czerwona 1 duży pomidor 1/2 pęczek szczypiorku 1/2 pęczek natki pietruszki 1/2 cukinii kilka różyczek brokułu 3 jajka od szczęśliwej kurki 1/2 szklanki mleka 1 łyżka mąki dużo pieprzu sos sojowy 3 łyżki oliwy opcjonalnie starty ser garść czarnych oliwek ( Jerzy przepraszam, musiałam coś od siebie dać) Sposób przyrządzenia(...)soki i trochę odparuję przełożyć ją do miski. Analogicznie robić tak samo z pozostałymi warzywami jednocześnie skrapiając je odrobiną sosu sojowego. Jerzy twierdzi, że dzięki temu będzie pewność, że frittata w trakcie smażenia nie podejdzie wodą. Następnie roztrzepać jajka z mąką, mlekiem, startym serem ( frajda dla dzieci będzie się ciągnąć jak dawne krówki ciągutki) i przyprawami i zalać
pieprzny smaczekgęsi Polędwiczki wieprzowe Polędwiczki w sosie szałwiowym Rolada z grzybami i kurczakiem Roladki z kabanosem Roladki ze szpinakiem Roladki ze szpinakiem i jajkiem Roladki w serowej panierce Sakiewki z kurkami Schab nadziewany śliwką Schab w sosie Schab w sosie musztardowym Skrzydełka słodko-pikantne Szaszłyki drobiowe z piekarnika Szaszłyki z boczkiem i kurczakiem Szaszłyki z cukinią Szaszłyki z pomidorkami, ananasem
Aga w kuchninaczyniu (takim, w którym zmieści się filet), ubij jajko z oliwą czosnkową, solą i pieprzem i odstaw. Do drugiego naczynia wsyp kaszkę kukurydzianą. Zanurz filety po kolei w mieszance jaja z oliwą , a później obtocz je delikatnie i dokładnie w kaszce kukurydzianej. Przełóż je na ruszt, by trochę obeschły. Zacznij robić sos: do miseczki otrzyj skórkę z cytryny, wyciśnij(...)minuty, by panierka była chrupka, a ryba w środku mięciutka. Przed podaniem rozłóż filety na ręczniku papierowym, by obciekły. Podawaj z sosem tatarskim i czym chcesz: sałatą, ziemniakami, fasolką szparagową lub jajkami przepiórczymi. Smacznego
Gotowanie to kochaniekukurydzy 10 dkg sera żółtego wędzonego (w kawałku) 1 duża pierś z kurczaka sól, pieprz 2 łyżki posiekanego szczypiorku Panierka: 2 łyżki mąki 1 jajko 2 łyżki mleka ok 100g sezamu Smażenie: 1 szklanka oleju Sos: 1/2 szklanki ketchupu pikantnego 1/2 szklanki majonezu 1/4 szklanki przegotowanej zimnej wody Sposób przygotowania: 1. Pierś kurczaka myjemy, kroimy na ok 4cm słupki(...)Oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące, jajku (również doprawionym) i sezamie. 2. Sałatę, ogórka i pomidora myjemy. Sałatę targamy na mniejsze kawałki, ogórka w słupki, a pomidora w większą kostkę. 3. Kukurydzę odsączamy na sitku, ser ścieramy na tarce na dużych oczkach. Majonez łączymy z ketchupem i wodą. Mieszamy aż znikną wszystkie grudki
Kuchnia w czekoladziewpadają znajomi, kiedy nie mamy nic na kolacje... sałatka zawsze rozwiązuje takie problemy :) Potrzebujemy: paczkę mix'u sałat opakowanie pomidorków cherry 1 mała czerwona cebula sos sałatkowy francuski 2 sery camembert bułka tarta 1 jajko 1 łyżka żurawiny lub ewentualnie 1 łyżka miodu oliwa z oliwek olej do smażenia Do dużej miski wrzucamy opakowanie mix'u sałat. Pomidorki kroimy(...)Teraz smażymy ser. Ser kroimy na ćwiartki, panierujemy w jajku i w bułce tartej. Serki muszą być porządnie pokryte bułką tartą. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy kawałki sera na złoto. Zajmuje to około 2 minut. Zdejmujemy z patelni na papier aby odsączyć tłuszcz. Jeszcze ciepły ser wrzucamy do miski. Sos przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dodajemy do sałatki
