składniki niedostępne w Polsce, albo wydały nam się mało atrakcyjne. Sięgnęliśmy po menu – z mielonym mięsem w roli głównej . Z mielonego zrobiliśmy jedzenie na kilka dni – burgery, sos boloński i sheperd’s pie. To było naprawdę pyszne menu, do którego chętnie wracamy. Dania nie tylko bardzo nam smakowały. Po niedzielnym gotowaniu mieliśmy obiady na cały tydzień (niektóre zamrożone(...)większej ilości, a potem mrozimy i sięgamy po nie zawsze gdy mamy ochotę. Smakują genialnie! Niżej kilka naszych ulubionych sprawdzonych przepisów. Idealne ciasto na pizzę Idealne ciasto na domową pittę Sprawdzony przepis na gnocchi Domowy sos pomidorowy Jaki jest nasz patent na planowanie posiłków 1. Zaczynamy od planowania niedzielnego obiadu , żeby resztek użyć w kolejnych daniach. Ale oczywiście nie wszystkie
Niedzielny kucharzmoże być gotowa już w pół godziny. Pizza z komosy Pizza z kurczaka Przepis pochodzi z serwisu Tasty.co Składniki: Średniej wielkości główka kalafiora 1 duże jajko lub dwa małe 1/2 szklanki mąki jaglanej albo migdałowej 1/2 szklanki tartego parmezanu 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki soli Nadzienie 3 łyżki sosu pomidorowego (np. według tego błyskawicznego przepisu) Kulka mozzarelli Kawałek chorizo(...)piecz 20 minut Krok 5 Kiedy placek się przypiecze, wyciągnij go z pieca, posmaruj sosem pomidorowym, połóż na nim plasterki chorizo, na nich rozłóż porwaną na kawałki mozzarellę oraz pokrojonego w plastry pomidora. Wstaw do pieca i zapiecz na złoto. Smacznego! Artykuł Pizza diavola na cieście z kalafiora pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzkoktajlowych kilka rzodkiewek pokrojonych w grubą kostkę 1 niewielka kalarepa, obrana i pokrojona w kostkę 3 ogórki kiszone, pokrojone w kosteczkę Sos: olej z odcedzonego tuńczyka, sok wyciśnięty z połówki cytryny, zmiażdżony ząbek czosnku, szczypta włoskich ziół (do pizzy lub samego oregano), sól, pieprz, szczypta cukru pudru dla złamania kwaśnego smaku Tuńczyka odcedzić, całość lub część oleju zachować. Ugotowaną komosę
Czerwień i błękitwraz z ciepłymi dniami przyjdą spódniczki, krótkie spodenki i bluzki na naramkach. W związku z tym chyba czas nieco zadbać o siebie. :) Stąd nasza dzisiejsza propozycja, a mianowicie dietetyczny pizza z kurczakiem i warzywami. Mimo że dietetyczna to bardzo smaczna, a można ją zajadać bez wyrzutów sumienia. My jako farsz użyłyśmy kurczaka, papryki, zielonego groszku, czerwonej fasoli(...)równie dobrze, może to być dowolna mieszanka ziół. Ciasto wałkujemy bardzo cienko i przenosimy na wysmarowaną tłuszczem wcześniej blachę. Na to rozprowadzamy sos. Posypujemy groszkiem i fasolą. Paprykę myjemy, kroimy na małe części i posypujemy pizze. Cebule kroimy w pół talarki i dodajemy na blachę. Kurczaka kroimy na małe kawalki i rozrzucamy na wsześniejszych składnikach. Mozzarelle kroimy w paseczki
Kolizje Smakówsiekamy. Mieszamy łyżką, aż uzyskamy w miarę jednolitą masę. Wyjmujemy ciasto z zamrażalnika i wałkujemy na cienki placek. Formę do tarty (lub pizzy jak u mnie) porządnie natłuszczamy i wykładamy dokładnie ciastem. A na ciasto wylewamy sos. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Smacznego :) --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko
Marder&Marder Manufacturepszennej. Ciasto jest trochę twardsze, ale nie odbiera to pizzy razowej walorów smakowych. Na drugi dzień jest jeszcze lepsza – ciasto jest bardziej miękkie. SKŁADNIKI Ciasto: 600 gram mąki żytniej typu 1850 40 gramów drożdży 300 mililitrów letniej wody 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soli 1/2 łyżeczki cukru Sos: 1 puszka pomidorów 1 łyżka oliwy z oliwek(...)uzyskania jednolitego sosu. Ciasto kroimy na 2 części. Blat lub stolnicę posypujemy mąką, przekładamy ciasto i wałkujemy formując okrągły kształt, nakładamy sos, ser i resztę ulubionych składników. Piekarnik wraz z kamieniem rozgrzewamy do 250°C. Każdą pizzę pieczemy ok. 15 minut
