jako danie główne, przekąskę. Warto spróbować. Składniki: Dowolna ilość mrożonych krewetek ( miałam 500 gram, krewetki średniej wielkości ) 1 jajko ok. 50 ml mleka Mąka 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżeczka vegety 1 łyżka oliwy Olej do smażenia Sos czosnkowy ( wcześniej przepis podany na blogu – sosy, soki, dodatki ) Wykonanie: Krewetki rozmrażamy i usuwamy z nich przewody pokarmowe(...)czosnek. Pozostawiamy do zamarynowania na około 30 minut. Z jajka, mleka, oliwy, vegety, suszonego czosnku i mąki robimy ciasto. Ciasto ma być bardziej gęste niż naleśnikowe. W cieście umieszczamy krewetki , aby równomiernie zostały nim pokryte. Smażymy na głębokim oleju kilka minut ( można użyć frytkownicy ). Odsączamy nadmiar tłuszczu. Podajemy z sosem czosnkowym. SMACZNEGO
Smaki Ewypolędwicy wieprzowej pół puszki groszku konserwowego kawałek pora (biała część) 1 cebula 1 garść suszonych grzybów mun posiekany szczypiorek do dekoracji sos sojowy ciemny sos chili sól, pieprz 1 szklanka suchego ryżu basmati 2 jajka olej 1. Do szklanki dodać suszone grzyby mun i zalać wrzącą wodą. 2. Polędwicę umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. 3. Pora(...)grzyby i groszek. Wlać jeszcze trochę sosu sojowego i sosu ostrego. Gdy warzywa z mięsem będą miękkie dodać ugotowany ryż. Wszystko ze sobą wymieszać i chwilkę przesmażyć. 7. Przygotowany ryż z warzywami i mięsem przesypać do innego naczynia. Do rozgrzanego woka dodać 2 rozbełtane jajka i lekko je przesmażyć. Gdy jajka się zetną z powrotem dodać
UgotowaćPoza tzatziki to chyba najbardziej znana grecka potrawa. Prawdziwy comfort food – przypieczony serowy sos, warzywa, mięso, pomidory i pełnia smaku. Przepis nie jest skomplikowany, wymaga od Was jedynie dłuższego postania w kuchni. Ale gdy tylko wyjmiecie ją z pieca, gdy wbijecie widelec w pierwsze kęsy gorącej moussaki zobaczycie, że warto było poświęcić trochę czasu. Moussaka znana jest nie tylko(...)Mieszamy dokładnie, sos zacznie przypominać gęstego glutka, ale tak ma być. Dajemy mu przestygnąć, najlepiej pod przykryciem. Ubijamy na bardzo puszysto całe jajko i tak naszykowane dodajemy do beszamelu z serem. Wszystko dokładnie mieszamy i zalewamy sosem zapiekankę. Wstawiamy moussakę do pieca ustawionego na 180⁰C góra-dół, bez przykrycia, na 45-50 minut. Jeśli góra zapiekanki za szybko
Karo in the Kitchenmleka szklanka wody jajko mąka pszenna wrocławska sól, pieprz Przygotowanie: Mleko z wodą wymieszać z jajkiem szczyptą soli i mąką ( konsystencja śmietany ). Usmażyć naleśniki. Kapustę ugotować do miękkości. Grzyby namoczyć i obgotować ( wody z nich nie wylewać , kilka grzybów zostawić do sosu ). Ugotowaną kapustę(...)odcisnąć z wody, posiekać i wymieszać z grzybami ( doprawić do smaku ) Na usmażone naleśniki nałożyć farsz i zwinąć. Obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej. Tak przygotowane krokiety usmażyć na złoty kolor. Z pozostałej z grzybów wody zrobić sos ( zagęścić mąką lub śmietaną, doprawić do smaku ) polać nim krokiety i ........................ Smacznego
