trzemy na grubych oczkach tarki, solimy i ugniatamy dłońmi w misce, aż zmięknie. Na grubych oczkach trzemy marchew i cebulę i dodajemy do kapusty. Z majonezu, jogurtu, soku z cytryny i musztardy przygotowujemy sos, który dodajemy do surówki i mieszamy. Na koniec przyprawiamy solą (jeśli to konieczne), pieprzem i cukrem do smaku.W klasycznej wersji "Kentucky" surówkę podajemy
Smakowity Blog Kulinarnymąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 1 kostka margaryny "Kasi" 5 jajek 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia sok z połowy cytryny 1 kieliszek(...)wódki Margarynę "Kasię" roztapiamy i schładzamy. Dosypujemy cukier puder i całość miksujemy. Stopniowo dodajemy żółtka oraz obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i przesiane przez sito. Dolewamy sok z cytryny i wódkę. Na koniec dodajemy białka ubite na sztywną pianę. Masę przekładamy do specjalnej formy do ciast gotowanych, posmarowanej wcześniej margaryną "Kasią" i wysypanej bułką tartą. Formę zamykamy
Salonik smakówjest banalnie prosty, czas wykonania też błyskawiczny- więc tym zabieganym jak najbardziej polecamy! Składniki: 1 dojrzałe awokado (musi być miękkie) 1 duże jajko 0,5 czerwonej cebulki sok z 1/4 cytryny sól (my używamy himalajskiej(...)świeżo mielony pieprz Jajko gotujemy na twardo. W tym czasie obieramy awokado i rozgniatamy je widelcem. Kroimy cebulkę i ugotowane jajko w drobną kostkę- mieszamy z awokado. Dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz (to wedle uznania). I gotowe
kuchnia do kwadratucebula lub 2 małe (ja użyłam jednej zwykłej i jednej czerwonej) - 2 ząbki czosnku - 4-5 gałązki świeżego tymianku - garść posiekanej natki pietruszki - oliwa z oliwek - sól - sok z 1/4 cytryny Krewetki rozmrozić i wypłukać(...)wodzie. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie. Dodać drobno posiekany czosnek, szczyptę soli oraz krewetki. Smażyć przez około 3-5 minut. Pod koniec smażenia krewetki skropić sokiem z cytryny. Na patelnię z krewetkami wsypać ryż. Przesmażyć chwilkę i zalać całość białym winem. Czekać aż ryż wszystko wsiąknie, delikatnie mieszając. Następnie dolać około 100 ml bulionu i znowu czekać
Zgrabne Gotowaniesmaków. Ta marynata jest idealna dla wołowiny, drobiu, wieprzowiny a nawet ryb. Czas przygotowania: 15 minut; Wydajność: ¾ filiżanki Składniki: ¼ szklanki liści świeżej kolendry (drobno posiekanej) skórka i sok z jednej cytryny 2 łyżki octu balsamicznego(...)łyżki oliwy z oliwek 1-2 wyciśnięte ząbki czosnku 1 łyżka musztardy Dijon 1 łyżeczki soli morskiej 1 łyżeczka czarnego pieprzu Przygotowanie: W średnim naczyniu wymieszać ocet balsamiczny, sok z cytryny. Powoli mieszając dodać oliwę z oliwek, musztardę Dijon, kolendrę, skórkę z cytryny, sól i pieprz. W tak przygotowanej marynacie marynować: ryby nie więcej niż 30 minut; drób
naRuszciepomidorów 800 g ogórków 1,5 szklanki oleju 1 duża cebula 1 garść posiekanej natki pietruszki 1 garść posiekanego estragonu 10 listków mięty 300 g kaszy kuskus sok z 2 cytryn sól pieprz Wykonanie: Pomidory sparzyć i obrać(...)skórki, pokroić w kostkę. Ogórki obrać i pokroić w drobną kostkę. Cebulę drobno posiekać. wszystko razem wymieszać, dodać posiekaną natkę pietruszki, olej, estragon,posiekaną miętę i wyciśnięty sok z cytryn. Wszystko wymieszać. Na koniec wsypać surowy kuskus i jeszcze raz wszystko wymieszać, przykryć i odstawić na 2 godziny. tabbouleh sałatka arabska
