Domowej roboty sos czosnkowy to idealny dodatek do wielu dań i przekąsek. Nie tylko idealnie nadaje się do pizzy ale także jako dodatek do mięsnych przekąsek czy po prostu kawałka mięcha np. takiego prosto z grilla :) http://www.rynek-rolny.pl/kategoria/czosnek/ Przepis jest niezwykle prosty, potrzebujemy tylko: *2-3 ząbki czosnku *łyżka jogurtu naturalnego *łyżka śmietany(...)ktoś lubi) kroimy na mega cienkie plasterki. Dodajemy jogurt i śmietanę i mieszamy, po czym do smaku doprawiamy solą i pieprzem. W sieci znaleźć możecie też przepisy na sos czosnkowy, w którego składzie znajduje się majonez, jednak Nam odpowiada bardziej wersja bez :) Jak kto woli :) Smacznego
Wspólne smakimiejsce, żeby mogło wyrosnąć. Gotowe ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować / wyrobić ciasto na pizzę. Ciasto ułożyć na gorącej blaszce wyciągniętej z nagrzanego piekarnika (dzięki temu ciasto będzie chrupiące). Uformowane ciasto posmarować równo oliwą. Następnie posmarować sosem pomidorowym. Sos pomidorowy: 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki wody 2-3 ząbki czosnku Sól Pieprz Szczypta majeranku, oregano
The Sweet Damselwykonania ;) Ale wracając do ciasta. Ciasto jest puszyste i miękkie, mimo, iż cienko je rozwałkowujemy przed pieczeniem. Dodatki to, oczywiście, kwestia gustu :) 'przepis na ciasto na pizzę jak z "Pizza Hut"' Składniki (na 3 spody o średnicy ok 20cm): - 4 szklanki mąki pszennej - 1 łyżka cukru - 25g świeżych drożdży - 1 szklanki ciepłej wody - 1/4 szklanki mleka - 2 łyżki oleju roślinnego(...)wysmarowanej masłem lub oliwą. Brzegi ciasta posmarować olejem. Umieścić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1-1,5h. Po wyrośnięciu, ciasto posmarować sosem pomidorowym (przepis klik ) i ułożyć ulubione dodatki. Piec w piekarniku nagrzanym (na kamieniu do pizzy) do 200C (z teromoobiegiem) przez ok.20 minut (do zarumienienia się brzegów ciasta). Smacznego! * przepis znaleziony na stronie 'Kingi Paruzel
CookYourselfpizzerii, jest podobny do czasu przygotowania własnej pizzy, a smak nieporównywalny, wiec do dzieła!!! :) Ciasto: 35 dag mąki pszennej 7 g suchych drożdży 250 ml letniej wody 40 ml oleju 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru zioła prowansalskie dodatki: puszka tuńczyka 2 duże pieczarki 2 szalotki mozzarella Sos pomidorowy : ½ puszki pomidorów 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól Z podanych(...)konieczne. Ciasto odstawiam do wyrośnięcia. W czasie, gdy ciasto wyrasta, odsączam tuńczyka, obieram i kroję pieczarki oraz szalotki. Sos robię miksując pomidory z koncentratem, przyprawiam solą. Smaruję nim rozciągnięte na papierze do pieczenia ciasto. Obkładam dodatkami, posypuję serami. Pizzę przekładam na nagrzaną wcześniej blaszkę, piekę 25 minut
Takie tam pichcenieprzygotował calzone z ricottą, mozzarellą di bufala i pikantym salame. Tym właśnie daniem zdobył tytuł Mistrza Włoch w robieniu pizzy 2014. Luciano, współwłaściciel restauracji doskonale odnajduje się w kuchni i gotuje całym sercem. Specjalnie dla nas przygotował tagliatelle z sosem śmietanowym i gorgonzolą. Danie było wyśmienite. Należy jeszcze podkreślić, że Luciano z wykształcenia jest architektem i autorem klimatycznego wystroju
Kulinarne przygody Gatitydworze straszny upał, ale robić coś trzeba :) dzisiaj ciąg dalszy przetworów. Tym razem propozycja na pyszny sos lekko słodki z nutką ostrości. Sos powstał na bazie pomidorów, papryki, cukini i cebuli. Nadaje się do mięs, makaronów lub pizzy. Prosty i łatwy w przygotowaniu. Zapraszam do wypróbowania :) 1 duża cukinia 5 cebul 2 kg dojrzałych pomidorów 1 większa papryczka chili(...)przecieramy przez sito.Przelewamy z powrotem do garnka, przyprawiamy ewentualnie do smaku solą, pieprzem lub cukrem, cukru w zależności od słodkości pomidorów. Na malutkim ogniu gotujemy około 30 minut, sos ma być lekko gęstawy. Słoiczki wyparzamy i wycieramy do sucha, następnie napełniamy je sosem i dobrze zakręcamy. Dno dużego garnka wykładamy ściereczką, wkładamy słoiki i zalewamy wodą do 3/4 wysokości.Gotujemy
