feta kroimy w drobną kostkę, szczypiorek siekamy. Wraz z kukurydzą dodajemy do przygotowanych warzyw. 3. W osobnym naczyniu przygotowujemy sos: olej z pestek dyni mieszamy z sokiem z cytryny, rozgniecionym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem. 4. Sos wlewamy do warzyw i sera. Mieszamy
Szefowa kuchniszklanki cukru pudru 2 żóltka+1 jajko kostka margaryny 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki smietany aromat waniliowy szczypta soli chmurka: 4 białka 1/2 szklanki cukru łyżeczka soku z cytryny kruszonka: 3/4 szkl mąki, 3/4 szkl cukru 1/2 kostki masła Wykonanie:Do przesianej mąki dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia i sól(...)wszystko mieszamy. Dodajemy zóltka,jajko, aromat i śmietanę, zagniatamy ciasto.Ciasto rozwałkowujemy,wykładamy na blachę.Truskawki przekrajamy na połowę,wykładamy na ciasto.chmurka;ubijamy pianę z białek,dodajemy cukier i sok z cytryny, ubijamy az cukier sie rozpusci. Gotową chmurke wylewamy na truskawki. kruszonka:z podanych składników robimy kruszonkę.Wykładamy naciasto. Pieczemy ok 50 minut
Z Majeczką w kuchnicały tort:) Pavlowa - tort bezowy z bitą śmietaną i malinami Składniki: na bezę: 6 białek 1,5 szklanki cukru 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki sody kilka kropel soku z cytryny na nadzienie: 500 ml śmietany kremówki 30% 250 malin (najlepiej świeżych ale i mrożone dają radę - patrz: zdjęcie) Piekarnik nagrzać do 175°C. Białka ubić(...)misce na sztywno. Do białek dodawać stopniowo cukier za każdym razem ubijając dokładnie. Kiedy białka z cukrem będą już dobrze ubite, dodać mąkę ziemniaczaną, sodę, sok z cytryny i ponownie ubić. Masa powinna być gładka i błyszcząca. Dodanie kwasu do bezy sprawi, że będzie ona krucha z wierzchu i ciągnąca w środku, z kolei dodanie mąki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałazapotrzebowanie na tę prowitaminę.Kolorowo i zdrowo,zapraszam do przepisu! Składniki na 2-3 porcje: 1/2 kapusty pekińskiej 1 marchewka 1 jabłko 1/2 pęczka szczypiorku 2,5 łyżki soku z cytryny lub octu winnego 1/2 łyżki cukru - dałam miód 4 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy sól,pieprz Wykonanie: z kapusty odrzucić wierzchnie liście,przekroić na pół(...)wyciąć gruby głąb.Kapustę pokroić w paski.Wymieszać z solą i odstawić,by lekko zmiękła marchewkę obrać,przekroić na pół,następnie pokroić skośnie w cieniutkie paseczki oliwę ,sok z cytryny i miód wymieszać na gładki krem.Dodać pieprz i sól jabłko pokroć na ćwiartki,wyciąć gniazda nasienne.Pokroić w cienkie szpalty i odłożyć do dressingu posiekać szczypiorek wszystkie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!bitek, mielonych, gulaszu... Polecam gorąco!Składniki:6 buraczków średniej wielkości1 cebula (10 dag)4 łyżki oliwy lub oleju2 płaskie łyżki cukru1 łyżeczka soli¼ łyżeczki kwasku cytrynowego lub sok z cytryny do smakusól, cukier, pieprz do smakuWykonanie: Buraki oczyszczamy, dokładnie myjemy, gotujemy do miękkości. Obieramy całkiem przestudzone i ścieramy na tarce o dużych oczkach(...)korzystam z już ugotowanych, hermetycznie pakowanych, które znacznie ułatwiają mi ... życie :-) Dodajemy pokrajaną w drobną kostkę cebulę. Dajemy 1 płaską łyżeczkę soli, 2 płaskie łyżki cukru, sok z cytryny lub kwasek cytrynowy, pieprz i oliwę. Dokładnie mieszamy. Proporcje przypraw są oczywiście uzależnione od naszego smaku, więc doprawiamy wg uznania wymienionymi przyprawami.Sałatkę można jeść na ciepło, chociaż
