Lubella Mini Rurki, którego użyłam, sprawdził się do tego dania bardzo dobrze. Taka makaronowa pizza ładnie zachowuje formę, dobrze się kroi i co najważniejsze smakuje wyśmienicie :) spód: 100 g makaronu Lubella Mini Rurki 5 warzyw 30 g startego żółtego sera jajko łyżeczka suszonego oregano sos: szklanka passaty pomidorowej łyżka posiekanej cebuli pół czerwonej papryki łyżka oliwy sól i pieprz(...)Wlewamy do makaronu i mieszamy. Na blaszkę z papierem do pieczenia, wykładamy makaron. Formujemy kształt pizzy i zapiekamy przez 15 minut. Na oliwie podsmażamy cebule z pokrojoną w kosteczkę papryką. Dodajemy passatę i dusimy, aż odparuje woda. Doprawiamy do smaku. Podpieczony spód smarujemy sosem, a na wierzchu układamy kawałki mozzarelli. Pieczemy jeszcze 10 minut. Przed podaniem skrapiamy oliwą i podajemy
Mienta blogPaluchy a’la pizza to kolejny wypiek jaki chcę Wam polecić ze „zwariowanego ciasta” do wszystkiego, nazywanego w oryginale Crazy Dough for Everything. Upiekłam już bułki pszenne , pyszne rogale z makiem i faszerowane bułki. Ten przepis na ciasto drożdżowe doskonale sprawdza się w wypiekach pieczywa(...)Mój kolejny ciekawy pomysł na imprezową, meczową przekąskę do jedzenia na gorąco i na zimno to drożdżowe paluchy nadziewane salami, serem i sosem, który można zastąpić zwykłym ketchupem. Polecam bo wyszły pyszne, to taka inna mini pizza , pizza rolls , tylko w innej postaci. Polecam też mój przepis na inne paluchy drożdżowe z szynką . Drożdżowe Paluchy a’la pizza: Składniki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękalafiora? Da się i wychodzi z tego coś pysznego. Pamiętajcie, że im cieńszy spód tym bardziej chrupiący. I nie nakładajcie zbyt dużo sosu, bo wtedy “ciasto” nasiąknie pomidorami i zrobi się zbyt miękkie. Ilość porcji: 4 małe pizze Czas przygotowania: około godziny Składniki: kalafior – 400 g jajko – 1 sztuka mielone migdały – 50 g oregano suszone – ½ łyżeczki(...)cieńsze tym bardziej chrupiące. Wstaw do piekarnika na 25-30 minut. Powinny być ładnie przyrumienione. Na odrobinie oleju podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę, dodaj pomidory i smaż, aż sos lekko się zredukuje. Dopraw solą i pieprzem. Zblenduj na gładko. Temperaturę w piekarniku zwiększ do 250°C. Upieczone blaty posmaruj sosem. Nie przesadź z ilością, bo blaty zrobią się zbyt miękkie
wiecejwarzyw.plciasta do wyciagnięcia z pieca gotowej pizzy minie nie więcej jak 10 minut! Przepis na błyskawiczną pizzę w 10 minut pochodzi z tasty.co Składniki: Mąka samorosnąca 2 szklanki mąki 1 szklanka jogurtu greckiego 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli Dodatki Sos pomidorowy ( np. według tego szybkiego przepisu ) Mozzarella Łyżeczka oregano Dowolne warzywa i wędliny Przygotowanie: Krok 1 Wymieszaj(...)podpieczona. W obydwu przypadkach obowiązuje ten sam sposób przekładania ciasta na kamień/blaszkę. Najlepiej położyć surową pizzę na płaskim talerzu lub desce do krojenia, bardzo dobrze podsypanej mąką, tak żeby krążek ciasta swobodnie przesuwał się po powierzchni. Dopiero wtedy smarujemy go sosem i nakładamy nadzianie. Następnie zsuwamy ciasto na kamień lub blaszkę. I do piekarnika. Kiedy ciasto ładnie się