Gaździnka warzysmaku. SKŁADNIKI: przepis autorski makaron 400 g semoliny (jeżeli nie posiadamy semoliny możemy wykorzystać do tego mąkę pszenną 405) 4 jajka duże pół łyżeczki soli morskiej 2 laski wanili mąkę pszenną do podsypywania (405) sos 1/2 laski wanili 150 ml mleka 50 ml śmietanki 30% 1,5 łyżki cukru 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej(...)laski wanili wyłuskać nasiona i wrzucić je do mąki i na sucho rozetrzeć ze semoliną , aby nasionka się podzieliły dodać sól i wszystko razem wymieszać - dodać do tego jajka i wyrobić na jednolitą masę, zawinąć w folię i odstawić na pół godziny - po tym czasie rozwałkować na cienko płaty makaronu, jeżeli posiadamy maszynkę do makaronu rozwałkujemy ciasto pamiętając
Basia w kuchniniewielkiego garnuszka włożyć masło, dodać czekoladę i rozpuszczać na małej mocy palnika, mieszając od czasu do czasu, aż składniki się połączą i powstanie gładki sos czekoladowy. Ściągnąć z palnika, odłożyć do lekkiego przestudzenia. Jajko (w całości) ubić z cukrem przy pomocy miksera na puszystą pianę. Powoli wlewać lekko przestudzoną czekoladę (może być ciepła), miksując do połączenia. Dodać przesianą mąkę
dom-agi.plkolorowe znaczki. Do tego pasowało mi użyć do sałaty musztardę estragonową. Jest pistacjowo - zielona i przez to sos ma piękny kolor. Użyłam też czarnej cypryjskiej soli, bo jest bardzo delikatna w smaku. Dla jednej osoby: 3 liście rzymskiej sałaty jajko łyżeczka ostu spirytusowego sól łyżka oliwy z oliwek łyżeczka musztardy estragonowej kilka kropel soku z cytryny płatki sera pecorino(...)octu. Kiedy będzie się gotować zrób trzepaczką wir, w środek, którego wybijesz jajko, wtedy białko otuli żółtko. Gotuj ok 3 minut. Wyjmij na łyżkę cedzakową, niech się odsączy. Sałatę ułóż w talerzu i polej sosem winegret przygotowanym z oliwy, musztardy estragonowej, i kilku kropli soku z cytryny. Połóż płatki pecorino
AZgotuj!oblane słodkim sosem karmelowym z orzechami włoskimi. Jednym słowem - rozpusta dla podniebienia ! Składniki: * 4 twarde, kwaskowate jabłka * 150 g twarogu półtłustego ( miękkiego ) * 1 jajko * cukier waniliowy * 2 łyżki cukru * 1,4 łyżeczki cynamonu na sos karmelowy: * 1/2 szklanki cukru ( 110 g ) * 35 ml wody * 25 g masła * 90 ml śmietanki 30 % Wykonanie: Jabłka umyć, osuszyć. Owoce wydrążyć, usuwając ogryzek
kolorowotorcikowosmaczna rolada ,prosta i szybka w przygotowaniu. Filet z kurczaka jest bardzo soczysty. Rewelacyjnym uzupełnieniem jest sos czosnkowy wymieszany z suszonymi ziołami. Składniki ciasto francuskie 400 g filetu z kurczaka 400 g pieczarek 2 cebule 200 g sera żółtego przyprawa do kurczaka jajko łyżka masła sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Cebule kroimy(...)font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Roladę smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy 40 min w temperaturze 180°C. Podajemy z sosem czosnkowym. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent
R'n'G Kitchenobiad. Moja rodzinka uwielbia takie zapiekanki Zapiekanka brokułowo-kalafiorowa SKŁADNIKI: kalafior - 250 g brokuł - 250 g filet z kurczaka - 400 g ryż - 150 g śmietana 18% -190 g jajka -3 szt ser żółty -100 g serek śmietankowy topiony - 1 szt tłuszcz do smażenia koperek pokrojony -2 łyżki sól, pieprz, bazylia, oregano i przyprawa kebab-gyros PRZYGOTOWANIE: Kalafiora i brokuły(...)ugotować na sypko. Podgotowane warzywa odcedzić na durszlaku. Filet z kurczaka umyć, osączyć, pokroić w kostkę. Przesmażyć mięso na tłuszczu z przyprawą kebab-gyros. SOS Serek topiony pokroić na kawałki, rozmieszać ze śmietaną. Następnie dodać jajka i ser żółty starty na tarce, oraz przyprawy, wszystko dokładnie zmiksować Naczynie do zapiekania wysmarować masłem, wyłożyć połowę ryżu. Na ryżu położyć połowę mięsa
