Bardzo lubię czosnek. Nie dość, że nadaje potrawom świetny smak to jeszcze jest mega zdrowy. W okresie zimowym często na naszym stole gości sos czosnkowy, pasuje do wielu dań: mięsa, pizzy a nawet jako dodatek do kanapek. Składniki: 2 łyżeczki majonezu, 2 łyżeczki jogurtu naturalnego, 2 ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki majeranku, sól, pieprz do smaku. Majonez wymieszać z jogurtem. Dodać
Moja kraina smakówSos czosnkowy idealny dodatek do mięs, frytek, pizzy czy grilla :) Duuuuużo lepszy niż ten sklepowy ;) Polecam Składniki: * jogurt naturalny 180 g * 2 łyżki majonezu * 2 ząbki czosnku * 1/3 łyżeczki soli * szczypta pieprzu * większa szczypta ziół prowansalskich Przygotowanie Jogurt naturalny wymieszać z majonezem. Czosnek obrać, posiekać lub przecisnąć przez praskę. Dodać sól, pieprz i zioła prowansalskie. Całość wymieszać, odstawić
Kulinarne przygodypszenna otrzymywana ze zmielonych ziaren pszenicy durum. Doskonała do wyrobu makaronów, które mają jasnożółty kolor i nie sklejają się po ugotowaniu. Nadaje się również do wyrobu pizzy, a także do zagęszczania zup czy sosów. ja kupuje na allegro mąkę semolinę z pszenicy durum 2 kg za 8,90zł Wykonanie Mąkę wysypać na stolnicę, uformować kopiec z dołkiem
w mojej kuchniPrzepyszna pizza na cienkim cieście, zapieczona tylko z sosem pomidorowym i serem. Wszystkie pozostałe dodatki są świeże, dodane już po upieczeniu. Całość polewam sosem balsamicznym. Najlepszy przepis na ciasto
BullioPyszne ślimaczki nadziane szpinakiem z ciasta jak na pizzę. Można je podać z keczupem lub sosem czosnkowym, będą także smakowały z czerwonym barszczykiem. składniki: ciasto 3 szklanki mąki 1 szklanka letniej wody 50 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju duża szczypta soli farsz 1 łyżka masła 450 g świeżego szpinaku 125 g fety pieprz 3-4 łyżki
Monia miesza i gotujeprzeważnie na stojąco, przy ladzie. Torbole, jezioro Garda Obowiązkowym punktem wizyty we Włoszech musi być pizza - genialna w swej prostocie Margharita. Ciasto prawdziwej włoskiej pizzy jest cieniutkie i kruche, nie wchłania sosu. Sos przygotowywany przez parę godzin ma intensywny smak świeżych pomidorów, przyprawiony aromatycznymi ziołami. Do tego jeszcze pyszny ser i parę minut w piecu opalany drewnem... niebo
Atlas SmakówSkładniki: ( na dwie pizze, na dwie blachy o średnicy 27cm ) Sos: puszka pomidorów (400g), 3 mniejsze ząbki czosnku, 1/2 niedużej cebuli, 2 łyżki oleju, bazylia, sól, pieprz, 1/2 łyżeczki cukru. Ciasto: 360g mąki pszennej ( ja użyłam tortowej ), 180ml ciepłej wody, 3 łyżki oleju, 7g suchych drożdży, niepełna łyżeczka soli (3/4 łyżeczki ), niepełna łyżeczka cukru ( 3/4 łyżeczki ). Ponadto: 300g sera
W kuchni u MonikiPlacek ma na prawdę grubą warstwę grzybów. Spód i boki to nic innego jak ciasto na pizzę, tyle, że zredukowałam składniki. Można powiedzieć, że jest to pizza grzybowa na grubym cieście. Całość zalałam sosem serowym na bazie kwaśnej śmietany. Do tego była moja ulubiona wersja zielonego groszku, czyli ze śmietaną i koperkiem. Jeśli będziecie chcieli przygotować taki sam zestaw - placek
Posadzone i zjedzoneDoskonały dodatek do wszelakich dań jak i marynata to warzyw lub mięs. Sosem paprykowym możemy także posmarować ciasto na pizzę. Składniki 3 kg czerwonej papryki 300 g papryczki chilli 75 g koncentratu pomidorowego 2 główki czosnku 500 ml oleju 1/2 … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatylubicie sery to takie danie bardzo przypadnie Wam do gustu. Oczywiście, ser żółty możecie zastąpić parmezanem. Składniki na pizzę dla 2 osób: spód do pizzy, np. połowa porcji z tego przepisu sos pomidorowy (lub 2 duże pomidory) 100 g sera żółtego 100 g sera feta 100 g sera gorgonzola 1 kulka sera mozzarella zioła prowansalskie
