sok z cytryny - 1500 przepisów (strona:37/100)

Babka makowa i kawa z kardamonem, czyli wspomnienia z Libanu :) 170

Pieczemy ok. 40 min. w 180 C. Gdy ciasto przestygnie polewamy lukrem. Lukier 1/2 szklanki cukru pudru sok z ok. 1/2 dużej cytryny Do cukru powoli wlewamy sok z cytryny i energicznie mieszamy do uzyskania gęstej masy. Lukier nie może być zbyt rzadki, ponieważ  spłynie z ciasta. Odstawiamy do zastygnięcia. Życzymy smacznego i pozdrawiamy

vegetanie
Duszony łosoś z koperkiem 174

minut. Składniki: filet z łososia (ok. 200 g) sok z 1 cytryny koperek - ilość wedle uznania sól pieprz  Piecyk nastawić na 180 stopni C Łososia skropić sokiem z cytryny, posypać siekanym koperkiem Doprawić odrobiną soli i pieprzu Zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku rozgrzanym przez około 15-20 minut Podałam z kaszą i zieloną sałatą

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Pianka cytrynowa. 115

łyżeczki żelatyny200ml śmietanki do dekoracjiWycisnąć sok z 2 cytryn.1 cytrynę obrać i pokroić w drobną kostkę.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.Żółtka z cukrem i wanilią utrzeć do białości.Zagrzać wino i rozpuścić w nim żelatynę.Wino dodać do masy żółtkowej i ostudzić.Krótko przed stężeniem dodać sok z cytryn ,miąższ oraz ubitą śmietanę.Deser nałożyć do salaterki

Kulinarny karnet Christophera
Gruszki w syropie waniliowym 146

gram cukru,1 litr wody,sok z 2 cytryn,2 goździki,laska wanilii,kawałek kory cynamonu,Przygotowanie:Umyte gruszki obrać w całości pozostawiając ogonki. Zalać je sokiem z cytryny. Do garnka na gaz dodajemy cukier, przyprawy, wodę i gotujemy. Do gotującego sie syropu włożyć obrane owoce. Gotować aż lekko zmiękną. Włożyć do słoików, zalać syropem i pasteryzować. Smacznego

Anioły w kuchni
Schab w sosie cytrynowo-miętowym 177

jeszcze nie raz odtworzę. Polecam przede wszystkim osobom znudzonym tradycyjnymi obiadkami. Z kaszą jaglaną i surówką smakowało bardzo dobrze! 360g schabu w plastrach 2-3 łyżeczki mąki Marynata: sok z całej cytryny 2 łyżki oleju 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka czosnku(...)granulowanego 1/2 łyżeczki kolendry 2 łyżeczki suszonej mięty lub 1/4 szklanki listków świeżej, u mnie suszona od Przyprawy Świata Gdynia sól, pieprz 1. W misce przygotowujemy marynatę. Dodajemy sok z cytryny, olej, sos sojowy, czosnek, kolendrę i miętę (w przypadku świeżej - posiekaną). Schab myjemy i kroimy w cienkie paseczki. Dodajemy mięso do marynaty, mieszamy i odstawiamy do lodówki

Szefowa kuchni
Sałatka z szynką szwarcwaldzką i panierowanym serem camembert 312

miodowo-balsmiczny vinaigrette:80 ml oliwy z oliwek3 łyżeczki octu balsamicznegosok z 1/2 cytryny2 łyżeczki miodusól, pieprzPRZYGOTOWANIE miodowo-balsmicznego vinaigrette:Do miseczki wlewamy oliwę, ocet basamiczny, miód i sok z cytryny. Za pomocą ubijaczki lub widelca łączymy ze sobą składniki, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem.PRZYGOTOWANIE sałatki:W pierwszej kolejności panierujemy pokrojony w plastry ser camembert w jajku

kulinarnyJa
Woda różana 170

litr gorącej wody sok z całej cytryny  SPOSÓB WYKONANIA :- płatki róży oskubać, przebrać i oczyścić- delikatnie opłukać i następnie zalać gorącą wodą- dodać świeżo wyciśnięty sok z cytryny i wstawić w chłodne miejsce ja trzymam w lodówce dziś jest jej 3 dzień- po tym czasie odcedzić z płatków i zużyć (długo nie wytrzyma w lodówce wykorzystajmy

Basia w kuchni
ŁOSOŚ PIECZONY Z CZĄBREM. 142

30-40g masła 2-4 plastry cytryny sól, biały pieprz, odrobina granulowanego czosnku Łososia opłukałam, odcięłam delikatnie skórę, natarłam solą, pieprzem, posypałam cząbrem i skropiłam sokiem z cytryny. Na wierzchu ułożyłam plasterki  masła i cytryny. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam około 30 minut w 170 stopniach, aż ryby pięknie się zrumienią. Podaję

