łyżeczki cynamonu 15 dkg pełnej mąki z orkiszu 4 białka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia masło do smarowania formy Dekoracja : 7-8 dojrzałych gruszek 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu 2 łyżki kakao 375 ml mleka 3 łyżeczki miodu 4 dkg mąki pszennej 15 dkg śmietany 3 łyżki płatków migdałowych Sposób wykonania : Ciasto : Żółtka ubić(...)Dekoracja : Gruszki obrać ze skórki,podzielić na połówki i wykroić gniazda nasienne. Następnie dusić na miękko około 4-5 minut w 1/4 l wody z miodem i sokiem z cytryny. Następnie gruszki wyjąć z wody i odsączyć. Kakao wymieszać z niewielką ilością mleka. Resztę mleka zagotować,dodać przygotowane kakao i miód. Mieszając wsypać do mleka mąkę pszenną i gotować
Przepisy i porady kulinarnełyżek śmietany 18% 4-5 płaskich łyżek mąki sól szczypta gałki muszkatołowej szczypta pieprzu ziołowego masło do smażenia Składniki na sos maślany: 1/4 szklanki octu winnego 4 łyżki soku z cytryny 1/2 posiekanej szalotki sól pieprz ziołowy 125 gramów masła pokrojonego w kostkę Pieczarki w śmietanie: 300 gramów drobno posiekanych pieczarek 2 łyżki masła 1 łyżka oleju 1 posiekana(...)mąką blacie formujemy kotleciki, następnie przekładamy na patelnię, włączamy gaz i smażymy po 6 minut z każdej strony pod przykryciem Teraz sos maślany: w garnuszku zagotowujemy ocet z sokiem z cytryny, szalotką i przyprawami. Gotujemy do momentu, aż sos się zredukuje Zdejmujemy garnek z gazu i sprężynką mieszamy jego zawartość z kilkoma kostkami masła. Gdy sos wchłonie masło, stawiamy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comjajko sól pieprz 4 łyżki oleju 400 ml bulionu warzywnego 20 dkg śmietany kremówki 2 łyżki białej zasmażki błyskawicznej 4 łyżki oleju sojowego 3 gałązki kopru kilka kropel soku z cytryny Sposób wykonania : Bułkę namoczyć w zimnej wodzie.Cebulę drobno posiekać. Ogórek umyć,przekroić wzdłuż na połowę,a następnie pokroić na kawałki ( nie obieramy ze skórki ). Kurki osączyć(...)Zalać bulionem i śmietanką kremówką,ciągle mieszając gotować kolejne 5 minut. Wsypać zasmażkę,zagęścić sos. Klopsiki krótko podgrzać w sosie,jeszcze raz doprawić do smaku solą , pieprzem i sokiem z cytryny. Po wierzchu posypać zielonym koperkiem
Przepisy i porady kulinarne550g) 120g cukru 2 i 1/2 płaskiej łyżki (25g) mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 płaskiej łyżki (15g) mąki pszennej 1 łyżka ekstraktu z wanilii 2-3 łyżki soku z cytryny Wykonanie: - składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej - biszkopty rozdrobnić na piasek - masło roztopić, do roztopionego dodać biszkopty, wymieszać, powstanie coś na kształt mokrego piasku - formę(...)obniżyć do 150-160 stopni, na dno postawić naczynie żaroodporne z gorącą wodą - jabłka oczyścić, obrać i pozbawić gniazd nasiennych, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z sokiem z cytryny, odcisnąć dość mocno na sitku (u mnie po odciśnięciu pozostało około 250g jabłek) - odciśnięte jabłka wymieszać z mąką ziemniaczaną - do miski przełożyć twaróg, serek mascarpone, cukier, przesianą mąkę
Smakołyki Berenikiporcji) Składniki na nadzienie: 6 małych jabłek, obranych, z usuniętymi gniazdami nasiennymi i pokrojonych w kostkę lub plasterki 1 szklanka świeżej lub mrożonej żurawiny ½ szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1/4 szklanki mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli 1/2 szklanki posieknaych orzechów włoskich Bakalland Składniki na ciasto: 160 g masła, schłodzonego i pojonego w kostkę 1 1/2 szklanki mąki(...)wodę i miksuj do utworzenia się jednolitego ciasta. Zawiń w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki. W celu przygotowania nadzienia, w większej misce wymieszaj jabłka z sokiem z cytryny, a następnie dodaj żurawinę, cukier, mąkę i sól. Gdy ciasto jest już schłodzone, rozwałkuj je na posypanej mąką powierzchni na kształt koła o średnicy około 26 cm. Wyłóż
