sos do pizzy - 4336 przepisów (strona:193/290)

Pizza makaronowo- serowa 148

swoich aktualnych zachcianek i np dodać kurczaka zamiast boczku, kukurydzę zamiast kapar, na końcu ułożyć listki rukoli... Możliwości jest wiele! Do koloru, do wyboru... Zamiast też przygotowywać większą pizzę, można wszystkie składniki wymieszać- łącznie z dodatkami i upiec mniejsze "placuszki". Ten pomysł wpadł mi do głowy jednak dopiero po upieczeniu, ale dzielę się nim, bo fajnie jest Was inspirować(...)Układamy plastry boczku i posypujemy kaparami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170⁰C z termoobiegiem przez ok 15 min (do zrumienienia). Podajemy z ulubionym sosem.  #lubelloveinspiracje

Kuchnia w czekoladzie
Pizzerinki 114

szybko, nawet nie za bardzo miałam czas, aby ciasto dobrze wyrosło. Wyszły pyszne, rodzinka się zajadała i wychwalała. Świetnie smakują odgrzewane w piekarniku. Z ciasta można również zrobić dwie pizze, na dość cienkim cieście, wielkości blaszki od piekarnika. Składniki na 18 pizzerinek: 500 gr mąki pszennej tortowej 310 gr mleka tj. 1 i 1/4 szklanki (u mnie owsiane(...)podwojenia objętości, przykryte ściereczką. Może to potrwać od pół godziny do 2,5 godziny (ja ten etap pominęłam, bo nie miałam czasu). Dodatki do pizzerinek: 18 czubatych łyżeczek sosu pomidorowego lub sosu pomidorowo-paprykowego na ostro (u mnie domowej produkcji) 1 duża cebula 200 gr boczku 200 gr sera żółtego oliwki (wg upodobania) suszone pomidory (wg upodobania) bazylia sól

moj przepis na
Pizzerinki 307

szybko, nawet nie za bardzo miałam czas, aby ciasto dobrze wyrosło. Wyszły pyszne, rodzinka się zajadała i wychwalała. Świetnie smakują odgrzewane w piekarniku. Z ciasta można również zrobić dwie pizze, na dość cienkim cieście, wielkości blaszki od piekarnika. Składniki na 18 pizzerinek: 500 gr mąki pszennej tortowej 310 gr mleka tj. 1 i 1/4 szklanki (u mnie owsiane(...)podwojenia objętości, przykryte ściereczką. Może to potrwać od pół godziny do 2,5 godziny (ja ten etap pominęłam, bo nie miałam czasu). Dodatki do pizzerinek: 18 czubatych łyżeczek sosu pomidorowego lub sosu pomidorowo-paprykowego na ostro (u mnie domowej produkcji) 1 duża cebula 200 gr boczku 200 gr sera żółtego oliwki (wg upodobania) suszone pomidory (wg upodobania) bazylia sól

moj przepis na
Pizza na cienkim spodzie 168

Pizza na cienkim spodzie Jest to chyba najlepsze według mnie ciasto na pizze. Z podanych składników wychodzą 3 spody o średnicy 30 cm. Składniki: 25 g świeżych drożdży 1,5 szklanki letniej wody 3,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżka oliwy 1,5 łyżeczki soli 1 łyżka cukru Sposób przygotowania: Przygotować rozczyn z drożdży. W misce rozkruszyć drożdże, zasypać cukrem(...)około godzinę. Blachę do pieczenia wysmarować oliwą.  Ciasto podzielić na 3 części. Formować spody bezpośrednio na blaszce uderzając w ciasto pięścią. Brzegi spodu pozostawić nieco grubsze. Ciasto posmarować sosem pomidorowym: puszka pomidorów w zalewie 2 łyżeczki octu balsamicznego łyżeczka suszonego oregano łyżeczka suszonej bazylii 2-3 ząbki czosnku łyżka oliwy z oliwek sól pieprz Wszystko zmiksować i posmarować spody

na moim stole...
Grzanki z mortadelą 116

Nazywam to danie bidą z PRL-u, ale obiektywnie rzecz biorac, bardzo je lubię. Dobra jakościowo mortadela, a taką mam w osiedlowym sklepie wędliniarskim, po odpowiednim