OstryKęsJeśli jesteście mięsożercami i szukacie ciekawego przepisu na obiad to mam dla Was smaczną propozycję Makaron zapiekany z sosem pomidorowym z mięsem mielonym i oliwkami. Wszystko
Zasmakuj Kuchniadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sos czosnkowy to mój ulubiony dodatek do wszelkiego rodzaju dań. Tak naprawdę mogłabym go jeść z wszystkim. Dodaję do do mięs, zapiekanek, pizzy, ale również do zapiekanych warzyw, frytek, zapiekanych ziemniaków, do dań na zimno i na ciepło. Możliwości jest mnóstwo, ponieważ smak domowego sosu czosnkowego jest bardzo uniwersalny i ponadczasowy. Robię sos czosnkowy za każdym razem
To Musisz Wiedziećjest no. Już mnie nosiło od jakiegoś czasu. Wszędzie dobrze, ale u siebie najlepiej. Wracając jednak do kulinariów, podrzucam Wam przepis na pyszny sos czosnkowy. Szybki, łatwy i przyjemny. Będzie dziś jedzony do domowej pizzy (ciiiiiii). Składniki: 200 ml gęstego jogurtu naturalnego 1 czubata łyżka majonezu pół łyżeczki musztardy 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól pieprz Jogurt wlewamy
Kardamonovykolejny z serii przetworów, które zrobiłem w tym roku. Prócz tradycyjnego zastosowania do kiełbasek ketchup możemy użyć jako sos do makaronu (kiedy nie mamy czasu gotować), do kotlecików lub pizzy. Czas wykonania: 3-4 h Ilość porcji: 6 słoików 0,5 l Składniki: 2,4 kg cukinii
KuchniaWeDwoje.plszynką parmeńską tartaletki ze szparagami ziołowa sałatka ze szparagami makaron pełnoziarnisty ze szparagami omlet z zielonymi szparagami i pieczarkami risotto z białymi szparagami pizza z zielonymi szparagami sałatka ze szparagami i mozzarellą makaron z sosem szparagowym tarta ze szparagami i pomidorami najprostsza tarta z zielonymi szparagami tarta z zielonymi szparagami wiosenna sałatka ze szparagami tagliatelle ze szparagami Pieczone szparagi
Kulinarne przygody Gatityszparagami zielona pizza ze szparagami zielone szparagi z sadzonymi jajkami makaron pełnoziarnisty ze szparagami omlet z zielonymi szparagami i pieczarkami risotto z białymi szparagami pizza z zielonymi szparagami sałatka ze szparagami i mozzarellą makaron z sosem szparagowym tarta ze szparagami i pomidorami najprostsza tarta z zielonymi szparagami tarta z zielonymi szparagami wiosenna sałatka ze szparagami tagliatelle ze szparagami Szparagowa misa
Kulinarne przygody Gatitydrożdżowe i zapieczone w piekarniku. Jeśli chodzi o farsz to możecie dodać co lubicie, bo te pierożki smakują tak naprawdę jak pizza, tylko w nieco innej formie :-) Pierożki pyszne, można podać z sosem czosnkowym lub innym, zabrać zamiast kanapek do szkoły, czy pracy :-) Przepis dostałam od mojej Beatki :-) Dziękuję :-) Wam życzę miłego dnia :-) Składniki na około
kruche babeczkiPrzegląd lodówki – szpinak, pieczarki, ser… Nie, nie bardzo mam czas i ochotę akurat dzisiaj robić pizzę, chociaż to byłby świetny zestaw na pizzowe nadzienie i biały sos. Gnocchi! Na bazie gotowca obiad robi się szybko. A ziemniaczane gnocchi są bardziej wszechstronne niż nasze swojskie kopytka – i bardziej finezyjne. To w końcu włoski design! Szybko i pysznie. Bez mięsa
Karo in the Kitchenpieczemy pizze w 220*C przez 15-18 minut. I gotowe :) Pamiętajcie aby nie dodawać za dużo mokrych składników, ponieważ ciasto będzie za mokre. Pizza stworzona na potrzeby posiadanych składników. Jest pyszna!! Nie potrzeba nawet sosu
W Moim Magicznym Domu