łyżki soku pomarańczowego 4 łyżki oleju 50 g cukru skórka starta z pomarańczy 400 g mąki 15 g proszku do pieczenia olej do głębokiego smażenia Sos: 6 łyżek miodu 4 łyżki soku pomarańczowego Przygotowanie Jajka ucieramy z olejem ,sokiem pomarańczowym i cukrem. Dodajemy startą skórkę pomarańczową. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia ,stopniowo dodajemy do masy jajecznej. Składniki dokładnie mieszamy
R'n'G Kitchenznudzić. Nie szalejmy jednak - wystarczy, że sięgniecie po nie dzisiaj. Naleśnikowa tradycja pochodzi z Irlandii, jeszcze z XV wieku, gdy przed postem należało zużyć resztę niepostnych składników, czyli jajek i mleka. A gdzie wykorzystuje się te rzeczy w ilościach hurtowych? Oczywiście, w naleśnikach. Ostatni wtorek karnawału pachniał więc w Irlandii przepięknie. Dzisiaj mniejszą wagę przywiązuje się do postu, tradycja(...)zmielonego 100 ml śmietany kremówki 20 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego dodatkowo: 100 g rodzynek 200 ml mocnej, gorącej herbaty sos: 3 żółtka 400 ml śmietany kremówki (38%) 45 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Naleśniki: Jajka roztrzepać, dodać mleko i olej. Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem wniliowym i solą. Dodać do jajek, dokładnie połączyć, żeby nie było
Pożeraczka, czyli raz adobrzeogródka:) mamy jeszcze końcówkę starych ziemniaków. Trzeba to jakoś wykorzystać, dlatego dziś na obiad: Placki cukiniowo- ziemniaczane z salsa pomidorowa oraz jogurtowym sosem czosnkowym Placuszki z cukinii 1 duża cukinie kilka ziemniaków 1 średnia cebula 2 jajka ok. 50 g mąki sól/pieprz olej do smażenia salsa pomidorowa: 2 pomidory kilka młodych cebulek lub szczypiorek 2 łyżki oliwy odrobina(...)octu balsamicznego sól/pieprz jogurtowy sos czosnkowy: 3 ząbki czosnku gesty jogurt naturalny sól, pieprz Cukinie myjemy, ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce (duże oczka). Solimy i czekamy aż wycieknie z warzyw woda, odcedzamy. Cebulę drobno siekamy i mieszamy z cukinią. Dodajemy jajka, sól, pieprz i mąkę, dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy olej na patelni i łyżką nakładamy masę
MarciochaKucharzynadaje kotletom soczystości, byle by nie za dużo, bo ani to zdrowe, ani apetyczne. Składniki na kotlety mielone duszone we własnym sosie 0,9-1 kg łopatki 2 małe cebule 3 ząbki czosnku namoczona w mleku czerstwa bułka jajko przyprawa do mięsa mielonego 0,5 łyżeczki tymianku 0,5 łyżeczki majeranku 0,5 łyżeczki cząbru 1 łyżeczka przyprawy do mięsa(...)inna do mięsa) sól bułka tarta olej łyżka mąki do zagęszczenia sosu łyżka słodkiej śmietany do zup i sosów Mięso mielimy na grubych oczkach. Do mięsa dodajemy cebulki drobno posiekane, przeciśnięty przez praskę czosnek, namoczoną i odciśniętą bułkę, jajko, przyprawę do mięsa duszonego, tymianek, cząber, majeranek, przyprawę do mięsa mielonego (do smaku). Dobrze wyrabiamy masę
Rozpustne gotowaniezostaje jeden to wrzucam) - jajko - mleko (parę łyżek do zalania chleba aby nasiąkł) - góra wedle uznania tak jak na pizzę ser + sos + pieczarki , jednym słowem ulubione dodatki Wykonanie: Pieczywo kroimy w kostkę. Wbijamy w niego jajko i dodajemy mleko do namoczenia (od paru łyżek do pól kubka, jak okaże się za dużo płynu to nie ma problemu można odsączyć przed
