Musicie przyznać, że pizza z figami, serem pleśniowym i awokado brzmi intrygująco? Samo ciasto na pizzę jest miękkie i elastyczne, z serem Brie, figami oraz awokado smakuje wyśmienicie. Pyszna pizza powstała dzięki uprzejmości marki ePrezenty Helio oraz Frisco, Składniki: Ciasto: 3 dag drożdży 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka oleju 1 szklanka mleka 3 szklanki mąki(...)czasie Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na dwie porcje, każdą rozwałkowujemy na placek o śr. około 28 cm, lekko podsypujemy mąką. Placki układamy na wyłożonej pergaminem blasze. Smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy ziołami. Układamy na nich plasterki szynk parmeńskiej ser Brie, paseczki awokado i figi oraz pokrojone w pół pomidorki. Pieczemy w 200 C przez około 15 min. Dobrze komponuje się
Podróż w kulinariawłoskim stylu od Lidl Polska , którą możecie zobaczyć na zdjęciu poniżej. Od poniedziałku (19.10) trwa u nich tydzień włoski i możecie zakupić mnóstwo pyszności prosto ze słonecznej Italii, makarony, sosy, sery, aromatyczne przyprawy, włoskie słodkości. Przyznam się, że mimo iż przesyłka miała imponującą zawartość, poczułam niedosyt i udałam się na zakupy. Musiałam użyć głosu rozsądku, by kupić tylko(...)Pewnie wiecie, że już drugi tydzień walczymy z remontem kuchni i mam dostęp tylko do lodówki, mikrofali i miksera, ale to w zupełności wystarczyło, by przyrządzić tiramisu. Mi oprócz pizzy, makaronów i pomidorów ten właśnie deser najbardziej kojarzy się z Italią. Przyznam się, że to mój pierwszy raz. Owszem za czasów studenckich zdarzało mi się kupić gotowca w torebce ubić
Cynamonowe szczęściektórym będziecie piec pizzę. Niewielkich rozmiarów kamień można za niezbyt dużą kwotę kupić w zakładzie kamieniarskim. Robiąc to, uprzedźcie sprzedawcę, że kamień będzie miał kontakt z żywnością. Ciasto na pizzę (na trzy placki średnicy 30 cm): 2 szklanki mąki pszennej 7 g suszonych drożdży 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki oliwy 250 ml letniej wody Sposób przygotowania: Drożdże(...)minut do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie, każdą część oprószyć mąką i rozwałkować tak, by uzyskać cienki placek. Przełożyć na blaszkę delikatnie nasmarowaną oliwą i dokładnie wylepić brzegi. Wierzch nasmarować sosem pomidorowym, wyłożyć ulubione dodatki i ser (używam mozzarelli), posypać oregano i piec ok. 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 230 stopni Celsjusza. Sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów w zalewie
W SMAKnawet go lubię. Muszę jednak przyznać, że drożdże instant nie zawiodły i na pewno do nich wrócę. Podsumowując, calzone wyszła przepyszna. W prawdzie jest to nieco bardziej pracochłonna wersja pizzy, ale godna polecenia. Zobaczcie sami. Pełnoziarnista calzone z kiełbasą przepis na 8 sporych pierogów Będziemy potrzebować: 2,5 szkl. pełnoziarnistej mąki pszennej 1,5 szkl. mąki pszennej 1 jajo(...)natłuszczamy, przekładamy do niej ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Czekamy aż co najmniej podwoi lub potroi swoją objętość. W tym czasie przygotowujemy składniki do nadzienia i sos. Natkę pietruszki siekamy drobno i łączymy z koncentratem oraz 3-4 łyżkami wody. Dodajemy pieprz, sól i cukier, mieszamy. Paprykę kroimy w kostkę, oliwki w plasterki. Jeśli ananasa mamy
