sok z cytryny - 1500 przepisów (strona:35/100)

Sos marchewkowy z curry pełen aromatu pomarańczy, goździka - przepis świąteczny 244

też pasuję do piersi z kurczaka. Nie należę do osób podjadających nawet jak gotuję, ale ten sos co chwilę podjadałam jest bardzo aromatyczny karmelizowane słupki marchwi, sok pomarańczowy, sok z cytryny, curry oraz goździki a to wszytko podbite odrobiną kminku ....i jak go nie wyjadać :)) Można go podawać z całymi słupkami marchwi lub zblendowany. W zależności do czego chcemy(...)śmietany słodkiej  SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :- sok z marchwi ( wyciśnięty lub kupny) wlewamy do garnka i powoli go redukujemy mniej więcej  1/3 objętości- do tego dodajemy wyciśnięty sok z pomarańczy, cytryny, przyprawy cynamon, goździki, curry, kminek gotujemy ok 10 minut- marchew obieramy, myjemy i kroimy w cienkie słupki (dobrze by było jak będą mniej więcej równe

Basia w kuchni
Śledziowa sałatka z burakami 371

płaty śledziowe - matias 1 ziemniak 1 burak 1 małe jabłko 2 ogórki kiszone 1 cebula biała mała 2 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 12% sól pieprz sok z 1/2 cytryny odrobina cukru PRZYGOTOWANIE: Ziemniaka i buraka gotujemy w mundurkach, następnie obieramy. Obranego ziemniaka, jabłko, cebulę, oraz opłukane śledzie i ogórki kroimy w kosteczkę, buraka ścieramy na tarce(...)jarzyn na dużych oczkach. Do miseczki przesypujemy pokrojone ziemniaki, jabłko, cebulę, śledzia i ogórka, dodajemy majonez oraz śmietanę - doprawiamy solą i pieprzem - dokładnie mieszamy. Do startego buraka dodajemy sok z cytryny oraz odrobinę pieprzu i dokładnie mieszamy - odlewamy sok, który wypłynął.  Na płaskim półmisku układamy warstwami buraczki, śledzie, buraczki śledzie - na przemian do wykończenia składników.  Całość możemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
CUKINIA NA SŁODKO 184

może być ta jesienna przerośnięta1/2 kg cukru1 op cukru waniliowegosok z połowy cytrynyWykonanie:Cukinię obieramy, wydrążamy nasiona, kroimy w kostkę. DO miski przekładamy pokrojoną cukinię, zasypujemy cukrami,dodajemy sok z cytryny odstawiamy na ok. 4 godziny. Po tym czasie kiedy cukinia puści dużo soku, przekładamy do garnka, gotujemy ok. 15 minut na wolnym ogniu. Gorące przekładamy do słoików, zamykamy

Z Majeczką w kuchni
Łosoś pieczony z koperkiem + dip jogurtowo-koperkowy 252

kawałki łososia Sól Pieprz (lub pieprz cytrynowy) Cytryna Koperek olej Dip: Pół pojemniczka jogurtu naturalnego Plasterek cytryny Sól Pieprz Koperek Przygotowanie: Łososia posolić i popieprzyć, skropić sokiem z cytryny i posypać posiekanym koperkiem. Na rozgrzanym oleju podsmażyć kilka minut pod przykryciem na skórze by nabrała złoty kolor. Następnie naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Położyć łososia (skórą na dno). Piec(...)piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 7-8 minut pod przykryciem, aby nie był suchy. Dip: do jogurtu naturalnego wycisnąć sok z plasterka cytryny, posolić i popieprzyć, dodać posiekany koperek. Wstawić do lodówki, aby smaki się przegryzły. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Pieczone pomidory 192

kroimy wzdłuż na pół, solimy i pieprzymy.W moździerzu ucieramy czosnek z odrobiną soli, potem dodajemy odrobinę oliwy i ucieramy dalej z ziołami i skórką cytryny. Gdy aromaty się połączą dodajemy pozostałą oliwę i sok z cytryny.Pomidory układamy w naczyniu przeciętą stroną do dołu, polewamy  przygotowanym sosem.Pieczemy około 1,5 godziny.Po tym czasie pomidory wyjmujemy z piekarnika, pozwalamy

Kulinarne przygody Gatity
Torcik marmurkowy z jabłkami. 165

mleka 20 dkg mąki 1  cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia otarta skórka z cytryny 10 dkg masy marcepanowej 1/2 łyżeczki kakao Dekoracja : 5 jabłek sok z 1 cytryny 2 łyżki płatków migdałowych cukier puder Sposób wykonania :   Masło utrzeć z cukrem,skórką cytrynową i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku(...)drugą połowę wymieszać z kakao i nałożyć na pierwszą warstwę. Jabłka obrać ze skórki,usunąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki o grubości około 1 cm. Skropić sokiem z cytryny i rozłożyć na cieście. Piec w piekarniku w temperaturze 180 C przez około 45 minut. płatki migdałowy wymieszać z 2 łyżkami cukru pudru,posypać gorące ciasto i wstawić znów