Walijskie Pichceniejeszcze nie zna tego przepisu, serdecznie polecam.Składniki; 25 g drożdży, 210 ml mleka, 70 g cukru, 2 jajka, 50 g masła, 500 g mąki, szczypta soli, gruszki, sok z cytryny Wykonanie;Mleko podgrzewamy. rozpuszczamy w nim cukier. Makę wsypujemy do miski. Robimy dołek i wrzucamy tam pokruszone drożdże. zalewamy mlekiem z cukrem, Zasypujemy lekko maką(...)odstawiamy na 20 minut.Po tym czasie wyrabiamy ciasto dodając jajka i masło.Odstawiamy do wyrośnięcia na 1/5 godziny. Gruszki obieramy i kroimy w ćwiartki i skrapiamy sokiem z cytryny. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blachę. Na wierzch układamy gruszki . Tak przygotowane ciasto odstawimy jeszcze na około 20 minut. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni i pieczemy około 45 minut
Anioły w kuchnidokładnie wymieszać. Odsatwić na 15 minut.Mąkę przesiać, wymieszać z proszkie do pieczenia i kakao.Jajka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać olej, rozgnieconego widelcem banana i sok z cytryny; zmiksować. Partiami dodawać mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera. Na końcu dodać rozczyn, połączyć.Ciasto przelać do formy na muffiny wyłożonej papilotkami.Piec w 180 st. C. przez
Pożeraczka, czyli raz adobrzemąkipół szklanki cukru25 g zimnego masłaWYKONANIE:Ja wybrałam do tego ciasta formę kwadratową o boku 25 cm.Na samym początku należy obraz jabłka i pokroić w kostkę, następnie dodać sok z cytryny i wymieszać, aby jabłka nie ściemniały. Przesiewamy mąkę i dodajemy proszek do pieczenia.Robimy ciasto: masło ucieramy na gładką masę, dodajemy do niego cukier, jajka, skórkę z cytryny
Serce zamknięte w formie pysznościstarajmy się pamiętać nie tylko od Święta ;) Dzisiaj proponuję buraczki na ciepło, jako smaczny dodatek do obiadu. SKŁADNIKI: 500 g czerwonych buraków 15 g masła 10 g soku z cytryny 5 g cukru 1/4 łyżeczki soli pieprz 50 g śmietany 18 % 5 g mąki pszennej A jak to zrobić: Buraki obrać ze skórki i ugotować(...)były lekko twarde). Odcedzić i odstawić do przestudzenia. Gdy przestygną, rozdrobnić je przy pomocy rozdrabniacza lub zetrzeć na grubych oczkach tarki. W rondelku roztopić masło, dodać buraki, sok z cytryny, cukier, oraz sól. Dusić 5-8 minut. Śmietanę wymieszać z mąką i dodać do rondelka, całość wymieszać i dusić jeszcze około 10 minut, doprawiając do smaku pieprzem. Podawać
Kuchnia w opałachjogurtu naturalnego · koperek · sól, pieprz · sok z cytryny Dodatki: · 100 g ryżu dzikiego & parboiled · warzywa Wykonanie: Rozmrożone filety pokroić, zblendować. Dodać białka, ponownie(...)masę. Wstawić do lodówki pod przykryciem na min. 30 minut. W tym czasie ugotować ryż (15-20 minut). Przygotować sos – jogurt wymieszać z posiekanym koperkiem i niewielką ilością soku z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem. Do garnka wlać wodę na wysokość ok. 5 cm, zagotować, dodać pokrojoną w talarki cebulę. Za pomocą dwóch łyżek formować kluski, delikatnie
Powiedz dietom niesałat z rukolą 8-10 pomidorów suszonych 50g oliwek ½ opakowania ulubionych kiełków około 10 sztuk pomidorków cherry 150-200 g szynki dojrzewającej Sos: 1 łyżka soku z cytryny 0,5 łyżeczki octu winnego 3 - 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka miodu 1/2 ząbka czosnku 1 łyżeczka musztardy miodowej lub dijon szczypta ziół prowansalskich(...)pieprz, sól Przygotowanie: Przygotowujemy sos. Do szklanki lub słoiczka wlewamy miód. Czosnek przeciskamy przez praskę, przekładamy do słoiczka, przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Dokładnie mieszamy. Wlewamy do miodu sok z cytryny, ocet oraz oliwę. Wszystko dokładnie mieszamy aby smaki się dokładnie połączyły. Szynkę kroimy w paski, podsmażamy na patelni bez dodatku tłuszczu do momentu aż będzie chrupiąca. Pomidorki kroimy
