mąkipół szklanki cukru25 g zimnego masłaWYKONANIE:Ja wybrałam do tego ciasta formę kwadratową o boku 25 cm.Na samym początku należy obraz jabłka i pokroić w kostkę, następnie dodać sok z cytryny i wymieszać, aby jabłka nie ściemniały. Przesiewamy mąkę i dodajemy proszek do pieczenia.Robimy ciasto: masło ucieramy na gładką masę, dodajemy do niego cukier, jajka, skórkę z cytryny
Serce zamknięte w formie pysznościstarajmy się pamiętać nie tylko od Święta ;) Dzisiaj proponuję buraczki na ciepło, jako smaczny dodatek do obiadu. SKŁADNIKI: 500 g czerwonych buraków 15 g masła 10 g soku z cytryny 5 g cukru 1/4 łyżeczki soli pieprz 50 g śmietany 18 % 5 g mąki pszennej A jak to zrobić: Buraki obrać ze skórki i ugotować(...)były lekko twarde). Odcedzić i odstawić do przestudzenia. Gdy przestygną, rozdrobnić je przy pomocy rozdrabniacza lub zetrzeć na grubych oczkach tarki. W rondelku roztopić masło, dodać buraki, sok z cytryny, cukier, oraz sól. Dusić 5-8 minut. Śmietanę wymieszać z mąką i dodać do rondelka, całość wymieszać i dusić jeszcze około 10 minut, doprawiając do smaku pieprzem. Podawać
Kuchnia w opałachjogurtu naturalnego · koperek · sól, pieprz · sok z cytryny Dodatki: · 100 g ryżu dzikiego & parboiled · warzywa Wykonanie: Rozmrożone filety pokroić, zblendować. Dodać białka, ponownie(...)masę. Wstawić do lodówki pod przykryciem na min. 30 minut. W tym czasie ugotować ryż (15-20 minut). Przygotować sos – jogurt wymieszać z posiekanym koperkiem i niewielką ilością soku z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem. Do garnka wlać wodę na wysokość ok. 5 cm, zagotować, dodać pokrojoną w talarki cebulę. Za pomocą dwóch łyżek formować kluski, delikatnie
Powiedz dietom niesałat z rukolą 8-10 pomidorów suszonych 50g oliwek ½ opakowania ulubionych kiełków około 10 sztuk pomidorków cherry 150-200 g szynki dojrzewającej Sos: 1 łyżka soku z cytryny 0,5 łyżeczki octu winnego 3 - 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka miodu 1/2 ząbka czosnku 1 łyżeczka musztardy miodowej lub dijon szczypta ziół prowansalskich(...)pieprz, sól Przygotowanie: Przygotowujemy sos. Do szklanki lub słoiczka wlewamy miód. Czosnek przeciskamy przez praskę, przekładamy do słoiczka, przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Dokładnie mieszamy. Wlewamy do miodu sok z cytryny, ocet oraz oliwę. Wszystko dokładnie mieszamy aby smaki się dokładnie połączyły. Szynkę kroimy w paski, podsmażamy na patelni bez dodatku tłuszczu do momentu aż będzie chrupiąca. Pomidorki kroimy
Mania GotowaniaSkładniki: 1 kg serca kurczaka, 6 szklanek wywar z kurczaka, 1 łyżeczka pieprz czarny mielony, - do smaku kucharek, 1/2 łyżeczki sok z cytryny, 1/2 szklanki śmietana słodka gęsta, 3 łyżki mąka pszenna, - do smaku maggi serca oczyścić ze skrzepów krwi i błonek i dobrze je opłukać zalać wodą(...)zagotować - wodę wylać i serduszka opłukać teraz je zalać wywarem z kurczaka lub dodać wodę i kostkę rosołową, gotować na średnim ogniu do miękkości serc doprawić kucharkiem pieprzem, sokiem z cytryny i maggi śmietanę 18% wymieszać z mąką z niewielką ilością wody i zagęścić sos mieszając podać z ziemniakami, surówką lub z czym lubisz.......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięmęskie ręce i powstało proste i pożywne danie."Z cyklu zrobione przez nasze połówki: szczupak w sosie śmietanowo - koperkowym" Składniki: szczupak świeży lub mrożony przyprawa do ryb sok z cytryny sól, pieprz oliwa lub olej mąka pszenna 1 łyżka masła 50 ml śmietanki do sosów koperek Wykonanie:Szczupaka naciąć wzdłuż grzbietu i ściągnąć skórę, w kierunku(...)głowy do ogona, opłukać. Pokroić na kawałki lub dzwonka, posypać przyprawą do ryb i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Rozgrzać oliwę, kawałki ryby delikatnie skropić sokiem z cytryny, obtaczyć w mące i obsmażać około 10 minut. W oddzielnym naczyniu rozgrzać masło, wlać śmietankę, dodać koperek i przełożyć kawałki ryby Dusić, około 5 minut, cały czas mieszając
