coś na kształt warkocza. Gotowe stromboli przekładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez 20-25 minut w 210*C. Obserwujemy naszą pizzę aby zbyt mocno się nie spiekła. Każdy piekarnik piecze inaczej. Podajemy z sosem czosnkowym
VioletoweKucharzeniesię zrumienią. Przed podaniem udekoruj listkami bazylii, odrobiną tartego sera i posyp pieprzem. Jeśli pieczesz pizzę z całej ilości ciasta (albo 2 pizze dla 2 osób) to po prostu zwiększasz ilość dodatków. Makaron gryczany z sosem all’Amatriciana – soba Amatriciana Amatrice to mała miejscowość we włoskich regionie Lacjum, która trafiła na pierwsze strony gazet po trzęsieniu ziemi kilka
Ugotowane pozamiatanePizza to danie, które często gości na moim stole. Poniżej podaję wielokrotnie wypróbowany przepis. Pizzę należy piec w bardzo dobrze rozgrzanym piekarniku (minimum 250°C). Zapiekać z sosem pomidorowym i ulubionymi dodatkami
Bulliotakiego pieczonego w piekarniku :) Dodatek do pysznych grzanek :) Baza do pysznych sosów, które połączone z makaronem dają niezły posiłek- u mnie był to sos szpinakowy z dodatkiem cukinii :) Możesz też skropić nią upieczoną i posypaną rukolą pizzę. Niebo w gębie :) Sam ser natomiast można śmiało rozsmarować na kanapce- da się bez problemu! Przekrój na pół i dodaj do sałatek
Kuchnia w czekoladziewinegret: oliwa + musztarda + sól + pieprz Ristorante Sicilia : bardzo smacznie. Ogródek przy rynku. Na zdjęciach: roladki z bakłażana nadziewane szpinakiem i gnocci w sosie pomidorowym. Dania przygotowuje dyplomowany szef kuchni z Sycylii. Jeszcze wrócę tu na pizzę, danie z makaronem i tiramisu. Ponoć tą restauracją zachwycała się Magda Gessler... Broccoli salad Ingredients for 1 big bowl: 1 glass boiled
Qlinarnie i Qlinarniemąki z ciecierzycy ), a spód z cukinii jest kolejnym z nich. Skoro można zrobić z cukinii ciasto czy placki to można i pizzę. Konsystencja ciasta jest podobna do tego na placki, wystarczy je zapiec, przygotować sos pomidorowy i położyć ulubione dodatki. Składniki na blachę od piekarnika Ciasto: 600g cukinii 80g mąki żytniej (można zastąpić m.in. orkiszową, pszenną pełnoziarnistą) 20g otrębów
Fabryka pomysłówJeżeli chodzi o dodatki do pizzy to chyba możemy wykorzystać wszystko. Ja postanowiłam zrobić pizzę z kwiatami dyni. Jak wam siępododba taki pomysł? Przepis na ciasto i sos pomidorowy wykorzystałam z tego przepisu Składniki (składniki na 3 cienkie placki) mąka pełnoziarnista (800g) 300ml ciepłej wody 2 łyżki siemienia lnianego 50ml oliwy z oliwek łyżka suchych drożdży lub 30g świeżych
wysmienityWstawiamy znów na 10-12 minut. Wyciągamy, posypujemy startym żółtym serem. Znów do piekarnika, tym razem do czasu roztopienia sera i zarumienienia brzegów pizzy (można na chwilę włączyć termoobieg). Podajemy z listkami świeżej bazylii w towarzystwie sosu czosnkowego lub ketchupu. Smacznego
Słodkie okruszkipodsmażamy pokrojonego w drobną kostkę pomidora i pierś kurczaka. Dodajemy przyprawy. Po upływie czasu na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię przelewamy masę na pizze. Smażymy z obu stron ok. 2-3 minut. Po usmażeniu wierzch smarujemy sosem z pomidora i piersi kurczaka. Smacznego
