sos do pizzy - 4336 przepisów (strona:189/290)

Sałatka z kaszą i zielonymi szparagami 121

podana w dwóch wersjach, czyli na ciepło i na zimno. W obydwu będzie przepyszna! Niektóre przepisy ze szparagami na blogu: szparagowa misa rozmaitości prosta sałatka ze szparagami i jajkiem pizza ze szparagami i jajkiem sałatka z bobem i zielonymi szparagami pieczarki Portobello ze szparagami omlet ze szparagami i chili zielone szparagi zapiekane z szynką parmeńską tartaletki ze szparagami ziołowa sałatka(...)kawałki. W międzyczasie cebulę kroimy w piórka.  W szklance mieszamy sól, pieprz, ocet i oliwę. Do miski wrzucamy kaszę, szparagi, cebulę i porwaną na kawałki rukolę. Wszystko zalewamy sosem, dokładnie mieszamy i posypujemy listkami kolendry lub pietruszki

Kulinarne przygody Gatity
10 miejsc na burgera w Lublinie 253

menu są dwa burgery (jak ja byłam u nich był tylko jeden): Klasyczny za 18 zł i Domowy Burger Inco za 20 zł. Podawane są z frytkami i sosem do wyboru. Gdy jadłam tam kiedyś burgera to było widać, że nie do końca czują temat. Po jakimś czasie wróciłam i jest dużo lepiej. Frytki są naprawdę domowe, a porcja spora(...)burgerów, ceny od 10,40 do 17,90 zł. Perłowa Pijalnia Perły (ul. Bernardyńska 15A) - z tego, co wiem jest tylko jeden burger, dostępny w karcie weekendowej. Masala Pizza & Kebab (ul. Nadbystrzycka 30) - 6 burgerów do wyboru, ceny od 11,90 do 14,90 zł.    Umeå (ul. Orla 4) - lokal wegański, codziennie inny burgera - oczywiście opcje

Pasja Smaku
Tak walczę z przeziębieniem 183

przed szkodnikami. Allicyna łączy w sobie właściwości antygrzybiczne i przeciwbakteryjne. Kocham i uwielbiam! Na dodatek mam to szczęście, że mąż też lubi i czasami spożywamy namiętnie Dodajemy do różnych sosów, zup itp. Fajne są też grzanki „posmarowane” ząbkiem czosnku a na wierzch wrzućcie coś co lubicie! Możecie też przygotować masełko czosnkowe – obraną główkę czosnku zawinięta w folię(...)kurczak w potrawce i to danie kojarzy mi się z chorobą. Kiedy czuję, że dopada mnie jakaś infekcja gotuję zupę, najczęściej gęsty krem albo coś solidnego i klasycznego jak pizza, makaron w przeróżnych wersjach. Jak przystało na rodowitą poznaniankę uwielbiam ziemniaki najlepiej deptane oczywiście z masłem

Szybko Tanio Smacznie
Pizzerinki-puszyste i wspaniałe, mini pizze :-) 285

wspaniałą przekąskę, idealną na różne imprezy, i nie tylko. Mam na myśli pizzerinki-mini pizze, uwielbiam je robić, i chociaż jest z nimi więcej pracy niż ze zwykłą pizzą, to często kusze się na ich przygotowanie.  Z tego przepisu wychodzi baaardzo dużo pizzerinek, także trochę czasu zajmuje ich przygotowanie Co do dodatków tutaj możemy działać wedle własnego upodobania(...)kilka minut, by drożdże się spieniły. następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. jeśli jest klejące, należy podsypać mąką.  Ciasto odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia :-)  SOS POMIDOROWY -1 koncentrat pomidorowy (słoiczek) -3 łyżki wody -3 łyżki oliwy lub oleju -2 ząbki czosnku -trochę oregano i bazylii Składniki sosu mieszamy ze sobą, czosnek przepuszczamy przez praskę. DODATKI