Przepisy i porady kulinarne
Weekend u Mamy: Tatar z łososia 222

Kolejna potrawa z cyklu "weekend u Mamy" :) Składniki (5 porcji): 500 g filetu z łososia, świeży, bez ości 1 cytryna 1 łyżka octu balsamicznego 4 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Sok z jednej cytryny, ocet, oliwę, sól i pieprz łączymy w misce. Wkładamy łososia i dokładnie pokrywamy go naszą marynatą. Zakrywamy szczelnie folią spożywczą i odkładamy w chłodne(...)całą noc. Następnego dnia łososia wyciągamy i drobno siekamy. Dodatkowo: 1 cebula czerwona 1 łyżka miodu 1/2 słoiczka kaparów 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka serka śmietanowego odrobina soku z cytryny sól i pieprz dla smaku Cebulę oblewamy wrzątkiem i jeszcze ciepłą obtaczamy w miodzie, odstawiamy do ostygnięcia, a następnie drobno siekamy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i łączymy z tatarem

My Culinary Art
Twarożek z awokado, pomidorem i papryką 211

pokazywałam dzisiaj.Składniki:1 duży dojrzały owoc awokado,1 duży pomidor,1 średnia cebula,1/4 średniej czerwonej papryki,200 g twarogu,2 łyżki ziaren słonecznika,sok z połowy cytryny,pół łyżeczki cukru,sól, pieprz, ostra papryka - do smaku.Sok z cytryny, sól, pieprz, cukier i paprykę wymieszać razem, tworząc coś w rodzaju marynaty.Pomidora sparzyć wrzątkiem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zielona Kwaśna TartA Agrestowa! 216

kubek mąki pszennej, najlepiej krupczatki 0,5 kostki masła 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru 2 kostki lodu Nadzienie: 1 kg agrestu 0,5 kubka cukru sok z 1 cytryny 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 kisiel cytrynowy Beza: 3 białka 1 kubek cukru 2 łyżeczki białego octu winnego Przygotowanie: Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i szybko zagnieść. Z ciasta(...)masłem i oprószoną mąką. Nakłuwamy widelcem. Tak przygotowane ciasto podpiekamy w temperaturze 190ºC przez 15 minut. Wyjmujemy z piekarnika. Agrest wrzucamy do rondelka, zasypujemy cukrem, dodajemy sok z cytryny. Podgrzewamy, ciągle mieszając, do momentu aż cukier się rozpuści, agrest zmięknie i puści sok. Nie rozgotować! Sok odcedzamy, dosypujemy do niego mąkę ziemniaczaną i kisiel, dokładnie mieszamy

Luźna Kuchnia
Ciasto marchewkowe dla gości i nie tylko 162

pudru 240 g serka kremowego typu kanapkowego  lub Philadelphia o smaku naturalnym sok z połowy cytryny kilka kropel ekstraktu z wanilii W rondelku roztapiamy masło, dodajemy sok z cytryny i zmniejszamy ogień kuchenki na minimalny. Gdy masło jest już płynne, stopniowo dodajemy cukier puder cały czas mieszając, aby równomiernie się rozpuścił nie tworząc grudek. Następnie stopniowo dodajemy

Zawsze głodna!
Konfitura gruszkowa z nutką wanilii 156

cytryny 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej Wykonanie: Gruszki obieramy, wykrawamy gniazdka i kroimy w plastry. Wkładamy do garnka, zaypujemy cukrem i odstawiamy na noc. Następnego dnia dodajemy sok z cytryny, goździki, rozkrojoną laskę wanilii i podgrzewamy owoce na małym ogniu, uważając, aby się nie przypaliły. Gdy owoce puszczą sok i prawie się zagotują, wyłączamy ogień i odstawiamy

Kulinarne przygody Gatity
Zupa tajska 186

grzybki shitake, krewetki gotowane, kiełki fasoli mung, cytryna, olej, sól, pieprz, kolendra, Wykonanie;Zagotuj wodę, dodaj puszkę mleka kokosowego.Posól i popieprz do smaku. Posiekaj papryczkę chili, ząbek czosnku i namoczone wcześniej grzybki shitake /jeśli nie masz shitake użyj pieczarek,ale wcześniej podsmaż je na maśle/, sok z połówki cytryny i gotuj na wolnym ogniu. Gdy zupa się(...)gotuje obierz krewetki z pancerza, głowy i ogona. Skrop sokiem z cytryny, posól i polej olejem. Pierś kurczaka pokrój w cienkie plasterki, posól, popieprz, dodaj trochę papryczki chili i odrobinę pasty curry.Odcedź kiełki fasoli mung. Dołóż kawałki kurczaka do zupy i chwilę gotuj. Są cienkie więc nie potrzebują dużo czasu. Spróbuj i przypraw do smaku. W miseczce połóż

Anioły w kuchni
SYROP Z KWIATÓW DZIKIEJ RÓŻY 166

płatków róż- bez białych końcówek 80 dag cukru 1 litr wody sok z 1,5 cytryny Wykonanie: Do dużego słoika z zamknięciem wrzucamypłatki róż, wlewamy wodę, dodajemy sok z cytryny. Odstawiamy na min dobę. Po tym czasie z płatków dobrze wyciskamy cały sok, który następnie gotujemy na wolnym ogniu dodając wcześniej cukier. Kiedy sok zawrze, zmniejszamy ogień

Z Majeczką w kuchni
Lody bananowo - czekoladowe z krówkami 158

drobnego cukru trzcinowego, 1/2 l śmietanki 30%,100 g mlecznej czekolady, sok z 1/2 cytryny, 100g krówek. Przygotowanie Banany obrać ze skórki i pokroić w plastry, dodać sok z cytryny i cukier, zmiksować za pomocą blendera. Dodać śmietanę, ponownie zmiksować. Przelać do pojemnika, szczelnie zamknąć i wstawić na godzinę do zamrażalnika. Po tym czasie znów zmiksować, dodać posiekaną

Z miłości do słodkości