Ugotowaćposypujemy startym serem bądź serem w plasterkach. Smażymy pizzę przez około 15-20 minut, najlepiej pod przykryciem, na średnio rozgrzanej kuchence. Dobrze jest sprawdzać patyczkiem, czy pizza jest już gotowa. Podajemy z ulubionym sosem. Voila! :) Smacznego i do napisania wkrótce! :) (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function
Życie zamknięte w smakupomidorów cherry zaliczamy pomidory: cherry, piccolo, sycylijskie piccolo, cherry gałązka, cherry sycylijskie, cherry śliwkowe, śliwkowe mini, cherry mix Taka odmiana pomidorów najlepiej nadaje się do: sosów, sałatek, makaronów, zapiekanek, krewetek, zakąsek, ryb, pizzy, kanapek, mięs i marynat Źródło: MAKRO Cash & Carry
WojnaNaSmaki.plpizzy lub zapiekanek. 50 dag mąki 3 dag drożdży 250 ml letniej wody 50 ml oliwy szczypta soli 1 łyżeczka cukru przyprawa do pizzy dowolne dodatki kiełbasa papryka ogórek pomidor sos curry lub ketchup ser koryciński z pomidorami, bazylią i czosnkiem Pani Czesławy Zarzeckiej Drożdże rozrobić w wodzie, dodać mąkę, sól, cukier , olej
Moje domowe kucharzenieJogurt mieszamy ze zmiażdżonymi ząbkami czosnku, cukrem, ogórkami, solą i pieprzem. Dodajemy sok z cytryny i koperek. Całość mieszamy. 3. Sos chłodzimy przed podaniem. 4. Sos podajemy do grillowanych mięs, warzyw, wędlin, pizzy itp. Smacznego
Kuchnia domowa Anipodwojenia objętości (około 1,5 godziny). Wyrośnięte ciasto uderzamy raz pięścią, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Dzielimy na 3 równe części. Z nich uformować spody na pizzę, pozostawiając grubsze brzegi. Na spód wyłożyć sos pomidorowy, nasze ulubione dodatki, piec około 15 - 20 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika (250-260ºC). Ja piekę krócej. Ser nakładać kilka minut przed końcem pieczenia
Blondynka Gotujewody 1/2 łyżeczki soli 200 g surowej dyni hokkaido 3 łyżki oleju rzepakowego DODATKI: 3-4 łyżki sosu pomidorowego 1 cebula 1 papryka czerwona 1/2 brokułu 100 g surowej dyni hakkaido 2 łyżki kukurydzy 125 g mozzarelli sól i pieprz Ciasto na pizzę zacząć od przygotowania dyni, z której należy usunąć pestki i pokroić w małą kostkę. Dyni Hokkaido(...)mąką. Przenieść na blachę na której będzie się piekło i odstawić na ok 15 min, żeby ciasto lekko podrosło. Posmarować sosem pomidorowym, rozłożyć równomiernie cebulę, paprykę, brokuły, dynię i kukurydzę. Mozzarellę pokroić w duże kwadraty i ułożyć na warzywach. Pizzę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez ok 20 min. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania wegetariańskie
https:KKuchniaMniamZawieruszony przepis..oj sporo mi się zawieruszyło takich przepisów.. 15 g świeżych drożdży 25 dkg mąki 150 ml ciepłej wody 1/2
Moje domowe kucharzenieJakiś czas temu miałam przyjemność ich skosztowania, jestem bardzo zadowolona, więc tym bardziej chcę się tym smakiem podzielić z Wami. Np. Sos kebab-gyros , u nas jako dodatek do pizzy, pyszności:) Nagrodami będą : - 1 miejsce – kosz z produktami Folwark - 2 i 3 miejsce produkty Folwark http://folwark.com.pl/category/produkty/dla-konsumentow/ Teraz szczegóły: *trzeba podać
Takie tam pichcenieCalzone z mięsem mielonym i sosem BBQ można zaliczyć do jednych z najlepszych domowych fast-foodów. Calzone to pizza zawijana w kształt pieroga z dowolnym nadzieniem. Jakiś czas temu robiłam kieszonki drożdżowe z szynką i serem – szybsza wersja dzisiejszego przepisu. Tutaj nadzienie składa się z cebuli, pieczarek, mięsa mielonego i domowego sosu BBQ. Zastanawiacie się jak przygotować domowy(...)rozpuszczony? Na suchej nieprzywierającej patelni połóżcie kawałek pizzy lub calzone. Podgrzewajcie na średnim ogniu przez 2 minuty. Po tym czasie wlejcie odrobinę wody do patelni i przykryjcie. Podgrzewajcie jeszcze przez ok. 1 minutę, aby woda wyparowała – teraz możecie cieszyć się pysznym, chrupiącym ciastem. Calzone z mięsem mielonym i sosem BBQ pierwszy raz zrobiłam na obiad – uważam, że domowych
