Dzisiaj przenosimy się do słonecznych Włoch. Mini calzone, to odpowiednik znanego we Włoszech calzone, które wywodzi się z Neapolu. Technicznie rzecz biorąc, to nic innego jak
Passions hobbies lifeWspaniały niezawodny sos czosnkowy w moim wydaniu . Najlepszy do placków pizzy i mięs Składniki 3 łyżki śmietany 3 łyżki majonezu 2 średnie ogórki kiszone 1 duży ząbek czosnku sól pieprz Sposób przygotowania przepisu: 1. Śmietanę wymieszać z majonezem , zetrzeć na drobnej tarce czosnek i ogórki kiszone. Doprawić wszystko solą i świeżo mielonym pieprzem
W królestwie smaków BeatySKŁADNIKI Ciasto 200 g razowej m ą ki 200 g białej m ą ki 25 g świeżych drożdży 10 g soli
La grande e la piccola cuocaPIZZA NAPOLETANA to flagowe danie włoskie. Pomidory, bazylia i mozzarella na wyśmienitym, wyrośniętym cieście z wysokimi brzegami pobudzą wszystkie nasze zmysły. Aromat poniesie nas wprost do
COOKMAGAZINEprostu ją uwielbia. W domu zawsze muszę mieć kilka puszek zapasu bo gotowa kukurydza przydaje się do różnych potraw. Można ją wykorzystać do zup, zapiekanek, sosów, galaretek mięsno jarzynowych . Można też posypać nią pizzę, dodać do placków a nawet zrobić z niej pastę do chleba . Dzisiaj najpierw zapraszam Was na moją pyszną, złocistą sałatkę, ale zaraz po niej niespodzianka
Smaczna PyzaCukinia w tym roku obrodziła więc aż grzech jej nie wykorzystać. Ketchup to ulubiony sos mojej rodziny. Zjadamy go nie tylko z pizzą... Z jakiejś gazecie wpadł mi w oczy przepis na ten domowy ketchup, wyszedł wspaniały. Kto robił czekam na opinie a kto przepis widzi pierwszy raz może się skusi i wypróbuje?! Składniki; 1,5 kg obranej cukinii
Radość kipiąca uśmiechem.bardziej spagetti niż kluseczki. Za to czerwony barszczyk z uszkami okazał się strzałem w dziesiątkę i zachwycił słodkawym smakiem mojego syna niejadka. Zamówiona przez młodszego pizza hawajska była bardzo smaczna , szczególnie w towarzystwie sosów (pomidorowego i czosnkowego, choć drugi już dodatkowo płatny) i została zmieciona z talerza w okamgnieniu. Moje tagiatelle z kurczakiem w sosie kurkowym , posypane parmezanem,należało
WYSPA SZCZĘSLIWAEkspresowy sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego. Doskonały do pizzy, calzone i innych dań. Składniki: 200 ml jogurtu naturalnego gęstego 1 łyżka majonezu 2 ząbki czosnku sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Jogurt dokładnie wymieszać z majonezem, aby nie było żadnych grudek. Dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki
Na Ciasteczkowych Papierachszkl. kaszy jaglanej 1 brokuł 1 średnia cukinia 3 łyżki oliwy z oliwek płaska łyżeczka kurkumy papryka słodka, papryka ostra, pieprz ziołowy, kilka kropel sosu sojowego sól, pieprz 1 łyżeczka przyprawy do pizzy Wykonanie: 1. Ok. 1/2 szkl. Kaszy jaglanej upraż od czasu do czasu mieszając na dnie suchego garnka, aż zacznie delikatnie zmieniać kolor i wydzielać lekki zapach, zalej
Kubki smakuKilka dni temu pisałem o pizzy z pomidorami – aromatycznej, prostej, rustykalnej. Machnąłem przy okazji jeszcze drugą. Dla odmiany z cukinią. Przepis jest podobny, ale walory
Mam To Na WidelcuCoś dla miłośników serów - pyszna domowa pizza na cieście z mąki pełnoziarnistej z pomidorowym sosem i serami: mozzarellą, rokpolem i camembertem. Składniki pasują do siebie tak idealnie, że ten wariant nigdy Wam się nie znudzi
Milion Smakówmożna zabrać ze sobą do pracy (na zimno też bardzo dobrze smakuje). Oczywiście dodatki można śmiało modyfikować, zupełnie jak w przypadku zwyczajnej pizzy. Składniki: 8 białek 2 jajka 1/2 szklanki sosu pomidorowego (np z tego przepisu) garść czarnych oliwek (pokrojonych) 1 - 2 ząbki przeciśniętego czosnku kilka plasterków szynki pół niewielkiego bakłażana kawałek żółtego sera sól
Sto kolorów kuchniudział i Wasze wspaniałe spojrzenia na włoską kuchnię. Wybór był bardzo trudny a wybór konieczny. Oto zwycięski tekst: "Kuchnię włoską kocham za makarony i sosy! Uwielbiam spaghetti, lasagne, cannelloni, ravioli i oczywiście pizze! Na dodatek moi teściowie wiele lat temu wyemigrowali do Włoch, mieszkają w Bolonii i również uwielbiają włoską kuchnię. Chciałabym dorównać mojej teściowej która robi znakomite włoskie potrawy
Szefowa kuchniPomidory mojego Taty są bardzo smaczne. Dostałam od Niego sporo dojrzałych a nie zjedlibyśmy ich szybko, przerobiłam więc część i zrobiłam pyszny, ostry sos. Będzie super do spaghetti, lasagne czy też pizzy. Zresztą domowe przetwory są najlepsze a jeszcze jak są zrobione ze zdrowych warzyw to już po prostu jest super. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnikoktajli, 27. Łyżka kucharska, 28. Łyżka do sałaty duża, 29. Widelec do sałaty duży, 30. Widelec kucharski, 32. Łyżka wazowa, 33. Łyżka do sosu, 34. Nóż do steków, 35. Nóż do pizzy (ząbkowany), 36. Nóż do tortu, 37. Łopatka do tortu, 38. Szczypce do ciast, 39. Szczypce do lodu, 40. Nóż serwingowy do ryb, 41. Widelec serwingowy
W kuchni Karmel-itki