Niedzielny kucharzsmaku 1 łyżeczka cukru Dodatkowo Olej do posmarowania blachy Kasza manna do posmarowania blachy Koncentrat pomidorowy przyprawa do pizzy Ser żółty tarty np. Cheddar 1 cebula czerwona 10 dag dowolnej wędliny 10 oliwek 1 papryka czerwona Ulubiony sos Świeża rukola lub szpinak PRZYGOTOWANIE: W dużej miseczce łącze wszystkie skladniki ciasta. Wyrabiam ręką aż ciasto nie będzie się kleiło(...)włoskich. Następnie lekko rozpłaszczam. Za pomocą szklanki a dokładnie dna robię w środku wgniecenie. Smaruję koncentratem, posypuję przyprawą do pizzy a następnie posypuję tartym cheedarem. Posypuję dowolnymi składnikami max 3. Piekę w 180 stopniach 20 minut. Podaję z ulubionym sosem i świeżą rukolą
Gotowanie Patkisera, pierwszy jest bardziej słodki, drugi nieco bardziej pikantny) zioła do pizzy, ok. 1 płaskiej łyżki sól i pieprz lub domowa jarzynka szklanka słodkiej śmietanki 18% 1 łyżka mąki 2 łyżki masła Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. W czasie gotowania wody na makaron zacząć przygotowywać sos. Masło stopić w średnim rondelku, wrzucić mąkę i chwilkę smażyć. Wlać szklankę(...)cukinia zmiękła. Dodać 3/4 porcji sera Gruyere lub Grana Padano i mieszać, by nie opadł na dno. Dodać zioła do pizzy i doprawić do smaku solą (jarzynką) i pieprzem. Zdjąć z palnika. Makaron odcedzić, przelać do niego sos i dokładnie wymieszać. Makaron wyłożyć na talerze. Na wierzchu posypać pozostałą porcją sera Gruyere lub Grana Padano
Czerwień i błękitpieczarki, karczochy, pepperoni, szynką, ananasem, papryką, oliwkami, boczkiem, żurawiną. W składnikach i proporcjach można przebierać do woli, jak nam smak i wyobraźnia kulinarna pozwoli – to jest w pizzach świetne! SKŁADNIKI NA CIASTO: 350 g mąki pszennej, u mnie włoska typ 00 8 g suszonych drożdży 1 łyżeczka cukru 250 ml letniej wody 1 łyżeczka soli większa szczypta ziół prowansalskich(...)oliwą blaszce z wyposażenia piekarnika, możecie rozwałkować. Piekarnik nagrzewam do temp. 200 st. C. Grzanie góra plus dół bez termoobiegu. Na ciasto rozsmarowuje sos pomidorowy, tarty ser, układam kulki mozzarelli, pomidorki, salami. Posypuję świeżo zmielonym pieprzem. Pizzę piekę na środkowej półce piekarnika przez około 25 minut. Gotową dekoruję świeżymi listkami bazylii/rukoli, polewam oliwą czosnkową. Smacznego
Zasmakuj Kuchnisera mozzarelli ( w wiórkach) sól+ pieprz Przygotowanie: Na rozgrzanej patelni z roztopioną łyżką masła podsmażamy pokrojone w w kostkę kurczaka, paprykę i cebulę. Posypujemy wszystkie składniki przyprawami, dodajemy sos i dusimy do miękkości. Pod koniec dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory. Na drugiej patelni lub oczyszczonej po wcześniejszym smażeniu rozgrzewamy łyżkę masła i podsmażamy jedną tortillę. Wykładamy na nią(...)pomocą talerza obracamy quesedillę na drugą stronę i podgrzewamy do zarumienienia i roztopienia sera. Przygotowany placek wykładamy na talerz i kroimy jak pizzę. Całość zabiegu powtarzamy przy drugiej quesadilli. Podajemy z ulubionym sosem. Smacznego
ChilliJemySos ranczerski lub farmerski to idealny dodatek do sałatek, frytek, pieczonych ziemniaków czy nawet pizzy czy pierożków na ostro. Robi się go błyskawicznie i należy go zjeść w przeciągu doby aby się nie popsuł. Zachęcam do zrobienia. Sos ranczerski. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniemnie jest bez sensu, skoro i tak tam nic nie robimy. A może tak wczorajszy jadłospis? razowo-pszenna drożdżowa pizza z ricottą, truskawkami i miodem Pieczona jogurtowa owsianka z musem truskawkowym kurczak w sosie słodko-kwaśnym z ryżem jaśminowym koktajl truskawkowo-rabarbarowy kasza jęczmienna z sosem pieczarkowym i koperkiem No i nie wspominajmy
