sos do pizzy - 4336 przepisów (strona:192/290)

Zapiekanka z pieczarkami i kiełbasą krakowską 166

pieczarek około 200-250 g żółtego sera 4-5 plasterków kiełbasy krakowskiej Henryk Kania 1 mała cebula pieprz i sól do smaku szczypta ulubionych ziół (używam mieszanki do pizzy) 1-2 łyżki masła *przepis na domową już niedługo na blogu Przygotowanie: Plasterki kiełbasy krakowskiej kroimy w kosteczkę i odkładamy na bok w miseczce. Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce(...)stopni piekarnika i zostawiamy do czasu aż ser się rozpuści, a bagietki ładnie podpieką. Czas zależy od tego jak bardzo chrupkie zapiekanki lubicie. Podajemy z domowym sosem czosnkowym i ketchupem. Smacznego

Słodkie okruszki
GRILLOWANE GRUZIŃSKIE CHACZAPURI Z SEREM I POMIDORAMI 117

jabłkowym. Teraz przyszedł czas na petardę... gruzińskie chaczapuri z farszem serowym i pomidorkami. Chaczapuri to gruziński zapiekany chlebek z farszem serowym, mięsnym lub fasolowym. W Gruzji chaczapuri jest jak pizza we Włoszech, knedle w Czechach lub tortilla w Hiszpanii. Chaczapuri to tzw. "potrawa bieda" czyli przygotowanie dania z tanich i łatwo dostępnych składników. Chaczapuri to po prostu chleb z twarogiem(...)wody 1,5 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka ulubionych ziół FARSZ 250 g sera capri pół opakowania sera feta z ziołami świeża bazylia DEKORACJA rukola pomidorki sos ziołowy Winiary Mąkę mieszamy z drożdżami i serem. Do mąki dolewamy letnie mleko, oliwę i wodę.  Dodajemy ulubione zioła. Wyrabiamy chwilę.  Dodajemy pokrojoną kiełbasę i ugniatamy aż ciasto będzie

Kuchnia w oparach
Pizza na puszystym cieście 214

wykonałam ze świeżych ! Jest przepyszna. Spód wychodzi puszysty. Na zewnątrz lekko chrupiące, a w środku mięciutkie ! Do tego wasze ulubiony dodatki i pizza wychodzi najlepsza ! I wiem, że prawdziwa pizza to ta, gdzie ser jest pod spodem, a pozostałe dodatki na wierzchu. Ale... nam najbardziej smakuje, kiedy ser jest na wierzchu, a po upieczeniu się rozciąga !  :) Składniki(...)Wyrobione ciasto zostawiamy w misce i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut (ciasto powinno podwoić swoja objętość).  Po tym czasie ciasto rozkładamy równomiernie w misce. Smarujemy sosem (np. TYM ), układamy ulubione dodatki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i pieczemy około 18-20 minut

Gotuj z Mąką
Domowa pizza 200

Domowa pizza Ponieważ nasze dzieciaki jak pewnie i większość dzieci uwielbiają pizzę to czasami robimy ją po prostu w domu. Uważam, że jest zdrowsza ale kto wie jak jest naprawdę?? Wolę myśleć w ten sposób :))) Jest to troszkę czasochłonne ale teraz jest taka deszczowa pogoda, że to sama przyjemność, jak dla mnie, coś ugotować. To danie daje możliwość wykazania się(...)Ciasto: - 1 jajko - 2 dkg drożdży - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżeczka soli - 5 dkg margaryny - mąki trzeba dodać tyle, żeby ciasto nie kleiło się podczas wyrabiania ( ok. 40 dkg) Sos pomidorowy: - pomidory w puszce - koncentrat pomidorowy - 4 ząbki czosnku - bazylia, oregano, majeranek - troszkę ketchupu - sól, cukier i pieprz do smaku Dodatki: ( Ja dałam) - pieczarki - wędlinę - tuńczyk - kukurydza - ser żółty Przygotowanie

