lekko posłodzonej wodzie 10-15 minut, a następnie przelać zimną wodą. Dokładnie odsączyć i obrać ze skórki. Wsypać do miski i połączyć z pokrojonymi jajkami ,pistacjami i odsączonymi kaparami. Przygotować sos: jogurt wymieszać z majonezem i rozgniecionymi ząbkami czosnku, doprawić solą, białym pieprzem, sokiem z limonki i odrobiną gałki muszkatołowej. Do całości wlać sos i wymieszać. Smacznego
Anioły w kuchnikroimy na kawałki. Ziemniaki studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Szpinak płuczemy, cykorię kroimy w paski. W misce układamy wszystkie warzywa, jajka kroimy w ósemki. Sałatkę polewamy sosem, mieszamy i podajemy
Kulinarne przygody Gatityprzepis zmieniłam] była to pizza na kruchym spodzie.....ciasto z dodatkiem smalczyku było pyszne, kruche, pachnące... 1,5 szkl.mąki 12 dkg smalczyku Smakowita Pajda 1 jajko 1 łyżka kwaśnej śmietany sól sos curry dowolne dodatki kiełbasa cebula ogórek korniszon papryka pomidor ser żółty Mąkę posiekać ze smalczykiem , śmietaną , jakiem i solą.Zagnieść ciasto .Płaską formę na tartę wysmarować masłem
Moje domowe kucharzeniebarbecue, sałatą, pomidorami oraz cebulą. Burgery wieprzowo – wołowe 500 g mielonej wołowiny 500 g mielonej wieprzowiny 3 łyżki sosu Worcestershire 1 łyżka sosu słodkiego chili sól, pieprz 1 jajko olej do smarowania Wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać . Uformować kotleciki o grubości około 1,5 - 2 cm. Posmarować olejem i smażyć na grillu z obu stron przez
Sto kolorów kuchniBędzie ryba! A jak ryba, to sos. W końcu każda ryba pływa! Zapraszam więc dziś na rybny, jarski obiad, typowo piątkowy. DORSZ PANIEROWANY Z RYŻEM I SOSEM KOPERKOWYM. 4 filety dorsza 1 jajko 3 łyżki mleka sól, pieprz, odrobina tymianku sok z 1 cytryny szklanka bułki tartej szklanka mąki Jajko rozmąciła. Dorsza oprószyłam przyprawami, skropiłam cytryną, odstawiłam na kwadrans
W kuchni Karmel-itkiużywam wirówki do sałaty. Osuszoną rwiemy na małe kawałki i wrzucamy do miski. Opłukane pomidorki kroimy na połówki lub ćwiartki. Łososia kroimy na mniejsze części. Ugotowane jajka obieramy i kroimy na cztery. Sos przygotowujemy z połączenia jogurtu naturalnego i majonezu, ja używam w równej ilości obydwóch składników. Jeżeli chcecie bardziej light użyjcie więcej jogurtu. Dodajemy posiekany szczypiorek i przyprawiamy
cookplPost Szparagi w cieście francuskim z sezamem pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne PrzebojePost Szparagi w cieście francuskim (z szynką / boczkiem i serem) pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne Przebojepiersi z kurczaka 1 łyżeczka soli 2 łyżki wódki lub octu 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 mała czerwona papryka 1 cebula 1/2 szklanki pędów bambusa 5 plastrów ananasa z puszki olej do smażenia Na sos: 12 łyżek cukru 6 łyżek octu 10% 2 łyżki soku z pomarańczy (opcjonalnie), ja używam zalewy(...)Podgrzewamy na małym ogniu, a gdy warzywa odrobinę zmiękną wszystko mieszamy z 2 łyżeczkami mąki ziemniaczanej rozpuszczonymi w 2 łyżkach zimnej wody. Gdy sos zgęstnieje zdejmujemy go z ognia, garnek przykrywamy pokrywką. W głębokim talerzu rozkłócamy jajka i mieszamy z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej, aż do uzyskania jednolitej masy. Na patelni rozgrzewamy olej, kawałki kurczaka maczamy w cieście i smażymy