Truskawkowa FiestaZaraz obok pizzy jest to jedno z najbardziej popularnych włoskich dań. Ten niezwykle aromatyczny mięsny sos pochodzi z Bolonii, jednak uwierzcie mi, że spaghetti z tym sosem tam nie uświadczycie. To ragu zawsze serwowane jest tam z makaronem typu tagliatelle. Zapytacie pewnie- jaka to różnica... ano dla miłośników włoskiej kuchni ogromna, tradycja to tradycja! Podobno pierwotny przepis nie zawierał pomidorów
Pichceniomaniawypita :P. Kolejnym ulubieńcem jest słodki sos chilli, który jadłam dosłownie codziennie. Świetnie nadaje się nawet do ziemniaków. Zazwyczaj nie lubię ostrych sosów, ale ten mi bardzo zasmakował. W tym miesiącu moim ulubionym posiłkiem była pizza ziemniaczana. Pisałam o niej tutaj . Na pewno na stałe zagości w moim jadłospisie, gdyż jest bardzo prosta do zrobienia i przepyszna:) Pierwszym
wegujemyDziś na śniadanie upiekłam takie bułeczki z boczkiem i pieczarkami. Dodatkowo posypałam je serem i oregano, więc pachniały trochę jak pizza. Takie bułeczki będą świetnie pasowały do czystego barszczu lub same np. z sosem czosnkowym. Domownicy tak się na nie rzucili, że ledwie zdążyłam schować jedną, żeby zrobić zdjęcie w przekroju. *wyszło mi 7 dużych bułek Składniki: na ciasto
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaogromu sali. Całość utrzymana w tonacji beżowo brązowej, wystrój stonowany. Ogólnie przyjemne wrażenie. Navona to restauracja włoska a więc w menu oczywiście jest pizza, risotto, makarony... oraz przystawki w stylu włoskim: vitello tonatto (plastry cielęciny w sosie z tuńczyka), bruschetta, carpaccio, sałaty.... Karta win jest krótka. Znajdziemy w niej między innymi kilkanaście win w cenie do 100 zł za butelkę
królestwo garówjako warzywa kapustne, świetnie łączą się z szynką albo boczkiem. Postanowiłam tym razem zrezygnować z pomidorowego sosu i ciasto posmarowałam oliwą z czosnkiem, jak robiono to we Włoszech w czasach zanim pomidory trafiły do Europy. Apetycznie roztopiona mozzarella dopełnia obraz mojej nietypowej pizzy. Ale co najważniejsze, wyszła naprawdę pyszna, a smak brukselki jest lekko wyczuwalny. Bardzo udany eksperyment kulinarny. Polecam
Chilli Czosnek i Oliwabiałymi szparagami Zielone szparagi z sadzonymi jajkami Frittata ze szparagami Tagliatelle ze szparagami Makaron pełnoziarnisty ze szparagami Makaron z sosem szparagowym Tarta z zielonymi szparagami Tarta ze szparagami i pomidorami Tartaletki ze szparagami Szparagi gotowane na parze Pizza z zielonymi szparagami Zielona pizza ze szparagami Omlet ze szparagami i chili Proporcje dla 1 osoby Czas wykonania: 15 minut Składniki
Kulinarne przygody Gatitybiałymi szparagami Zielone szparagi z sadzonymi jajkami Frittata ze szparagami Tagliatelle ze szparagami Makaron pełnoziarnisty ze szparagami Makaron z sosem szparagowym Tarta z zielonymi szparagami Tarta ze szparagami i pomidorami Tartaletki ze szparagami Szparagi gotowane na parze Pizza z zielonymi szparagami Zielona pizza ze szparagami Zielone szparagi zapiekane z szynką parmeńska Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 2 pęczki zielonych szparagów