Tanio smacznie i prosto
Makaron curry w połączeniu mięsno warzywnym 185

minuty, co do produktu. Często jest tak, że poprostu przygotowujemy danie z tego co mamy w lodówce. Leniwi powiedzą, że nie ma co zjeść więc trzeba zamówić pizzę, zaś bardziej rezolutni zdołają przygotować przepyszne potrawy z podstawowych produktów.  Tak też było w przypadku tego przepisu. Miałam makaron, warzywa na patelnię, kurczaka i jogurt naturalny, a co powstało? Sami zobaczcie(...)zwykle obsmażam na oliwie, a później dolewam trochę wody, by pierś się dusiła. Wtedy nie jest sucha. Ok. 5 minut z każdej strony, przewracając co jakiś czas. To sosu curry dodajemy makaron i wszystko mieszamy.  Wykładamy na talerz. Pierś, którą smażyliśmy w całości kroimy na plasty i układamy na makaron. I voilà

Mój Smak na Życie
Tzatziki po polsku 118

Przepis na klasyczne tzatziki pojawił się na blogu w zeszłym roku. Tym razem chciałam Wam przedstawić moją wersję tego popularnego dipu. Tzatziki po polsku to nic

PatiGotuje
PIZZERINKI RAZOWE Z DUSZONĄ CEBULĄ I PIECZARKAMI 140

Pizzerinki dla małego i dużego o TAK :) Robi się je szybko i smakują rewelacyjnie . Na mące razowej smakują zdrowo i lekko. Polecam.  SKŁADNIKI NA OK

Gotowanie Patki
Calzone – sposób jak wykorzystać resztki warzyw i wędlin 89

resztki warzyw i wędlin? Jak wykorzystać resztki warzyw i wędlin – tak aby nie marnować jedzenia, a zarazem smacznie zjeść? Odpowiedź brzmi: calzone. To chrupiący włoski pierożek, taka zawinięta pizza – doskonała przekąska np. do oglądania filmu. Podany z sałatką może stanowić pełny obiad! Jak nadziać calzone? Według tradycyjnego włoskiego przepisu calzone faszeruje się prosciutto i różnymi rodzajami sera(...)cztery duże calzone. Nadzienie: Wykorzystujemy te składniki, które mamy w lodówce, np.: 2 papryki (najlepiej w różnych kolorach) 15 cm chorizo 10 cm cukinii 2 łyżki oleju Kilka łyżek sosu pomidorowego lub przecieru pomidorowego rozrzedzonego wodą Po 2 łyżki tartego sera na każde calzone (mozzarella i parmezan) Lub inne składniki, które akurat masz w lodówce (ser, warzywa, wędliny) Posypka

Niedzielny kucharz
SPRAWDZONE PRZEPISY NA DOMÓWKĘ ZE ZNAJOMYMI! 171

szybka przystawka, sprawdzi się idealnie wtedy, kiedy nie masz prawie nic w lodówce! POMIDORY POD PIERZYNKĄ Proste i nieskomplikowane jedzenie, które trafi w gusta wszystkich znajomych. Mini pizze! MINI PIZZE FRYTKI Z BATATÓW Szybka, prosta przekąska bądź dodatek do dania głównego! Coś słodkiego i kruchego zawsze się sprawdza, a domowe słodkości to zawsze dobry pomysł! ROGALIKI W 10 MINUT! CROISSANTY(...)LEPKIE PALCE" Jeśli chciałabyś zaskoczyć swoich gości nietypowym podaniem dania to polecam Ci ten przepis! wygląda fenomenalnie, też tak smakuje, a robi się go tak bardzo szybko! KURCZAK W SOSIE CURRY Z ANANASEM

SMYKWKUCHNI
Cukinia faszerowana mięsem mielonym, warzywami i mozzarellą. 160

W końcu doczekałam się cukinii z ogródka - pewnej, zdrowej, bez nawozów. Rośnie w tym roku jak szalona, a ja nie pamiętam, żeby w przeciągu kilku ostatnich

