sos do jajek - 5296 przepisów (strona:66/354)

ziemniaczane placki z sosem ostrym... 130

Składniki: ziemniaki młode 1 kg jajka 2 sztuki kucharek 1 łyżeczka mąka pszenna 3/4 szklanki bułka tarta 2 łyżki papryczka chili - do smaku olej do smażenia - ile potrzeba sos - ile potrzeba w opisie młode ziemniaki oskrobać(...)rozdrabniaczu je zmiksować, odstawić na 15 minut i odlać nadmiar wody z ziemniaków teraz wsypać mąkę, kucharka, tartą bułkę, jajka, posiekana papryczkę chilli i wszystko dobrze wymieszać na gorącym mocno oleju smażyć rumiane placki i odkładać je na ręcznik papierowy SOS: 30 dag łopatki na oleju zrumienić z cebulą, dolać wody i dusić z 30 minut, dodać całą papryczkę chilli

W Mojej Kuchni Lubię
Sałatka z kurczakiem 218

szybko. Pierwsze co przyszło mi na myśl to sałatka z kurczakiem, serem kozim i sosem czosnkowym. Zapraszam do wypróbowania. Składniki: filety z piersi kurczaka (opcjonalnie indyka) Papirus Winiary (z czosnkiem i ziołami) kukurydza konserwowa pomidorki koktajlowe kapusta pekińska ser sałatkowy- kozi mały por 3 jajka ugotowane na twardo czerwona papryka 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku 2 łyżki majonezu(...)kurczaka smażymy w papirusie wg.instrukcji. Studzimy go i kroimy w kosteczkę. Pekinkę siekamy jak najdrobniej i dodajemy do niej pokrojone pomidorki i paprykę. Dodajemy kurczaka, pokrojone jajka i pora. Na samym końcu dodajemy sos (majonez+ jogurt+ posiekany czosnek mieszamy za pomocą blendera) i pokrojony ser. Sałatkę podajemy schłodzoną. Co do samego papirusa: Mięso usmażyło się pięknie,było bardzo soczyste

Wielki apetyt
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami w liściach buraków 102

gryczaną z pieczarkami Składniki na farsz: - 50 g kaszy gryczanej - 250 g pieczarek - 1 łyżka masła - 10 liści buraków - sól, pieprz - kilka gałązek zielonej pietruszki - 1 jajko - 1 łyżka bułki tartej Składniki na sos: - 150 g pieczarek - 1 cebula - 1 łyżka masła - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 50 ml śmietanki 18% - sól, pieprz Dodatkowo 2 liście buraków. Składniki na 10 małych(...)wrzucamy cebulę posiekaną w piórka i czekamy jak się lekko zrumieni. Następnie dodajemy drobno pokrojone pieczarki i podsmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotową kaszę i pieczarki mieszamy razem, dodajemy jajko, bułkę tartą i posiekaną natkę pietruszki i wszystko razem mieszamy. Teraz formujemy gołąbki. Na każdy liść buraka kładziemy po łyżce farszu i zawijamy. Naczynie żaroodporne wykładamy liśćmi i kładziemy

Kuchenne Wariacje
Sajgonki pieczone w piekarniku 310

łyżeczki czosnku granulowanego 1 cebulka dymka (zielona część) 100 g ugotowanego makaronu chińskiego (może być chow main, sojowy lub ryżowy) 5 suszonych grzybów mun 1 jajko 50 g pędów bambusa 1/6 główki kapusty pekińskiej Sos: 4 łyżki sosu teryaki 2 łyżki miodu 2 łyżki octu ryżowego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 2 łyżki jasnego sosu sojowego 2 łyżki cukru brązowego(...)olej i smażymy mięso mielone. Przyprawiamy sosami sojowymi, olejem sezamowym, przyprawą 5 smaków, imbirem i czosnkiem. Dodajemy marchewkę, smażymy przez około 4 minuty. Następnie dodajemy grzyby mun, kapustę i pędy bambusa. Smażymy jeszcze 2-3 minuty wszystkie składniki.  Mięso z warzywami, makaron i posiekaną dymkę przekładamy do miski, dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Pojedyncze placki papieru

