proste w przygotowaniu, sycące i bardzo smaczne. składniki na 3 porcje 40 dag mięsa mielonego cebula łyżka masła jajko 4 łyżki bułki tartej szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz sos 3 szklanki bulionu ( może być z kostki ) 200 g śmietany 18% 2 łyżki mąki pęczek koperku przepis Cebulę drobno siekamy(...)rumienimy na rozgrzanym maśle . Mięso mielone wkładamy do miski , dodajemy zrumienioną cebulkę , bułkę tartą i jajko , doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Masę mięsną wyrabiamy dłonią a następnie formujemy pulpety wielkości orzecha włoskiego. Do garnka wlewamy bulion i gotujemy w nim pulpety około 15 minut. Ugotowane pulpety wyjmujemy łyżką cedzakową. Koperek drobno siekamy . Do miski przekładamy śmietanę, dodajemy mąkę
Smakowite Daniaraviloi zrobie i ja. Oczywiscie nie jest to wierna kopia dania proponowanego przez Malgosie, choc mocno sie nim inspirowalam :) Ravioli z farszem ricotta w sosie pomidorowym skladniki na ciasto: 300g maki najlepiej krupczatki 2 jajka 2 lyzki wody sol skladniki na nadzienie: 1 opakowanie serka ricotta okolo 200g suszonych pomidorow 2 lyzki orzeszkow piniowych 2 lyzki startego parmezanu 3 lodyszki(...)swiezej bazylii sol i pieprz do smaku skladniki na sos: 400g pomidorow z puszki 3 galazki bazylii 1 lyzeczka suszonego oregano 2 zabki czosnku sol, pieprz odrobina cukru do smaku dodatkowo swieza lub wedzona mocarella (ja uzylam wedzonej) wykonanie: Ciasto W mace robimy wglebienie, dodajemy jajka, sol i wode. Mieszamy wszystko widelcem, a potem zagniatamy gladkie ciasto. Gdy juz bedzie
Przysmaki Karolkipokrojony grubo pokrojony 1 jajko 100 g mięsa z indyka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 3/4 szkl. mąki pełnoziarnistej 2 łyżki startego parmezanu 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego Sól, bazylia, oregano, papryka słodka i ostra, czosnek w proszku Przygotowanie: Mięso przysmażyć na 1 łyżce oliwy . Dodać pomidora oraz koncentrat. Dolewać wody tak aby powstał sos jak do spaghetti. Przyprawić(...)solą, dużą ilością oregano, papryki słodkiej i bazylii. Dodać odrobinę papryki ostrej oraz czosnku w proszku. Do dużej miski wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Jajko rozbełtać z odrobiną soli i połączyć z przestygniętym sosem oraz 2 łyżkami oliwy, wymieszać z mąką i proszkiem. Dolać ok. 3/4 - 1 szkl. wody. Formę na muffiny wyłożyć papierowymi foremkami i nakładać drewnianą łyżką
Czarnawisienkajajka szczypta soli 2 lyzki oliwy skladniki na krem: 1 kremowka twarog smietankowy 250g cukier puder kilka kropli olejku migdalowego platki migdalowe sos owocowy wykonanie: Najpiew nalesniki. Do przesianej maki dodajemy szczypte soli, roztrzepane jajka i mleko z oliwa. Wszystko dokladnie miksujemy i odstawiamy na godzine do lodowki. Po tym czasie patelnie do nalesnikow smarujemy oliwa i smazymy nalesniki. Kremowke(...)koniec ubijania dodajemy olejek migdalowy. Wystarczy doslownie kilka kropelek. Do kremowki dokladamy serek smietankowy i dokladnie mieszamy. Gotowe nalesniki smarujemy kremem serowo-migdalowym, skladamy na 4. Podajemy z sosem z kwasnych owocow. Mozemy tez uprazyc kilka platkow migdalowych na paltelni i posypac nalesniki. Smacznego
Przysmaki Karolkiwłaśnie są pulpety z indyka - delikatne w smaku i szybkie do zrobienia . Do tego puszysta otoczka ryżu ugotowanego w aromatycznym sosie pomidorowym ... cóż chcieć więcej? Składniki: Na pulpety: 500g mielonego mięsa z indyka 1 jajko 1 czubata łyżka kaszy manny sól pieprz majeranek słodka papryka liść laurowy ziele angielskie Na pomidorowy ryż: 2 puszki pomidorów w sosie własnym(...)łyżka koncentratu pomidorowego ząbek czosnku oregano bazylia 1/2 bulionu sól pieprz cukier cebula olej woreczek ryżu ew. łyżka ukwaszonej śmietany Wykonanie: Mięso mielone mieszamy w misce z jajkiem, kaszą manną i przyprawami. Dobrze wyrabiamy. Mokrymi dłońmi formujemy nieduże pulpeciki. W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie, sól, wkładamy pulpety i gotujemy ok 20 minut. Na rozgrzanym oleju
