Często zastanawiam się jak odkryto niektóre połączenia składników. Takie pesto alla genovese na przykład. Jak ktoś wpadł na pomysł, żeby utrzeć bazylię, orzeszki pinii, parmezan, czosnek
Pełny talerzdania wyszukane pod względem składników, ale niesamowicie smaczne. Proste, smaczne dania Przed rokiem w Niedzielnym Kucharzu zrobiliśmy sobie tydzień włoski , składający się z przepisów bardzo prostych. Jest tam pizza diavola , włoski klasyk, jest najprostsze i najsmaczniejsze spaghetti aglio e oglio, jest risotto risi e bisi, czyli z groszku, jest bakłażan pod parmezanem , danie bardzo łatwe, a nieprawdopodobnie pysze. I wreszcie(...)rosołu warzywa, szpinak, a przede wszytkim pyszne pulpeciki zagniecione z parmezanem. Pycha. Zobacz przepis Piątek: Zapiekanka manicotti Delicje z faszerowanych masą serowo-szpinakową rurek z makaronu, zapieczonych w sosie pomidorowym. Danie naprawę warte grzechu. Zobacz przepis Przepisy na kolejne dania będziemy dodawać codziennie rano, zaraz po tym, jak uda nam się je spisać:) Postaramy się też dodać listę zakupową, czyli
Niedzielny kucharzTo było rewelacyjne, idealne ciasto z super nadzieniem. Polecam wszystkim. Thermomix ciasto – do naczynie miksującego wlać letnią wodę, dodać sól, cukier, oliwę, 2 łyżki mąki
Kuchnia Pokoleńobejrzeć jak z aptekarską dokładnością robi się ciasto na pizzę i jakie niesamowite kształty można z niej wyczarować. Adres: ul. Tommaso Campanella 10 Mają stronę na FB i dowożą pizzę na terenie Palmi. Przystawki Jest taka scena w którymś z Ojców Chrzestnych, że młody mafiozo zasiada do kolacji ze swoją dziewczyną z północy, jedzą, jedzą, jedzą po dłuższej chwili dziewczyna(...)Makaron np. stroncatura albo fileja Jest milion lokalnych dań opartych na różnych rodzajach makaronu. Stroncatura to takie szerokie ciemne wstążki a fileja to długie kluski, których zakamarki dobrze pochłaniają sos. Typowe danie ze stroncaturą to pesto z kwiatów cukinii i krewetek – przepis tutaj albo w bardzo fajnej słodko – pikantnej wersji z sosem z anchois, bułką tartą, czosnkiem, kaparami
Ugotowane pozamiataneprodukcji parmezanu sięgają XI wieku, kiedy to został wyprodukowany po raz pierwszy przez Benedyktów i cystersów. źródło: sport.pl Parmezan nadaje się zarówno jako dodatek do różnego rodzaju potraw m.in. pizzy, zapiekanek oraz do bezpośredniej konsumpcji. Jest znany na całym świecie. Dojrzewa ok. 24 miesiące, nie wymaga pasteryzacji. Zazwyczaj produkowany jest w postaci dużego, ważącego ok. 40 kg kręgu. Najlepszy parmezan(...)duma Włochów, ser produkowany w regionach: Parmy, Emilia-Romania, Bolonii, Mantua i Modeny. - Grana Padano - ser lekko słodki, posiada delikatny aromat. - Grangusto Pastissimo - ma ostry, charakterystyczny smak. Idealny do sosów i potraw włoskich. Produkując sery włoskie konsorcjum nadaje im określony kolor, określając ich stopień dojrzałości. I tak sery: - 18 miesięczne mają kolor czerwony - 22 miesięczne mają kolor srebrny