Kulinarne przygody Gatitydzisiaj chciałabym skupić naszą uwagę:) Składniki: 200 gram makaronu spaghetti 250 gram mielonego mięsa z indyka połowa cytryny jajko 2 łyżki bułki tartej 4 gałązki natki pietruszki słoiczek sosu pesto zielonego 250 ml śmietanki 30% 8 pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek parę listków świeżej bazylii sól pieprz Przygotowanie: Makaron(...)gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Do mielonego mięsa z indyka dodajemy jajko, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki, sok z połowy cytryny i startą z niej skórkę. Doprawiamy solą i pieprzem i formujemy z mięsa małe pulpeciki. Smażymy je aż do zarumienienia na odrobinie oliwy z oliwek Pulpety przekładamy na talerz, a na tą samą patelnię wyciskamy 2 ząbki czosnku
Taste Therapydrobnych oczkach,oliwki,pokrojonego w drobną kostkę pomidora,kukurydzę i śledzia pokrojonego na małe kawałki.Majonez wymieszać ze śmietaną (jak ktoś lubi można dodać łyżeczkę sosu czosnkowego).Wymieszać wszystko razem.Udekorować połówkami jajek i natką pietruszki
kulinarnajamka.blogspot.comksiążki Roberta Makłowicza postanowiłam zrobić z niego placuszki. W przyszłości zapewne nieco ten przepis zmodyfikuję na swoje potrzeby tzn. na przykład zamienię sos na salsę pomidorową. Poniżej podaję przepis w oryginale. SKŁADNIKI NA PLACKI: 1 kalafior 2 jajka 4 łyżki mąki 1 pęczek natki kolendry 1 pęczek szczypiorku 1 łyżka łagodnej przyprawy curry w proszku szczypta chilli w proszku(...)zrobić: Kalafior gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku, kroimy na małe kawałki.Przekładamy do miski. Dodajemy mąkę, jajka, posiekane szczypiorek i kolendrę, curry, chilli oraz gałkę muszkatołową,. Mieszamy dokładnie, dodając tyle wody, by powstało gęste ciasto, solimy je do smaku. Przygotowujemy sos, mieszając jogurt z posiekaną miętą i sokiem z cytryny, soląc do smaku. Na patelni rozgrzewamy tyle oleju
Kuchnia w opałachpieprzu 1 płaska łyżeczka suszonej lub świeżej bazylii Dodatkowo: 1 łyżka oleju+ 1 łyżeczka soli do gotowania makaronu 12 płatów papieru ryżowego 1 małe jajko 3 łyżki mąki 6 łyżek bułki tartej olej do smażenia Sos pieczarkowy: 1,5l bulionu drobiowego 1 łyżeczka masła 350g + 150g pieczarek 1 cebula 4 płaskie łyżki mąki pszennej 100g śmietany 18% 1/2 płaskiej łyżeczki(...)obtoczonego makaronu i zwijamy jak gołąbki. Wykorzystujemy 12 sztuk papieru ryżowego (jedno opakowanie), a pozostałe "roladki" panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Jedne i drugie smażymy na złoty kolor na oleju. Gotowe odkładamy na papierowy ręcznik. 4. Sos pieczarkowy: 350g pieczarek kroimy w pół talarki i wrzucamy do gotującego się bulionu. Dusimy na małym ogniu ok 30 minut
Kuchnia w czekoladziebazie jogurtu greckiego. Spróbujcie sami Kochani :) Składniki: 2 banany 100g kaszy pszennej w woreczku ( ja użyłam Lubella ) 100ml jogurtu greckiego 2 jajka (temperatura pokojowa) 3 łyżki mąki pszennej cukier waniliowy 2 łyżki cukru Sos: 25dag truskawek 3 łyżki jogurtu greckiego łyżka cukru pudru Przygotowanie: Przygotowanie placków zaczynamy od ugotowania w lekko osolonej wodzie kaszy pszennej według wytycznych(...)opakowaniu. Robimy to przed rozpoczęciem miksowania, aby kasza mogła spokojnie przestygnąć. Jajka razem z cukrem i cukrem waniliowym miksujemy na puszystą masę w misce. Do masy dodajemy jogurt grecki oraz banany. Miksujemy. Do tak przygotowanej bazy dodajemy przestudzoną kaszę oraz mąkę i dokładnie wszystko mieszamy. Placki smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym do zarumienienia i wykładamy na ręcznik papierowy
ChilliJemyoraz element śniadania. Każdemu amatorowi tuńczyka oraz faszerowanych jaj z pewnością zasmakuje to połączenie. Jaja faszerowane pastą z Tuńczyka - Składniki (na 12 połówek jaj) 6 jajek ok. 180 g tuńczyka z puszki w sosie własnym 2 łyżki majonezu ok. 40 g żółtego sera łyżeczka drobno posiekanej cebulki (można pominąć) sól pieprz Jaja faszerowane pastą z Tuńczyka - Sposób przygotowania: Jajka
Słodka Strona