Kuchnia Danusikrewetki w panierce) Składniki (dla 4 osób): 2 szkl. mrożonych owoców morza 100g mąki tempura (do kupienia w dziale "kuchnie świata") 100ml lodowatej wody 1 jajko mąka do obtaczania sok z cytryny lub limonki sos sojowy olej do głębokiego smażenia + makaron sojowy do podania (opcjonalnie) 1. Owoce morza rozmrażamy (jeśli zalejecie je letnią wodą, trwa to ok. 20 minut). Odsączamy
Tajskie smakizwykłe ciasto czekoladowe, ale po wbiciu łyżeczki ze środka wypływała płynna masa czekoladowa, która mieszała się z gałką pysznych lodów waniliowych, które były podane obok na talerzyku... Połączenie gęstego sosu z orzeźwiającymi lodami było naprawdę wspaniałe. Od czasu, kiedy spróbowałam tego deseru staramy się z Mamą odtworzyć jego smak w domu. Podjęłyśmy już kilka prób, ale ciastko rzadko kiedy spełniało(...)mąki 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżka ciemnego kakao 100 g masła W garnku umieścić masło i czekoladę, rozpuścić i delikatnie przestudzić. Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę, dodać sos czekoladowy i mąkę wymieszaną z kakao. Delikatnie wymieszać do połączenia składników. Kokilki na suflety (u mnie 5) wysmarować masłem. Przelać masę i piec 15-17 minut
Chocolate Muffin Blogfiletów z kurczaka 1 szklanka mąki około 1 szklanki wody 1 jajko 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz olej do smażenia Sos czosnkowy: 4 ząbki czosnku 4 łyżki majonezu 300 ml jogurtu naturalnego odrobina cukru opcjonalnie 2-3 łyżki posiekanego koperku Przepis na piersi z kurczaka w cieście czosnkowym to wyśmienita propozycja na danie obiadowe. Kurczak w cieście jest delikatny(...)zestawieniu z sosem czosnkowym daje niepowtarzalną całość, która może stanowić zarówno samodzielne danie - jak i dodatek do ziemniaków i surówki. Polecam. Filety z kurczaka dokładnie umyć. Osuszyć i pokroić na mniejsze kotlety. Lekko rozbić. Oprószyć solą i pieprzem. Mąkę wymieszać ze szklanką wody (ciasto powinno mieć konsystencję gęstszego ciasta naleśnikowego). Dodać sól, jajko i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać
Świat Domowej KuchniWielkanocne śniadanie nie może się obyć bez takiego dodatku, jak chrzan. Oczywiście najlepiej domowy, własnoręcznie starty, skropiony łzami :-). Idealny do jajek, wędliny, domowego pasztetu czy tradycyjnej białej kiełbasy. Na naszym stole pojawia się obowiązkowo, obok ćwikły czy sosu tatarskiego. Chrzan śmietankowy Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 1/2 szklanki świeżo startego chrzanu ok. 1/2 szklanki śmietany 18% 1 jajko ugotowane
Kulinarne przygody Gatitymąki pszennej - taki jak w "zupkach chińskich". Swój ramen przygotowałem na bazie rosołu drobiowego i podałem z makaronem soba (pszenno-gryczanym), pędami bambusa, jajkiem na twardo, szczypiorkiem i blanszowaną sałatą rzymską. Przyprawiłem zaś sosem sojowym. Składniki (na spory garnek): 1 kura rosołowa 3 marchewki 2 pietruszki kawałek korzenia selera biała część pora 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego(...)twardo 4 liście sałaty rzymskiej 2 łyżki siekanego szczypiorku 2 łyżki pędów bambusa z zalewy Sposób przygotowania: Na wolnym ogniu ugotować klasyczny rosół; pod koniec gotowania dodać jasny sos sojowy. Na koniec wyjąć kurę i ugotowane warzywa (te możecie wykorzystać do zrobienia sałatki warzywnej). Gdy kura przestygnie, zdjąć z niej mięso długimi płatami i włożyć z powrotem do garnka
W SMAK