Słodkie Gotowaniekażda 200 g kapusty kiszonej (najlepiej młodej) 3 jajka 1/2 szklanki kaszy manny 1 łyżeczka ziaren kminku 1 łyżeczka ziół włoskich (do pizzy lub do spagetti) sól i pieprz do smaku Sos: 1 mała cebula, najlepiej młoda 3 ząbki czosnku 1 niewielka czerwona papryka 1 bardzo młoda cukinia ok. 200 g ugotowanego bobu 1/2 puszki kukurydzy 500 g passaty pomidorowej
Czerwień i błękitMakaron z sosem cytrynowym to danie z kuchni włoskiej, którą kocham za prostotę. Nawet jak wydaje się nam, że nic posiadamy w domu, zawsze można wyczarować
Poezja smakujest od razu podzielone na łatwe w konsumpcji porcje:) WERSJA SKRÓCONA PRZEPISU DLA POTRAFIĄCYCH UPIEC TRADYCYJNĄ PIZZĘ: Wykonujemy wszystko tak samo jak przy robieniu zwykłej pizzy- rozwałkowując jedynie ciasto w kwadrat, następnie po dodaniu sosu i farszu zwijamy je w podłużną roladkę, którą następnie dzielimy w poprzek za pomocą ostrego noża na 12-14 równych części szerokości ok. 2cm każda(...)składniki: -500g mąki pszennej typ 650 -szklanka przegotowanej, letniej wody -pół kostki świeżych drożdży (50g) - pół łyżeczki cukru, szczypta soli - dwie łyżki stołowe oliwy z oliwek Ciasto na pizzę- wykonanie: - drożdże rozpuszczamy w szklance wody, dokładnie mieszając. - dodajemy pół łyżeczki cukru i szczyptę soli. - na stolnicę wysypujemy 500g mąki, po czym stopniowo dodajemy wodę ze szklanki, intensywnie
Aromatyczne PodróżeMoutabbal - pasta z bakłażana Smalec z wędzonego boczku Muffiny pizzowe Prażone migdały z papryką Chipsy z jarmużu Papryczki jalapeño faszerowane tuńczykiem Grillowany bakłażan z sosem czosnkowym Francuski pasztet z wątróbki Potrawy na ciepło Mini pizza Chili con carne Bigos Paszteciki z pieczarkami Paszteciki z brązową soczewicą Amarantusowa tarta z marchewką i fenkułem Zapiekanka z kaszanki i ziemniaków Tagliatelle z sosem
Codziennik KuchennyDzień dobry, Na te bakłażany skuszą się nawet ci, którzy normalnie nie przepadają za tym warzywem. Bo czy można oprzeć się połączeniu sosu pomidorowego, ciągnącej się mozzarelli i świeżej bazylii? Nie bez powodu pizza margherita jest tak uwielbiana. Ja postanowiłam przenieść te smaki właśnie na mięsistą lecz nieco mdłą w smaku oberżynę, otrzymując coś po prostu przepysznego :) Danie jest sycące(...)spokojnie może starczyć Wam za obiad. Taki sam myk możecie zrobić z plastrami cukinii, kabaczków lub patisonów. "Pizza" z bakłażana czyli bakłażan zapieczony z mozzarellą i pomidorami przepis własny Składniki (dla 2 osób): 1 duży bakłażan 6 łyżek sosu pomidorowego* 6 łyżek tartego sera mozzarella 3 łyżki sera parmezan 1 pomidor garść liści bazylii oliwa sól, świeżo mielony
Chilli Czosnek i Oliwapizza #mąkaorkiszowa #orkisz #kuchniawłoska #rukola #sospomidorowy #pieczarki #ciastodrożdżowe #sezam Uwielbiam kuchnię włoską, szczególnie pizzę, ale dzisiaj trochę w innej formie- trochę zdrowszej, bo z dodatkiem mąki orkiszowej. Dla osób, które nie czują jeszcze w rękach wyrabiania ciasta z mąki orkiszowej, można na początek mieszać mąkę orkiszową ze zwykłą mąką. Na pewno to ułatwi sprawę Składniki na ciasto ( 5 porcji(...)miód, przyprawy, pokrojoną drobno papryczkę chilli oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotować około 5-7 minut, aż sos się zredukuje. Blaty nakłuć widelcem i posmarować sosem pomidorowym. Mozzarellę zetrzeć na tarce i posypać pizzę. Pomidorki pokroić w połówki, a pieczarki w plasterki. Położyć na pizzę. Brzegi pizzy posypać sezamem. Przyprawić ziołami, solą i pieprzem. Piec przez ok. 8 - 9 minut
Katarzyna Skórska - dietetyk kliniczny