sos do jajek - 5296 przepisów (strona:83/354)

Pulpety w sosie porowym 722

dogodzić swojemu podniebieniu i przyrządziłam porcję jak dla armii! Ojj było warto – smakowało rewelacyjnie! Połączenie delikatnego mięsa z kremowym sosem porowym , chrupiącymi ziemniaczkami to coś co zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy! SKŁADNIKI: - mięso wieprzowe zmielone – 400 g - jajko – 1 szt – tarta bułka – 2 łyżki - natka pietruszki – 1 pęczek - sól – 1 łyżeczka - pieprz(...)łyżeczka - mąka – 50 g SOS: - por – 2 szt – masło – 2 łyżki - mąka – 1 łyżka - chrzan – 1 łyżeczka - śmietana 30% – 50 ml - sól - pieprz   SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Zmielone mięso wieprzowe dajemy do miski. Wbijamy jajko. Dodajemy tartą bułkę i doprawiam solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Formuje pulpeciki w dłoniach. Każdy pulpet obtaczamy w mące

Ostra na Słodko
Zdrowy fast food czyli hamburger drobiowy 152

Składniki na ok 5 hamburgerów: pierś z kurczaka 1 szt. (czyli dwie połówki :) ) cebula 1 szt. jajko 1 szt. bułka namoczona w mleku lub bułka tarta ok 2 łyżek  ser topiony w plastrach 5 szt. ogórek świeży pomidor  majonez keczup sos czosnkowy przepis sałata 5 liści  sól i pieprz bułka do hamburgera (u mnie z sezamem(...)cebuli. Do zmielonego mięsa z cebulą dodaję jedno jajko, sól, pieprz, bułkę, formuję kotlety i smażę na rozgrzanej patelni z każdej strony. Mam dwa sposoby robienia hamburgerów: Bułkę kroję na pół, spód i górę smaruję keczupem i majonezem. Na spód kładę sałatę a na nią kotleta, ser topiony, polewam obficie sosem czosnkowym, dwa plastry pomidora, kilka plasterków ogórka i przykrywam

Kuchnia Viki
Naleśniki z mięsem mielonym. 174

warzywko lub sól), pieprz, papryka czerwona, Sos: 300 ml gęstego soku pomidorowego lub przecieru pomidorowego z kartonika, 3 ząbki czosnku, bazylia lub 300ml gotowego sosu bolognese. Ponadto:  2-3 garście startego sera żółtego. Przygotowanie: Jajka, mleko i mąkę razem zmiksować. Usmażyć cienkie naleśniki (grube pękają przy zwijaniu). Gdyby ciasto było zbyt gęste dodać więcej mleka.   Cebulę pokroić(...)wyłożyć na placek naleśnika i zawinąć.   Naleśniki włożyć do naczynia żaroodpornego.  Do soku pomidorowego wcisnąć ząbki czosnku i wsypać bazylię ( bazylii dać dość sporo). Wymieszać i gotowy sos wylać na naleśniki.   Górę posypać startym serem żółtym. Włożyć do piekarnika do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na ok.25 min. Ja przykryłam naczynie żaroodporne. Smacznego

W kuchni u Moniki
Ryż po chińsku z łososiem 416

skorzystania z przepisu. Zaczynamy: Składniki na marynatę : 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu winnego 3 łyżki ciemnego cukru 4 łyżki koncentratu pomidorowego   Składnik i: około 1 kg łososia  1 i 1/3 szklanki ryżu 3 marchewki 1 mała puszka groszku 1 czerwona cebula szczypior 2 jajka 1 łyżka masła oliwa(...)łyżki sosu sojowego Wykonanie: Składniki do marynaty podgrzewamy w garnku, do rozpuszczenia. Studzimy. Łososia myjemy i porcjujemy na małe kawałki. Wkładamy do miski. Zalewamy marynatą. Odstawiamy na minimum godzinę. Obieramy marchew i kroimy w słupki. Gotujemy ryż ( w osolonej wodzie )z marchewką. Na patelni rozgrzewamy oliwę, w miseczce bełtamy jajko. Jajko wylewamy na patenie - smażymy na średnim gazie omlet. Odkładamy

Smaki Edyty
Knedle rybne z sosem koperkowym 145

knedli  2 filety ze szczupaka lub karpia 1 łyżka bułki tartej  cebula 2 ząbki czosnku oliwa 600g ugotowanych ziemniaków 1 jajko 1,5 szkl maki pszennej 1 łyżka masła  gałka muszkatołowa Sos koperkowy: 1 cebula 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 200 ml bulionu  2 łyżki kwaśnej śmietany garść kopru  pieprz Wykonanie: Filety kroimy(...)Dodajemy jajko, sól, gałkę muszkatołową, masło i mąkę. Mieszamy do momentu, aż powstanie jednolite ciasto. Formujemy wałek i dzielimy na 12 równych części. Każdy kawałek spłaszczamy i kładziemy po środku rybną kulkę, sklejamy ciasto ponad nią  i formujemy okrągłe knedle. Zagotowujemy wodę w dużym garnku, solimy ją, ostrożnie wkładamy knedle i gotujemy ok 10 minut. Gotowe polewamy sosem koperkowym