Poezja Smaków - blog kulinarny
Langosze z kozim serem 197

Langosze to specjalność kuchni węgierskiej i słowackiej. Można je tam kupić prawie w każdym barze szybkiej obsługi. Pierwszy raz jadłam je ponad 10 lat temu na

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Makaron casarecce z sosem bakłażanowo pomidorowym. 82

Dobry wieczór! Kuchnia włoska, to moja ulubiona! makarony, pizze, rawioli i inne smakołyki. No niebo w gębie, jest jeden minus, zbędne kalorie! No ale z umiarem można zjeść wszystko. Zatem dziś danie włoskie, prosto ze słonecznej Sycylii, dodatkowo makaron robiony własnoręcznie... pycha!  Składniki na makaron; 400 g maki pszennej 2 jajka odrobina soli 2 łyżki oliwy około szklanki ciepłej(...)robimy wgłębienie na całej długości, tworząc taki jakby rowek.  Wałeczki robimy  o długości ok 10 cm.  Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do miękkości. Składniki na sos; 1 bakłażan 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki 1 czerwona cebula 2-3 łyżki oleju sól, pieprz do smaku kilkanaście listków bazylii 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru trzcinowego ulubiony

Radość kipiąca uśmiechem.
Włoska panna cotta oraz akcja "Smak języka" + zapowiedź niespodzianki :) 174

kuchnia. Już od dziś możecie pobrać ze strony www.smakjezyka.pl specjalny e-book La Cucina Italiana będący włosko-polską mini książką kucharską z przepisami na kultowe włoskie dania takie jak pizza, risotto, tiramisu czy prezentowana dziś przeze mnie panna cotta – wystarczy zarejestrować się na stronie multikurs.pl i wówczas e-book jest do pobrania zupełnie za darmo ze strefy kursanta. Aktualnie jest(...)doprowadzając do wrzenia!). Dodać cukier puder i ziarna z laski wanilii, wymieszać. 3. Masę przelać przez sitko do foremek lub salaterek. Odstawić do stężenia. Podawać z dowolnym sosem, owocami, karmelem itp. Ja zrobiłam do niej sos jagodowy : 1 szkl mrożonych jagód 100 ml wody 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej cukier do smaku  Jagody przełożyć do rondelka, dodać połowę wody

Kto ugości moich gości?
Drożdżowy wianuszek z Apetina 163

Raz ma się smak na wołowinę lub kurczaka, a kiedy indziej na wytrawny drożdżowy wianuszek .  Nadziewany wyśmienitym  kremowym serkiem z nutą pomidorów i bazylii

Wanilia i Kardamon
Spaghetti z krewetkami i pomidorkami 167

Pyszne wspomnienie niedawnego urlopu na moich ukochanych Bałkanach :)  Ilekroć spędzamy tam urlop - zawsze musimy zaliczyć wszelkie dania z owocami morza - makarony, pizze, risotta i takie tam (trochę bardziej wykwintne:)). Później w domu kombinujemy, jak odtworzyć tamte smaki :)  Dzisiaj makaron w szybkiej wersji z krewetkami koktajlowymi - prosto i smacznie - takie dania są najlepsze !!! SKŁADNIKI (na 4 porcje - 1 porcja(...)krewetki, podsmażamy pół minuty i dorzucamy przekrojone pomidorki. Solimy. Smażymy na większym ogniu, aż pomidorki puszczą sok. Dodajemy posiekaną bazylię. Makaron wyciągamy z garnka (bez odcedzania) i przekładamy do sosu. Mieszamy i potrząsamy kilkukrotnie patelnią by napowietrzyć makaron. Na koniec doprawiamy pieprzem. Podajemy i przystrajamy bazylią. Smacznego :)   1 porcja - 600 kcal - białka - 24 g - tłuszcze - 22 g - węglowodany