karmelowywysokości, lekko wyrównać- serniczki wstawić do piekarnika, piec przez 20 minut - truskawki pozbawić szypułek, umyć i zmiksować blenderem na mus- mus przełożyć do rondelka z żółtkiem, cukrem i sokiem z cytryny, podgrzewać na małym ogniu do lekkiego zgęstnienia masy, cały czas mieszając- po tym czasie masę zdjąć z ognia, dodawać po kawałku zimne masło, za każdym razem mieszając
Smakołyki Berenikipiersi z kurczaka (do wersji mięsnej, w bez mięsnej pominąć) 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1/2 puszki mleczka kokosowego (opcjonalnie) lub 1/2 szklanki wody 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mielonego imbiru 2 łyżeczki mielonego kuminu 1 -2 gwiazdki anyżu gwiazdkowego (rozetrzeć lub zmielić) 1 łyżeczka mielonej kolendry 4 goździki (rozetrzeć lub zmielić) 1/2 łyżeczki kurkumy(...)Następnie dodać cebulę i czosnek, a po chwili dodać ziemniaki, pokrojonego w kostkę kurczaka i mleczko kokosowe lub wodę. Dusić pod przykryciem około 10 minut. Dodać pomidory i sok z cytryny, dusić jeszcze z 5 minut. Dodać kalafior i dusić pod przykryciem 5 - 10 minut, do miękkości kalafiora (ma być miękki, ale nie rozpadający się). Pod koniec doprawić solą
Kuchcik gotujejabłkami i orzechami SKŁADNIKI: 250 g mąki 40 g masła 20 g świeżych drożdży 50 ml letniego mleka szczypta soli jajko 40 g cukru 3 jabłka 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka brązowego cukru 100 g orzechów włoskich 2 łyżki miodu płynnego 1 łyżeczka cynamonu 1 jajko 1 łyżka mleka Drożdże pokruszyć i włożyć do kubka. Zalać mlekiem(...)miseczki i dodać do nich miód. Całość wymieszać. Jabłka obrać, przekroić na połówki i usunąć gniazdo nasienne za pomocą łyżeczki do melona, aby powstały okrągłe wgłębienia. Jabłka skropić sokiem z cytryny. Ciasto podzielić na 6 części, każdą z nich rozwałkować. Na rozwałkowanym kawałku ciasta ułożyć połówkę jabłka, zagłębieniem do góry i w to miejsce wypełnić orzechami. Zlepić
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSKŁADNIKI: CIASTO: 800 g mąki pszennej + kilka łyżek mąki do podsypania 1 szklanka mleka 4 duże jajka 2 żółtka 100 g roztopionego masła 100 g cukru 3 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki soli ROZCZYN ZE ŚWIEŻYCH DROŻDŻY: 30 g drożdży 3 łyżki mąki (odebrać mąkę z ilości przeznaczonej do wykonania ciasta) 2 łyżki cukru 1/4 szklanki letniego(...)Odkładamy rozczyn w ciepłe miejsce np. przy piecu, aby wyrosły. Wystarczy odłożyć rozczyn na 30 minut. 3. Do miski z mąką dodajemy resztę składników: mleko, jajka, żółtka, cukier, sok z cytryny oraz sól. 4. Po wyrośnięciu rozczynu dodajemy go do wcześniej połączonych składników. Następnie rozpuszczamy masło. 5. Wyrabiamy ciasto. Miskę obsypujemy mąką, następnie przekładamy ciasto do miski
Serce zamknięte w formie pysznościgałązki oregano świeżego 8 ziaren pieprzu czarnego 2 listki laurowe ( ja użyłam świeżych) 250 g czarnej fasoli Skworcu 1 litr bulionu drobiowego 1-2 łyżeczki soli 2 łyżki soku z cytryny kwaśna śmietana Wykonanie:W garnku o grubym dnie (tu bardzo cenię sobie Ballarini) wysmażyłam boczek i kiełbasę pokrojoną w półplasterki. Następnie wyjęłam je do miseczki, a na tłuszczu(...)laurowe. Wszystko zalałam bulionem drobiowym. Całośc doprowadziłam do wrzenia, następnie zmniejszyłam ogień i na minimalnym płomieniu gotowałam około 1,5 godziny do miękkości fasoli. Pod koniec gotowania dodałam sok z cytryny i wsypałam sól. Podałam z kleksem kwaśnej śmietany, zresztą to widac na zdjęciach :)SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) /*post zawiera lokowanie produktu - Garnek Ballarini linii White Stone Salento