Kulinarne przygody GatityTakie BOMBERY przygotowałam po raz pierwszy już kilka lat temu. Tak nam one zasmakowały, że przepis zapisałam i raz na jakiś czas z przyjemnością do niego
Smaki Na Talerzupizza hut: 400 g mąki 30 g drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek 2/3 szklanki mleka rozcieńczonego z wodą (pół na pół) pół łyżeczki soli szczypta pieprzu i zioła (bazylia, oregano, tymianek) dodatki do ciasta oczywiście wedle indywidualnego podniebienia : Szynka parmeńska Rukola Krewetki Pomidorki koktajlowe Oliwki Papryka Mozzarella Bazylia, oregano, tymianek Ząbek czosnku, Sól, pieprz, cukier Wcześniej przygotowujemy sos(...)mlekiem Odstawić w ciepłe miejsce na około 1h. Rozwałkować na placek grubości ok. 1 cm zagniatając brzegi. Później ciasto smarujemy sosem,kładziemy mozzarellę i resztę dodatków (bez rukoli i bez krewetek – te składniki dodajemy już po upieczeniu pizzy). Piec z dodatkami około 20 min w 220 stopniach C. Gdy pizza się upiecze dodajemy rukolę i wcześniej podsmażone na oliwie
Bon Appetit MałgorzatyDomowej roboty sos czosnkowy to idealny dodatek do wielu dań i przekąsek. Nie tylko idealnie nadaje się do pizzy ale także jako dodatek do mięsnych przekąsek czy po prostu kawałka mięcha np. takiego prosto z grilla :) http://www.rynek-rolny.pl/kategoria/czosnek/ Przepis jest niezwykle prosty, potrzebujemy tylko: *2-3 ząbki czosnku *łyżka jogurtu naturalnego *łyżka śmietany(...)ktoś lubi) kroimy na mega cienkie plasterki. Dodajemy jogurt i śmietanę i mieszamy, po czym do smaku doprawiamy solą i pieprzem. W sieci znaleźć możecie też przepisy na sos czosnkowy, w którego składzie znajduje się majonez, jednak Nam odpowiada bardziej wersja bez :) Jak kto woli :) Smacznego
Wspólne smakimiejsce, żeby mogło wyrosnąć. Gotowe ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować / wyrobić ciasto na pizzę. Ciasto ułożyć na gorącej blaszce wyciągniętej z nagrzanego piekarnika (dzięki temu ciasto będzie chrupiące). Uformowane ciasto posmarować równo oliwą. Następnie posmarować sosem pomidorowym. Sos pomidorowy: 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki wody 2-3 ząbki czosnku Sól Pieprz Szczypta majeranku, oregano
The Sweet Damselwykonania ;) Ale wracając do ciasta. Ciasto jest puszyste i miękkie, mimo, iż cienko je rozwałkowujemy przed pieczeniem. Dodatki to, oczywiście, kwestia gustu :) 'przepis na ciasto na pizzę jak z "Pizza Hut"' Składniki (na 3 spody o średnicy ok 20cm): - 4 szklanki mąki pszennej - 1 łyżka cukru - 25g świeżych drożdży - 1 szklanki ciepłej wody - 1/4 szklanki mleka - 2 łyżki oleju roślinnego(...)wysmarowanej masłem lub oliwą. Brzegi ciasta posmarować olejem. Umieścić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1-1,5h. Po wyrośnięciu, ciasto posmarować sosem pomidorowym (przepis klik ) i ułożyć ulubione dodatki. Piec w piekarniku nagrzanym (na kamieniu do pizzy) do 200C (z teromoobiegiem) przez ok.20 minut (do zarumienienia się brzegów ciasta). Smacznego! * przepis znaleziony na stronie 'Kingi Paruzel
