sos do jajek - 5296 przepisów (strona:67/354)

Jajka zapiekane w pomidorach 172

krojonych pomidorów Suszona bazylia – do smaku Sól, pieprz 4 plasterki szynki 2 jajka 1 łyżka oleju Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy posiekany na plasterki czosnek oraz pokrojoną w kostkę cebulę ciągle mieszając, aby się nie przypaliło. Dorzucamy pomidory z puszki i podsmażamy kilka minut, aż sos lekko(...)zgęstnieje. Na koniec przyprawiamy sos bazylią, solą i pieprzem i szczyptą cukru. Na dnie dwóch kokilek układamy po 2 plastry pokrojonej w kostkę szynki i wlewamy sos pomidorowy. Na wierz wbijamy po jednym jajku i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 10 min. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Sałatka z wędzonym kurczakiem, mozzarellą, cukinią i jajkiem 492

drugie śniadanie, przyjęcie rodzinne, a nawet może zastąpić drugie danie. Składniki: 1 duży wędzony filet z kurczaka 3 jajka 1 bardzo młoda cukinia 150 sera żółtego lub opakowanie mozzarelli mini kilka liści sałaty (masłowej, lodowej lub roszponki) 2 średnie pomidory Sos: 2 łyżki majonezu 1 mały kubek jogurtu naturalnego 1 łyżka keczupu 1 łyżeczka musztardy 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól(...)Używając mozzarelli w kulkach należy odsączyć ją z zalewy. Kurczaka pokroić w poprzek w plastry. Na półmisku lub talerzach układać najpierw sałatę, a następnie kurczaka, jajka, ser, cukinią i pomidory. Przed podaniem udekorować kleksami sosu

Czerwień i błękit
Pasztet drobiowy z wiśniami 271

ząbki czosnku sól do smaku, ½ łyżeczki pieprz ziarnisty, 2 ziarna ziela angielskiego, 2 listki laurowe 2 łyżki: majeranek ok. 1/3 łyżeczki: gałka muszkatołowa 2 jajka 20 wiśni bez pestek (u mnie mrożone) Sos: 100 ml czerwonego wytrawnego wina 200 g wiśni bez pestek 1 łyżka miodu Przygotowanie: Kajzerkę moczymy w mleku. Luzujemy z kości ćwiartki kurczaka, skórę zostawiamy. Rozgrzewamy patelnię(...)kawałkiem kurczaka, przyprawami, dodajemy jajka, doprawiamy pasztet majerankiem i gałką muszkatołową, ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku solą i dokładnie wyrabiamy masę. Dwie aluminiowe foremki napełniamy do połowy masą, układamy wiśnie po 2 w rzędzie, przykrywamy resztą masy, powierzchnię karbujemy specjalnym „grzebieniem”. Pieczemy pasztet 80 minut w 160°C. Pasztet wstawiamy po wystudzeniu do lodówki. Przygotowujemy sos do pasztetu: rozpuszczamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka warstwowa 166

się i w nieco zmodyfikowanej wersji znajdzie się na blogu. Zapraszam. Składniki: brokuł kukurydza konserwowa pomidorki koktajlowe jaja żółta papryka czerwona papryka szczypta cukru szczypta soli sos czosnkowy (przepis znajdziesz tu ) Sposób przygotowania: Jajka gotujemy i siekamy. Brokuły gotujemy  z dodatkiem cukru( zyskają intensywny zielony kolor). Pamiętajcie,że nie gotujemy ich zbyt długo dosłownie 3-5 minut, inaczej będą

Wielki apetyt
SAŁATKA Z BROKUŁÓW 166

którym będziemy wydawać sałatkę, Mój nie był duży) Sos czosnkowy Jogurt grecki (może być jogurt naturalny) 2 ząbki czosnku Przyprawa Tzatziki Zioła prowansalskie Przeprawa curry Koperek (suszony, lub świeży) Pieprz ziołowy Szczypta soli i pieprzu czarnego Zabieramy się do przyrządzania sałatki !!!     Pracę rozpoczynam od ugotowania jajek na twardo.       Kiedy jajka się gotują, obieram(...)ułożyć Swoją niepowtarzalna kompozycję na półmisku. Na koniec posypując sałatkę ziarnami słonecznika.       PS. Wspaniała zabawa !!  Sos czosnkowy podaję w osobnej miseczce.      A Moja sałatka wyglądała tak  :) Jajka i mozzarella ukryły se pod brokułami :)  SMACZNEGO