More food, love and dreamsPizza na kalafiorowym spodzie idealnie sprawdzi się podczas wieczorów przy ulubionym filmie a również kiedy do męża wpadną kumple na mecz. Mój mąż i jego znajomi byli zachwyceni. A co jest dla mnie najważniejsze? Aby rodzina jadła zdrowe ale też swoje ulubione potrawy. Jesień nie musi być nudna... Jesień nie musi być monotonna. Składniki: CIASTO I SOS 3 szklanki(...)Następnie dodajemy jajka, sól pieprz, oregano, bazylię, starty parmezan i mozarellę. Mieszamy. Formę do pizzy lub na blachę wykładamy ciasto i formujemy kształt pizzy. Pieczemy ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 220 st. PRZYGOTOWUJEMY SOS: Posiekaną cebulę szklimy na patelni. Dodajemy pomidory w puszce, przyprawiamy solą, pieprzem oraz ulubionymi ziołami i dusimy aż sos zgęstnieje. Szynkę kroimy w kostkę
Kuchnia w oparachsteaka Klasyczny ciemny sos pomidorowy roztaczający aromat dymu wędzarnianego. Wspaniale współgra ze smakiem grillowanych mięs, kurczaka w panierce, frytek, a nawet pizzy. Na powyższych fotografiach został wypróbowany do pieczonej karkówki z sałatką Colesław, do której nota bene, użyłam sosu Remulada duńska. , SOS KEBAB-GYROS- Majonezowy sos o delikatnej konsystencji, któremu charakter nadają przyprawy: czosnek i zioła. W duecie z sosem
Z Kuchni Do Kuchniniejednokrotnie można się było przekonać czytając naszego bloga. Dzisiaj kolejna potrawa z tymi zacnymi liśćmi, mianowicie pyszna, pachnąca i aromatyczna pizza. Składniki: Na Ciasto: 20 gr drożdży w 1/2 szklance wody, 1 ½ szklanki mąki 2 łyżki oliwy sól Sos:* 5 łyżek ketchupu Łyżka oregano Łyżeczka bazylii *można również przygotować sos według tego przepisu Farsz: 150g szpinaku mrożonego liściastego 50g tartego(...)oregano i bazylie, intensywnie mieszamy. Farsz: Szpinak rozmrażamy oraz doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto wałkujemy w pożądany kształt i smarujemy sosem. Na to układamy szpinak. Por myjemy i kroimy wzdłuż na pół, a potem w paseczki. Posypujemy pizzę. Camembert kroimy na kawałki i układamy na cieście. Posypujemy żółtym serem oraz oregano. Wstawiamy na około 15 minut do piekarnika
Kolizje Smakówrazem proponuję Wam pizzę z cukinią, jeśli pominiecie kabanosa, będzie to pizza wegetariańska. Z dodatkiem ziół, pomidorów i mozzarelli smakuje wyśmienicie. SKŁADNIKI Ciasto: 30 g drożdży, ½ łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, 3 łyżki oliwy z oliwek, ok. 2 szkl. mąki, ¾ szkl. ciepłej wody Nadzienie: sos pomidorowy, 1 mała cukinia, kawałek kabanosa, pomidor, mozzarella, bazylia WYKONANIE Drożdże rozkruszamy w dużej(...)pergaminem. Cukinię kroimy w plastry, solimy, odstawiamy na 15 minut, odsączamy z nadmiaru wody, przesmażamy na 1 łyżce oleju. Ciasto nakłuwamy widelcem, smarujemy sosem, układamy pokrojonego w plastry pomidora, kabanosa, cukinię oraz mozzarellę. Posypujemy bazylią. Pizze wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 12 minut na termoobiegu
słodki bratek