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Spaghetti bolognese 213

Kuchnia włoska... jedna z moich ulubionych. Mogłabym ją jeść na okrągło, niezależnie od tego czy to pizza czy pasta.  Dzisiaj proponuję Wam klasyka, czyli spaghetti bolognese. Jego odmian jest wiele, u nas w domu je się je według tego właśnie przepisu. Ostatnio przygotowanie tego dania przekazałam w ręce mojej młodszej córki i muszę przyznać, że daje radę :-). Spaghetti bolognese(...)makaronu spaghetti Wykonanie: Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy i przesmażamy na niej mięso. Mięso przekładamy do garnka w którym będzie się dusił sos pomidorowy, na patelni natomiast szklimy cebulę,  a następnie przekładamy ja do garnka z mięsem i zalewamy sosem pomidorowym. Marchewkę obieramy i ścieramy na grubej tarce jarzynowej, dodajemy do sosu. Wszystko

Kulinarne przygody Gatity
25 przekąsek i 4 sosy na zimno, na andrzejki 271

Jajka faszerowane -  Kliknij po przepis.  10. Pieczarki w cieście naleśnikowym -  Kliknij po przepis.  11. Rolada szpinakowo marchwiowa -  Kliknij po przepis.  12. Pizza inaczej -  Kliknij po przepis.  13. Rogaliki z ciasta francuskiego, na słono -  Kliknij po przepis.  14. Kapuśniaczki z ciasta francuskiego -  Kliknij po przepis.  15. Roladki z tortilli(...)Frykasy -  Kliknij po przepis.  24. Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem -  Kliknij po przepis. 25. Ryba w zalewie octowej -  Kliknij po przepis.  26. Sos tatarski -  Kliknij po przepis.  27. Sos koperkowy -  Kliknij po przepis.  28. Ostry sos -  Kliknij po przepis. 29. Sos majonezowo czosnkowy -  Kliknij po przepis. Jeszcze

W kuchni u Moniki
Kanapka prosto z pieca 126

Sandwich with oven Składniki. Ciasto jak na cienką pizzę. 2 szklanki mąki pszennej 5 dag drożdży 0,5 szklanki mleka 1 łyżka oliwki 1 jajko 0,5 łyżeczki cukru 0,5 łyżeczki soli Nadzienie. 2 łyżki keczupu 20 dag szynki konserwowej w plastrach 10 dag sera mozzarella 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżka czarnuszki do posypania Wykonanie. Drożdże rozpuścić(...)spodzie, Posmarować białkiem i posypać czarnuszką. Odstawić na 20 minut. Piec w temp.200 stopni, 40 minut. Po wyjęciu z pieca, odczekać 5 minut i można kroić. Dobrze smakuje z sosem chrzanowym lub z zieloną sałatą. Kanapka jest równie smaczna na zimno

Kulinarny karnet Christophera
Pizza na spodzie z kalafiora 115

nadzieję, że zaskoczę Was tym daniem, tym bardziej , że jest to kolejne danie z cyklu dietetyczne. Jak widać można jeść pizzę bez dodatkowych kalorii. Była pyszna. Gorąco zachęcam Was do wypróbowania przepisu. Oczywiście możecie dodać własne składniki, według uznania. Składniki: 2 porcje 1 średni kalafior 80 g sera żółtego light 40 g szynki ( ja miałam pastrami ) 1 pomidor ½ cebuli Pieczarki(...)pieczenia i umieszczamy na nim masę kalafiorową. Formujemy placek o grubości około ½ cm. Pieczemy w piekarniku przez około 30 minut w temp. 190 o C. Po upieczeniu smarujemy placek sosem pomidorowym, posypujemy oregano i układamy szynkę, starty ser, cebulę i pomidory. Pieczemy około 10 minut. Pod koniec pieczenia wykładamy rukolę. Kroimy na kawałki i SMACZNEGO. Wartość kaloryczna 1 porcji