O kuchni z uczuciemtalerzu, to surówkę z młodej kapusty akceptuje. Polecam, bo jest bardzo smaczna. Składniki: 1 mała główka młodej kapusty 1 średnia marchewka 1 cebula 3 łyżki posiekanego koperku sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka cząbru 3 łyżki oliwy sól(...)pieprz Wykonanie: Kapustę drobno poszatkować,włożyć do miski, posypać solą i rękoma ją wymieszać lekko ugniatając. Dodać startą na tarce o grubych oczkach marchewkę, drobno skrojoną cebulę, cząber,sok z cytryny,oliwę i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec wymieszać wraz z koperkiem. Smacznego surówka z młodej kapusty
O kuchni z uczuciemSkładniki : 35-40 kwiatostanów czarnego bzu 1 kg cukru 1 l wody sok z całej cytryny Sposób wykonania : Kwiatostany bzu dokładnie otrząśnij(...)pozbyć się ewentualnych zanieczyszczeń i owadów. Nie płucz ich, aby nie straciły aromatu. Wrzuć je do emaliowanego garnka. Przygotuj syrop z wody i cukru, troszkę przestudź, dodaj wyciśnięty sok z cytryny. Zalej syropem kwiatostany i odstaw na 48 godzin. Po upływie tego czasu zagotuj syrop, zbierz z powierzchni powstałą pianę. Przecedź, rozlej do małych słoików, zakręć i pasteryzuj
Przepisy i porady kulinarneSkładniki: 3 plastry ciasta filo 2 średniej wielkości jabłka cukier waniliowy cynamon sok z 1 cytryny cukier puder oliwa z oliwek Przygotowanie(...)ciasta filo wycinamy niewielkie krążki- średnicy filiżanki, można do tego celu wykorzystać nożyczki jabłka obieramy, kroimy w kosteczki, wsypujemy do miski, zasypujemy cukrem waniliowym i cynamonem, mieszamy. Skrapiamy sokiem z cytryny do miseczki nalewamy odrobinę oliwy z oliwek, po 3 krążki ciasta układamy tak aby na siebie zachodziły, smarujemy oliwą, układamy kosteczki jabłek, rolujemy tak aby powstała cygaretka układamy
Luźna Kuchniazniknęła. Dobrze, że choć zdjęcia zostały ;-) Strudel z jabłkami składniki: opakowanie ciasta francuskiego 5 jabłek 40 g rodzynek 60 g migdałów w płatkach 100 g brązowego cukru sok z 1 cytryny 2 łyżki rumu 2 łyżeczki cynamonu(...)masła cukier puder do posypania wykonanie: Rodzynki namaczamy we wodzie z dodatkiem rumu. Po 30 minutach odsączamy. Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny. Do jabłek dodajemy cukier, cynamon, migdały i rodzynki Wszystko mieszamy, a następnie wszystko rozkładamy na rozwinięte ciasto francuskie. Zostawiamy z jednej strony (na końcu) margines 2 cm. Ciasto zwijamy
Przysmaki Karolkiłyżki mielonych migdałów- 60g masła- 2 łyżeczki kakaoMasa serowa:- 400g mascarpone- 200g creme fraiche- 2 jajka- trochę więcej jak ½ szklanki drobnego cukru- 1 budyń waniliowy bez cukru- sok z 1 cytryny- esencja cytrynowaDodatkowo:- 125g czekolady 81% Papilotki układamy w foremkach. Mielimy herbatniki, dodajemy kakao i migdały, ponownie razem mielimy. Masło rozpuszczamy w mikrofali i gorące wlewamy(...)zmielonych herbatników. Łączymy składniki widelcem. Gotowe ciasto przekładamy do papilotek i delikatnie dociskając, wyrównujemy powierzchnię. Do pojemnika (dzbanka, plastikowej miarki) przekładamy serek mascarpone, śmietanę creme fraiche i wciskamy sok z cytryny – miksujemy blenderem z końcówką „żyrafą”. Cały czas miksując dodajemy porcjami cukier, a potem budyń. Przy pomocy plastikowej łopatki oczyszczamy ścianki pojemnika, aby dokładnie wyrobić masę. Następnie wbijamy