W kuchni Karmel-itki
Buraczane carpaccio 111

ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę sok z 1 cytryny sól pieprz Przygotowanie: Buraki kroimy na cienkie plasterki, odcinając końcówki. Przygotowujemy zalewę: mieszamy czosnek, sos sojowy, oliwę i sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Do połowy dressingu wrzucamy plasterki buraków i na godzinę wstawiamy do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, a buraki układamy na wyłożonej papierem

Kulinarny Pamiętnik
crunchy z jabłkami 138

dodatkowo: 7 dużych jabłek sok z 1/2 cytryny 250 ml śmietany kremówki 2 łyżeczki cukru pudru wykonanie: Jabłka obieramy, kroimy w drobną kostkę, umieszczamy w rondelku z sokiem z cytryny i dusimy na małym ogniu, aż będą miękkie (opcjonalnie możemy dosłodzić do smaku). Gotowe odstawiamy do całkowitego wystudzenia. W mice mieszamy wszystkie składniki na crunchy i zagniatamy rekami

Domowy Smak Jedzenia
Grillowana Dorada z Ziołami i Olejem z Awokado 162

małe gałązki koperku świeżego sok z połowy cytryny Wykonanie: Rybki musiałam oskrobać, umyć i osuszyć. Ponacinałam ją z każdej strony tak jak to widać na zdjęciach. Natarłam sokiem z cytryny. Po chwili natarłam solą i pieprzem. Miękkie masło zmieszałam z wyciśniętymi ząbkami czosnku i solą, wstawiłam na kilka minut do lodówki, aby łatwiej je było kroić .Na koniec

Blondynka Gotuje
Sałatka brokułowa z fetą i słonecznikiem 436

podprażonych na suchej patelni sok z połowy cytryny 3 łyżki jogurtu greckiego pieprz czosnek granulowany Przygotowanie: Ostudzone różyczki brokuła, ser oraz ziarna słonecznika wrzuciłam do miski, polałam sokiem z cytryny i dokładnie wymieszałam.  Doprawiłam pieprzem i odrobiną czosnku, dodałam jogurt i raz jeszcze wymieszałam

Kulinarny Pamiętnik
Rolada jabłkowa 196

jabłek- cukier puder do posypania- sok z połowy cytrynyGalaretkę rozpuść w pół szklanki gorącej wody. Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach.Podduś na gorącej patelni z sokiem z cytryny, ok 5 minut.Ostudź. Dodaj galaretkę do jabłek i wymieszaj.Nadzienie powinno być zimne.Roladę rozwiń, posmaruj nadzieniem i ponownie zwiń.Włóż do lodówki, do całkowitego zastygnięcia galaretki

Pasje Jolki
Hiszpańska carbonara 1556

czerwona papryczka chili 2 gałązki rozmarynu 4 ząbki czosnku 1 duże jajko ok. 20-30 g sera manchego lub parmezanu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego sok z połowy cytryny oliwa z oliwek sól morska, świeżo mielony pieprz(...)Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. W tym czasie w niewielkim naczyniu roztrzepujemy jajko, dodajemy do niego jogurt naturalny, starty ser, sok z cytryny oraz przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i odstawiamy. Chorizo kroimy na plasterki lub mniejsze części. Podsmażamy je na jednej łyżce oliwy z oliwek na dużej patelni. Dodajemy

Poezja smaku
Lemoniada arbuzowa 150

orzeźwiającą lemoniadę, która jest smaczną alternatywą tradycyjnej cytrynowej lemoniady. Jest wprost idealna na takie dni jak dziś;-) Kto ma ochotę na szklaneczkę?? Składniki: 1,5 kg arbuza, sok z 1 cytryny, 3-4 łyżki cukru, 0,75 l wody niegazowanej, kilka plasterków cytryny, listki mięty (ilość wedle uznania) Wykonanie: Arbuza oczyszczamy(...)pestek, kroimy na mniejsze kawałki i blendujemy. Następnie przecieramy przez sitko, dokładnie   wyciskamy sok. Miąższ wyrzucamy. W małej ilości gorącej wody rozpuszczamy cukier. Jeżeli ktoś lubi słodsze napoje używamy więcej cukru. Rozpuszczony cukier przelewamy do soku z arbuza. Następnie dodajemy sok z cytryny, wodę, listki mięty i plastry cytryny. Dokładnie mieszamy. Podajemy schłodzoną   z kostkami lodu

Passion of Cooking