Walijskie Pichcenieszklanki) 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej (1 szklanka) 70 g miękkiego masła (ok. ⅓ kostki) 1 opakowanie suchych drożdży instant (7-8 g) 1 duże jajko 1 (niepełna) szklanka ciepłego mleka ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki cukru Sos jogurtowy: 1 szklanka jogurtu greckiego (może być 0%) 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich lub dalmatyńskich garść posiekanych liści mięty skórka(...)sztorc (zlepieniem do góry). Nakrywamy ściereczką i zostawiamy na 15 minut. Po tym czasie smarujemy je rozmąconym jajkiem / śmietaną lub mlekiem (jeśli macie ochotę można posypać je sezamem, czarnuszką lub słonecznikiem) i pieczemy ok. 20-30 minut w 180°C. Podajemy z sosem: Sos jogurtowy: Do jogurtu wyciskamy czosnek. Dodajemy skórkę otartą z całej cytryny (wcześniej warto przelać ją wrzątkiem
Poezja smakudoprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy ok 10 minut mieszając od czasu do czasu. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i wrzucamy do sosu. Mieszamy. Gdy sos z makaronem przestygnie dodajemy do nich jajka, natkę i starty ser. Mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Zapiekankę przekładamy do wysmarowanego oliwa naczynia. Wyrównujemy i pieczemy ok 20 minut. Podajemy na zimno
Dzieje kuchennej Wiewióryłyżeczki soli, 1/2 łyżeczki cukru) 2 ząbki czosnku, posiekane 2 szalotki pokrojone na cienkie krążki 2 duże czerwone lub zielone papryczki chili, posiekane 2 ubite jajka 2 łyżki soku z limonki 3 łyżki sosu rybnego 2 łyżki jasnego sosu sojowego (dałam od siebie) 1 łyżka słodkiego sosu chili 1 łyżeczka cukru 1 duża garść sparzonych kiełków sojowych lub fasoli(...)Dodać paprykę, cukinię i makaron i smażyć kolejną minutę lub 2. Dodać sos rybny, sojowy, sos chili, cukier, sok limonkowy i czarny pieprz, smażyć 3 minuty, mieszając. 5. Dodać krewetki, kiełki i smażyć jeszcze 2-3 minuty. Na koniec wlać powoli jajka i zgasić ogień pod wokiem, delikatnie mieszać aż jajka zetną się w charakterystyczne "kłaczki", dodać
Kuchnia Prezydentowejnadmiaru sosu jajecznego do tortilli z poprzedniego dnia. Dodałam do niego trochę duszonego szpinaku, prażone chorizo i papryczkę chili. Na wierzch nieco parmezanu i tak mamy na talerzu trochę Włoch i trochę Hiszpanii. Oryginalne, pyszne i niezwykle proste danie. Składniki na 2-3 porcje: 10 - 12 dużych makaronowych muszli conchiglione, ugotowanych (przez 10 minut) i ostudzonych 3 duże jajka(...)płaska łyżeczka suszonego oregano kilka listków bazylii 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu ciemnego balsamicznego czarny pieprz Wszystkie składniki zmiksować na gładki sos, doprawić w razie potrzeby, odstawić na 10-15 minut. 1. Jajka wbić do wysokiego naczynia lub miski, rozbełtać ze śmietaną, dodać starty ser (oprócz parmezanu), chili i przyprawy, lekko osolić. 2. Plasterki chorizo położyć
Kuchnia Prezydentowejogórki szklarniowe/ 6-7 ogórków gruntowych 1 podwójna pierś z kurczaka przyprawa kebeb/gyros kilka kromek chleba (ja użyłam pieczywa razowego) jajko i bułka tarta do panierki tłuszcz do smażenia mięsa Dodatkowo: 3 łyżki sosu czosnkowy przygotowanego na bazie jogurtu naturalnego. Sposób Sałatę lodową myjemy, następnie kroimy w paski. Pomidory kroimy na ćwiartki, o górki obieramy ze skóry, kroimy(...)Pierś z kurczaka dzielimy na mniejsze kawałki, obtaczamy w przyprawie kebab/gyros, panierujemy w jajku i bułce tartej. Gotowe mięso smażymy na rozgrzanym tłuszczu do czasu zarumienienia. Kromki chleba kroimy w drobną kosteczkę, smażymy na suchej patelni. Sałatę, pomidory i ogórka mieszamy w misce z sosem czosnkowym, wykładamy na talerze, na wierzch kładziemy mięso, całość posypujemy rumianymi grzankami. Warzywa