mojewypiekiinietylkokarkówki wieprzowej, pokrojonej w kostkę 1 łyżka oleju 300 ml mleka kokosowego 1-2 łyżki sosu sojowego (użyłam ciemnego) 1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany sok z 1/4 cytryny Mieszanka przypraw: 1/2 łyżeczki suszonego imbiru 1 łyżeczka papryki ostrej 1/2 łyżeczki kurkumy Składniki na karmel: 2 łyżki cukru 1 łyżka wody Do podania: ryż basmati fasolka cukrowa lub groszek(...)zmniejszamy ogień. Dusimy 30-40 minut bez przykrycia, aż całe mleczko kokosowe wyparuje, a mięsko zacznie smażyć się we własnym tłuszczu. Na 3 minuty przed końcem doprawiamy sokiem z cytryny. Podajemy z ryżem i fasolką cukrową lub groszkiem. Smacznego! :) Przepis inspirowany potrawą ze strony Escapade Gourmande Po więcej azjatyckich przepisów zapraszam na mój blog KUCHNIA TAJSKA WG DAGMARY
My Culinary Artmożecie jeść na kanapkach, grzankach czy z kawałkami świeżych warzyw. Pamiętajcie, żeby przygotować ją w niemetalowej misce, w przeciwnym wypadku owoc ściemnieje. Składniki: 2 dojrzałe, miękkie awokado sok z 1/2 cytryny 6 pomidorków koktajlowych 1 papryczka chili 1/2 cebuli(...)drobno posiekanej łyżka świeżej kolendry posiekanej sól, pieprz Awokado przeciąć wzdłuż na pół, wydrążyć miąższ, następnie rozgnieść widelcem. Dodać drobno posiekaną papryczkę i cebulę, oraz pokrojone pomidorki. Skropić sokiem z cytryny, dodać kolendrę, doprawić do smaku. Najlepiej zjeść od razu po przygotowaniu :) Całość zawiera: 468 kcal, 6,7 g białka, 43 g tłuszczów, 25,5 g węglowodanów
Powiedz dietom nieobiadu- CHŁODNIK. WYKONANIE: 1 pęczek botwinki 2 średnie ogórki zielone około 5 rzodkiewek 2-3 ząbki czosnku 2 jogurty naturalne lub kefiry pół pęczka koperku pęczek szczypiorku sok z połowy cytryny sól, pieprz, łyżeczka cukru, jajka WYKONANIE: Botwinę razem(...)buraczkami kroimy bardzo drobno, gotujemy w małej ilości wody z dodatkiem vegety, ewentualnie soli, pieprzu i odrobiny cukru do miękkości około 15 min. Do ugotowanego wywaru dodajemy sok z cytryny Na dużych oczkach tarki ścieramy ogórki, rzodkiewkę, drobno siekamy koperek, szczypiorek Rozgniatamy czosnek, mieszamy z jogurtem(kefirem) Następnie łączymy z zimnym wywarem i wkładamy do lodówki Przed podaniem
Kuchnia Beatypokrojonej w kostkę 1 łyżka oleju 300 ml mleka kokosowego 1-2 łyżki sosu sojowego (użyłam ciemnego) 1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany sok z 1/4 cytryny Mieszanka przypraw: 1/2 łyżeczki suszonego imbiru 1 łyżeczka papryki ostrej 1/2 łyżeczki kurkumy Składniki na karmel: 2 łyżki cukru(...)zmniejszamy ogień. Dusimy 30-40 minut bez przykrycia, aż całe mleczko kokosowe wyparuje, a mięsko zacznie smażyć się we własnym tłuszczu. Na 3 minuty przed końcem doprawiamy sokiem z cytryny. Podajemy z ryżem i fasolką cukrową lub groszkiem. Smacznego! :) Przepis pochodzi z mojego drugiego bloga MY CULINARY
