączenie. Ciasta na gnocchi nie wyrabiamy jak na pizzę, ale szybko zagniatamy i gotowe. Robimy to tak, że warstwę ciasta składamy jak książkę, oprószamy wierzch mąką i jeszcze raz składamy. Oprószamy mąką i formujemy w podłużny kształt delikatnie zagniatając
Niedzielny kucharzdziś proponuję domową pitę typu greckiego, która po przekrojeniu tworzy kieszonkę doskonale nadającą się do faszerowania. W moim domu najbardziej lubimy nadzienie z kurczaka i warzyw z dodatkiem sosu jogurtowo-czosnkowego. Domowe pity są łatwe w przygotowaniu i dużo smaczniejsze od sklepowych, a do tego są bardzo tanie. Na 12 chlebków 3 szklanki mąki pszennej(...)zostawić do wyrośnięcia na ok 40 minut. Wyrośnięte placuszki piec w 250 st. C. Przez ok 8-12 minut, tak aby były rumiane. Ja piekłam je na kamieniu do pizzy, który wcześniej nagrzałam, więc placki piekły się ok. 8 minut. Można też w piekarniku rozgrzać wcześniej blachę, wtedy pity będą się piekły ciut dłużej. Smacznego
Krylowa Kuchnialubczykiem podanym z lanymi kluskami. Znajdziemy również polskiego śledzika, owczy ser oraz tatar. Z czystym sumieniem polecam Wam owczy smażony ser z pieczonym burakiem, który marynowany jest w orzechowym sosie (17 zł). Dania główne to przede wszystkim mięsa, zjemy tradycyjnego schabowego z kością (29 zł) smażonego na smalcu w towarzystwie biodynamicznego jajka od Grotka, czyli jajka od kur, chowanych(...)towarzystwie takim jak tłuczony tapinabur czy puree z pasternaku. Kolejnym ciekawym rozdziałem w karcie są podpłomyki, zapomniane i niedocenione przez współczesną Polską kuchnię. Grecy mają swoją pite, Włosi pizzę a Polacy?? Otóż mamy podpłomyki, czyli drożdżowe chrupiące placki wypiekane w piecu, o którym Inny Wymiar smacznie przypomina do wyboru jest pięć rodzajów m in. ze szpinakiem, albo chrupiącym boczkiem
Wylizany Rondelszerokim łukiem, ale każdą rzecz można "uzdrowić" - burger, pizza czy nawet hot dog przygotowane w domu, z odpowiednich składników, mogą stać się zdrowym, pełnowartościowym posiłkiem. Taka właśnie jest dzisiejsza pizza - na cienkim, chrupiącym cieście, z umiarkowaną ilością wysokogatunkowego sera, z dobrej jakości mąki, z domowym keczupem i w towarzystwie zielonych warzyw - nie dość, że zdrowo to jeszcze pysznie, czyli(...)odstaw na 5 minut Piekarnik nagrzej do 200 st. Ciasto skrop łyżką oliwy i rozwałkuj na grubość kilku mm i przenieś na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia Posmaruj sosem pomidorowym.keczupem, połóż ulubione dodatki Piecz w 200 st przez 20 minut Smacznego
pyszne zdrowościodparuje. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać i odstawić aż ostygnie. Rozgrzać piekarnik do temperatury 250 0 C wraz z blachą z wyposażenia piekarnika a najlepiej z kamieniem do pieczenia pizzy jeśli ktoś posiada. Gdy piekarnik się nagrzeje zacząć formować pide. Ciasto odgazować ugniatając je ręką kilka razy. Podzielić na dwie części (u mnie z tych proporcji trzy mniejsze). Każdą część(...)rozgrzaną blachę i piec około 10-15 min aż ciasto i brzegi się zarumienią. Podawać ciepłe, można posypać świeżą posiekaną kolendrą lub natką pietruszki w towarzystwie ulubionych sosów, lub bez żadnych dodatków. Smacznego
Kocham..lubię..gotuję..oprószoną mąką stolnicę do podwojenia objętości, przykryć ściereczką (na około 30 - 40 minut). W międzyczasie zacząć rozgrzewać kamień (do pizzy) w piekarniku (220ºC). Jeśli nie posiadamy kamienia do pizzy kilka minut przed samym pieczeniem należy rozgrzać blachę. Wyrośnięte chlebki pita kłaść na rozgrzany kamień (lub blachę) i piec w temperaturze 220ºC przez około 12 - 14 minut lub do zarumienienia(...)czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować według powyższego przepisu. Smacznego " Moje chlebki podałam z wędzoną makrelą, buncem, czerwoną cebula i sałata lodową. Pyszna kompozycja połączona pikantnym sosem pomidorowym. Foto relacja: Kula ciasta po wyrobieniu Placki przed pieczeniem Posiekana wędzona makrela Bunc wędzony. Sładniki farszu przed dodaniem sałaty lodowej Chlebek z farszem z całej okazałości
Gotuj Sam!