Ratunku obiadPita to popularny wypiek w krajach Bliskiego Wschodu - placki z ciasta pszennego na drożdżach. Podczas pieczenia ciasto wyrasta i tworzy kieszonkę na farsz. Pitę można napełnić warzywami, mięsem, sosami, itp. Polecam pitę z falafelem. Przepis na falafel znajdziecie na moim drugim blogu Kuchnia Jacka-Placka . Składniki na 10 sztuk: 3 szklanki mąki pszennej (najlepiej typ 650) 1 i 1/4 szklanki(...)Placki ułożyć na oprószonym mąką papierze do pieczenia lub blacie kuchennym, przykryć folią lub ściereczką. Zostawić do wyrośnięcia na około 30 - 40 minut. W piekarniku rozgrzać kamień do pizzy (ja piekłem na blasze z piekarnika) - temperatura 220ºC. Kamień nagrzewać minimum 30 minut, blachę wystarczy ok. 5-10 minut. Wyrośnięte chlebki pita przenieść na rozgrzany kamień lub blachę i piec
Przepisy na domowy ser i chlebOd jakiegoś czasu łosoś i camembert to jedno z moich ulubionych połączeń smakowych. Wypróbowałam je już wcześniej gdy robiłam pizzerinki na cieście brokułowym . Dziś zamiast brokułowego
Czerwona Porzeczkanazwanie. W końcu jak coś, co sera nie widziało i koło sera nie leżało, może nazwać się „ ser z ziemniaka „ ?! Otóż może, bo się przyjęło nazywanie tego sosu w taki sposób ze względu na jego smak i zapach, który pochodzi z płatków drożdżowych. A jeśli to za mało, to może się tak nazywać „BO TAK” . Pewnie(...)pierogi z bobem , jaglanica , tofucznica , sojonez , wegański paprykarz . Już niedługo pojawią się przepisy z wykorzystaniem sera z ziemniaka. Zachęcam do obserwowania bloga, żeby ich nie przegapić! Będą to zapiekanki, pizze i… co mi tylko do głowy przyjdzie. Artykuł Ser z ziemniaka pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna
Blendmankiełkami i sałatką Ja natomiast najczęściej na śniadanie jadłam po prostu gotowanie/pieczone ziemniaki z sałatką i słodkim sosem chilli. Ziemniaki gotowane z warzywami i słodkim sosem chilli Jeżeli jesteś osobą, która lubi jeść śniadanie na słodko to spokojnie, też znajdziesz coś dla siebie:) Świetnie na śniadanie sprawdzą się upieczone bataty polane syropem klonowym lub posypane cukrem(...)przygotować zupę z tego przepisu. Zupa krem z pieczonego selera i marchewki z bazylią Zupa krem z dyni i batatów z kiełkami Obiad Na obiad bardzo często robiłam pizze ziemniaczaną, na którą przepis można znaleźć tutaj . Jest to świetne danie, które tak jak frytki zupełnie nie kojarzy się z dietą i na pewno ją ułatwi:) Pizza ziemniaczana
wegujemyZapraszam na pizzerinki. Myślę, że dzieci byłyby z nich najbardziej zadowolone 😊 U mnie w domu w prawdzie nie ma już małych dzieci, ale kiedy robię pizzerinki
Agusiowe smakołykiMoja rodzina to mięsożercy, ale jeśli już przyrządzę coś wegańskiego to na ogół wszystkim smakuje. Nie mam problemu aby kilka dni w tygodniu zastąpić mięso warzywami
codojedzeniaPyszna i prosta zapiekanka. Pożywny makaron a do tego łosoś zapieczone w sosieśmietanowo koperkowym pod żółtym serem i mozzarellą. składniki: 250 g makaronu użyłam rurki Czaniecki
Monia miesza i gotujepotrafi zjeść 3/4 porcji na jedno posiedzenie. Dlatego myślę, że najwyższa pora podzielić się tym przepisem także z Wami. :) Składniki (na 18 sztuk): na farsz: 40 dag tuńczyka w sosie własnym (3 małe puszki) 1,5 papryki czerwonej 2 cebule 3 jajka 25 dag przecieru pomidorowego 3 łyżki posiekanej pietruszki 1 łyżka oliwy sól, pieprz na ciasto: 3,5 szklanki(...)będzie zwarty. Studzimy. W międzyczasie przygotowujemy ciasto. Wszystkie składniki łączymy w misce i za pomocą miksera lub własnych rąk wyrabiamy. Powinno nam powstać ciasto o podobnej konsystencji jak na pizzę. Dzielimy je na 3 części i po kolei każdą rozwałkowujemy na grubość około 2 mm. Za pomocą miski lub foremki do pierogów wycinamy koła o średnicy 20 cm. Na środek