Lubczyk i Waniliakotletów nie smażyć i nie zagęszczać bułką czy czymś innym .Mało tego chciałam je ugotować w sosie .Bałam się czy się nie rozpadną ale udało się. Czas: 45 minut Składniki: 25 dag mielonego mięsa z indyka 1 jajko sól 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego 1/2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżka posiekanej świeżej mięty(...)drobno pokrojoną paprykę. Chwilę smażyć by papryka zmiękła. Wlać przecier pomidorowy. Wrzucić brązowy cukier i wlać sos chilii. Wymieszać i gotować na bardzo małym gazie. Do mięsa dodać : pół łyżki oleju, mieloną paprykę, pieprz mielony,curry,cynamon,1/2 łyżeczki soli, kminek, jajko i usiekane zioła. Dokładnie wyrobić ( masa jest luźna ale tak ma być). Masę mięsną nabierać na łyżkę
Buniabaje w kuchniciasta francuskiego, 200 gram sera camembert, 200 gram pomidorów koktajlowych, 3 szalotek, 3 ząbków czosnku, suszonej żurawiny, 100 ml białego wytrawnego wina, tymianku, rozmarynu, oregano, sosu sojowego, czarnego świeżo mielonego pieprzu, oliwy, 1 jajka, ostrej musztardy. Przygotowanie dania rozpocząłem od przygotowania farszu. W tym celu obrałem z łupin i pokroiłem w dość cienkie plastry 3 szalotki oraz drobno posiekałem(...)minut, po czym dodałem pomidorki koktajlowe, pozostawiając sobie kilka sztuk pomidorów do dekoracji gotowej potrawy. Całość przyprawiłem również dość sporą ilością czarnego świeżo mielonego pieprzu i dwoma łyżeczkami sosu sojowego. Po kolejnych 2 minutach smażenia dodałem 100 ml białego wytrawnego wina i całość podgrzewałem nadal, aż do niemal jego całkowitego wyparowania. Po odparowaniu wina wyłączyłem gaz i pozostawiłem wątróbki
Wyprawy kulinarneśrodku i chrupiące na zewnątrz, smakują świetnie w towarzystwie bułeczki, świeżych warzyw i niezawodnego sosu tzatziki , na który przepis podałam Wam w sobotę. Bakłażany, dzięki swojej mięsistej konsystencji, świetnie zastępują mięso w daniach wegetariańskich. Wystarczy pokroić je w podłużne plastry i opanierować w jajku i bułce tartej, aby otrzymać roślinnego schabowego :) Idąc tym tropem wymyśliłam dzisiejsze hamburgery. Połączenie oberżyny(...)przepisie . Zamiast smażyć, możecie je upiec w piekarniku. Burgery z bakłażanem w orzechowej panierce i sosem tzatziki przepis własny Składniki: na bakłażany w orzechowej panierce: 1 bakłażan 40 g orzechów włoskich (waga bez łupin) 20 g parmezanu 50 g bułki tartej 3 jajka mąka do obtoczenia bakłażanów oliwa lub olej do smażenia sól, pieprz na burgery (4 sztuki
Chilli Czosnek i Oliwapapryką. Idealne na mięsny obiad z dodatkiem ziemniaków, klusek śląskich, kopytek czy ryżu w towarzystwie surówek, marchewki, buraczków lub sosu grzybowego. Składniki: 1 kg mięsa mielonego z indyka 3 mniejsze cebulki 1 czerwona papryka masło klarowane do smażenia olej 2 jajka 0,5 szklanki gazowanej wody do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, pół łyżeczki papryczki chili, przyprawa do mielonego, vegeta(...)przesmaż na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulkę oraz paprykę, posyp lubczykiem, słodką papryką i pieprzem. W misce wymieszaj mięso z przyprawami, dodaj wodę, jajka i farsz cebulowo - paprykowy z patelni wraz z powstałym sosem, wymieszaj dokładnie. Kotlety obtaczaj w bułce tartej albo mące kukurydzianej i smaż na rumiano na maśle klarowanym. Smacznego