Smaki Ewy
Ravioli ze szpinakiem i ricottą 176

Właśnie wróciłam z wakacji z Włoch. Mam wiele pięknych wspomnień i mnóstwo nowych przepisów. Uwielbiam kuchnię włoską – pizzę, ravioli, spaghetti, tortellini, tiramisu… Kilka przepisów jest już na stronie, inne zapewne niedługo się pojawią Kiedy podróżuję, zawsze staram się próbować miejscowych potraw. Często przywożę regionalne produkty ze sobą do domu, aby dłużej cieszyć się niepowtarzalnym klimatem krajów, które odwiedzam(...)jajek i 1 żółtka (białko zostawić, wykorzystamy je później), zagnieść ciasto i uformować w kulę. Przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę. W tym czasie przygotować farsz i sos pomidorowy. Farsz: 400 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku 200 g sera ricotta 1 średnia cebula 2 łyżeczki suszonego oregano 1 płaska łyżeczka soli 2 duże ząbki czosnku 1 łyżka oleju do smażenia

Bullio
Ravioli ze szpinakiem i ricottą 191

Właśnie wróciłam z wakacji z Włoch. Mam wiele pięknych wspomnień i mnóstwo nowych przepisów. Uwielbiam kuchnię włoską – pizzę, ravioli, spaghetti, tortellini, tiramisu… Kilka przepisów jest już na stronie, inne zapewne niedługo się pojawią Kiedy podróżuję, zawsze staram się próbować miejscowych potraw. Często przywożę regionalne produkty ze sobą do domu, aby dłużej cieszyć się niepowtarzalnym klimatem krajów, które odwiedzam(...)jajek i 1 żółtka (białko zostawić, wykorzystamy je później), zagnieść ciasto i uformować w kulę. Przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę. W tym czasie przygotować farsz i sos pomidorowy. Farsz: 400 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku 200 g sera ricotta 1 średnia cebula 2 łyżeczki suszonego oregano 1 płaska łyżeczka soli 2 duże ząbki czosnku 1 łyżka oleju do smażenia

Bullio
Zielone Raviolini Kukuruku 133

mąki kukurydzianej 1 jajko ciepła woda Składniki na farsz 200g jarmużu ser mozzarella z zalewy, ok 150g 1 ugotowany ziemniak 2 łyżeczki zielonego pesto 1-2 ząbki czosnku sól Sos zielone pesto oliwa z oliwek 2-3 ząbki czosnku Przygotowanie Zaczynamy od ciasta. Mąki przesiewamy, dodajemy jajko i stopniowo dolewamy ciepłej wody, aż będzie odchodzić od dłoni i stanie się(...)Solimy i całość blenderujemy na jednolitą masę. Kto posiada robota kuchennego, niechaj pozwoli mu wykonać tą pracę. Wypoczęte ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy nasze ravioli. Możemy użyć szklanki, nożyka do pizzy lub czego tylko używamy do lepienia pierogów. Ja wykrawałam kwadraty nożykiem do pizzy. Nakładamy na środek mniej więcej łyżeczkę farszu i zlepiamy. Gotowe ravioli gotujemy w osolonej wodzie, do momentu

Karczma Honorietty
Pizza Prezydentowej 139

włoskiego ciasta - na pizzę nicejską.  Wychodzi chrupiące, nie za grube i nie za cienkie i rozpływa się w ustach.  Przepis znajdziecie poniżej, a dodatki skomponujcie sami. ;) Smacznego! Pizza Prezydentowej (ciasto podstawowe) 35o g mąki pszennej + do podsypywania  5-6 łyżek ciepłego mleka 10 g drożdży  szczypta cukru 200 ml wody (dolewamy stopniowo, ilość zależy od wilgotności(...)ścianek miski. Powinno być plastyczne, miękkie i elastyczne. Rozciągamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrastania na kolejne pół godzinki.  Smarujemy ciasto sosem pomidorowym, np. takim i kładziemy dowolne dodatki ( ja dałam cebulę pokrojoną w niezbyt cienkie krążki, małą paprykę czerwoną i zieloną pokrojone w paski, plasterki pikantnego salami, papryczkę jalapeno pokrojoną