Kuchenne aromatypuszki rozgniatamy widelcem, zagotowujemy, dodajemy pól szklanki bulionu, zeszkloną na maśle cebulę, doprawiamy sola i pieprzem, dodajemy połowę pęczka posiekanego szczypioru. Całość chwilę gotujemy. Nalewamy sos do miski, na wierzchu układamy połówki jajek. Całość posypujemy resztą posiekanego szczypioru. Podajemy z ugotowanym ryżem. Danie można podawać na ciepło lub zimno
Smakowite Daniamięso. Jak byłam w ciąży, to strasznie przeszkadzał mi zapach smażonego mięsa, więc szukałam jakiejś alternatywy, żeby zjeść smacznie. Wymyśliłam, że gotowane pulpety można przyrządzić z sosem koperkowym, który wcześniej przygotowywałam tylko do jajek. Obiad pyszny i smakuje wszystkim. Składniki: - 50 dag mięsa mielonego (ja użyłam wieprzowo-wołowego, ale można również drobiowego); - jajko; - 3 łyżki bułki tartej; - sól, pieprz, gałka(...)masę mięso, bułkę tartą, jajko i przyprawy. Z masy formować małe klopsiki. W dużym rondlu zagotować bulion warzywny. Do gorącego wrzucać partiami pulpeciki (ja wrzuciłam wszystkie od razu). Gotować około 15-20 minut. Gotowe pulpety wyjąć. Koperek opłukać, posiekać, wsypać do wywaru i gotować 5 minut. Śmietanę rozmieszać z mąką, wlać do garnka, podgrzej. Sos doprawić solą i pieprzem. Włożyć
dom-agi.plburgerów) 5 bułek 400 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 2 ząbki czosnku natka pietruszki sól pieprz 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1 jajko olej do smażenia Dodatkowo sałata pomidor ser żółty Sos mały jogurt naturalny 2 łyżeczki chrzanu 1 łyżeczka soku z cytryny sól pieprz Sposób przygotowania Do mielonego mięsa dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę(...)praskę i posiekaną natkę pietruszki. Dodać jajko, sól i pieprz (wedle własnego uznania), ostrą paprykę w proszku. Wyrobić ręką i uformować 5 sztuk burgerów. Na patelni rozgrzać olej i położyć burgery. Smażyć na dużym ogniu ok. 4 min, następnie przełożyć na drugą stronę i smażyć również ok. 4 min. Wszystkie składniki na sos wymieszać ze sobą razem, doprawiać solą
pink envelopeskładniki. Dodajemy mięso mielone. Następnie wlewamy białe wino i wodę. Gotujemy tak długo aż sos się zredukuje. Wtedy dodajemy passatę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ewentualnie łyżeczką cukru. Składniki na beszamel: - 75 gram masła - 50 gram mąki - 650 mililitrów mleka - 1 rozkłócone jajko - 35 gram parmezanu - gałka muszkatołowa - sól - pieprz Przygotowanie beszamelu: Najpierw robimy zasmażkę, a więc(...)się spieniła. Następnie zdejmujemy garnek z palnika i powoli dolewamy do niego mleko, cały czas mieszając. Ponownie lokujemy garnek na palniku. Podgrzewamy tak długo aż sos zgęstnieje. Doprawiamy. Odstawiamy, żeby nieco ostygł - wtedy dodajemy jajko oraz parmezan. Formę smarujemy oliwą z oliwy. Najpierw wykładamy na niej paski cukinii wzdłuż, a potem w poprzek. Następną warstwę powinna stanowić połową mięsa
Życie zamknięte w smakusmaku * 2 ząbki czosnku tymianek sól morska Składniki na pulpety: 300 g łopatki 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka kaszy manny 1 jajko 1 ząbek czosnku sól i pieprz do smaku Składniki na sos: 150 g mrożonej marchewki z groszkiem 100 g pieczonej dyni 150 g pieczarek 1 mała cebula kilka listków pietruszki 0,7 l bulionu drobiowego(...)roztrzepane jajka , mąkę, wodę, przyprawy i dokładnie wszystko wymieszać na gładką masę. W garnku zagotować wodę, lekko osolić. Łyżkę maczać we wrzątku , a następnie nabierać nią masę i zanurzać w garnku. Tak postępować do końca ze wszystkimi kluskami. Gotowe, po wypłynięciu na wierzch przełożyć na durszlak, a potem na duży półmisek.Po wierzchu porozkładać pulpeciki, polać sosem i porozkładać
Gosia gotuje