Anioły w kuchni
Jajka pod zieloną chmurką 152

Składniki: 1 dojrzałe awokado 5 jajek sok z połowy cytryny sól pieprz Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, wystudzić, przekroić na połówki i wyciągnąć żółtka.Obrać awokado

Blondynka Gotuje
Sałatka z jajkiem, brokułem i kurczakiem 441

wykwintna lecz w smaku zadowoli niejednego smakosza. Proste składniki i tzw. "kropka nad i" w postaci uprażonych ziaren słonecznika oraz sosu czosnkowego znacznie podnoszą jej walory smakowe :) Składniki: 1 duża pierś z kurczaka 1/2 brokuła 4 jajka 2 łyżki słonecznika sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, papryka słodka 2 łyżeczki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku Jajka ugotować(...)solą, pieprzem, słodką papryką oraz przyprawą do kurczaka i usmażyć na złoty kolor. Wystudzić. W misce warstwami układać: brokuła, kurczaka i jajka. Majonez wymieszać z jogurtem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru. Gotowym sosem polać sałatkę. Słonecznik uprażyć na patelni i posypać nim sałatkę

My simple kitchen
Kotlety Mielone z Sosem Pieczarkowym 899

Polsce. "Sznycelki" w takiej formie to z pewnością świetny pomysł na prosty, niedrogi i smaczny niedzielny obiad. Kotlety Mielone z Sosem Pieczarkowym - Składniki: Kotlety Mielone:   500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego) duża cebula łyżka musztardy jajko  bułka namoczona w mleku 2 duże ząbki czosnku ok. pół łyżeczki vegety 2 łyżki bułki tartej przyprawy: kolendra, majeranek, tymianek(...)grzybową) 1/4 szklanki zimnej wody łyżka mąki ok. 2 czubate łyżki śmietany 18%  Kotlety Mielone z Sosem Pieczarkowym - Sposób przygotowania: Kotlety Mielone: Bułkę namoczoną w mleku dokładnie odsączamy. Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy. Wszystko to łączymy z mięsem, wbijamy jajko, dodajemy po szczypcie przypraw, dodajemy sól, pieprz (ilość według uznania), musztardę i bułkę tartą. Dokładnie wyrabiamy mięso

Słodka Strona
Strąki papryki z nadzieniem z łososia i sosem paprykowym 168

czosnku 1 jajko 2 łyżki oliwy 2 łyżki natki pietruszki sól pieprz Wykonanie. Strąki papryki opiec ,następnie zanurzyć w zimnej wodzie, aby obniżyć temperaturę i zdjąć skórkę. Posolić z obu stron. Z grubszego końca odciąć 2-cm kawałki i gotować przez 5 minut w 100ml śmietanki kremowej. Zmiksować na jednolitą masę, doprawić do smaku i mamy sos paprykowy. Łososia (dorsza(...)solą i pieprzem. Chleb rozdrobnić i razem z pietruszką dodać do łososia. Wymieszać. Nadzieniem wypełnić strąki papryki. Lekko oprószyć mąką, zanurzyć w roztrzepanym jajku i lekko obsmażyć na oleju. Papryki wyłożyć na półmisek, wylać 3 łyżki sosu dla ozdoby ,a resztę podać w sosjerce. Rada. Jeżeli zamiast łososia użyjemy dorsza, to proponuję przesmażyć rybę z cebulką

Kulinarny karnet Christophera
Kotleciki z kaszy orkiszowej i jajek na twardo 258

orkiszowe z jajkami na twardo.  Świetnie smakują z ogórkiem kiszonym, można je też podawać z sałatką lub surówką.  Z sosem pieczarkowym na bazie mleka sojowego lub migdałowego - bomba na talerzu! ;) Składniki na 8 kotlecików: 5 jajek 1/3 szklanki kaszy orkiszowej suchej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka pestek słonecznika 1-2 listki laurowe 4-5 łyżeczek(...)surowe jajko i mąkę orkiszową. Mąkę proponuję dodawać porcjami,  ponieważ może się okazać, że wystarczą 4 łyżeczki  Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy solą himalajską oraz pieprzem cytrynowym Dłonie smarujemy oliwa z pestek winogron (lub wodą) i formujemy kotleciki Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy kotleciki, na średnim ogniu, na złoty kolor Można podawać z sosem mięsnym