Mania Gotowania
Placki brokułowe z sosem czosnkowym 130

Składniki :  500g brokuła szklanka mąki (żytnia lub pszenna) sól i pieprz do smaku natka pietruszki, oregano, bazylia 250g twarogu chudego ząbek czosnku 1 duże jajko, lub 2 średnie łyżeczka proszku do pieczenia Sos czosnkowy : mały jogurt naturalny 2 łyżki śmietany 18% pieprz czarny, sól pietruszka 4 ząbki czosnku szczypta cukru Przygotowanie: Brokuły zalać wrzątkiem i odstawić(...)zmiękną na tyle, aby po upieczeniu były miękkie). W misce wymieszać jajka, mąkę, proszek do pieczenia, pokruszony ser twarogowy. Brokuły pokroić drobno i dodać do wcześniej przygotowanej masy. Przyprawić.  Placki formułować na blaszce i piec w 180*C przez ok 30 minut.  Połączyć składniki sosu. Na ciepło najlepsze

ChilliJemy
Mielone z kaszy jaglanej z żółtym serem i prażoną cebulką na oleju rzepakowym 191

posiłek, zobaczcie sami na inne moje przepisy: Krokiety z kaszy gryczanej ; Krokiety ziemniaczane (Panzerotti neapolitańskie) ; Krokiety z kapustą i grzybami ; Kotlety ziemniaczane faszerowane mięsem ; Kotlety z jajek (kotlety jajeczne) ; Kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym ; Krokiety o smaku ruskich pierogów Mielone z kaszy jaglanej z żółtym serem i prażoną cebulką smażyłam na oleju rzepakowym, gdyż olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów(...)przepłukaną kilka razy zimną wodą kaszę jaglaną (aby pozbyć się goryczki) z dodatkiem ½ łyżeczki soli i łyżki oleju rzepakowego. Studzimy kaszę. Kaszę jaglaną przekładamy do miski, dodajemy jajko, posiekaną natkę pietruszki, prażoną cebulkę, dokładnie mieszamy, dodajemy pokrojony żółty ser, doprawiamy całość solą i pieprzem wg preferencji smakowych. Na wilgotną dłoń nakładamy ok. 2 łyżki masy, formujemy owalne kotlety

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gyros 367

drobno posiekanym ząbkiem czosnku. W naczyniu układamy warstwami: usmażony kurczak cebulka  keczup (około 2-3 łyżki) kukurydza pokrojone w drobną kostkę ogórki konserwowe jajka również pokrojone w kosteczkę  papryka czerwona sos czosnkowy bardzo drobno pokrojona kapusta pekińska Smacznego

Mango Papaja
Niebiańska panna cotta z sosem malinowym 185

siebie dodałam do niej sos z moich ukochanych lekko kwaśnych wrześniowych malin. Deser ma aksamitną konsystencję i waniliowy, delikatny smak. Robi się go bez jajek i bez pieczenia. Polecam!   Panna cotta z sosem malinowym na ok. 8 małych kokilek czas przygotowania: 45 min. + co najmniej 4 godz. chłodzenie w lodówce Składniki: 1 l tłustej śmietany (>30% tłuszczu

Chilli Czosnek i Oliwa
Bazyliowe naleśniki z ciekawym farszem 131

farsz: 500 g pieczarek 1 duża cebula 1/2 łyżki masła 300-400 g fasolki szparagowej 5 ziemniaków 1 pęczek młodego szczypiorku 3 różyczki brokuła 1 jajko 2 łyżka masła Składniki na sos: 250 ml śmietanki 30% 2 ząbki czosnku 10 plasterków sera gouda Przygotowanie naleśników: Wszystkie składniki mieszamy razem tak aby uzyskać jednolitą masę. Na bardzo dobrze rozgrzaną patelnię nakładamy(...)momentu ostygnięcia i odcedzamy.  Ziemniaki myjemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Gdy już będą gotowe przekładamy je po odcedzeniu do miksera wraz z brokułami, szczypiorkiem, masłem i jajkiem, delikatnie pieprzymy. Całość miksujemy i przekładamy do osobnego naczynia. Powstała nam taka masa. Każdego naleśnika smarujemy masą, kolejno pieczarki i fasolka. Zawijamy.  Naleśniki umieszczamy w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym

ClauditteMissCooking
Szpinak z mandarynką i truskawkową nutką 78

doprawić do smaku. Zabielić śmietaną. Zdjąć z ognia i wmieszać w szpinak żółtko. Zmiksować na gładką masę. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Szpinak podać z odrobiną sosu, ziemniakami z natką pietruszki i sadzonym jajkiem............. Smacznego