Gosia gotuje
Mini pizzeriny 198

Pizza to danie, o którym można śmiało powiedzieć, że sprawdza się na każdej imprezie. Chciałabym Wam zaprezentować jej nieco inny wariant - małe przekąski do pogryzania przy piwie lub winie (lub jakimkolwiek innym trunku sylwestrowym, który preferujecie).   Składniki: 2 szklanki mąki 50 g drożdży 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka cukru 1 ząbek czosnku 0,5 szklanki ciepłej wody(...)odstawiamy w ciepłe miejce do wyrośnięcia. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na oleju. Dodajemy pomidory, sól, pieprz i gotujemy na małym ogniu, żeby odparować większość wody. Sos powinien być gęsty i jednolity. Odstawiamy do przestudzenia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stół, podsypujemy mąką i wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Wycinamy małe kwadraty, które przekładamy na blaszkę wyłożoną

Ciastkozercy
“W kuchni jak na wojnie” – recenzja 148

przed gośćmi nie tylko przygotowanym daniem, ale i zabawną historią z życia Ćwierczakiewiczowej czy Escoffiera – oto książka dla Was. Zbiera trivia ze wszystkich stron świata od historii powstania pizzy margherity do opowieści, dlaczego na Balearach dodaje się smalcu do dań z owoców morza. Czy wiecie, że bułeczki babba z Neapolu mają polski rodowód? Co mają wspólnego zakładki na czapce(...)powstały przewodniki kulinarne z systemem ocen (takie jak Michelin czy Gault & Millau). Z książki można się też dowiedzieć skąd pochodzi słowo restauracja i kto stworzył klasyczną piątkę francuskich sosów. Bardzo polecam wszystkim kucharzom – gawędziarzom. W kuchni jak na wojnie Autorka: Maria Barbasiewicz Wydawnictwo: Dom Wydawniczy PWN Rok wydania: 2015 Ilość stron: 215 Artykuł “W kuchni jak na wojnie

Ugotowane pozamiatane
ZAPIEKANY MAKARON Z KURCZAKIEM 173

Zwykła szybka zapiekanka z makaronem i kurczakiem.Danie idealne na obiad lub kolację. SKŁADNIKI ok.300g makaronu 500g piersi z kurczaka 1 puszka pomidorów krojonych cebula czerwona sól

Mała w garnku miesza
,PIZZA Z AWOKADO, FIGĄ ORAZ SEREM PLEŚNIOWYM” 121

Musicie przyznać, że pizza z figami, serem pleśniowym i awokado brzmi intrygująco? Samo ciasto na pizzę jest miękkie i elastyczne, z serem Brie, figami oraz awokado smakuje wyśmienicie. Pyszna pizza powstała dzięki uprzejmości marki ePrezenty Helio oraz Frisco, Składniki: Ciasto: 3 dag drożdży 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka oleju 1 szklanka mleka 3 szklanki mąki(...)czasie Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na dwie porcje, każdą rozwałkowujemy na placek o śr. około 28 cm, lekko podsypujemy mąką. Placki układamy na wyłożonej pergaminem blasze. Smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy ziołami. Układamy na nich plasterki szynk parmeńskiej ser Brie, paseczki awokado i figi oraz pokrojone w pół pomidorki. Pieczemy w 200 C przez około 15 min. Dobrze komponuje się

Podróż w kulinaria
Tiramisu - łatwy i szybkie deser we włoskim stylu 162

włoskim stylu od Lidl Polska , którą możecie zobaczyć na zdjęciu poniżej. Od poniedziałku (19.10) trwa u nich tydzień włoski i możecie zakupić mnóstwo pyszności prosto ze słonecznej Italii, makarony, sosy, sery, aromatyczne przyprawy, włoskie słodkości. Przyznam się, że mimo iż przesyłka miała imponującą zawartość, poczułam niedosyt i udałam się na zakupy. Musiałam użyć głosu rozsądku, by kupić tylko(...)Pewnie wiecie, że już drugi tydzień walczymy z remontem kuchni i mam dostęp tylko do lodówki, mikrofali i miksera, ale to w zupełności wystarczyło, by przyrządzić tiramisu. Mi oprócz pizzy, makaronów i pomidorów ten właśnie deser najbardziej kojarzy się z Italią. Przyznam się, że to mój pierwszy raz. Owszem za czasów studenckich zdarzało mi się kupić gotowca w torebce ubić