Zdrowo i kolorowo
Błyskawiczna pasta z tuńczykiem 169

sól, pieprz Gotujemy jajka na pół miękko, tzn. ok. 4-5 minut i od razu studzimy w zimnej wodzie. W tym czasie odlewamy na sitku sos z tuńczyka. Siekamy pietruszkę. Ostudzone i obrane jajka miksujemy z tuńczykiem i natką.  Mieszamy z kukurydzą i ewentualnie doprawiamy. Można też dodać łyżkę majonezu

prawdziwe jedzenie
Pulpety w sosie koperkowym 147

podawać z kaszą lub ziemniakami. Składniki: 1 marchew 1 pietruszka 1 mały seler 1 kg mięsa mielonego wieprzowego 1 sucha bułka 1 cebula 2 jajka liść laurowy 2 ziela angielskie sól pieprz szczypta imbiru sos koperkowy: pęczek koperku 3 szklanki wywaru spod pulpetów 1 mała śmietana 2 łyżeczki mąki sól pieprz Wykonanie: Warzywa obrać, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć(...)oleju. Mięso włożyć do miski, dodać odciśniętą i rozdrobnioną bułkę, cebulę, jajka i doprawić solą i pieprzem. Mięso dokładnie wymieszać. Z mięsa ulepić kulki. Z wywaru wyciągnąć warzywa i doprowadzić do wrzenia. Kulki z mięsa wrzucać w niedużych partiach do gorącego wywaru i gotować przez 15 minut. Przygotować sos: Wywar zagotować, dodać posiekany koperek i gotować przez chwilę. Śmietanę wymieszać

Mama Gotuje
Knedle z truskawkami 143

łyżki cukier - 2 łyżki Ciasto ziemniaczane : ugotowane ziemniaki - 1 kg mąka pszenna - 320 g mąka ziemniaczana - 2 łyżki sól - szczypta jajka - 1 szt Sposób przygotowania: Nadzienie:  Truskawki obrać z szypułek, umyć, osączyć.  Wymieszać truskawki z cukrem.  Sos:  Śmietanę przelać do miski, dodać cukier i ser, zmiksować.  Ciasto ziemniaczane:  Ugotowane ziemniaki zemleć w maszynce, dodać(...)obie mąki , jajka , zagnieść ciasto.  Odrywać z ciasta małe kawałki, formując placuszki, nakładać na każdy po jednej truskawce, dobrze zlepiać, uformować kulkę.  Knedle wrzucić do wrzącej i osolonej wody, gdy wypłyną na wierzch , gotować jeszcze na wolnym ogniu 4 minuty.  Wybierać knedle łyżką cedzakową, na talerze.  Podawać polane sosem śmietanowym.  (function

Kuchnia Danusi
Pulpety w sosie koperkowym 250

przygotowywane na parze, podane wraz z przepysznym sosem koperkowym. Danie niezwykle aromatyczne choć delikatne w smaku. Składniki: Na pulpety 500g mięsa mielonego z indyka Jajko Około 70g   bułki tartej Soł i pieprz Na sos Pęczek koperku Łyżka masła Łyżka mąki 150g śmietany 12% Sól i pieprz Przygotowanie potrawy zaczynamy od uformowania pulpetów: wszystkie składniki umieszczamy w misce i intensywnie

Kolizje Smaków
Tuńczykowe placuszki 146

Składniki: 3 duże ziemniaki 1 średnia cebula ( opcjonalnie 2 dymki ) puszka tuńczyka w sosie własnym ząbek czosnku sól, pieprz, świeży tymianek ( opcjonalnie oregano ) 1 jajko sok z połowy cytryny G dy kotleciki nie będą si ę chciały skleić dodać troszkę bułki tartej. Sos szklanka jogurtu 1 mała łyżeczka soku z cytryny 1 mały ząbek czosnku 1 mała ły żeczka cukru