Blondynka Gotujezwykły )kruszonka 100 g margaryny (używam naszej ulubionej)pół szklanki cukru3/4 szklanki mąki lukier szklankę cukru pudru wody letniej (w zależności jaką płynność lukru lubimy)sok z cytryny 1 łyżkę SPOSÓB WYKONANIA :- 10 dag drożdży pokruszyć do miski posypać tym 1 szklanką cukru- na to 1 szklankę mleka- następnie 5 roztrzepanych(...)ciasta jest suchy ciasto jest gotowe- wystudzone ciasto polukrować lukrem ( cukier puder wymieszać z wodą którą powoli dodajemy do cukru pudru. Robimy gęstość która nam odpowiada dodajemy sok z cytryny i polewamy ciasto)Smacznego
Basia w kuchnisztuk jajek wykorzystanych do ciasta trochę koniaku ok 1/3 szklanki bułki tartej (opcjonalnie) 2 łyżki cukru trzcinowego lukier: ok. ½ -3/4 szklanki cukru pudru 1-1,5 łyżki soku z cytryny cukrowe gwiazdki do dekoracji Gotową masę makową przekładamy do miski, dodajemy suchy, mielony mak, oraz bakalie: posiekane rodzynki, siekane migdały, orzechy, dodajemy cukier i na końcu pianę ubitą(...)dużych oczkach. Makowiec pieczemy około 45-50 minut w temp. 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika lukrujemy wystudzone ciasto i dekorujemy cukrowymi gwiazdkami. Lukier: Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny i lukrujemy wystudzone ciasto. The post Świąteczny makowiec z kruszonką i lukrem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięugotowanej ciecierzycy (lub zawartość jednej puszki) 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy do przybrania: sos tahini: 3 łyżki pasty tahini, 2 łyżki soku z cytryny, szczypta soli, 1-2 łyżki wody dla rozrzedzenia konsystencji posiekana natka pietruszki za'atar do posypania (jeżeli nie macie, to po prostu pomińcie) Przygotowanie: W dużym garnku rozgrzej oliwę(...)zupę się przesmażą, wlej bulion, doprowadź zupę do wrzenia, przykryj pokrywką, zmniejsz ogień do małego i gotuj przez ok. 30 min. W miseczce wymieszaj pastę tahini, sok z cytryny i szczyptę soli. Dodaj 1-2 łyżki wody, aby uzyskać konsystencję przypominającą rzadką śmietanę. Zmiksuj zupę na gładki krem przy pomocy blendera. Rozlej do misek. Podawaj z sosem tahini
Chilli Czosnek i Oliwamiodu 2 łyżki mieszanki korzennej do piernika 4 łyżki cukru 2 żółtka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Na lukier: 250-400 g cukru pudru 1 białko łyżka soku z cytryny opcjonalnie woda Przygotowanie: Masło trzeba rozpuścić z miodem i przyprawą korzenną i odstawić do wystygnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem. Następnie powoli, cały czas miksując, dodajemy rozpuszczony miód(...)włożyć świeczkę. Pieczemy poszczególne elementy na złoto i wyjmujemy z piekarnika do całkowitego wystygnięcia. Czas na lukier, który poskleja wszystkie części domku. Miksujemy białko z cukrem pudrem i sokiem z cytryny aż powstanie gęsta, lepka masa. Jeśli jest zbyt rzadka trzeba dodać cukru pudru, jeśli zbyt gęsta - rozrzedzić odrobiną wody. Pamiętajcie, że gęsta masa szybciej wyschnie, dzięki demu domek
Kulinarne Inspiracjemnie orkiszowa typ700) - 4 jajka - 100g masła - 250ml wody - szczypta soli - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (można pominąć) - olej do smażenia (u mnie kokosowy bezzapachowy) Lukier: - puder trzcinowy - sok z cytryny (lub kilka kropli aromatu migdałowego) - słodka kremówka W średnim garnku zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. Na gotujące się składniki wsypać przesianą mąkę i dokładnie mieszać(...)smażyć ok.2-3 minuty (w międzyczasie zdjąć papier, lekko odchodzi) gniazdka odwrócić i dosmażyć z drugiej strony. Wyjąć z garnka, odsączyć na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu. Z pudru, soku z cytryny i małego dodatku kremówki utrzeć jednolity, dość rzadki lukier i pędzelkiem nanieść na wystudzone gniazdka. U mnie część gniazdek była z lukrem cytrynowym, część z marcepanowym (moi domownicy
Smaczne Zdrowe