Gotuję Testujęowocowego smoothie. Zdziwisz się, że tam idealnie pasuje. Nabierzesz ochoty na więcej. Upieczesz zielony biszkopt - bazyliowy, a jakże! Dojdziesz do wniosku, że stworzona jest do deserów, że pizza czy caprese to tylko namiastka jej cudowności. A potem pewnego razu wejdziesz do kuchni, spojrzysz na to samo okno po raz nie wiadomo już który i patrząc na bazylię zobaczysz(...)będą drobinki bazylii. Podawać z truskawkami i syropem z bzu. Poezja! Najprawdziwsza! Przepis na biszkopt bazyliowy znajdziecie tutaj - klik. Polecam też bardzo "pływające wyspy" , czyli "cytrynowy śnieg" z sosem bazyliowym - klik
KUCHARNIAPrawie każdy uwielbia domową pizzę, robiłam ją już na różne możliwe sposoby, na jej wzór powstały wytrawne muffinki, dodatki do takich babeczek możemy dobierać wg swoich upodobań, choć są czasochłonne - wyrastanie ciasta, wycinanie, robienie farszu, to jednak wygląd i smak wynagradza wszelkie trudy, taką formą podania będą zachwyceni zwłaszcza najmłodsi, smakowały całej mojej rodzinie i fajnie prezentowały się(...)środka krążki ciasta drożdżowego, łyżeczką nakładać farsz. Posypać resztą startego sera, piec w nagrzanym piekarniku do 180*c przez 25-30 minut. Podawać z dowolnymi dodatkami np. ketchupem lub sosem czosnkowym. Smacznego
Wanilia i KardamonTarta z kurczakiem i szpinakiem – obiad na upały Pyszna, tarta ze szpinakiem i piersią z kurczaka , to doskonały obiad na upał , nie musi być serwowany
Ogrodnik w podróżyUwielbiam włoską carbonarę - to jeden z moich ulubionych makaronów. W książce Jamiego Olivera znalazłam jej zupełnie inną odmianę. Hiszpańska carbonara z oryginałem nie ma wiele wspólnego
Poezja smakuProsta zapiekanka z młodych ziemniaków Prosta zapiekanka , doskonale nada się dla osób zapracowanych , ale dbających o stan swojego żołądka Można ją przygotować dzień wcześniej i po
Ogrodnik w podróżyWeekend. Oczywiście, jak to bywa na początku września, nadal pracowity. Rano rozpoczęliśmy rok szkolny w szkole dla dorosłych, po południu wybieram się na ślub syna mojej
W mojej kuchnizjadła? – w sumie to nie wiem. Nie byliśmy jeszcze w XXX. Odpalamy menu… sama nie wiem. Dużo ludzi chwali, ale nas jakoś nic z nóg specjalnie nie zwala. Burger, pizza no i oczywiście moje „ulubione” policzki wołowe. Ileż można. Odpada. Szukamy dalej. – to może YYY (stekownia dla odmiany). Taaaak. Dobry stek nie jest zły. Chora cena za to jest zła(...)nerwów. Ślicznie wydłubał całe mięso z większości raków (4 sztuki zostawiliśmy w całości), które trafiło do aktu 4. Akt 4 (robił M <3) Sos. 2 szalotki oraz 2-3 ząbki czosnku drobno posiekał i podsmażył na oliwie z drugiego tłoczenia. Dodał mięso z raków (kilka ogonów zostało do dekoracji) i 250 ml białego wina „do gotowania”. Podgotował. Wlał
Kate's KitchenMakaron z mielonym mięsem i suszonymi prawdziwkami jest intensywny w smaku, sycący, wyjątkowo smaczny i przede wszystkim bajecznie prosty do przygotowania. Dobra pasta to najlepszy patent
Poezja smakuChicken Tetrazzini to bardzo, bardzo smaczna zapiekanka, na którą kiedyś przypadkiem natknęłam się, czytając zagraniczną książkę. Bohaterka tejże powieści robiła to danie, stwierdzając, że to jedyne
Poezja Smaków - blog kulinarnyUwielbiam bakłażany pod każdą postacią podobnie jak cukinię. Jednak jak zwykle mam problemy aby je u siebie kupić ale gdy już je dorwe to zawsze kupuję
Monia miesza i gotuje