cenę. Tak więc, Mortadela nie jedno ma imię.... Składniki: 20 dag mortadeli 10 dag żółtego sera 3-4 jajka ugotowane na twardo 1 opakowanie świeżego szpinaku 2 garści zielonej fasolki 2 garści bobu pół czerwonej cebuli 2 rzodkiewki szczypiorek sos: 1 łyżka musztardy 1 łyżka naturalnego miodu 3 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Na półmisku układamy umyty(...)ostudzony bób. Cebulę kroimy w piórka i także układamy na sałatce. Mortadelę i ser kroimy w cienkie paseczki i dodajemy na półmisek. Ugotowane jajka kroimy w ósemki i dodajemy do reszty. Całość posypujemy szczypiorkiem i polewamy sosem. Składniki na sos energicznie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy nim sałatkę. Sałatkę podajemy z tostami. sałatka z mortadelą i bobem
Bon Appetit Małgorzatyjajko, 1 bułka, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, 0,5 l. bulionu warzywnego, 2 łyżki curry, łyżka mąki do zagęszczenia sosu, tłuszcz do smażenia. Sposób przygotowania : Do mięsa dodajemy namoczoną w wodzie bułkę, jajko, sól i pieprz. Wszystko zagniatamy. Formujemy małe kotleciki i smażymy na patelni. Przekładamy je do garnka. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy aż zmięknie(...)półtalarki, podsmażamy na patelni, dodajemy do reszty składników. Całość zalewamy bulionem, dodajemy curry, rodzynki i dusimy pod przykryciem około 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jak sos jest za rzadki zagęszczamy łyżką mąki
Pobite gary Barbarybrzoskwinie w puszce, 1 szt ser camembert, 1 szt jajko, 1 szczypta bułki tartej 1 szt przyprawa gyros 1 szt sos sałatkowy francuski Filet z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą gyros(...)całości bądź pokrojony na mniejsze porcje panierujemy w jajku, bułce tartej i smażymy na rozgrzanej patelni. Do miski wykładamy bukiet sałat, dodajemy brzoskwinie pokrojone w kostkę, następnie kawałki kurczaka i panierowany ser. Możemy go nakłuć, by ciepły środek rozlał się po sałatce. Całość polewamy przygotowanym sosem sałatkowym. Wygląda i smakuje wspaniale
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaWywar w garnku gotujemy jeszcze min. 1 godzinę bez przykrycia. Składniki dodatkowe (na 4 porcje): 4 łyżki pasty miso makaron pszenny mie 2 jajka na twardo blanszowane liście sałaty rzymskiej 1 arkusz glonów nori szczypiorek sos sojowy 1. Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (zazwyczaj gotujemy go 2-3 minuty i przelewamy zimną wodą). 2. Do 4 misek(...)Zalewamy odrobiną przecedzonego wywaru, dokładnie mieszamy. Następnie do każdej miski dodajemy makaron, zalewamy wywarem, dajemy połówkę jajka na twardo, porwanego kurczaka, posiekany szczypiorek, nori pocięte w paski i liść lub dwa sałaty rzymskiej. Jeżeli zupa jest mało słona, każdy może sobie doprawić sosem sojowym wedle uznania. Smacznego
Tajskie smakiKarnawał czas zacząć! W pierwszej kolejności zaserwuję Wam przystawki :) Składniki: ok. 40 dag mięsa z kurczaka (najlepiej z udek) 1 jajko szklanka płatków migdałowych sól, pieprz 1 łyżka tartej bułki gotowy słodki sos chili kilka pomidorków koktajlowych wykałaczki Gotujemy udka. Następnie obieramy mięso od kości i mielimy w maszynce. Jeśli nie mamy maszynki to drobniutko siekamy. Doprawiamy solą i pieprzem(...)Dodajemy jajko oraz bułkę tartą i mieszamy. W dłoniach formujemy kulki i obtaczamy w płatkach migdałowych. Smażymy na oleju z każdej strony na małym ogniu. Gotowe kulki ozdabiamy pomidorkami przy pomocy wykałaczek. Kulki można podać na sałacie i polać dowolnym sosem. Idealnie smakują ze słodkim sosem chili. Dobrej zabawy życzę :) kulki drobiowe w migdałach
Bon Appetit Małgorzatysmak całej potrawy. Składniki: 500 g mielonego mięsa, wołowego, wieprzowego albo mieszanego (najlepiej zmielić samemu albo poprosić sprzedawcę) 1 jajko 1 cebula drobno posiekane i podsmażone tarta bułka sól, pieprz wiązanka świeżego czosnku niedźwiedziego (można pominąć) Sos: 2 - 3 yżki kwaśnej śmietany duża wiązanka świeżego koperku 2 - 3 łyżki mąki pszennej sól, pieprz Ponadto: mąka do obtoczenia(...)pulpetów Zmielone mięso dobrze wymieszać z jajkiem, podsmażoną cebulą,odrobiną bułki tartej, posiekanym czosnkiem niedźwiedzim oraz doprawić solą i pieprzem. W garnku zagotować osoloną wodę. Wody powinno być mało, tylko tyle by zakryć pulpety. Formować pulpety w dłoniach, obtoczyć je w mące (otrzepujemy je z nadmiaru mąki) i gotować we wrzątku. Gotować na małym ogniu pod przykryciem około