Gaździnka warzy
Faszerowane kwiaty cukinii 141

bazylia * ulubione przyprawy  * roztrzepane jajko, bułka tarta do panierowania Przygotowanie : Kurczaka pokroić w drobną kosteczkę, przyprawić i usmażyć. Dodać śmietanę, zagotować aż sos zgęstnieje. Posypać drobno posiekaną bazylią. Kwiaty cukinii opłukać i nadziać. Panierować w jajku i bułce tartej, smażyć na złoty kolor. Podawać na ciepło

Magiczne Życie Marty
Tarta z łososiem, szpinakiem i pomidorem (ryba) 161

Przygotowane ciasto nakłuć widelcem, aby za mocno nie urosło. Na samo dno ułożyć przesmażony szpinak, następnie pokrojonego pomidora, rozdrobnionego łososia, a na sam koniec zalać sosem (tzn. w misce wymieszać ze sobą 2 jajka + 1 żółtko; następnie dodać śmietanę i mleczko kokosowe; przyprawić solą, pieprzem; a na sam koniec dodać koncentrat pomidorowy i starty żółty ser; całość ze sobą wymieszać

Ugotować
Placki ziemniaczane po chłopsku 144

Już dawno nie robiliśmy placków ziemniaczanych ,więc naszła nas ogromna chęć by zjeść je właśnie dzisiaj. Przepyszna mieszanka z pieczarkami ,serem żółtym i boczkiem okraszone sosem pomidorowo koperkowym. Składniki 3 średniej wielkości ziemniaki 3 jajka 150 g pieczarek 150 g wędzonego boczku duża cebula 150 g żółtego sera (ulubionego) 1/2 szkl mąki 2 ząbki czosnku łyżka mielonej kozieradki sól ,pieprz(...)olej do smażenia Sos: pomidory krojone z puszki pęczek koperku mała papryczka chilli cukier sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaki ,cebulę ,pieczarki i ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Boczek kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki mieszamy z mąką ,jajkami ,przeciśniętym przez praskę czosnkiem i mieloną kozieradką. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy

R'n'G Kitchen
Pizza czosnkowo-pieczarkowa z mozzarellą 157

uwielbiamy chyba wszyscy, ja pierwszy raz smarowałam ciasto białym sosem z cebuli czosnku i śmietanki, użyłam bardzo dobrej przyprawy : SOS CZOSNKOWY  polecam bo jest obłędna w smaku! Składniki: Ciasto: Na dwie duże pizze 3 szklanki mąki pszennej 1 jajko 2 czubate łyżki semoliny 30 g drożdży świeżych 1/2 szklanki ciepłego mleka 3/4 szklanki ciepłej wody 1/2 łyżeczki cukru(...)dodać cukier zamieszać,dodać poruszone drożdże, oprószyć łyżeczką mąki, odstawić zaczyn do wyrośnięcia. Mąkę pszenna wymieszać z semoliną oraz solą wbić jajko dodać oliwę oraz zaczyn i wyrobić ciasto. Uformować kulę odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Biały sos: Cebulę posiekać drobniutko zeszklić razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem na oleju, wlać śmietankę dodać przyprawę do sosu czosnkowego doprowadzić

Wanilia i Kardamon
Sałatka z brokułem 385

tego bardzo zdrowa i pożywna. I co najważniejsze nie ma skomplikowanych składników.   Przygotowuję ją z sosem jogurtowo-ziołowym, ale miłośnicy sosu czosnkowego mogą ją zrobić sosem czosnkowym. Zapraszam!!! Składniki: 1 brokuł, 4 jajka, 2 pomidory lub garść pomidorków koktajlowych, 1 kost. fety, 2 łyżki płatków migdałowych, 200 ml jogurtu naturalnego, 2 łyżeczki ziół prowansalski, sól, pieprz Wykonanie: Brokuł myjemy(...)mniejsze Różki. Układamy w płaskim naczyniu. Pomiędzy brokuł układamy jajka i pomidory pokrojone w ćwiartki. Płatki migdałów prażymy na suchej patelni. Następnie posypujemy nimi sałatkę. Na wierzch sałatki układamy fetę pokrojoną w kostkę. Jogurt naturalny mieszamy z ziołami prowansalskimi, przyprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem sałatkę polewamy sosem . Smacznego

Passion of Cooking

Proponowane wyszukiwania