Cynamonowe szczęście
Domowa pizza 191

którym będziecie piec pizzę. Niewielkich rozmiarów kamień można za niezbyt dużą kwotę kupić w zakładzie kamieniarskim. Robiąc to, uprzedźcie sprzedawcę, że kamień będzie miał kontakt z żywnością. Ciasto na pizzę (na trzy placki średnicy 30 cm): 2 szklanki mąki pszennej 7 g suszonych drożdży 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki oliwy 250 ml letniej wody Sposób przygotowania: Drożdże(...)minut do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie, każdą część oprószyć mąką i rozwałkować tak, by uzyskać cienki placek. Przełożyć na blaszkę delikatnie nasmarowaną oliwą i dokładnie wylepić brzegi. Wierzch nasmarować sosem pomidorowym, wyłożyć ulubione dodatki i ser (używam mozzarelli), posypać oregano i piec ok. 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 230 stopni Celsjusza. Sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów w zalewie

W SMAK
2w1 czyli pizza pieróg 289

nawet go lubię. Muszę jednak przyznać, że drożdże instant nie zawiodły i na pewno do nich wrócę. Podsumowując, calzone wyszła przepyszna. W prawdzie jest to nieco bardziej pracochłonna wersja pizzy, ale godna polecenia. Zobaczcie sami. Pełnoziarnista calzone z kiełbasą przepis na 8 sporych pierogów Będziemy potrzebować: 2,5 szkl. pełnoziarnistej mąki pszennej 1,5 szkl. mąki pszennej 1 jajo(...)natłuszczamy, przekładamy do niej ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Czekamy aż co najmniej podwoi lub potroi swoją objętość. W tym czasie przygotowujemy składniki do nadzienia i sos. Natkę pietruszki siekamy drobno i łączymy z koncentratem oraz 3-4 łyżkami wody. Dodajemy pieprz, sól i cukier, mieszamy. Paprykę kroimy w kostkę, oliwki w plasterki. Jeśli ananasa mamy

Ratunku obiad
Chlebek pita 132

Pita to popularny wypiek w krajach Bliskiego Wschodu - placki z ciasta pszennego na drożdżach. Podczas pieczenia ciasto wyrasta i tworzy kieszonkę na farsz. Pitę można napełnić warzywami, mięsem, sosami, itp. Polecam pitę z falafelem. Przepis na falafel znajdziecie na moim drugim blogu Kuchnia Jacka-Placka . Składniki na 10 sztuk: 3 szklanki mąki pszennej (najlepiej typ 650) 1 i 1/4 szklanki(...)Placki ułożyć na oprószonym mąką papierze do pieczenia lub blacie kuchennym, przykryć folią lub ściereczką. Zostawić do wyrośnięcia na około 30 - 40 minut. W piekarniku rozgrzać kamień do pizzy (ja piekłem na blasze z piekarnika) - temperatura 220ºC. Kamień nagrzewać minimum 30 minut, blachę wystarczy ok. 5-10 minut. Wyrośnięte chlebki pita przenieść na rozgrzany kamień lub blachę i piec

Przepisy na domowy ser i chleb
Pyszna pizza na cieście razowym z wędzonym łososiem i serem camembert 293

Od jakiegoś czasu łosoś i camembert to jedno z moich ulubionych połączeń smakowych. Wypróbowałam je już wcześniej gdy robiłam pizzerinki na cieście brokułowym . Dziś zamiast brokułowego

Czerwona Porzeczka
Ser z ziemniaka 188

nazwanie. W końcu jak coś, co sera nie widziało i koło sera nie leżało, może nazwać się „ ser z ziemniaka „ ?! Otóż może, bo się przyjęło nazywanie tego sosu w taki sposób ze względu na jego smak i zapach, który pochodzi z płatków drożdżowych. A jeśli to za mało, to może się tak nazywać „BO TAK” . Pewnie(...)pierogi z bobem , jaglanica , tofucznica , sojonez , wegański paprykarz . Już niedługo pojawią się przepisy z wykorzystaniem sera z ziemniaka. Zachęcam do obserwowania bloga, żeby ich nie przegapić! Będą to zapiekanki, pizze i… co mi tylko do głowy przyjdzie. Artykuł Ser z ziemniaka pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna

Blendman