Bezglutenowy tort RENIFER p. Angeliki i Moniki – danie konkursowe 188Takim efektownym tortem można podbić nie tylko serca dzieci. Bezglutenowy tort RENIFER Drukuj przepis Drukuj ze wszystkimi zdjęciami Drukuj tylko tekst Składniki kilka kostek czekoladybiszkopt7 dużych
CoolinarniePL
Pulpety w sosie chrzanowym 269pieprz, słodka papryka, opcjonalnie przyprawa do mięsa mielonego Sos chrzanowy: 1 łyżka masła 2 płaskie łyżki mąki niepełna szklanka bulionu 1/2 szklanki mleka 3 łyżeczki chrzanu 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz, cukier Pulpety: Do garnka, w którym będziemy gotować pulpety nalewamy wodę i wrzucamy kostkę rosołową (wówczas pulpety będą bardziej aromatyczne. Jeśli jednak ktoś nie przepada(...)ilość płynów można dozować wedle uznania w zależności od tego, czy ktoś lubi mniej lub bardziej gęsty sos). Następnie dodajemy chrzan oraz przyprawy a na końcu wlewamy sok z cytryny. Tak przygotowanym sosem polewamy gotowe pulpety. Piosenka smętna, zamulająca... ale piękna
My simple kitchen
Oponki wiedeńskie 1736tylko na tłusty czwartekOponki wiedeńskieSKŁADNIKI: CIASTOjajka -6 szt mąka -240 gsól-szczyptamasło-100 gmleko -0,5 lcukier -1 łyżeczkatłuszcz roślinny do smażeniaLUKIER3 łyżki woda,300 g cukier puder,sok z cytryny,2 łyżki rum,olejek cytrynowyPRZYGOTOWANIE:Do garnka wlać mleko,dodać masło,sól i cukier,zagotować. Następnie do ugotowanego mleka wsypać mąkę,dobrze ucierać łyżką zaparzoną masę,aż powstanie(...)przygotowaniu w głębokim i wysokiej temperaturze tłuszczu na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową oponki na ręcznik papierowy,aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. LUKIER Utrzeć cukier puder z sokiem z cytryny, rumu i tyle wody, aby utworzyła się gęsta masa do lukrowania pączków. Przyprawić olejkiem. Oponki zanurzać w lukrze
Kuchnia Danusi
Korzenna tarta z dynią 195przez 15 minut.Usunąć z ciasta kulki i papier.Piec kolejne 10 minut w 180 st. C.Przestudzić.Mus z dyni, jajka, kremówkę, budyń, cukier, sok z cytryny i przyprawy umieścić w misce. Zmiksować tylko do połączenia składników.Masę wyłożyć na podpieczony spód.Piec w 160 st. C. przez 30 minut.Wystudzić w uchylonym piekarniku, a następnie schłodzić w lodówce
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Łosoś w Galarecie z Warzywami w wersji mini 341sosie koperkowym Super Fish Prestige garść mini marchewek mrożonych garść różyczek brokuła mrożonych kilka listków pietruszki gałązka świeżego rozmarynu 2 jajka ugotowane na twardo pieprz biały sok z cytryny do skropienia przed podaniem Wykonanie: Na początku ugotowałam marchewki i brokuł al dente. Jajka na twardo. W połowie litra wrzącej wody rozpuściłam kostkę rosołową warzywną. Bulion przecedziłam przez(...)lekko ciepłego bulionu wlałam żelatynę i rozprowadziłam w bulionie. Foremki z warzywami i łososiem zalałam bulionem z żelatyną i wstawiłam do lodówki na kilka godzin. Galaretki podałam polane sokiem z cytryny. Pycha! SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotuje
Miodownik z powidłami 373zgęstnienia, ostudzić. Do miski przełożyć pokrojoną na kawałki margarynę, utrzeć. Do utartej margaryny dodawać po łyżce zimnej kaszy manny, 2 krople aromatu rumowego i łyżkę soku z cytryny, dokładnie utrzeć. Podzielić na 2 części i 2 łyżki odłożyć na wierzch do posmarowania ciasta. Polewa: Do rondla wlać śmietanę dodać cukier, margarynę i kakao
Kuchnia Danusi
Kompot z owoców sezonowych 179Składniki : dowolna ilość świeżych sezonowych owoców cukier ewentualnie sok z cytryny Przygotowanie : Wszystkie owoce doskonale umyć i wybrać na kompot tylko te , które nie są nadpsute ( miękkie mogą być , im bardziej dojrzałe tym kompot lepszy ) Do garnka wlać taką ilość wody , która będzie proporcjonalna do ilości owoców ( lepiej wlać mniej , zawsze można potem dodać wody przegotowanej , jeśli kompot będzie(...)surowiznę , często mieszać Gdy już kompot zacznie pachnieć to nieomylny znak , że jest już gotowy Należy go teraz przecedzić przez sito , zlać do dzbanka , dosłodzić , ewentualnie dodać soku z cytryny , by uzyskał lepszy smak i bogatszy aromat - wymieszać i wystudzić Gotowy do spożycia na bieżąco :) Każdy nadmiar świeżo przygotowanego kompotu nie pozostawiać w temperaturze pokojowej
Proste Potrawy
Wielkanocny keks z Hortexu 268kokos, skórka pomarańczowa) 1/2 szklanki migdałów i orzechów włoskich 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią 3 łyżki rumu Polewa: ¾ szklanki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka wody Bakalie zalewamy rumem i cieplą wodą, odstawiamy na 10 minut, odsączamy na sitku i obtaczamy w łyżce mąki. Dokładnie mieszamy. Masło ubijamy z dodawanymi stopniowo(...)stopni. Pieczemy ok. 50 minut do suchego patyczka. Przestudzony keks polewamy lukrem przygotowanym ze ¾ szklanki cukru pudru i 1- łyżki gorącej wody i 1 łyżeczki soku z cytryny. Posypujemy owocami kandyzowanymi