CookYourselfpizzerii, jest podobny do czasu przygotowania własnej pizzy, a smak nieporównywalny, wiec do dzieła!!! :) Ciasto: 35 dag mąki pszennej 7 g suchych drożdży 250 ml letniej wody 40 ml oleju 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru zioła prowansalskie dodatki: puszka tuńczyka 2 duże pieczarki 2 szalotki mozzarella Sos pomidorowy : ½ puszki pomidorów 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól Z podanych(...)konieczne. Ciasto odstawiam do wyrośnięcia. W czasie, gdy ciasto wyrasta, odsączam tuńczyka, obieram i kroję pieczarki oraz szalotki. Sos robię miksując pomidory z koncentratem, przyprawiam solą. Smaruję nim rozciągnięte na papierze do pieczenia ciasto. Obkładam dodatkami, posypuję serami. Pizzę przekładam na nagrzaną wcześniej blaszkę, piekę 25 minut
Takie tam pichcenieprzygotował calzone z ricottą, mozzarellą di bufala i pikantym salame. Tym właśnie daniem zdobył tytuł Mistrza Włoch w robieniu pizzy 2014. Luciano, współwłaściciel restauracji doskonale odnajduje się w kuchni i gotuje całym sercem. Specjalnie dla nas przygotował tagliatelle z sosem śmietanowym i gorgonzolą. Danie było wyśmienite. Należy jeszcze podkreślić, że Luciano z wykształcenia jest architektem i autorem klimatycznego wystroju
Kulinarne przygody Gatitydworze straszny upał, ale robić coś trzeba :) dzisiaj ciąg dalszy przetworów. Tym razem propozycja na pyszny sos lekko słodki z nutką ostrości. Sos powstał na bazie pomidorów, papryki, cukini i cebuli. Nadaje się do mięs, makaronów lub pizzy. Prosty i łatwy w przygotowaniu. Zapraszam do wypróbowania :) 1 duża cukinia 5 cebul 2 kg dojrzałych pomidorów 1 większa papryczka chili(...)przecieramy przez sito.Przelewamy z powrotem do garnka, przyprawiamy ewentualnie do smaku solą, pieprzem lub cukrem, cukru w zależności od słodkości pomidorów. Na malutkim ogniu gotujemy około 30 minut, sos ma być lekko gęstawy. Słoiczki wyparzamy i wycieramy do sucha, następnie napełniamy je sosem i dobrze zakręcamy. Dno dużego garnka wykładamy ściereczką, wkładamy słoiki i zalewamy wodą do 3/4 wysokości.Gotujemy
Sama słodycz i szczypta chiliprzygotowanie smakowitej przystawki na przyjęcia, kinderbale, spotkania ze znajomymi lub jako przekąska podczas dnia lub po prostu jako alternatywna dla zwykłej pizzy. Mini Calzone to tradycyjne ciasto na pizze podane w formie niedużych pierożków z pieczarkowym farszem i ulubionymi dodatkami . Świetnie smakują na ciepło jednak również na zimno trudno się nim oprzeć i z pewnością szybko poznikają z półmisków. Mini(...)łyżkami mleka. Calzone możemy posypać tymiankiem lub czarnuszką (opcjonalnie). Mini Calzone pieczemy w temperaturze 250 stopni przez ok. 4-6 minut do zrumienienia. Podajemy z ulubionymi sosami, np. czosnkowym, chili lub z ketchupem. Moje posty
Słodka Strona[Głosów:1 Średnia:5/5] składniki: 1 placek tortilli sos pomidorowy (np. passata lub koncentrat pomidorowy wymieszany z oregano i odrobiną oleju) kawałek papryki, kawałek
Domowy Smak JedzeniaSkładniki : 2 bakłażany 1 mały słoik sosu pomidorowego 1 kula mozzarelli lub tarty ser Basiron Rosso 1 plaster szynki lub kiełbasy chorizo lub anchois pieczarki ,lub
w mojej kuchniSkładniki: 6 sztuk chleb tostowy, 6 łyżek sos pomidorowy, 6 łyżeczek oregano, 6 sztuk szynka konserwowa, 12 talarków cebula, 1 nieduża papryka słodka, 2 nieduże pomidory
W Mojej Kuchni Lubię