Anioły w kuchnicucumber rice. Składniki. 100 g ryżu długoziarnistego 350 ml bulionu drobiowego 1 ogórek średni 350 g filetów z dorsza 2 łyżki koperku 100 ml śmietany kremówki 1 łyżka soku z cytryny 1 żółtko 1 pomidor sól, pieprz Wykonanie. Ryż opłukać, osączyć i gotować w bulionie przez 1o minut na dużej patelni. Ogórki przekroić wzdłuż, usunąć pestki(...)miąższ pokroić w małą kostkę. Dodać do ryżu, lekko posolić i posypać sporo pieprzem. Gotować pod przykryciem jeszcze 10 min. Filety opłukać, osuszyć .Koperek posiekać. Śmietanę wymieszać z sokiem z cytryny i żółtkiem. Posolić do smaku. Rybę ułożyć na ryżu ogórkowym, oprószyć pieprzem, posypać koperkiem i polać wymieszaną śmietaną. Dusić pod przykryciem 10 minut. Udekorować pokrojonym pomidorem i zajadać
Kulinarny karnet Christopheramyślę - działamy! Czego zatem użyłem? -puszka ciecierzycy brunatnej -cebula biała posiekana -oliwa -sól, pieprz -awokado, obrane i w plastry pokrojone -czosnek ząbek zgnieciony bokiem noża -bulion około litra -sok z cytryny około łyżeczki Bulion doprowadzamy do wrzenia. Na rozgrzanej łyżce oliwy szklimy cebulę, dorzucamy czosnek. Solimy i pieprzymy. Po chwili dodajemy ciecierzycę przepłukaną. Smażymy kilka minut i dorzucamy(...)awokado. Gdy płyny odparują podlewamy kilkoma łyżkami bulionu. Redukujemy płyn i wszystko wrzucamy do gotujące się bulionu. Zostawiamy na wolnym ogniu około 12-15 minut. Miksujemy blenderem podlewając sokiem z cytryny. Opcjonalnie podajemy z liściem czosnku niedźwiedziego i kilkoma kroplami oliwy
BaRepaszaczną pachnieć i się rumienić. Przesypać do miseczki.Bakalie posiekać na małe kawałki, dodać do uprażonych płatków i dokładnie wymieszać.Na gorącej patelni rozpuścić margarynę, dodać cukier, miód i sok z cytryny. Smażyć, aż do całkowitego wymieszania się składników. Następnie dodać do płatków owsianych z bakaliami i energicznie i dokładnie wymieszać.Małą keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć do niej
Gospodyni Miejskaidealne stwierdzenie przy tej sałatce! Składniki :* pół szklanki kaszy kuskus* pół cukinii* gruszka* 5 pomidorków koktajlowych* kilka liści sałaty lodowej* łyżka sezamu* sos : 2 łyżki oleju lnianego, łyżka soku z cytryny, ulubione przyprawy np. bazylia, oregano, pieprz Przygotowanie :Kaszę zalać wrzątkiem i odstawić na 5 minut. Sałatę lodową posiekać drobno, przełożyć do miski. Cukinię pokroić w plastry, można(...)lekko przyprawić i ułożyć na patelni grillowej, opiekać po kilka minut z każdej strony. Odstawić do wystygnięcia. Pomidorki pokroić na ćwiartki. Gruszkę pokroić w półplasterki, można lekko skropić sokiem z cytryny. Wszystkie składniki sałatki wymieszać, sezam podprażyć na suchej patelni. Tak przygotowaną sałatkę przełożyć do miseczek, szklanki czy pojemników. Posypać każdą porcję sezamem. W słoiczku połączyć wszystkie składniki sosu
Magiczne Życie Martypiekarniku nagrzanym do 200C. (zdjęcie wysyłam na maila) Karolina za miniszarlotkę Składniki na miniszarlotkę (na 6 porcji) na masę jabłkową: - 1 kg jabłek, - 1 łyżeczka cynamonu, - 1 łyżka soku z cytryny (ok. 10 ml), - 2 łyżki miodu (ok. 48 g), na ciasto: - 1 szklanka płatków owsianych (ok. 110 g), - 1 szklanka mielonych migdałów (ok. 100 g), - 1/4 szklanki(...)kostki masła (ok. 50 g). Sposób przygotowania 1. Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plastry. 2. Jabłka dusimy w garnku z cynamonem, miodem i sokiem z cytryny przez ok. 5 min. 3. Smarujemy kokilki olejem rzepakowym i obsypujemy płatkami owsianymi. 4. Napełniamy kokilki duszonymi jabłkami. 5. Przygotowujemy kruszonkę: mieszamy masło z płatkami owsianymi, migdałami i cukrem. 6. Obsypujemy