Zasmakuj Kuchniciasto: 250 g mąki pszennej 125 g masła 1 jajko 2 łyżki śmietany 12 % 1/4 łyżeczki soli masa: 150 ml kwaśnej śmietany 12 % 2 jajka 3 łyżki posiekanego […] Artykuł Wiosenna tarta z fetą i sosem jogurtowym pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogWitajcie! W dzisiejszym poście chcielibyśmy przedstawić przepis na sos holenderski. Jest to sos na bazie masła i żółtek idealnie pasujący do szparagów, jajek w koszulkach czy też grzanek. Ma bardzo oryginalny smak a jego przygotowanie naprawdę nie jest czasochłonne. By przygotować wyżej wymieniony sos potrzebujemy tylko kilku składników: * 2 jaja (konkretnie chodzi nam o 2 żółtka * 1/4 kostki masła
Wspólne smakirukoli, roszponki i radicchio 400 g białego sera owczego 2 jajka tarta bułka 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 szklanka soku winogronowego 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 8 pomidorków koktajlowych 600 ml bulionu drobiowego figi w syropie winogron zielony i fioletowy, po kiści 8 łyżek oliwy Sos winegret : 2 łyżki soku z cytryny(...)łyżki octu winnego 1 mały ząbek czosnku roztarty z solą 1 łyżka oliwy Przygotowanie Z sera uformowałem kulki , panierowałem je w jajku i tartej bułce. Sałatę po opłukaniu porwałem na kawałki. Wszystkie składniki sosu winegret zmieszałem w słoiku, aby utworzyła się emulsja. Mąkę rozprowadziłem odrobiną soku winogronowego. Resztę soku zagotowałem z bulionem i tymiankiem, wlałem mąkę. Zagotowałem, ciągle mieszając
R'n'G Kitchenprzepisu Ewy Wachowicz. 650 g selera 1 cebula 2 marchewki 2 ząbki czosnku 2 łyżki chrzanu ze słoiczka 100 g masła 1 łyżka sosu sojowego 2/3 szklanki bułki tartej + kilka łyżek do wysypania keksówki 3 jajka 1 szklanka gorącego wywaru grzybowego (ewentualnie drobiowego) 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka zmielonego pieprzu sól do smaku Seler, marchew i cebulę obrać(...)tarce o grubych oczkach. Czosnek drobno posiekać. Masło roztopić na patelni, dodać warzywa, zalać wywarem grzybowym, dodać sos sojowy i dusić do miękkości. W razie potrzeby lekko podlewać gorącą wodą. Miękkie warzywa ostudzić (jeśli jest potrzeba – odcedzić lekko). Do warzyw dodać jajka, bułkę tartą, chrzan, gałkę muszkatołową, pieprz i sól. Wyrobić na jednolitą masę. Małą keksówkę (np. o wymiarach
Trzeci talerzdzięki dodatkowi imbiru i lekką pikanterią sera grana padano. Zdecydowanie wejdą na stałe do naszego obiadowego repertuaru. Bardzo polecam! Pulpeciki z łososia z sosem koperkowym Składniki na 4 porcje: 400 g świeżego łososia 1 jajko 3-4 łyżki bułki tartej 3 łyżki startego sera grana padano (ok. 40 g) 1 ząbek czosnku 1 cm świeżego imbiru pęczek koperku(...)śmietanę, pół szklanki wody i posiekany koperek. Mieszając od czasu do czasu, doprowadzić do wrzenia i gotować aż sos uzyska odpowiednią gęstość. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać na gorąco, z kaszą jęczmienną. Smacznego! Wyliczenia: łosoś 13,20 zł jajko 0,70 zł ser 2,80 zł imbir 0,15 zł koperek 1,50 zł śmietana
Obiad za dychępieczonych ziemniaków czy frytek...Serdecznie polecam. Składniki: 4 świeże filety z dorsza bez skóry ( u mnie 80 dkg) 2 jajka mąka pszenna do panierowania przyprawa do ryb Kamis sól i pieprz do smaku Sos: 6 łyżek gęstego majonezu 3 łyżki pikantnego dobrego jakościowo ketchupu 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru sól i grubo zmielony pieprz(...)drugiej wsypać mąkę. Rybę panierować najpierw w mące, potem jajku i na koniec jeszcze raz w mące. Na patelni dobrze rozgrzać olej i ułożyć kawałeczki ryby. Smażyć na złoty kolor na niedużym ogniu około 10 min , przewracając z jednej strony na drugą. W międzyczasie z podanych składników przygotować sos mieszając dokładnie wszystko ze sobą ( ja dodaję czosnek
Gosia gotuje