Masło estragonowe dodaje mu delikatności i niezwykłego aromatu :) SKŁADNIKI (na 4 porcje) 500-600 g płata pstrąga łososiowego 4-5 łyżek masła 4 łyżki posiekanych listków estragonu łyżeczka soku z cytryny pęczek zielonych szparagów 1 średnia cukinia 1 papryka czerwona(...)papryka żółta sól pieprz PRZYGOTOWANIE Z ryby usuwamy skórę i ewentualnie ości. Kroimy na cztery kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem. Masło roztapiamy, dodajemy estragon, szczyptę soli i sok z cytryny. Szparagi obieramy do 1/3 wysokości. Papryki kroimy w paski. Cukinię za pomocą obieraczki do warzyw kroimy w paski (solimy). Grillujemy rybę (polewając z każdej strony masłem estragonowym) i warzywa
Moje Kuchenne Rewelacjepotrzebny tłuczek - ubijemy ją ręką. Moje polędwiczki podałem z sosem kurkowym . Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 2 łyżki klarowanego masła tymianek (świeży lub suchy) pieprz sól oliwa z oliwek sok z cytryny Przygotowanie: Polędwiczkę myjemy, czyścimy z błon i kroimy(...)poprzek na plastry grubości ok 3-4 cm. Każdy plaster kładziemy na bok i ubijamy ręką w poprzek włókiem tak, by miał grubość ok. 1 cm. Mięso skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą, nacieramy świeżo zmielonym pieprzem i tymiankiem (ten suszony należy zetrzeć w moździerzu), posypujemy odrobiną soli, po czym wstawiamy do lodówki na co najmniej dwie godziny
W SMAKmusimy więc rujnować naszego portfela, żeby jeść zdrowo. Jeśli zależy nam na tym, aby rozkrojony owoc nie ściemniał, musimy po prostu zostawić pestkę w środku, skropić sokiem z cytryny i schować do lodówki. Co zrobić z owocem? Możliwości(...)jest mnóstwo. Pamiętajcie, że słowo owoc jest w tym przypadku mylące. Daleko mu do słodkich bananów czy jabłek. Samo w sobie jest dość nijakie i tłuste, ale doprawione sokiem z cytryny, solą i pieprzem smakuje świetnie.Awokado jemy na surowo, nie wymaga gotowania. Dobrze sprawdza się jako zamiennik masła - 100g masła extra to 735 kcal, podczas
Powiedz dietom nieSkładniki: matiasy 8 sztuk, cebula 2 sztuki, żurawina suszona 10 dag, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, cukier 1 łyżeczka, sok z cytryny 1 łyżeczka, olej rzepakowy - ile potrzeba matiasy wymoczyć(...)razy po 20 minut w mleku, potem wylać na sito i opłukać odcieknięte z wody pokroić na 2 cm kawałki i posypać je cukrem i pieprzem i dać sok z cytryny wsypać posiekane suszone pomidory, pokrojoną drobno cebulę i wszystko wymieszać wlać tyle oleju aby śledzie były przykryte, schować do lodówki najlepiej na całą noc...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięszklanki mleka (500 ml) 125 g masła (ok. 2/3 kostki) 4/5 szklanki mąki pszennej (120 g) 1 szklanka cukru pudru (140 g) 1 łyżka wody 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego skórka otarta z jednej cytryny W rondelku rozpuszczamy masło i odstawiamy do przestudzenia. Mleko lekko podgrzewamy, aż będzie letnie (ja robię to w mikrofalówce(...)połączenia. Następnie powoli dosypujemy przesianą mąkę, cały czas mieszając. Na końcu powoli dolewamy letnie mleko. Mieszamy – masa powinna być płynna. Białka ubijamy na sztywno wraz z sokiem z cytryny. Do masy z żółtkami dodajemy połowę ubitych białek i delikatnie mieszamy. Potem dodajemy ostatnią porcję białek i delikatnie łączymy. Ciasto wlewamy do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia
Poezja smakupostaram się choć w malutkim stopniu zbliżyć do piątkowych rarytasów. Czy mi się uda? 1 kilogram małży 1 cebula 2 ząbki czosnku natka pietruszki papryka mielona pieprz cytrynowy sok z cytryny 3-4 łyżki masła 2 szklanki wody (powinno być białe wino, ale...) Małże oczyściłam, opłukałam (otwarte, pęknięte od razu wyrzuciłam) i przez 1h moczyłam w zimnej wodzie(...)patelni podsmażyłam drobno pokrojoną cebulę z rozgniecionym czosnkiem, dodałam natkę pietruszki, masło. Wszystko podlałam wodą i sokiem z cytryny i zagotowałam. Następnie zmniejszyłam ogień, wrzuciłam małże i pod przykryciem gotowałam, aż małże się otworzą, czyli jakieś 5 min. Gotowe wyjęłam na talerz, polałam sosem i podałam z chrupiącym pieczywem