Gaździnka warzy
Faszerowane tuńczykiem śniadaniowe bułeczki z jajkiem 172

parówki (tak wiem... ale my lubimy), jajecznicę lub jajko na miękko :) Trzeba coś zmienić :) Dziś nadchodzi poranek zmian :) Zapiekane bułeczki faszerowane pasta tuńczykową z jajkiem sadzonym SKŁADNIKI: 4 duże bułki (wysokie) 1 opakowanie tuńczyka w sosie własnym 1 opakowanie białego sera ze szczypiorkiem 0,5 cebuli 4 jajka sól, pieprz, papryka Odcedzić tuńczyka i rozdrobnić widelcem. Cebulkę pokroić w drobną

MarciochaKucharzy
Kopytka 156

Składniki: 0,7 kg ugotowanych ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko sól do smaku Dodatkowo: 15 dkg surowego boczku sałata maślana sos winegret Ziemniaki ugotować, lekko ostudzić, obrać i przecisnąć przez praskę, . Dodać jajko, sól, mąkę i wyrobić na jednolitą konsystencję. Z  ciasta  utoczyć wałek, podsypując go lekko mąką i  pokroić pod skosem na kopytka

Gosia gotuje
ORKISZOWE PLACKI Z CUKINII Z SOSEM GORGONZOLA. 172

pszenną na ich zdrowszy odpowiednik - mąkę orkiszową. Smakują rewelacyjnie, a serowy sos ten smak podkreśla i nadaje wykwintnego wymiaru. PLACKI Z CUKINII Z SOSEM GORGONZOLA. na 3-4 osoby cukinia o wadze ok. 1 kg 2 jajka 1 - 1,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej sól czosnkowa (odrobina) olej do smażenia 200g sera gorgoznola 1/2 szklanki śmietanki słodkiej (12 %) Cukinię myję(...)pozbawiam pestek i ścieram na grubej tarce, razem ze skórką. Posypuję odrobiną soli (uwaga, bo sos będzie słony), aby warzywo puściło sok. Następnie mocno wyciskam cukinię z wody. Wbijam jajka, dodaję tyle mąki, by ciasto miało klejącą konsystencję jak placki ziemniaczane. Na patelni rozgrzewam dość sporo oleju. Na rozgrzany tłuszcz wykładam porcję ciasta, spłaszczam i smażę z obu stron

W kuchni Karmel-itki
Sałatka warstwowa z indykiem i chipsami 440

ketchup, jogurt naturalny, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz. Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostkę.  Pierś z indyka myjemy, osuszamy za pomocą papierowego ręczniczka, doprawiamy solą, pieprzem i smażymy do miękkości.  Następnie posypujemy przyprawą gyros i dokładnie mieszamy. Marchewkę gotujemy do miękkości i kroimy w słupki. Sos : Do miseczki(...)wlewamy 3 łyżki majonezu, pół jogurtu, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy szczyptę soli i pieprzu. Całość dokładnie mieszamy. Sałatkę układamy warstwowo (od dołu): jajka, marchewka,   pierś z indyka, kukurydza, ketchup, pokruszone chipsy, sos, kilka całych chipsów do dekoracji. Smacznego

paapilotkaa
Piersi kurczaka nadziewane serem korycińskim i papryką marynowaną 213

podane z kaszą kuskus Składniki: kotlet: - piersi z kurczaka - papryka marynowana - ser koryciński (u mnie "Swojski" Czesławy Zarzeckiej z czosnkiem i pieprzem kolorowym) panierka: - jajko - sól, pieprz, suszona bazylia - bułka tarta dodatki: - kasza kuskus - sos pomidorowy lub paprykowy (u mnie słodko-pikantny sos chilli Tao-Tao) - ogórki konserwowe - olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie:  Filety z kurczaka rozbijam. Na każdym(...)dość cienkie paseczki. Mięso zawijam.  Roztrzepuję jajko z dodatkiem soli, pieprzu i bazylii. Kurczaka maczam w jajku i obtaczam w bułce tartej. Smażę na uprzednio rozgrzanym oleju rzepakowym z każdej strony.   Podaję na ciepło z przygotowaną kaszą kuskus polaną sosem oraz z konserwowymi ogóreczkami

Kuchnia co dnia