5 ziemniaków 500 g chudego mięsa mielonego (wieprzowina lub wołowina) 400 g pomidorów z puszki sól, pieprz 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku olej do smażenia
Świat Domowej Kuchnirobocie zagnieść ciasto, czy gotować zupę "mieszając". Obroty w prawo służą do cięcia- miskowania, blendowania czy siekania. Funkcją zagniatania możemy zagniatać nawet najcięższe ciasta tj. na chleb, pizzę czy ciasto na pierogi. Waga ciasta do 500 g. Gotowanie na parze- nic innego jak parowar, mamy dwie tacki plus koszyczek do misy. Korzystając z funkcji gotowania na parze, spokojnie(...)jabłka mięciutkie. Posiłek był zdrowy i pyszny. Kilka cienkich plasterków jabłka dodałam do gotowej owsianki. Kolejną funkcją, jaką sprawdziłam to gotowanie . Postanowiłam ugotować makaron i zrobić do niego sos brokułowy z wędzonymi migdałami (jej jakie to dobre było!). Wszystkie testy relacjonowane na żywo możecie zobaczyć na moim Instgramie - https://www.instagram.com/smyk_w_kuchni_blog/?hl=pl W wyróżnionych relacjach, tuż pod nazwą
SMYKWKUCHNIDziś zapraszam Was na prosty przepis na tradycyjne zapiekanki na bagietkach z kurczakiem. Swoje zapiekanki podałam z kurczakiem, papryką i ogórkiem. Ale jest, to wyłącznie sugestia
Słodkie okruszkipodawane jest do szkockiego śniadania lub serwowane w bułce śniadaniowej, można także kupić haggisa smażonego w cieście na głębokim tłuszczu. Obecnie można kupić różne produkty z dodatkiem haggisa (np. pizza) lub o smaku haggisa (np. chipsy). Haggis stanowi niezwykły fenomen i wart jest bliższego poznania, dlatego też postanowiłam przygotować o nim osobny wpis. Źródło Irn Bru Tradycyjny szkocki napój(...)bacon bap), chipsami lub frytkami (chippy roll). Czasami śniadaniową bułkę podaje się z placuszkiem ziemniaczanym . Chipsy o smaku octu, haggisa, aberdeen angus (wołowina). Frytki polane octem, z fasolką w sosie pomidorowym (baked beans), z sosem curry, z żółtym serem, lub z sosem mięsnym (gravy). Różnego rodzaju pie, faszerowane nie tylko mięsem, ale np. makaronem (macaroni cheese) i polane np. fasolką
Codzienne GotowaniePonoć grzyby jeszcze w lasach są , więc dziś mam dla Was pyszne pizzerki właśnie z nimi. To co, pieczemy? Składniki; 50 dag mąki pszennej 20
Radość kipiąca uśmiechem.Przepisów na bruschetty jest tak wiele jak wielu jest kucharzy. Oczywiście podstawowym składnikiem każdej z nich jest pomidor. Bruschetta z mozzarellą to bardzo prosty przepis, który
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!placek), to popularny wypiek w krajach Bliskiego Wschodu. To ciasto z mąki, drożdży i wody, do którego możemy zapakować dowolne dodatki. Możemy wypełnić wnętrze farszem warzywnym, mięsnym, z dowolnymi sosami i dodatkami. Podczas pieczenia ciasto napusza się i mocno rośnie, to m.in dzięki wysokiej temperaturze. Ja wykorzystałam płytę szamotową, którą nagrzałam już pół godziny wcześniej w piekarniku. Po przeczytaniu komentarzy(...)delikatniejsze ścianki pity. Grubsze ciasto, to grubsze ścianki gotowego produktu. Odstawiamy na ok. 30 minut do wyrastania. W tym czasie już grzejemy piekarnik z blachą, szamotem lub kamieniem do pizzy. Moje wyrastały ok. 20 minut (czas mnie naglił...) Ostrożnie przenosimy kawałki papieru z ciastem do piekarnika i pieczemy w piekarnika nagrzanym do 230*C ok. 8-10 minut , na programie
Smaczne Zdrowełyżeczki świeżych drożdży pół łyżeczki cukru pół szklanki ciepłego mleka (u mnie roślinnego) 3 szklanki mąki bułeczkowej typ 650 (ja nie miałam, więc dałam 1 szklankę mąki do pizzy typ 00, 1 szklankę mąki typ 450 i 1 szklankę mąki pełnoziarnistej) 1 łyżeczka soli pół szklanki jogurtu typu greckiego w temperaturze pokojowej pół szklanki oliwy lub oleju roślinnego 1 jajko(...)Bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp ziarnami. Wstaw je do piekarnika i piecz przez ok. 15-20 minut, aż się lekko zezłocą. Takie bułeczki dobrze smakują z sosem, np. z tzatziki lub z sosem z pieczonych pomidorów . *** Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być