bastalenaJest wyśmienity, polecam! Prosto i dietetycznie. Składniki: 400-500 g filetu z dorsza 200 g mleka kokosowego 1 ząbek czosnku 4-5 cm kawałek imbiru liście kafir lub sok z cytryny sól, pieprz cayenne, pieprz cytrynowy kumin na czubek noża(...)czubata łyżka koncentratu pomidorowego chili - opcjonalnie olej zielenia - kolendra lub szczypiorek Wykonanie: filety z dorsza przy pomocy specjalnego, giętkiego noża pozbawić skóry. Pokroić w 2-cm kostkę. Skropić sokiem z cytryny, posolić, oprószyć pieprzem cytrynowym i odstawić z cukinii odkroić piętki, przekroić wzdłuż na pół, jeszcze raz na pół i pokroić w 2-cm kawałki czosnek i imbir obrać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!każdą ważniejszą okazję. TATAR Z WĘDZONEGO ŁOSOSIA /własny;/ na 2 porcje 200g wędzonego łososia dobrej jakości 70g czerwonej cebuli 70g korniszonów 1 pęczek koperku 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oleju lnianego 1/3 łyżeczki białego pieprzu Łososia bardzo drobno(...)siekam, jednocześnie uważając, by nie powstała całkowita miazga. Cebulę obieram i tak samo, jak korniszony, kroję w drobną kosteczkę. Wszystko mieszam z posiekanym koperkiem, olejem lnianym i sokiem z cytryny, doprawiam pieprzem. Podaję, skrapiając odrobiną oleju lnianego. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkipędy przystąpiłam do przerabiania jej na zimowe przetwory. Zaczęłam od dżemu: Dżem z dyni z pomarańczową galaretką Składniki: 2 kg dyni 1,5 szklanki cukru 1 galaretka pomarańczowa sok z cytryny Dynię obrałam ze skóry, pokroiłam w drobną kostkę i wrzuciłam(...)garnka, zasypując cukrem. Gotowałam powoli na małym ogniu, rozgniatając powoli dynię i mieszając by się nie przypaliła. Rozgotowaną do miękkości zasypałam galaretką, wyłączyłam gaz, dokładnie wymieszałam, doprawiłam sokiem z cytryny i zapakowałam do przygotowanych słoików. Odstawiłam do góry dnem. Gdy wystygły przeniosłam do spiżarni
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaApetyt na eksperymenty" . Te smakołyki, zapewne jeszcze nie raz przygotuję :) SKŁADNIKI: 200 g mąki 2 duże jajka 20 g stopionego masła 2-3 łyżki czystego alkoholu miód sok z cytryny woda różana migdały A jak to zrobić: Do miski wsypać mąkę(...)dodać jajka, roztopione masło i alkohol. Zagnieść ciasto, podobnie jak na faworki, przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut. W tym czasie można przygotować sos z miodu, soku z cytryny i kilku kropel wody różanej. Wszystkie składniki, należy podgrzać w garnuszku. Migdały (drobno posiekane) uprażyć. Ciasto cienko rozwałkować , pociąć na paski szerokie na 3-4cm., zwinąć
Kuchnia w opałachSkładniki: 1/2 kg mieszane suszone owoce, 1,5 szklanki cukier, 2 łyżki sok z cytryny, 1 sztuka laska cynamonu Royal Brand, 4 litry woda owoce mieszane(...)suszone na kompot opłukać i dzień przed Wigilią w garnku zalać je wodą - użyłam wody filtrowanej z dzbanka Dafi- odstawić przykryty garnek pokrywką rano zagotować owoce - dodać cukier, sok z cytryny, laskę cynamonu i na mniejszym ogniu gotować z 1 godzinę kompot z tą ilością cukru nie jest za słodki zostawić do wystudzenia, ja te owoce suszone z kompotu
W Mojej Kuchni Lubięochotę na rybę. Postawiłam na pieczonego łososia i kremowe risotto z pomidorami. Idealnie zaspokaja głód. Składniki: 2 filety z łososia 2 łyżeczki przyprawy do ryb 1 łyżka soku z cytryny 130 g ryżu arborio 1 pomidor 1 łyżeczka oregano świeże listki tymianku(...)sól, pieprz ok. 500 ml bulionu 100 ml białego wina 1 mała biała cebula 2 łyżki masła 1/2 mozzarelli 1 łyżka oleju Wykonanie: Filety z łososia zalać sokiem z cytryny i posypać przyprawą. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie łososia obsmażyć na patelni. Następnie każdy z filetów zapakować w folię aluminiową i wstawić do piekarnika