Sama słodycz i szczypta chiliprzygotowanie smakowitej przystawki na przyjęcia, kinderbale, spotkania ze znajomymi lub jako przekąska podczas dnia lub po prostu jako alternatywna dla zwykłej pizzy. Mini Calzone to tradycyjne ciasto na pizze podane w formie niedużych pierożków z pieczarkowym farszem i ulubionymi dodatkami . Świetnie smakują na ciepło jednak również na zimno trudno się nim oprzeć i z pewnością szybko poznikają z półmisków. Mini(...)łyżkami mleka. Calzone możemy posypać tymiankiem lub czarnuszką (opcjonalnie). Mini Calzone pieczemy w temperaturze 250 stopni przez ok. 4-6 minut do zrumienienia. Podajemy z ulubionymi sosami, np. czosnkowym, chili lub z ketchupem. Moje posty
Słodka Stronapuszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 opakowanie pomidorków koktajlowych pęczek rzodkiewki pół pęczka zielonych szparagów garść ziaren słonecznika Sos: mały kubek jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 2 łyżki soku z cytryny 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka ziół do pizzy sól i biały pieprz szczypta cukru pudru Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki i podzielić na pół. Wrzucić na osolony
Czerwień i błękit[Głosów:1 Średnia:5/5] składniki: 1 placek tortilli sos pomidorowy (np. passata lub koncentrat pomidorowy wymieszany z oregano i odrobiną oleju) kawałek papryki, kawałek
Domowy Smak JedzeniaSkładniki : 2 bakłażany 1 mały słoik sosu pomidorowego 1 kula mozzarelli lub tarty ser Basiron Rosso 1 plaster szynki lub kiełbasy chorizo lub anchois pieczarki ,lub
w mojej kuchniSkładniki: 6 sztuk chleb tostowy, 6 łyżek sos pomidorowy, 6 łyżeczek oregano, 6 sztuk szynka konserwowa, 12 talarków cebula, 1 nieduża papryka słodka, 2 nieduże pomidory
W Mojej Kuchni Lubiętaką zawsze mają ochotę moi synowie, prawdziwi miłośnicy dobrej, domowej pizzy. Wielka to dla mnie radość wiedząc że wola taka wykonaną przeze mnie bardziej niż kupną. Składniki: 3,5 szklanki mąki 1 szkl ciepłej wody 1/2 kostki drożdży łyżka soli łyżka cukru 1/3 szklanki oleju sos pomidorowy do posmarowania ciasta ulubiona szynka- kilka plastrów czerwona cebula kilkanaście pomidorków papryczkowych(...)ciepłe miejsce na podrosnięcia. Do mąki dodajemy wyrosnięty zaczyn,wodę, olej i zagniatamy. Ciasto cienko rozwałkowujemy. Smarujemy sosem. Posypujemy startą mozzarellą, układamy plasterki szynki oraz paseczki sera korycińskiego. Wstawiamy do piekarnika na ok 8 minut. Po tym czasie na pizze układamy jeszcze połówki pomidorków, plastry cebuli, zapiekamy jeszcze 5 minut. Na gotowej pizzy układamy rukolę
Z Majeczką w kuchnijednak się da :) Pizza na spodzie z cukinii SKŁADNIKI: 2 cukinie 2 jajka ser żółty boczek pomidory mozarella papryczka chili sos pomidorowy sól, pieprz, przyprawa włoska Cukinie zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posypać solą i odstawić na 10 minut. Po tym czasie wycisnąć z niej sok. W międzyczasie zetrzeć na tarce ser żółty. Przełożyć wszystkie składniki(...)jajka, doprawić do smaku przyprawą włoska i pieprzem. Wymieszać całość. Na papierze do pieczenia rozprowadzić „ciasto”. Rozgrzać piekarnik do 180stopni i piec do momentu aż spód pizzy się zarumieni. Na tak przygotowany już placek, można nakładać ulubione składniki. Następnie znów wsadzić całość na parę minut do piekarnika. I wyszła prawie dietetyczna pizza :) Mniam
MarciochaKucharzyszklanka ciepłej wody 20 g świeżych drożdży 1/4 szklanki mleka łyżeczka soli 3-4 łyżki oleju aromatyzowanego (bazylia,czosnek,chili) Sos: Puszka pomidorów świeże oregano, bazylia i czosnek łyżeczka cukru łyżeczka koncentratu pomidorowego sól, pieprz Dodatki do pizzy: Mozzarella z zalewy Ser feta Bób świeży Rucola Kalarepa Pomidor Czerwona cebula Przygotowanie: Suche składniki na ciasto mieszamy razem. Do ciepłej wody(...)dodajemy olej. Gdy masa będzie zwarta odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 180-200 stopni. Z pomidorów z puszki, oregano, bazylii i przeciśniętego przez praskę czosnku robimy sos - czyli po prostu blenderujemy. Doprawiamy do smaku koncentratem pomidorowym, cukrem, solą i pieprzem. Bób gotujemy do miękkości i obieramy z łupinek, chyba że lubimy je także zjadać. Świeżego pomidora, obraną
Karczma Honoriettyśrodkowy poziom i pilnujemy – po 3-5 minutach białka powinny być prawie całkowicie ścięte, a żółtko dalej płynne. Wyjmujemy pizzę z piekarnika, posypujemy pozostałym serem Pecorino, lekko skrapiamy cytryną, solimy i pieprzymy jajko. Podajemy od razu. Nie jest potrzebny żaden sos – miękki ser robi robotę. Można tez odkrajać fragmenty placka od zewnątrz i maczać je sobie w płynnym żółtku
Karo in the Kitchen