Mia Cucina Sofieta
Imieninowy omlet dla mojej Żony. 204jajka 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka mąki 2 łyżki mleka szczypta proszku do pieczenia szczypta soli cukier puder 6 szt. truskawki 1 banan 0,5 łyżeczki soku z cytryny 5 dag maliny 5 dag jagody amerykańskie 1 budyń wiórki czekolady bita śmietana Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z dodatkiem szczypty soli i 0,5 łyżki cukru pudru(...)Omlet wyłożyć na nagrzany talerz. Przygotowany budyń ( opis na opakowaniu) rozprowadzić na omlecie. Truskawki przekroić na połowę i rozłożyć koliście na omlecie. Banana pokroić w plastry, lekko skropić sokiem z cytryny i ułożyć jako następny okrąg. Posypać wiórkami czekolady. Przygotowane borówki i maliny. Maliny ułożyć w środku. Borówkę rozłożyć pomiędzy truskawkami. Na maliny położyć ubitą śmietanę
Kulinarny karnet Christophera
Kruche ciasto ze śliwkami i cytrynową pianką 415ułożyć otworami do góry na podpieczonym cieście. Białka ubić ze szczyptą soli na pianę. W połowie ubijania wsypywać cukier i ubić do sztywności . Dosypać proszek kisielowy i sok z cytryny, ubijać do wymieszania się składników. Wyłożyć pianę na śliwki Zmrożone ciasto wyjąć z zamrażarki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach bezpośrednio na pianę i posypać płatkami migdałów
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Kruche ciasto ze śliwkami i różową pianką 319ułożyć otworami do góry na podpieczonym cieście. Białka ubić ze szczyptą soli na pianę. W połowie ubijania wsypywać cukier i ubić do sztywności . Dosypać proszek kisielowy i sok z cytryny, ubijać do wymieszania się składników. Wyłożyć pianę na śliwki Zmrożone ciasto wyjąć z zamrażarki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach bezpośrednio na pianę i posypać płatkami migdałów. Całość wstawić
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Pomada z cukru - lukier do dekoracji ciast i ciasteczek. 264lukier do dekoracji ciast i ciasteczek. Składniki : 50 dkg cukru kryształu lub cukier w kostkach ( najlepiej rafinowany ) około 3/4 szklanki czystej zimnej wody 2 łyżeczki octu kilka kropel soku z cytryny aromat migdałowy, cytrynowy lub inny Sposób wykonania : Cukier wsypujemy do czystego rondla, zalewamy wodą ( tak aby cały cukier zanurzony był w wodzie, a woda tylko odrobinę przykryła cukier(...)koniec ucierania zacznie nam szybko gęstnieć, wtedy wlewami 2-3 łyżki czystej zimnej wody i dalej szybko ucieramy, aby nam nie zastygła ! Na końcu dodajemy kilka kropelek soku z cytryny, możemy też dodać aromat np. migdałowy. Tak przygotowaną pomadą oblewamy nasze słodkości. Pomadę możemy przechowywać w chłodnym miejscu nawet przez kilka tygodni w zamkniętym pojemniku. Z góry możemy
Przepisy i porady kulinarne
Barszcz ukraiński - przepis Magdy Gessler 379młodych ziemniaków 3 marchewki 5 buraków 2 pietruszki 1/4 małej główki kapusty 1 por kawałek selera 3 suszone prawdziwki 4 ząbki czosnku 200g białej fasoli 2 łyżki soku z cytryny 5-6 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 4-8 łyżek kwasu z buraków 4 łyżki przecieru pomidorowego (ja nie dodałam) śmietanka kremówka sól, pieprz cukier (1-2 łyżeczki(...)zupy i gotujemy 10 minut. 3. Mięso wyciągamy, kroimy na drobne kawałki i wrzucamy do zupy. Na koniec dodajemy fasolę, przecier pomidorowy, utarty czosnek, kwas z buraków, sok z cytryny, koperek i śmietankę wedle uznania. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec doprawiamy solą, cukrem i pieprzem i przekładamy do miseczek. Podajemy z jajkiem na twardo. Smacznego
My Culinary Art
Suflet serowy 227Suflet pięknie wyrósł i smakował wybornie - szczególnie w takim towarzystwie :-) 2 łyżki miękkiego masła do posmarowania foremek 4 łyżki bułki tartej 3-4 białka szczypta soli kilka kropel soku z cytryny Baza sosu: 3 żółtka 1 łyżka musztardy sarepskiej lub dijon 250 ml mleka 10 dag twardego, utartego sera Baza: Do miski z żółtkami dodać musztardę, ostrą paprykę(...)Wyjąć dopiero jak ostygnie. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Natłuścić kokilki miękkim masłem, wysypać bułką, równo pokryć nią foremki. Ubić białko z solą i kilkoma kroplami soku z cytryny na sztywną pianę. Rozmieszać z sosem serowym na gładko, dodać połowę białek i wymieszać delikatnie. Nałożyć masę, postukać o blat, wyrównać wierzch sufletu. Przejechać palcem wokół brzegów
Humanistka w kuchni