Moje Kuchenne Rewelacje
Pasztet z cukinii, risotto, serem Grana Padano i suszonymi pomidorami 146

oliwy 3 szklanki bulionu warzywnego 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 1 duża cebula 5-6 ząbków czosnku 3 łyżki sera grana padano lub parmezanu tymianek, rozmaryn, zioła do pizzy sól i świeżo mielony pieprz do smaku W garnku z grubym lub najlepiej teflonowym dnem rozgrzać olej lub oliwę, dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę, obrany i drobno posiekany czosnek(...)pieprzem i ziołami. Masę włożyć do foremek na pasztet i piec ok. 1 godziny w temperaturze 180oC. Ostudzić i schłodzić. Podawać jako pastę do pieczywa lub wegetariańską zapiekankę z sosem pomidorowym lub grzybowym

Czerwień i błękit
Kiełbasa chorizo smażona z papryką i cebulką 219

czego potrzeba, aby wyczarować z jej udziałem wspaniały posiłek. Chętnie przygotowujemy z Mężem takie danie na śniadanie lub kolację. Koniecznie podaję je z chlebem, gdyż wycieranie talerza z pomarańczowego sosu to mój ulubiony moment :)  Chorizo to tradycyjna hiszpańska kiełbasa produkowana z wieprzowiny . Swój charakterystyczny czerwony kolor zawdzięcza sporemu dodatkowi suszonej papryki pimenton , zazwyczaj wędzonej, która nadaje jej ostrego bądź(...)uwagę, do czego zamierzacie je wykorzystać. Niektóre są surowe (chorizo fresco - rzadko dostępne), nie nadające się do spożycia bez obróbki termicznej. Chorizo plasterkowane możecie położyć na kanapce, grzankach czy pizzy. Ale do celów kulinarnych szukajcie chorizo w pętku , dość tłustego i mięsistego, jego pikantność zależy już od Waszych preferencji.  Ja preferuję mocno pikantne i mięsiste dojrzewające Chorizo Sarta , które

Chilli Czosnek i Oliwa
Pieczony pieróg pełnoziarnisty II z mięsnym nadzieniem, czyli ciepła kolacja dla spracowanego Męża 160

popatrzeć i powspominać pizzę - pieroga , którą robiłam jakiś czas temu. Już w niedzielę wieczorem wiedziałam jak i czym Go następnego dnia przywitam po pracy. Przedstawiam kolejną odsłonę pizzy zaklętej w pieroga. Składniki (ciasto): 100 gram mąki pszennej 100 gram mąki pełnoziarnistej Trzy ziarna 1 niecała łyżka oleju 2 gramy drożdzy w proszku 1/2 łyżeczki soli pieprz i zioła prowansalskie trochę(...)posiekałam. Resztę składników starłam na grubej tarce. Podzieliłam wyrośnięte ciasto na 2 części. Wywałkowałam. Posmarowałam pastą pomidorową i wyłożyłam nadzienie. Zalepiłam pierogi.  Znowu wyszły gigantyczne. Jeśli chodzi o sos pomidorowy i czosnkowy to odsyłam do poprzednich pizzowych wpisów , jako że nic się w ich względzie nie zmieniło. Również jeśli chodzi o wyrobienie ciasta i przygotowanie blachy także nie zmieniam

Kuchnia po mojemu
Pizza na spodzie z polenty z domowym sosem pomidorowym (również w wersji wegańskiej) 177

innymi rodzajami mąk, spróbować zrobić ją z kalafiora, czy z polenty. Ostatnio zrobiłam świetną pizzę z mąki żytniej, ale dzisiaj mam zamiar podzielić się z Wami przepisem na pizzę z polenty. Na jej korzyść przemawia łatwość jej wykonania, a zarazem fakt, że nie musimy martwić się, czy ciasto nam wyrośnie na drożdżach czy też nie. Składniki na spód z polenty(...)mnie były to 3 małe i 1 duży). Na każdy okręg równomiernie nakładamy przygotowaną polentę. Wszystkie spody umieszczamy na 40-60min w lodówce. W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy (przepis poniżej) i jeżeli robimy wegańską wersję - zamrażamy w foremce przygotowany ser z ziemniaka . W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 230 stopni.  Składniki na sos pomidorowy: - 400g pomidorów krojonych

Be Fit Be Strong

Proponowane wyszukiwania