Chilli Czosnek i Oliwaszczaw. Od czasów Królowej Bony jedzono także dużo warzyw, które podawano przede wszystkim gotowane: w wodzie lub na rosole. Poddawano je również pieczeniu i smażeniu oraz stanowiły one element sosów. Warzywa łączono głównie z mięsem i kaszą, a także z nabiałem i grzybami. Jedzono dużo kasz, które zastępowały ziemniaki. W powszechnej opinii, tradycyjna kuchnia polska uznawana była za kuchnię ciężką(...)albo jemy głównie tradycyjnie w sensie PRL-u, czyli właśnie mięso, ziemniaki, surówka, tudzież produkty mączne – pierogi, naleśniki, trochę oczywiście jest wpływ kuchni włoskiej, więc różnego rodzaju makarony, pizze, szczególnie jak ktoś je na mieście. Ale także mamy dużo większe możliwości zjedzenia kuchni niepolskiej. Czyli co chwilę otwierają się w Krakowie restauracje indyjskie, tej kuchni wschodniej też jest coraz
365 dni dookoła kuchniPo pracy zawsze marzy mi się smaczny obiad, ale rzeczywistość jest taka, że zazwyczaj nie mam siły spędzać godziny w kuchni lub na zakupach. Wybawieniem są
Poezja smakuporcja śmietanki do kawy 10% (10 g) – 12 kcal 1 łyżeczka masła (5 g) – 36 kcal 1 łyżka majonezu (25 g) – 166 kcal 1 łyżka sosu tatarskiego (20 g) – 79 kcal 1 łyżka oleju (10 g) – 88 kcal 1 szklanka wody smakowej (250 ml) – 47,5 kcal 1 filiżanka cappuccino(...)nawyków. Wręcz przeciwnie – dzięki temu nie popadamy w obsesję i mamy większe szanse na to, że utrzymamy zdrowe nawyki. Oczywiście najlepiej szukać zdrowych i smacznych kompromisów (np. domowa pizza na razowym spodzie), ale nie zawsze jest to możliwe. „Sporadyczny” jest tu jednak kluczowym słowem. Pizza zjedzona z przyjaciółmi raz w miesiącu, lampka wina czy kawałek czekolady
Powiedz dietom nieDzień doobry... :) Bardzo przepraszam, że tak długo mnie nie było, trochę pochłonęły mnie przygotowania ślubne... A do ślubu coraz bliżej, bo tylko 4 miesiące.. Ale
Trufelkowoczując te aromaty wydobywające się z piekarnika… Do zjedzenia w formie kanapki – pokrojona na trójkąty i przecięta na pół, będzie świetna z kozim serem, figami. Z szynką serrano, sosem balsamicznym i sałatą. Świetna baza do bruschetty. Nada się też na grzanki do sałatki Cezar. Albo sama, jeszcze lekko ciepła, podana z oliwą wymieszaną z ziołami, z kieliszkiem zimnego wina(...)minut do zrumienienia i zezłocenia. Przed podaniem lekko studzimy na kratce. FOCACCIA – dwie sztuki 21-23cm średnicy 630g mąki pszennej typu 550, 650 lub włoskiej mąki na pizzę 1 opakowanie drożdży instant /7-8g/ 460ml mleka 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy 2 pełne łyżeczki posiekanego rozmarynu 2 pełne łyżeczki posiekanego tymianku 2 pełne łyżeczki skórki
Karo in the KitchenObiad na pracowniczej stołówce okazał się czystym złem. Kolejny raz dałam się wrobić. Obiecałam sobie, że w domu wynagrodzę sobie to czymś pysznym. Muszle z mięsem
Poezja smakuzainteresuje was jeden z nieodkrytych kalabryjskich skarbów kulinarnych? Chcecie wiedzieć co się je je się w Kalabrii i co sobie przywieść unikalnego z podróży, żeby nie wpaść w stereotyp pizzy i pasty? Oczywiście cośie z bergamotki! Bergamota? Na pewno znacie ten zapach tylko tego nie wiecie. Np. ze słynnej herbaty Earl Gray. Jeśli jedliście kiedyś tradycyjne ciasteczka z Lotaryngii(...)kupić lemoniadę z bergamotki i likier przypominający limoncello, który podaje się w kieliszkach do prosecco. Jest też dżem bergamotowy. To z takich oczywistych rzeczy. Bergamotkę dodaje się także do sosów, mięs np. słynnej kiełbasy nduja i aromatyzuje się nią ryby podobnie jak u nas cytryną. Tradycyjny makaron stroncatura też można kupić w wersji bergamotkowej. Właściwie wszystko do czego można użyć
Ugotowane pozamiatane