Kuchnia Prezydentowej
Tureckie pide 183

500 g mąki pszennej 250 ml letniej wody 20 g drożdży 2 łyżeczki cukru pół łyżeczki soli 2 łyżki oleju nadzienie 500 g mięsa mielonego 1

Gotowanie jest łatwe
Pesto bazyliowe jak zrobić domowe pesto z bazylii 107

parmezan, orzeszki pinii, czosnek, oliwy z oliwek i sól. Jestem maniaczką zbierania szklanych słoików, między innymi tych po pesto. przechowuję w nich moje domowe sosy. Przygotowuję wiele wariantów tego sosu. Różnią się one między sobą nieznacznie, głównie orzechami i rodzajem sera. Czasami dodaję do pesto otartą skórkę z cytryny. Zdarza się, że bazylię łączę z rukolą lub jarmużem. Bardzo często(...)jest ono takie jakie chcę. Pesto używam praktycznie do wszystkiego! Najczęściej jednak przyrządzam makaron z pesto , dodaję je do sałatki z tuńczykiem , mieszam z twarożkiem czy warzywami, dodaję do pizzy… U mnie pesto się nie marnuje! Pesto bazyliowe 1 doniczka dorodnej bazylii 100 ml oliwy z oliwek 2 łyżki parmezanu, utartego 2 łyżki orzeszków pinii 5 migdałów 2 ząbki

codojedzenia
Cukiniowa pizza z patelni 142

innej pizzy niż we włoskim minimalistycznym stylu i innej bielizny niż biała, że o barszczu z barszczu nie wspomnę :) Po drugie pójść za rada Wojciecha Młynarskiego i robić swoje :) Pizza, która Wam zaprezentuje jest o tyle łatwa, że może zostać wykonana bez rozgrzewania piekarnika, a także tak mało skomplikowana, ze zarówno spód jak i dodatki są wykonane z tego samego(...)cukinii odkrajamy klika plasterków, a resztę trzemy na tarce o małych oczkach. Plasterki podsmażamy z dwóch stron i odkładamy na bok. Kakao rozrabiamy z woda, aby powstał gesty sos. Do startej cukinii dodajemy trochę maki i mieszamy. Formujemy na patelni placek i smażymy na małym ogniu. Po wstępnym osmażeniu przekładamy na druga stronę, smarujemy kakaowym sosem, kładziemy plasterki cukinii

Kryzysowa Książka Kucharska
Jakie jedzenie pasuje do piwa? 155

bazie ciemnego piwa:  http://www.cooktobi.pl/2014/12/ciasto-czekoladowe-piwny-bambo.html Witbier: Banany, melon, mango, migdały, marcepan, dania chińskie, sorbet cytrynowy, karkówka z grilla, szaszłyki, risotto, krewetki Lager i Pils: Pieczone ziemniaczki, frytki, pizza, sery czeskie i niemieckie, ostre sałatki na bazie majonezu, kiełbasa biała z chrzanem, stek wieprzowy z cebulką, jajecznica,, smażony ser. Grodziskie: Kotlet schabowy, sery polskie np. oscypek, paluszki z makiem(...)jajko, białe kiełbaski, Belgijskie: Dania rybne, warzywa z woka lub blanszowane, lody waniliowe, krewetki tygrysie Barley Wine: Polędwica wołowa, orzechy nerkowca, gofry, fistaszki Bitter: Fasolka po bretońsku, gołąbki w sosie pomidorowym, jagnięcina, smażone jajka, kiełbaski Jeśli nie macie dostępu do dobrze zaopatrzonych sklepów piwnych, istnieją w internecie sklepy wysyłkowe. Jeżeli interesujecie się kuchnią lub lubicie wypić dobre piwo, to warto

Kuchnia PROzdrowotna