sos do pizzy - 4336 przepisów (strona:120/290)

Pizza z chorizo i mascarpone 182

przepis ! Uwaga ! Ciasto do pizzy musimy przygotować około 9 – 12 godzin przed pieczeniem. Z podanego przepisu otrzymacie 2 pizze (2 porcje). Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej 175 g wody 1/8 łyżeczki drożdży suszonych łyżeczka soli Składniki na sos: 1 żółta cebula – pokrojona w drobną kostkę 2 ząbki czosnku – przeciśnięte przez praskę 1 puszka rozdrobnionych pomidorów (400 g) sól(...)pieczenia. Podpiecz spód w piekarniku przez około 5 minut. Po tym czasie wyjmij go z piekarnika. Sos rozsmaruj na cieście, dodaj kiełbasę chorizo. W razie potrzeby – dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Piecz około 5 – 10 minut. Ja piekłam 10 minut. Po wyjęciu pizzy z piekarnika – dodaj mascarpone. Smacznego

Moja pasja smaku
PIZZA BIAŁO-ZIELONA (m.in. ze szpinakiem / ciasto tradycyjne i bezglutenowe owsiane) 162

smaku a chrupiąca mieszanka z Ziarenkowa połączy całość jako wspaniałe spoiwo. To nasza ulubiona pizza. Smak zdecydowanie odbiega od pizzy tradycyjnej, ale jedno pozostaje. Ona - jak i inne - zdecydowanie najlepiej smakuje z domowym dipem czosnkowym. Co prawda zastępuje on pomidorowy sos już od podstaw (przypominamy, że ciasto jest nim posmarowane), ale jest również (przynajmniej według nas) obowiązkową opcją również

Wypisz Wymaluj
Pizza z pomidorami i cebulką 163

Składniki: ciasto na pizzę 1 kg mąki 30g drożdży 1 łyżka soli 0,5 szklanki wody 2-3 łyżki oliwy extra vergine, wedle uznania sos 5 pomidorów bazylia oregano sól farsz 1 średnia cebulka 200g sera mozzarella 150g sera salami Wykonanie: ciasto W niewielkiej ilości wody rozpuścić drożdże i zostawić je do wyrośnięcia, na około 15 minut. Będą gotowe(...)suszoną lub świeżą. Ciasto rozwałkować na około 1 cm. Wyłożyć na posypaną mąką blachę. Na ciasto wyłożyć sos pomidorowy i pokrojoną w talarki cebulkę. Posypać serem mozzarella i serem typu salami. Piec ok. 20 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. Upieczoną pizzę posypać listkami bazylii

Gorący kąsek
Pizza z bakłażanem i fetą. 144

całego tygodnia z pizzą jako mój numer jeden wybrałabym właśnie tę z bakłażanem i fetą. Wszystkie były smaczne, ale ta chyba najbardziej celuje w mój kulinarny gust. Bakłażana podsmażyłam wcześniej na patelni. Wierzch natomiast posypałam rozmarynem. Kawałki fety są słuszne ;), bo takie lubię. Oczywiście można pokroić je drobniej lub dodać mniej. Słowem tak jak lubicie. To już moja ostatnia propozycja(...)solą i odstawić na 20 minut. Po tym czasie opłukać, osuszyć, posmarować  oliwą i podsmażyć z obu stron na patelni. Przygotowanie pizzy: Wyrośnięte ciasto podzielić na trzy części i uformować z nich spody. Każdy posmarować sosem, a następnie wyłożyć cebulę i plastry bakłażana oraz posypać rozmarynem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230°C i piec ok. 15-20 minut