Pasja Smakukapusta pekińska- 1 czerwona papryka- 1 zielona papryka- 1 mały por- 1,5 szklanki ugotowanego ryżu- przyprawa 5 smaków- świeżo mielony pieprz- chilli w płatkach- 1 łyżka soku z cytryny- ½ puszki mleka kokosowego (200ml)- mięso kurczaka z rosołu- prażona cebulka- natka pietruszki(...)Umytą kapustę pekińską posiekać, papryki pokroić - wrzucić do wrzącego rosołu. Gotować ok. 5-8 minut. Dodać ugotowany ryż, pokrojony w talarki por, 2 łyżeczki przyprawy 5 smaków, chilli, sok z cytryny, świeżo mielony pieprz. Wlać mleko kokosowe, dodać kawałki kurczka z rosołu i prażoną cebulkę. Zagotować. Podawać obficie posypaną natką pietruszki.Uwielbiam zupy orientalne, właśnie za ich bogactwo smaków
mojewypiekiinietylkojednym żółtku cały czas miksując. Następnie dorzucamy cukier waniliowy, cynamon, kakao i skruszone na drobno orzechy. Pomarańcze wyparzamy wrzątkiem i ścieramy skórkę, a z pozostałej pomarańczy wyciskamy sok. Zarówno sok, jak i skórkę dorzucamy do powstającej masy. W osobnej misce ubijamy pianę z pozostałych białek. Następnie wyłączamy mikser. Dorzucamy startą marchewkę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy bardzo(...)stopni piekarniku na 80-90 minut. Sprawdzamy czy jest gotowe przy pomocy patyczka. Wyjmujemy i pozostawiamy na około kwadrans do przestygnięcia. Cukier puder ucieramy z białkiem oraz sokiem z cytryny. Ciasto umieszczamy na odwróconych raszkach na blaszce z piekarnika. Polewamy lukrem i czekamy aż zastygnie. Z góry ozdabiamy startą marchewką lub otartą skórką z pomarańczy
Kolizje Smakówkruche, delikatne i bardzo aromatyczne. Idealne również na kanapki. 800 g filetu z piersi kurczaka 3 ząbki czosnku Przyprawa do kurczaka 2 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki soku z cytryny 0,5 łyżeczki imbiru 0,5 łyżeczki cząbru 0,5 łyżeczki słodkiej papryki(...)łyżeczki lubczyku 0,5 łyżeczki pieprzu Pierś z kurczaka dokładnie myjemy i przyprawiamy przyprawą do kurczaka. W osobnej miseczce przygotowujemy marynatę. Wlewamy oliwę z oliwek oraz sok z cytryny. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy i nacieramy pierś z kurczaka. Odstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie pieczemy pod przykryciem
VioletoweKucharzenietylko chcecie, idealne będą też z marmoladą :) Składniki:1 kg mąki2 szkl ciepłego mleka1 i 1/2 kostki drożdży1 łyżeczka proszku do pieczenia3 jajka1 szkl olejucukier waniliowy7 łyżek cukruopcjonalnie sok z cytryny Dodatkowo:domowy dżem lub marmoladamleko do posmarowania bułeczekPrzygotowanie:Drożdże kruszymy(...)rozpuszczamy w 1 szklance ciepłego mleka z dodatkiem 1 łyżeczki cukru.Do miski wrzucamy mąkę, 1 szkl mleka, proszek do pieczenia, 3 jajka, olej, cukier waniliowy, cukier i sok z cytryny jeżeli go używamy. Dokładnie zagniatamy ciasto - ma być gładkie i powinno odchodzić od ręki. Formułujemy kulę, delikatnie oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godz.Po
charlotte gotujeprostu pyszna! Zajadamy się nią póki sezon trwa ... :) Składniki: 1/2 główki młodej kapusty 2 marchewki 1 mała puszka kukurydzy (200g) 1/2 zielonego ogórka 1 mała cebula szczypiorek cukier sok z cytryny sól 1 łyżka majonezu Wykonanie:Kapustę szatkujemy cienko, lekko solimy, ugniatamy rękoma(...)odstawiamy na ok 20 minut. Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach, kukurydzę odcedzamy, szczypior kroimy. Ogórka obieramy i ścieramy na dużych oczkach.Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, doprawiamy do smaku: sokiem z cytryny, odrobina cukru oraz majonezem. Mieszamy, chłodzimy w lodówce przed podaniem
Walijskie Pichceniejajko, 1 sztuka mała cebula,1 łyżeczka vegeta, 1/2 łyżeczki papryka chilli zmielona, - ile potrzeba olej rzepakowy do smażenia5 sztuk śledzie matiasy, 2 sztuki cebula, 1 sztuka jabłko, - sok z cytryny do smaku, 1 łyżka cukier, - pieprz kolorowy do smaku, 1 szklanka śmietana gęsta(...)matiasy wymoczyć z godzinę w letniej wodzie, wodę wylać i ręcznikiem papierowym je osuszyć - pokroić na 3 cm kawałki - dodać pokrojone jabłko bez skóry, cebulę, cukier, pieprz, sok z cytryny i wszystko dobrze wymieszać - śmietanę dodać przed podaniem śledzi na talerz ziemniaki obrane i podzielone na mniejsze kawałki dobrze zmiksować w pojemniku blendera razem z cebulą masę zmiksowaną przełożyć
W Mojej Kuchni Lubię