Mania GotowaniaSkładniki: 1 kg serca kurczaka, 6 szklanek wywar z kurczaka, 1 łyżeczka pieprz czarny mielony, - do smaku kucharek, 1/2 łyżeczki sok z cytryny, 1/2 szklanki śmietana słodka gęsta, 3 łyżki mąka pszenna, - do smaku maggi serca oczyścić ze skrzepów krwi i błonek i dobrze je opłukać zalać wodą(...)zagotować - wodę wylać i serduszka opłukać teraz je zalać wywarem z kurczaka lub dodać wodę i kostkę rosołową, gotować na średnim ogniu do miękkości serc doprawić kucharkiem pieprzem, sokiem z cytryny i maggi śmietanę 18% wymieszać z mąką z niewielką ilością wody i zagęścić sos mieszając podać z ziemniakami, surówką lub z czym lubisz.......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięmęskie ręce i powstało proste i pożywne danie."Z cyklu zrobione przez nasze połówki: szczupak w sosie śmietanowo - koperkowym" Składniki: szczupak świeży lub mrożony przyprawa do ryb sok z cytryny sól, pieprz oliwa lub olej mąka pszenna 1 łyżka masła 50 ml śmietanki do sosów koperek Wykonanie:Szczupaka naciąć wzdłuż grzbietu i ściągnąć skórę, w kierunku(...)głowy do ogona, opłukać. Pokroić na kawałki lub dzwonka, posypać przyprawą do ryb i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Rozgrzać oliwę, kawałki ryby delikatnie skropić sokiem z cytryny, obtaczyć w mące i obsmażać około 10 minut. W oddzielnym naczyniu rozgrzać masło, wlać śmietankę, dodać koperek i przełożyć kawałki ryby Dusić, około 5 minut, cały czas mieszając
Anioły w kuchnicucumber rice. Składniki. 100 g ryżu długoziarnistego 350 ml bulionu drobiowego 1 ogórek średni 350 g filetów z dorsza 2 łyżki koperku 100 ml śmietany kremówki 1 łyżka soku z cytryny 1 żółtko 1 pomidor sól, pieprz Wykonanie. Ryż opłukać, osączyć i gotować w bulionie przez 1o minut na dużej patelni. Ogórki przekroić wzdłuż, usunąć pestki(...)miąższ pokroić w małą kostkę. Dodać do ryżu, lekko posolić i posypać sporo pieprzem. Gotować pod przykryciem jeszcze 10 min. Filety opłukać, osuszyć .Koperek posiekać. Śmietanę wymieszać z sokiem z cytryny i żółtkiem. Posolić do smaku. Rybę ułożyć na ryżu ogórkowym, oprószyć pieprzem, posypać koperkiem i polać wymieszaną śmietaną. Dusić pod przykryciem 10 minut. Udekorować pokrojonym pomidorem i zajadać
Kulinarny karnet Christopheramyślę - działamy! Czego zatem użyłem? -puszka ciecierzycy brunatnej -cebula biała posiekana -oliwa -sól, pieprz -awokado, obrane i w plastry pokrojone -czosnek ząbek zgnieciony bokiem noża -bulion około litra -sok z cytryny około łyżeczki Bulion doprowadzamy do wrzenia. Na rozgrzanej łyżce oliwy szklimy cebulę, dorzucamy czosnek. Solimy i pieprzymy. Po chwili dodajemy ciecierzycę przepłukaną. Smażymy kilka minut i dorzucamy(...)awokado. Gdy płyny odparują podlewamy kilkoma łyżkami bulionu. Redukujemy płyn i wszystko wrzucamy do gotujące się bulionu. Zostawiamy na wolnym ogniu około 12-15 minut. Miksujemy blenderem podlewając sokiem z cytryny. Opcjonalnie podajemy z liściem czosnku niedźwiedziego i kilkoma kroplami oliwy
BaRepaszaczną pachnieć i się rumienić. Przesypać do miseczki.Bakalie posiekać na małe kawałki, dodać do uprażonych płatków i dokładnie wymieszać.Na gorącej patelni rozpuścić margarynę, dodać cukier, miód i sok z cytryny. Smażyć, aż do całkowitego wymieszania się składników. Następnie dodać do płatków owsianych z bakaliami i energicznie i dokładnie wymieszać.Małą keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć do niej
Gospodyni Miejskaidealne stwierdzenie przy tej sałatce! Składniki :* pół szklanki kaszy kuskus* pół cukinii* gruszka* 5 pomidorków koktajlowych* kilka liści sałaty lodowej* łyżka sezamu* sos : 2 łyżki oleju lnianego, łyżka soku z cytryny, ulubione przyprawy np. bazylia, oregano, pieprz Przygotowanie :Kaszę zalać wrzątkiem i odstawić na 5 minut. Sałatę lodową posiekać drobno, przełożyć do miski. Cukinię pokroić w plastry, można(...)lekko przyprawić i ułożyć na patelni grillowej, opiekać po kilka minut z każdej strony. Odstawić do wystygnięcia. Pomidorki pokroić na ćwiartki. Gruszkę pokroić w półplasterki, można lekko skropić sokiem z cytryny. Wszystkie składniki sałatki wymieszać, sezam podprażyć na suchej patelni. Tak przygotowaną sałatkę przełożyć do miseczek, szklanki czy pojemników. Posypać każdą porcję sezamem. W słoiczku połączyć wszystkie składniki sosu
Magiczne Życie Marty