Zakręcony Widelecpolecamy drób) pozwolą smacznie i wartościowo jeść nawet w czasie diety. Bez wyrzutów sumienia! Dla zapracowanych W natłoku codziennych obowiązków trudno znaleźć czas na spokojne ugotowanie obiadu. Czy mrożona pizza jest naszą jedyną alternatywą? W żadnym razie! Najwyższa pora zapoznać się z daniami jednogarnkowymi, którymi rządzą kapusta i mięso. To wybawienie dla osób, które ciągle są w biegu. Do kuchni(...)które spokojnie mogłyby zostać okrzyknięte „posiłkiem drwala”. Zapiekanka z posiekaną kapustą, mięsem mielonym, przyprawami i serem. Pycha! Dla obieżyświatów Mięso i kapusta znakomicie czują się w orientalnych klimatach. Imbir, sos sojowy i kiełki fasoli mung pomogą zamienić te składniki w przepyszną wieprzowinę w chińskim stylu. Takiej potrawy nie powstydziliby się najlepsi azjatyccy szefowie kuchni! Światowe inspiracje znajdziemy także znacznie bliżej
Codogarapomysł na ten włoski placek, zrodził się w starożytnej Grecji, ówcześni Grecy serwowali płaskie chleby z oliwą z oliwek oraz ziołami.. hmm jaka jest prawda? Dla mnie oczywista, pizza jest włoska i należy do Włoch! A celem dzisiejszego postu, jest obniżenie kaloryczności tej pyszności i przyjemności:) Przepis na orkiszowy spód ( 12 placków): 5 g świeżych drożdży(...)przez 10 minut, do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. Połowę ciasta zamarzam, z drugiej połowy ugniatam 6 placków, nakrywam je wilgotnym ręcznikiem i odstawiam do wyrośnięcia na godzinę. Sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów bez skórki 10 sztuk suszonych pomidorów na słońcu 2 łyżeczki koncentratu Garść słonecznika Sól, pieprz, chilli, bazylia Pomidory z puszki wrzucam do garnka i razem
Pause Gotowanie!Nie wszyscy lubią sushi, jednak część z Was tak myśli, bo jeszcze nie miała okazji go spróbować. Może domowa wersja sushi zasmakuje Wam znacznie bardziej, aniżeli
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej razowej 1 szklanka maki pszennej 1/4 kostki drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżka oliwy z oliwek 1 płaska łyżka
Blondynka Gotujeśrodku :-). Nasze kopytka są jak cięte z metra, bez specjalnej finezji. Co ciekawe, testy zrobione przez nieoceniony serwis seriouseats.com wykazały, że karbowanie, stosowane po to, żeby gnocchi lepiej absorbowały sos, ma takie samo właściwości jak brak nacięć na kluskach, czyli ich efekt jest żaden… Ale za to jak wyglądają! Amunicja dla Macierewicza Jak zatem zrobić gnocchi/kopytka? Sprawa wcale(...)całości. Wszystkie te korowody z warstwą ziemniaczaną, żółtkami i mąką podyktowane są tym, że takie rozłożenie składników pozwala na ich szybkie połączenie. Ciasta na gnocchi nie wyrabiamy jak na pizzę, ale szybko zagniatamy i gotowe. Robimy to tak, że warstwę ciasta składamy jak książkę, oprószamy wierzch mąką i jeszcze raz składamy. Oprószamy mąką i formujemy w podłużny kształt delikatnie zagniatając
Niedzielny kucharzCzy wiecie jak szybko i prosto przygotować bruschetty z pomidorami i mozzarellą? W tym wpisie pokażemy Wam, że przygotowanie tej przekąski jest bardzo szybkie, proste i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!oszukujmy się. Prawdziwa włoska pizza, tylko w prawdziwej włoskiej pizzerii. Chyba, że macie specjalny piec opalany drewnem. Wtedy zostaje tylko pozazdrościć i wprosić się na pizzę. ;) Składniki na 2 pizze po ok. 30cm: Ciasto: 16 g świeżych drożdży lub 8 g suszonych ¾ szklanki letniej wody ½ łyżeczki cukru 2 szklanki mąki (ok. 320g) ½ łyżeczki soli 3 łyżki oliwy dodatkowo trochę semoliny(...)semoliną lub kaszą manną. Z każdej porcji ciasta ręcznie uformować placek. Jeżeli będzie się wydawało, że ciasta jest za mało, to zupełnie właściwie, a ciasta jest akurat. ;) Placki posmarować sosem pomidorowym zachowując niewielki brzeg. Na wierzchu ułożyć wybrane dodatki. Piec w wysokiej temperaturze na dolnym poziomie piekarnika do zrumienienia brzegów. U mnie w 275°C to ok. 7-8 minut
Pełny talerz