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/holenderski jest sosem na bazie żółtek, masła i cytryny. Smak definiuje natomiast jakość i pochodzenie produktów, które wchodzą w jego skład. Prawdziwe masło wiejskie i jajka dadzą inna intensywniejszą barwę oraz smak. Jest idealny do łososia, jajek w każdej postaci, szczególnie po benedyktyńsku, czy do szparagów z wody bądź z boczkiem. Ja osobiście dodaje go do wielu dań(...)moim domu jest para ów sosu ze śliwkami zapiekanymi w boczku. Pyszności! Ciekawa jestem jak Wy jadacie sos holenderski. :) Składniki: (na 3-4 porcje) 3-4 żółtka w temperaturze pokojowej- ilość w zależności od wielkości jaj; Ja użyłam 3 dużych jajek sok z 1/2 małej cytryny szczypta soli szczypta pieprzu- najlepiej białego pół kostki masła Przygotowanie: 1. Masło rozpuścić- podgrzać
KreatywnePinynazywam. Jest to punkt obowiązkowy na moim świątecznym stole . Babka mięsna jest prosta do wykonania, a smakuje każdemu... Wielkanocna babka mięsna z sosem chrzanowym Składniki: 800 g mięsa mielonego (u mnie z szynki) 7 jajek 2 cebule czerwone sól, pieprz 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego 1 łyżka suszonej natki pietruszki pęczek koperku 2 łyżki kaszy manny bułka tarta(...)kotlety. Połowę masy mięsnej wykładamy do formy na babkę, na tym układamy ugotowane i obrane jajka i przykrywamy drugą częścią mięsa. Pieczemy ok 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Majonez mieszamy ze śmietaną, chrzanem i pozostałym koperkiem. Tak przygotowanym sosem polewamy babkę przed podaniem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkifiletów z kurczaka 1 szklanka mąki 1 szklanka wody 1 jajko 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz olej do smażenia Sos czosnkowy: 4 ząbki czosnku 4 łyżki majonezu 300 ml jogurtu naturalnego 2-3 łyżki posiekanego koperku odrobina cukru Piersi z kurczaka w cieście czosnkowym, to bardzo ciekawy przepis, w którym zarówno ciasto jak i sos z którym(...)konsystencję gęstszego ciasta naleśnikowego). Dodać sól, jajko i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać na gładkie ciasto. Do ciasta przełożyć filety i odstawić na minimum 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyjąć mięso z ciasta i lekko osączyć. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. teraz czas na przygotowanie sosu. Jogurt wymieszać z majonezem i dodać przeciśnięty
Świat Domowej KuchniLetnia sałatka makaronowa z warzywami i jajkiem: Składniki: 2 jajka ugotowane na twardo natka pietruszki i cienki szczypiorek 1 cebulka 2 ogórki kiszone tegoroczne kilka pomidorków koktajlowych ok. 100 g makaronu mini farfalle 1 łyżka gotowanej na parze soczewicy Przyprawy: sól, świeżo mielony czarny pieprz i ziarnisty pieprz zielony Sos: 1/2 łyżki majonezu Winiary z dodatkiem 1 łyżki jogurtu greckiego(...)dente w osolonej wodzie (na 100 g makaronu, 1 litr wody i 10 gram soli),. Jajka i ogórki kroimy w drobną kostkę. Siekamy drobno cebulkę. Pomidorki kroimy na ćwiartki. Siekamy natkę pietruszki i szczypiorek. Mieszamy wszystkie składniki, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy sos z majonezu wymieszanego z jogurtem. Delikatnie mieszamy, posypujemy jeszcze czarnym pieprzem i zielonym pieprzem utłuczonym w moździerzu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębardzo pożywne omlety: 1 pieczona pierś kaczki 4 duże pieczarki 1 dymka 6 jajek 3 łyżki konserwowego groszku sok z cytryny sól, pieprz 1 łyżka szczypiorku (z dymki) 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżka kolendry po 2 szczypty: estragonu, oregano i tymianku sos sojowy (do polania przed podaniem) Pierś drobno kroimy i skrapiamy sokiem z cytryny. Z pieczarek potrzebujemy tylko(...)siekamy. Jajka ubijamy z łyżką wody gazowanej, solą i pieprzem. Tak żeby się nieco zapieniło wszystko. Wszystkie składniki mieszamy z tymi jajkami i smażymy dwa omlety. Na niewielkim ogniu po kilka minut z każdej strony. Podajemy lekko skropiony sosem sojowym i przyozdobiony listkami kolendry. Smacznego! Tym razem w Wypiekaniu na śniadanie udział brali: Dorota z Moje Małe Czarowanie Marzena