zadanie-gotowanie
Wtorek: Pizza diavola na cieście z kalafiora 116

pizzę z… kurczaka. Jeśli zasmakuje ci pizza z kalafiora, upiecz tartę ze szpinakiem i groszkiem na kalafiorowym spodzie . Przepis pochodzi z serwisu Tasty.co Składniki: Średniej wielkości główka kalafiora 1 duże jajko lub dwa małe 1/2 szklanki mąki jaglanej albo migdałowej 1/2 szklanki tartego parmezanu 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki soli Nadzienie 3 łyżki sosu pomidorowego (np. według tego błyskawicznego przepisu(...)piecz 20 minut Krok 5 Kiedy placek się przypiecze, wyciągnij go z pieca, posmaruj sosem pomidorowym, połóż na nim plasterki chorizo, na nich rozłóż porwaną na kawałki mozzarelle oraz pokrojonego w plastry pomidora. Wstaw do pieca i zapiecz na złoto.   Artykuł Wtorek: Pizza diavola na cieście z kalafiora pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Pizza z szynką szwarcwaldzką i wędzonym serem 108

blachy i przy pomocy dłoni dokładnie rozprowadzić po całej jego powierzchni łyżkę oliwy. Na rozłożone ciasto w kolejności układamy: sos pomidorowy/ketchup, pieczarki z cebulą, szynkę pokrojoną w cienkie plasterki, ser. Nagrzaną blachę ostrożnie wyciągnąć i zsunąć papier z pizzą na blachę. Pizzę piec w piekarniku rozgrzanym do 240st C (z termoobiegiem) około 8-10 minut lub bez termoobiegu w temp

Kocham Czekoladę
Pizza z szynką szwarcwaldzką i wędzonym serem 149

blachy i przy pomocy dłoni dokładnie rozprowadzić po całej jego powierzchni łyżkę oliwy. Na rozłożone ciasto w kolejności układamy: sos pomidorowy/ketchup, pieczarki z cebulą, szynkę pokrojoną w cienkie plasterki, ser. Nagrzaną blachę ostrożnie wyciągnąć i zsunąć papier z pizzą na blachę. Pizzę piec w piekarniku rozgrzanym do 240st C (z termoobiegiem) około 8-10 minut lub bez termoobiegu w temp

Kocham Czekoladę
#15 Mundialowa pizza z mięsnymi piłeczkami - mięso 174

wyżywi kilku wygłodniałych fanów piłki :). Pizza z klopsikami Składniki Ciasto: 1,5 szklanki mąki 2 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki ciepłej wody 20 g drożdży Pół łyżeczki cukru szczypta soli Klopsiki: 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie indyk) Łyżka koncentratu pomidorowego Pudliszki Łyżka gęstego jogurtu Słodka papryka, chilli, pieprz, imbir, czosnek granulowany, tymianek Sos: Pół słoiczka koncentratu pomidorowego Pudliszki(...)zalewy i przepłukujemy wodą, kukurydzę odsączamy, cebulę kroimy w krążki. Mozzarellę odsączamy i wyciskamy w rękach z zalewy. Ciasto rozwałkowujemy, smarujemy sosem, nakładamy warzywa. Następnie odsączoną mozzarellę rozrywamy w palcach na małe kawałeczki i posypujemy równomiernie pizzę. Na ser kładziemy klopsiki. Pizzę pieczemy ok. 15 minut kładąc blachę bezpośrednio na spodzie piekarnika nagrzanego do 220*C, ustawionym na grzałkę dolną

Kuchnia w szuwarach
Pizza po domowemu 147

Pizza po domowemu 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 keczup pikantny (ok. 300 gram) 2 łyżeczki śmietany 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 4 parówki 1 kiełbasa 1 cebula 1 kuleczka sera mozzarella szczypiorek pieprz, sól Ciasto rozłożyć na brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia. Keczup(...)połączyć ze śmietaną i koncentratem pomidorowym. Wyłożyć na ciasto. Parówkę i kiełbasę pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę poszatkować drobno. Wyłożyć składniki na sos na cieście. Ser mozzarella odsączyć z zalewy. Pokroić w mniejsze kawałki. Posypać po pizzy. Szczypiorek poszatkować. Także posypać po pizzy. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez ok. 30 minut