Z Kuchni Do Kuchnirazem dam przepis na czerwoną kapustę w postaci surówki. Składniki: 1/2 małej główki czerwonej kapusty lub 1/4 dużej 1 jabłko 1 cebula 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka soku z cytryny pieprz sól Jabłko obieramy i kroimy w małą kosteczkę Cebulę również siekamy w drobne kawałki Odcinamy pół kapusty, usuwamy z wierzchu brzydkie liście, wydrążamy głąb i siekamy nożem(...)najdrobniej - wówczas kapusta będzie ładnie wyglądać. Nie polecam siekać jej malakserem, aby nie wyszła mamałyga... Wszystkie składniki przekładamy do salaterki, przyprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy łyżeczkę soku z cytryny - mieszamy dodając majonez Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comCiepłe lody znają chyba wszyscy ; to wspomnienie z dzieciństwa. Składniki: -1/2 szklanki wody -1,5 szklanki cukru -3 białka -łyżeczka octu -sok z cytryny -wafelki do lodów Z wody, cukru i octu gotujemy syrop (" do nitki "). Białka ubijamy na sztywna pianę. Do piany cienkim strumieniem wlewamy syrop, ciągle mieszając(...)naczyniu z gotującą wodą i miksujemy na parze do zgęstnienia. Miskę z pianą wstawiamy do garnka z zimna wodą i miksujemy do wystudzenia. Dodajemy do smaku sok z cytryny. Masę przekładamy do rękawa i szprycujemy dowolne kształty w wafelkach. Możemy ozdobić czekoladą. Smacznego
Maminek kulinarnyDorsz na bakłażanie . Składniki. 1 bakłażan mały 1 papryka duża 400 g dorsza filet 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 1 żółtko 1 łyżka soku z cytryny 125 ml oleju o smaku wędzonej papryczki chilli 2 łyżki natki pietruszki Wykonanie: Bakłażan pokroić na 1-1,5 cm plastry, natrzeć solą z obu stron i odstawić(...)minut. Sól spłukać, osuszyć plastry i odstawić. Paprykę obrać ze skórki ,pokroić w paski i przesmażyć ,tak aby zmiękła. Aioli: Zmiksować na gładko czosnek, żółtko i sok z cytryny. Miksując dolewać połowę oliwy równym strumyczkiem, aż aioli zgęstnieje. Dodać połowę pokrojonej papryki i zmiksować .Przyprawić do smaku (sól, cukier, pieprz) ,wmieszać natkę pietruszki ,przykryć i do lodówki. Bakłażany
Kulinarny karnet Christopherawyrośnięcie Pączki pieczone przygotowujemy dokładnie według tego przepisu! Składniki: 1 tabliczka gorzkiej czekolady (fajną promocję na czekoladę znajdziecie TUTAJ ) 1/3 tabliczki białej czekolady 3 łyżki śmietany kremówki Łyżeczka soku z cytryny Około 100g cukru pudru Nadzienie: Jako nadzienie dajemy po 1 kostce przekrojonej na pół gorzkiej czekolady ( można zastąpić mleczną jeśli ktoś woli:) Polewa: Około 1/3 tabliczki białej czekolady(...)umieszczamy w misce do kąpieli wodnej. Dodajemy śmietanę kremówkę i podgrzewamy, aż do całkowitego stopienia czekolady. Często mieszamy polewę i zdejmujemy z ognia kiedy będzie płynna. Dodajemy sok z cytryny oraz zaczynamy stopniowo dodawać cukier puder. Dodajemy go do momentu osiągnięcia odpowiedniej konsystencji lukru. Smarujemy jeszcze ciepłe pączki. Dla ozdoby można z góry posypać np. pałeczkami czekoladowymi. Smacznego
Kolizje Smakówświeżo mielony- papryka słodka i ostra- 100 g mielonych migdałów- 25 g migdałów w płatkach- olej rzepakowySos migdałowy:- masło sklarowane- mielone migdały- śmietanka słodka- mleko- sól, biały pieprz- sok z cytryny do smakuPiekarnik nagrzewamy do 85°C. Umytą i osuszoną polędwicę oczyszczamy z błon. Przekrajamy na pół. Solimy, oprószamy pieprzem, papryką słodką i ostrą. Na patelni rozgrzewamy olej, mięso(...)rusztem stawiamy blaszkę, na spadające migdały i kapiący sok z mięsa. W międzyczasie możemy przygotować dodatki do polędwicy (sos, ziemniaki lub ryż, surówkę… itp.) Do polędwiczki przygotowałam sos migdałowy. Na sklarowanym maśle przesmażyłam starte migdały. Gdy się lekko zrumieniły wlałam słodką śmietankę i mleko. Doprawiłam solą, białym pieprzem i sokiem z cytryny (odrobinę-do smaku). Aby był gładki
mojewypiekiinietylkoSkładniki na pastę tahini: - 1 szklanka sezamu- 4 łyżki oleju sezamowegoSkładniki na sos tahini:- ½ szklanki pasty tahini- 1 szklanka jogurtu naturalnego- 1-2 ząbki czosnku- 2 łyżki soku z cytryny- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny- szczypta kuminu- różowa sól himalajska Ziarna sezamu prażymy na suchej patelni, cały czas mieszając. Gdy lekko się zezłocą przesypujemy z patelni(...)dodając 4 łyżki oleju sezamowego. Gotowe tahini przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce. Na sos bierzemy szklankę jogurtu naturalnego, dodajemy ½ szklanki pasty tahini, sól himalajską, skórkę i sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę kuminu. Wszystko dokładnie mieszamy i podajemy.Sos tahini, chlebek pita i falafel, to idealna kompozycja. Można go też podać do ryb, mięsa, przekąsek, marynat
mojewypiekiinietylko