Tajskie smakipołączenie. Polecam osobom lubiącym odkrywanie nowych smaków, ciasto jest jak herbaciana mgiełka. 4 jajka 100 g cukru pudru 170 g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia sok z 1/2 cytryny lub limonki 1/2 szklanki oleju 1 1/2 łyżeczki herbaty(...)Matcha szczypta soli Polewa: 100 g deserowej czekolady 1 łyżka masła 2 łyżki śmietany 30 % Żółtka oddzielić od białek i zmiksować z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać sok z cytryny, olej i dokładnie zmiksować. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem i herbatą Matcha. Do miksowanej masy stopniowo dodawać wymieszaną mąkę. Białka zmiksować na sztywną pianę, ostrożnie dodać do ciasta
Kuchcik gotujeBabeczkę z Panettone i gorzką czekoladą Cielęcina w sosie tuńczykowym Składniki: 300 g rumsztyku cielęcego 100 g tuńczyka sok z jednej cytryny 1 anchois 180 g oliwy extra vergine 10 g kaparów 3 ugotowane żółtka sól, pieprz 50 g białego(...)Kroimy rumsztyk na 6 podłużnych kawałków o rozmiarach 3x10 centy metrów. Doprawiamy resztę mięsa solą i pieprzem i podsmażamy na oliwie, po czym dodajemy wino i sok z cytryny. Redukujemy sos do objętości kilku łyżek stołowych i zagęszczamy go, dodając wszystkie składniki oprócz papryki i podłużnych kawałków rumsztyku. Smażymy podłużne kawałki rumsztyku na patelni z odrobiną oliwy
SzczyptaSmaQdługo pisać prosty i pyszny obiad. Przepis od Kasi z kanału ciasteczko25. Składniki: 2 podwójne piersi z kurczaka 300 ml jogurtu greckiego (ja użyłam creme fraiche) sok z połowy cytryny przyprawa do kurczaka sól, pieprz, oregano, papryka czerwona ostra(...)ząbki czosnku ewentualnie ser żółty do posypania Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i posypujemy z dwóch stron przyprawą do kurczaka. Jogurt przekładamy do miski, dodajemy posiekany drobno czosnek, sok z cytryny, przyprawy i dokładnie mieszamy. Przyprawioną pierś zanurzamy w jogurcie i wkładamy do lodówki (im dłużej tym lepiej, ale 30 minut też będzie dobrze). Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni
NA MOIM TALERZUBANANY Z GORZKĄ CZEKOLADĄ I GORĄCYMI MALINAMI. SKŁADNIKI: 250 g mrożonych albo świeżych malin 2-3 łyżki cukru 2-3 banany 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady sok z połowy cytryny 2-3 łyżki śmietanki 30% (ewentualnie mleka) można odrobinę nalewki(...)malinowej (najlepiej domowej) WYKONANIE: Maliny wkładamy do rondla, dodajemy cukier, smażymy, aż woda odparuje(tutaj można dodać 2-3 łyżeczki nalewki), czekoladę roztopić dodać śmietankę, banany pokroić, skropić sokiem z cytryny, następnie banany polać (popisać) czekoladą, wokół położyć gorące maliny
Kuchnia Beatygości, jako dodatek do mięs… i nie tylko. Proponując szpinak sezamowy, mam nadzieję, że w takim wydaniu przypadnie Wam do gustu.Składniki: - świeże liście szpinaku - czosnek- sok wyciśnięty z cytryny- sól morska- olej sezamowy- sezam Liście szpinaku umyłam, odcięłam ogonki(...)najwygodniej używając do tego małych nożyczek), zostawiłam na sicie do osuszenia. Przełożyłam do miski, dodałam drobno pokrojony czosnek (nie przeciśnięty przez praskę, bo zdominuje cały smak), sól, skropiłam sokiem z cytryny i olejem sezamowym – wymieszałam. Na suchej patelni podprażyłam ziarna sezamowe, uważając aby się nie przypaliły. Gorącym sezamem posypałam szpinak, ponownie wymieszałam.Są składniki, które się „bardzo lubią
mojewypiekiinietylko