się zrumienią. Przed podaniem udekoruj listkami bazylii, odrobiną tartego sera i posyp pieprzem. Jeśli pieczesz pizzę z całej ilości ciasta (albo 2 pizze dla 2 osób) to po prostu zwiększasz ilość dodatków. Makaron gryczany z sosem all’Amatriciana – soba Amatriciana Amatrice to mała miejscowość we włoskich regionie Lacjum, która trafiła na pierwsze strony gazet po trzęsieniu ziemi kilka
Ugotowane pozamiatanePizza to danie, które często gości na moim stole. Poniżej podaję wielokrotnie wypróbowany przepis. Pizzę należy piec w bardzo dobrze rozgrzanym piekarniku (minimum 250°C). Zapiekać z sosem pomidorowym i ulubionymi dodatkami
Bulliotakiego pieczonego w piekarniku :) Dodatek do pysznych grzanek :) Baza do pysznych sosów, które połączone z makaronem dają niezły posiłek- u mnie był to sos szpinakowy z dodatkiem cukinii :) Możesz też skropić nią upieczoną i posypaną rukolą pizzę. Niebo w gębie :) Sam ser natomiast można śmiało rozsmarować na kanapce- da się bez problemu! Przekrój na pół i dodaj do sałatek
Kuchnia w czekoladziewinegret: oliwa + musztarda + sól + pieprz Ristorante Sicilia : bardzo smacznie. Ogródek przy rynku. Na zdjęciach: roladki z bakłażana nadziewane szpinakiem i gnocci w sosie pomidorowym. Dania przygotowuje dyplomowany szef kuchni z Sycylii. Jeszcze wrócę tu na pizzę, danie z makaronem i tiramisu. Ponoć tą restauracją zachwycała się Magda Gessler... Broccoli salad Ingredients for 1 big bowl: 1 glass boiled
Qlinarnie i Qlinarniemąki z ciecierzycy ), a spód z cukinii jest kolejnym z nich. Skoro można zrobić z cukinii ciasto czy placki to można i pizzę. Konsystencja ciasta jest podobna do tego na placki, wystarczy je zapiec, przygotować sos pomidorowy i położyć ulubione dodatki. Składniki na blachę od piekarnika Ciasto: 600g cukinii 80g mąki żytniej (można zastąpić m.in. orkiszową, pszenną pełnoziarnistą) 20g otrębów
Fabryka pomysłówJeżeli chodzi o dodatki do pizzy to chyba możemy wykorzystać wszystko. Ja postanowiłam zrobić pizzę z kwiatami dyni. Jak wam siępododba taki pomysł? Przepis na ciasto i sos pomidorowy wykorzystałam z tego przepisu Składniki (składniki na 3 cienkie placki) mąka pełnoziarnista (800g) 300ml ciepłej wody 2 łyżki siemienia lnianego 50ml oliwy z oliwek łyżka suchych drożdży lub 30g świeżych
wysmienityWstawiamy znów na 10-12 minut. Wyciągamy, posypujemy startym żółtym serem. Znów do piekarnika, tym razem do czasu roztopienia sera i zarumienienia brzegów pizzy (można na chwilę włączyć termoobieg). Podajemy z listkami świeżej bazylii w towarzystwie sosu czosnkowego lub ketchupu. Smacznego
Słodkie okruszkipodsmażamy pokrojonego w drobną kostkę pomidora i pierś kurczaka. Dodajemy przyprawy. Po upływie czasu na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię przelewamy masę na pizze. Smażymy z obu stron ok. 2-3 minut. Po usmażeniu wierzch smarujemy sosem z pomidora i piersi kurczaka. Smacznego
Truskawkowa FiestaZaraz obok pizzy jest to jedno z najbardziej popularnych włoskich dań. Ten niezwykle aromatyczny mięsny sos pochodzi z Bolonii, jednak uwierzcie mi, że spaghetti z tym sosem tam nie uświadczycie. To ragu zawsze serwowane jest tam z makaronem typu tagliatelle. Zapytacie pewnie- jaka to różnica... ano dla miłośników włoskiej kuchni ogromna, tradycja to tradycja! Podobno pierwotny przepis nie zawierał pomidorów
PichceniomaniaDziś podam przepis na sos czosnkowy ( DIP) taki jaki spotkamy w każdym barze z fastwoodem lub z pizzą. 1 jogurt mały naturalny 1 łyżka majonezu 1-2 ząbki czosnku zmiażdżonego pół pęczka koperku świeżego drobno posiekanego sól pieprz ****************************** Jogurt naturalny wymieszać z majonezem ,z wyciśniętym czosnkiem,posiekanym drobno koperkiem .Doprawić dla smaku solą i pieprzem.Odstawić na godzinkę do lodówki
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiwypita :P. Kolejnym ulubieńcem jest słodki sos chilli, który jadłam dosłownie codziennie. Świetnie nadaje się nawet do ziemniaków. Zazwyczaj nie lubię ostrych sosów, ale ten mi bardzo zasmakował. W tym miesiącu moim ulubionym posiłkiem była pizza ziemniaczana. Pisałam o niej tutaj . Na pewno na stałe zagości w moim jadłospisie, gdyż jest bardzo prosta do zrobienia i przepyszna:) Pierwszym
wegujemyDziś na śniadanie upiekłam takie bułeczki z boczkiem i pieczarkami. Dodatkowo posypałam je serem i oregano, więc pachniały trochę jak pizza. Takie bułeczki będą świetnie pasowały do czystego barszczu lub same np. z sosem czosnkowym. Domownicy tak się na nie rzucili, że ledwie zdążyłam schować jedną, żeby zrobić zdjęcie w przekroju. *wyszło mi 7 dużych bułek Składniki: na ciasto
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaogromu sali. Całość utrzymana w tonacji beżowo brązowej, wystrój stonowany. Ogólnie przyjemne wrażenie. Navona to restauracja włoska a więc w menu oczywiście jest pizza, risotto, makarony... oraz przystawki w stylu włoskim: vitello tonatto (plastry cielęciny w sosie z tuńczyka), bruschetta, carpaccio, sałaty.... Karta win jest krótka. Znajdziemy w niej między innymi kilkanaście win w cenie do 100 zł za butelkę
królestwo garówjako warzywa kapustne, świetnie łączą się z szynką albo boczkiem. Postanowiłam tym razem zrezygnować z pomidorowego sosu i ciasto posmarowałam oliwą z czosnkiem, jak robiono to we Włoszech w czasach zanim pomidory trafiły do Europy. Apetycznie roztopiona mozzarella dopełnia obraz mojej nietypowej pizzy. Ale co najważniejsze, wyszła naprawdę pyszna, a smak brukselki jest lekko wyczuwalny. Bardzo udany eksperyment kulinarny. Polecam
Chilli Czosnek i Oliwa