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kotleciki z kaszy orkiszowej i jajek na twardo 258

orkiszowe z jajkami na twardo.  Świetnie smakują z ogórkiem kiszonym, można je też podawać z sałatką lub surówką.  Z sosem pieczarkowym na bazie mleka sojowego lub migdałowego - bomba na talerzu! ;) Składniki na 8 kotlecików: 5 jajek 1/3 szklanki kaszy orkiszowej suchej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka pestek słonecznika 1-2 listki laurowe 4-5 łyżeczek(...)surowe jajko i mąkę orkiszową. Mąkę proponuję dodawać porcjami,  ponieważ może się okazać, że wystarczą 4 łyżeczki  Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy solą himalajską oraz pieprzem cytrynowym Dłonie smarujemy oliwa z pestek winogron (lub wodą) i formujemy kotleciki Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy kotleciki, na średnim ogniu, na złoty kolor Można podawać z sosem mięsnym

Szczęśliwa kuchnia
Babka z gotowanych ziemniaków z sosem 155

Uwierzcie mi gdy pierwszy raz zrobiłam tę babkę, z każdym kęsem chciałam jeść jej coraz więcej :) A do tego ten sos... pychota!  Naprawdę polecam, wypróbujcie przepis! :) Składniki: babka: ziemniaki ok 1 kg mąka ok 1 szklanki  jajko 1 szt masło 1 łyżka ser 80 g + 80 g na posypanie koperek pół łyżki  kasza manna(...)łyżki sos: pieczarki ok 1 kg pomidory ok 1 kg ser 200 g szczypiorek pęczek lub dwa  śmietanka 30% ok 400 ml gorąca woda 200-250 ml kostka rosołowa pieprz sól lub kucharek maggi w płynie masło ok 1 łyżki Zaczynam od ugotowania ziemniaków w osolonej wodzie. Następnie odlewam i przeciskam je przez praskę do dużej miski

Kuchnia Viki
Kurczak cytrynowy (Lemon Chicken) 224

piersi kurczaka sok z połowy limonki 1 łyżka soli morskiej 4 cienkie plastry limonki pokrojone na połówki Do panierowania: 1 jajko 1/2 filiżanki panierki panko lub mąki kukurydzianej olej kukurydziany lub rzepakowy do smażenia Sos cytrynowy: 8 plasterków kiszonej cytryny  (jeśli nie możecie kupić - zróbcie taki zamiennik :  2 limonki wyszorujcie, sparzcie i pokrojone w plastry w niedużym słoiku(...)Zdjąć plasterki limonki z mięsa i odłożyć, kawałki mięsa wymieszać w woreczku lub misce z roztrzepanym jajkiem, panierować w panko lub mące kukurydzianej, smażyć kawałki w głębokim oleju (musi być bardzo dobrze rozgrzany!). Wykładać na papierowy ręcznik do osączenia. 4. Podgrzać ponownie sos i wrzucić do gorącego panierowanego kurczaka i plastry limonki z marynaty, mieszać i podgrzewać na niewielkim ogniu

Kuchnia Prezydentowej
Kluski śląskie 116

Bardzo lubię kluski śląskie. Najbardziej podane z różnego rodzaju sosami. Tak wykonane kluski są pyszne, mięciutkie, wręcz aksamitne. Na zdjęciu kluski śląskie z sosem kurkowym. Składniki: 1 kg ziemniaków mąką ziemniaczana jajko sól mąka pszenna do oprószenia blatu Wykonanie: Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Studzimy, obieramy i przeciskamy przez praskę. Tak przygotowane ziemniaki wkładamy do miski(...)równomiernie na jej dnie i dzielimy na 4 części. 1/4 ziemniaków wyjmujemy, przekładamy na pozostałe części, a  lukę uzupełniamy mąką. Mąki dodajemy dokładnie tyle, ile wyjęliśmy ziemniaków. Dodajemy jajko i całość wyrabiamy na jednolitą masę. Blat oprószamy mąką pszenną, wykładamy na niego masę ziemniaczaną. Z masy formujemy wałeczki, kroimy je na krążki grubości około 1,5 cm. Z krążków

Smak mojego domu
Kotlety Mielone w Sosie Koperkowym 2495

Kotleciki mielone w sosie koperkowym to z pewnością świetny pomysł na prosty, niedrogi i pyszny niedzielny obiad. Kotlety Mielone w Sosie Koperkowym -Składniki: Kotlety Mielone: 500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego) duża cebula łyżka musztardy jajko  bułka namoczona w mleku 2 duże ząbki czosnku ok. pół łyżeczki vegety 2 łyżki bułki tartej przyprawy: kolendra, majeranek, tymianek, gałka(...)łyżki mąki pszennej 1,5 szklanki bulionu warzywnego* 150 ml śmietany 18% Kotlety Mielone w Sosie Koperkowym - Sposób przygotowania: Kotlety mielone: Bułkę namoczoną w mleku dokładnie odsączamy. Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy. Wszystko to łączymy z mięsem, wbijamy jajko, dodajemy po szczypcie przypraw, dodajemy sól, pieprz (ilość według uznania), musztardę i bułkę tartą. Dokładnie wyrabiamy mięso.  Z mięsnej

Słodka Strona

Proponowane wyszukiwania