Gotuję Testuję
Jak zrobić sos tzatziki 150

Idealny do: -  nuggetsów  i  pieczonych ryb -  frytek  i pieczonych warzyw -  pizzy  i  wytrawnych tart -  mięs pieczonych  i dań z grilla -  surówek  i sałatek - domowego przysmaku czosnkowego Z czym jeszcze jadacie sos tzatziki

AniaGotuje.pl
Pizza z dynią i gruszką 162

spód, ale poza tym taka domowa pizza to nic trudnego. Wystarczy pokroić parę rzeczy, ułożyć na rozwałkowanym cieście, upiec - i gotowe. A o ile więcej możliwości mamy w takim wypadku, niż kiedy zamawiamy gotową. Ilość wariacji jest niemal nieskończona! Mogą być na spodzie cieniutkim i kruchym, albo grubszym i pulchnym. Z różnymi sosami i dodatkami. Tylko wyobraźnia nas ogranicza(...)sobą komponują. Myślę, że takiej pizzy nikt się nie oprze. Pizza z dynią i gruszką Składniki: (na 2 pizze) ciasto: 500 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 250 ml letniej wody sos: 125 g serka kremowego 2 łyżki maślanki sól  pieprz wierzch: 250 g dyni bez skóry 150 g wędzonego boczku

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Domowa pizza na cienkim cieście 140

Zrobiona własnoręcznie smakuje o niebo lepiej. Z poniższego przepisu wychodzą dwie pizze, ( cienko rozwałkowane) +- 30 cm średnicy. Składniki na ciasto: 300 g mąki pszennej ( bardzo dobrze smakuje również z orkiszowej) 160 g wody 10g oliwy z oliwek 25 g drożdży świeżych 5 g cukru 5 g soli Sos pomidorowy polecam passatę doprawioną solą pieprzem cukrem i ziołami Zaczynamy od przygotowania(...)bezpośrednio na blasze wysmarowanej oliwą. Na kilka minut wstawiamy placki do nagrzanego piekarnika do 210 stopni. Wyciągamy i smarujemy sosem poimdorowym, układamy dodatki i do pieca. Pieczemy około 15 minut, aż się pięknie zarumieni.   Do domowej pizzy polecam idealną lekką sałatkę przepis znajdziecie  tutaj  : Artykuł Domowa pizza na cienkim cieście pochodzi z serwisu Rusty fork

Rusty Fork
Domowy ketchup – szybko, smacznie, zdrowo 130

Wiele osób uważa, że aby przygotować domowy ketchup potrzeba strasznie dużo czasu i trzeba włożyć w to ogrom pracy. Wcale tak nie jest :) Nie musimy mieć

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
21 słów, które pozwolą odnaleźć się we włoskiej pizzerii 209

ostre papryczki Peperoni – ostra odmiana salami Prosciutto – szynka Pomodoro fresco – świeże pomidory Salame picante – pepperoni lub ostra salsiccia Salsa di pomodoro – sos pomidorowy Salsiccia – włoska biała kiełbasa Tonno – tuńczyk Wurstel – parówka, często wkrajana na pizzę pokrojona w plasterki, a czasem przekrojona wzdłuż na pół

Bon Ton Italia
PIZZA KORONA 168

Uwielbiam pizzę, tym razem postanowiłam zrobić w zupełnie innym wydaniu niż do tej pory. Dodajemy ulubione dodatki i możemy rozkoszować się jej smakiem.   SKŁADNIKI Ciasto: 25 g drożdży, ½ łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki oliwy , ok. 2 szkl. mąki Basia do ciast drożdżowych , ¾ szkl. ciepłej wody Nadzienie: kawałek podsmażonego kurczaka,  kilka ugotowanych różyczek brokuła,  kawałek sera(...)kostkę. Układamy wszystkie składniki. Trójkąty pociętego ciasta zakładamy pod brzeg ciasta (zdj nr 2), całość posypujemy parmezanem (zdj nr 3). Pizzę wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok. 20 minut. Podajemy z ulubionym sosem

słodki bratek

Proponowane wyszukiwania