Marder&Marder ManufactureSkładniki: * 50 dag filetów z ryby np. mintaj * sól, pieprz * panierka: mąka, jajko, tarta bułka * tłuszcz do smażenia * 1 marchew * kawałek selera * 1 cebula * pół czerwonej papryki sos: * 3 łyżki ketchupu * łyżka sosu sojowego * łyżka białego octu winnego * łyżeczka cukru * 100 ml oliwy z oliwek Sposób przygotowania : Kawałki ryby solimy i pieprzymy. Obtaczamy kolejno w mące, jajku i tartej bułce
Pobite gary Barbarymięso, były to placki po węgiersku z gulaszem. W tym przepisie mięso ląduje jednak w ziemniakach, a dodatek stanowi pyszny sos czosnkowo-oliwkowy. Placki ziemniaczane z szynką pieczarkami i papryką Placki ziemniaczane z sałatką z boćwiny i jajkiem w koszulce Placki po węgiersku Placki ziemniaczano- pieczarkowe Tradycyjne placki ziemniaczane Placki ziemniaczane inaczej Placki ziemniaczane zapiekane z mięsem i serem(...)placki: 1 kg ziemniaków irys IrysIi 1 mała cebula 400 g łopatki 2 jajka 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany 2-3 łyżki mąki pszennej szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku olej do smażenia Sos: 1 jogurt naturalny gęsty 250 g 2 łyżki majonezu 2-3 ząbki czosnku przeciśniętego
Gosia gotujewcześniej namoczyliśmy w mleku olej do smażenia klopsów (używam rzepakowego ) ciasto francuskie 1 opakowanie kawałek ugotowanego białka z jajka ( zrobimy z tego oczy ) plus słomka do napoju do wycięcia oczek 1 kostka gorzkiej czekolady do zrobienia źrenic SOS 1 puszka pomidorów pokrojonych bez skórki 1 łyżka oliwy 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku(...)fantazji tak, aby pozostawić miejsce na buźkę - tak przygotowane ciasto smarujemy rozmąconym jajkiem - układamy w naczyniu żaroodpornym które wcześniej wysmarowaliśmy tłuszczem oraz posypaliśmy np. kaszką manną, aby ciasto nam się nie przykleiło - nagrzewamy piekarnik do 180 stopni - gotowe mumie pieczemy 20 minut - w tym czasie przygotowujemy SOS - rozgrzewamy patelnie z oliwą, dodajemy starty czosnek, zioła i minutę podsmażamy uważając
Basia w kuchniniesolonego 2 łyżki masła Masa serowa: 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego 500 g sera mascarpone 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 puszki słodzonego mleka skondensowanego 5 jajek 200 g białej czekolady 1 łyżeczka esencji waniliowej Sos toffi: 1 szklanka śmietanki kremowej 36% 1/4 szklanki brązowego cukru 1/4 szklanki płynnego miodu 1/4 szklanki masła 100 g orzeszków ziemnych (mogą być w miodzie(...)czas przygotowania masy serowej. Twaróg zmiksować z mascarpone oraz mąką ziemniaczaną do uzyskania gładkiej masy. Stopniowo dodawać mleko skondensowane cały czas miksując na małych obrotach miksera. Wbijać kolejno jajka i ciągle miksować na małych obrotach. Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić. Masę serową zmiksować z roztopioną czekoladą i esencją waniliową. Masę wylać na schłodzony spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego
Bullioniesolonego 2 łyżki masła Masa serowa: 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego 500 g sera mascarpone 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 puszki słodzonego mleka skondensowanego 5 jajek 200 g białej czekolady 1 łyżeczka esencji waniliowej Sos toffi: 1 szklanka śmietanki kremowej 36% 1/4 szklanki brązowego cukru 1/4 szklanki płynnego miodu 1/4 szklanki masła 100 g orzeszków ziemnych (mogą być w miodzie(...)czas przygotowania masy serowej. Twaróg zmiksować z mascarpone oraz mąką ziemniaczaną do uzyskania gładkiej masy. Stopniowo dodawać mleko skondensowane cały czas miksując na małych obrotach miksera. Wbijać kolejno jajka i ciągle miksować na małych obrotach. Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić. Masę serową zmiksować z roztopioną czekoladą i esencją waniliową. Masę wylać na schłodzony spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego
Bullio