Bon Appetit Małgorzatyduża pierś kurczaka 2 porcje rosołowe ze skrzydłami 1 garść suszonych grzybów mun ok. 50g pędów bambusa 0,5 małej kapusty pekińskiej 3 szalotki 2 jajka 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka pieprzu cayenne 4 łyżki koncentratu pomidorowego Do tej zupy bulion najlepiej przygotować na pieczonym kurczaku, ale nie zaszkodzi także użyć, jak u mnie(...)Całość przyprawiamy sosem sojowym, pieprzem cayenne, czarnym pieprzem i solą oraz sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju rzepakowego lub innego tłuszczu (za wyjątkiem smalcu, który zmieni smak) i podsmażamy na nim koncentrat pomidorowy, który następnie dodajemy do zupy. Tę ponownie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do miękkości kapusty pekińskiej na niewielkim ogniu. Na koniec 2 jajka roztrzepujemy widelcem
Kuchenna Kontrrewolucyajuż jej nie było :( Składniki: 0,5 kg kalafiora 150 g fety 10 plasterków salami (męża ulubione z zielonym pieprzem) 4 jajka (ugotowane na twardo) 2 łyżki płatków migdałowych uprażonych na suchej patelni Sos: 2 czubate łyżki majonezu 4 czubate łyżki jogurtu naturalnego 1 czubata łyżka posiekanego koperku 1 mały ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę) Wszystkie składniki wymieszać Kalafiora(...)wodzie i ostudzić. Podzielić na mniejsze różyczki i ułożyć na platerze lub dużym talerzu. Obok ułożyć jajka pokrojone w ćwiartki. Plasterki salami przekroić na pół, zwinąć w rulon i poukładać pomiędzy różyczkami kalafiora. Fetę pokroić w kostkę i posypać nią sałatkę. Polać sosem i na koniec, najlepiej tuż przed podaniem, posypać uprażonymi płatkami migdałowymi
Delicious Titbitstrzymajcie za mnie kciuki, bo to mój pierwszy wpis do konkursowej akcji..:) Składniki Ciasto: 3 jajka 1 szklanka mleka 3,2% 1 czubata szklanka mąki pszennej masło lub olej do smażenia Nadzienie: dżem wiśniowy Łowicz 200 g serka homogenizowanego waniliowego Sos czekoladowy: 1 szklanka mleka 50 g gorzkiej czekolady 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżka kakao(...)łyżki cukru Sposób przygotowania 1. Ciasto: Jajka ubić na pulchną pianę mikserem wlać mleko wsypać mąkę i zmiksować gładkie gęste ciasto.Odstawić na 15 minut aby "odpoczęło"po czym smażyć na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu nieduże okrągłe naleśniki. 2. Sos czekoladowy: Czekoladę gorzką połamać na kawałki zagotować z połową szklanki mleka z cukrem, w drugiej połowie rozrobić
Wanilia i Kardamonwcześniej pojawiły się już na blogu (są szybkie i smaczne ;)). Kuleczki z tuńczykiem, marchewką i soczewicą z aromatycznym barszczem Kuleczki z tuńczykiem: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 średniej wielkości marchewka 1 jajko 2 łyżki soczewicy czerwonej 2 łyżki płatków jaglanych 1 łyżka otrąb owsianych szczypta soli szczypta pieprzu tymianek, oregano, rozmaryn Barszcz: 8 średniej wielkości buraków 4 marchewki
FitKotporcje 1 główka sałaty lodowej 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 2-3 średnie pomidory 2 jajka ugotowane na twardo 4 łyżki oleju lub oliwy łyżka posiekanego drobno zielonego szczypiorku 2 łyżeczki soku z cytryny pieprz sól Sposób wykonania : L iście sałaty dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Porozrywaj je palcami na mniejsze kawałki lub dość grubo posiekaj. Pomidory sparz
Przepisy i porady kulinarneSkładniki: kilka ozorów - ja miałam 1.6kg, ale dwa zużyłam na ozory w sosie majonezowo czosnkowym, puszka zielonego groszku, 3 jajka, kilka listków zielonej pietruszki, włoszczyzna, kostka wołowa, żelatyna - ilość zależy od ilości ugotowanego bulionu. Przygotowanie: Ozory ugotować - 1h30min. Obrać i pozbyć się ślinianki. Pokroić w paski. Ugotować bulion z włoszczyzny razem z kostką wołową. Ugotowany bulion przelać
W kuchni u Monikiprzewracamy całość na drugą stronę i rumieni tosty z drugiej strony. Grilled cheese – tosty amerykańskie podajemy natychmiast, pokrojone w trójkąty, z keczupem lub innym ulubionym sosem. Podobne przepisy Jajcarskie tosty – tosty z jajkiem .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:16px;background: !important;color:!important;} .yuzo_related_post .relatedthumb:hover
Pociąg Do Kuchniwiększej cukini połówka żółtej cebuli 1 większa czerwona cebula ok 400 g pieczarek pęczek natki pietruszki 1 średnia marchewka 300 g ryżu sos sojowy - grzybowy ciemny sos sojowy sól, pieprz szczypta imbiru 2 jajka 7 łyżek bułki tartej Z takiej porcji wyszło mi 28 kotlecików Przygotowanie: Cukinię umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce (duże oczka) tak samo marchewkę. Cebulę pokroić
Gaździnka warzyułożyć na jego dnie warstwę z ziemniaków. Następnie wyłożyć na nie podsmażone warzywa i boczek. Przykryć wierzch drugą warstwą ziemniaków. Śmietanę wymieszać z surowymi jajkami, startym żółtym serem oraz natką pietruszki. Sos doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Zalać nim zapiekankę i wstawić całości do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piec około 30 minut
Qchnia po prostu