sok z cytryny - 1500 przepisów (strona:39/100)

Podpłomyki z dojrzewającym serem z Wiżajn i pietruszkowym pesto 283

stron. PESTO Z PIETRUSZKI I CZOSNKU - 2 duże pęczki świeżej natki pietruszki - duży ząbek czosnku - 150ml oliwy z oliwek  - łyżka miodu - łyżeczka octu winnego - sok z jednej cytryny(...)sól, pieprz do smaku  Pietruszkę płuczemy, po czym usuwamy grubsze ogonki, a resztę kroimy na trzy nieregularne części.  Pokrojoną pietruszkę, posiekany ząbek czosnku, miód, oliwę, ocet, sok z cytryny i miód wlewamy do wysokiego naczynia. Doprawiamy pieprzem i solą.  Następnie miksujemy blenderem tak długo, aż uzyskamy taką piękną zieloną miksturę :)  Ser kroimy w kosteczkę

Sajkofanka smaku
Grillowane krewetki 126

Idealna przekąska dla amatorów krewetek. Składniki 125 ml oliwy z oliwek sok z 1 cytryny(...)ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano 2 łyżki natki pietruszki 500 g dużych krewetek sól morska Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny i kilkoma łyżkami gorącej wody. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek ,oregano ,posiekaną natkę ,mieszamy. Krewetki przekładamy do miski ,skrapiamy oliwą i solimy. Nadziewamy po kilka sztuk na patyczki

R'n'G Kitchen
Grillowany łosoś w miętowo-cytrynowym sosie 173

przepis na łososia grillowanego. SKŁADNIKI 600  fileta z łososia bez skóry sól pieprz  Winegret: 1/2 małej cebuli 2 łyżki posiekanych listków mięty 5 łyżek oliwy sok z 1/2 cytryny(...)PRZYGOTOWANIE Łososia kroimy na 4 kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem. Grillujemy po kilka minut z każdej strony, aż skórka się zrumieni.   Cebulkę drobno siekamy, łączymy z oliwą, sokiem z cytryny i miętą.  Gorącą rybę polewamy powstałym sosem. Taki aromatyczny łosoś świetnie komponuje się z ziemniaczkami z wody i świeżym ogórkiem zielonym, które również możemy polać winegretem

Moje Kuchenne Rewelacje
Arbuzowy drink na lato 142

,kieliszek wódki,180 g cukru, Wykonanie:Oczyśćcie miąższ arbuza z pestek i włóżcie go do miksera, a następnie dodajcie cukier, poziomki świeże lub z syropu, wódkę, świeży sok z cytryny, a następnie zmiksujcie ze sobą wszystkie składniki na gładką masę.Wkładamy do zamrażalnika na 1,5 godz. Po tym czasie, wówczas, gdy masa zacznie się powoli zamrażać należy

Anioły w kuchni
Pasta z bobu 157

Składniki: 500 g ugotowanego na parze i obranego bobu 3 ząbki czosnku około 1/2 szklanki oliwy z oliwek EV garść listków mięty sok z połowy cytryny sól morska(...)świeżo zmielony pieprz odrobina płatków papryczki chili Wykonanie:Bób rozgniatamy widelcem w misce. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy go do bobu. Pastę przyprawiamy, dodajemy sok z cytryny, posiekane listki mięty i oliwę. Ilość oliwy podaję orientacyjnie, wszystko zależy od tego czy lubicie rzadszą czy raczej gęstsza pastę

Kulinarne przygody Gatity
Happy birthday to You... 98

cytryny1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka kardamonuJabłka umyć, wytrzeć do sucha i pokroić w jak najcieńsze plastry. Ułożyć plastry ciasno jeden obok drugiego na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić sokiem z cytryny, posypać przyprawami.Suszyć w 80 st. C. przez 3-4 godziny.Ostudzić w zamkniętym piekarniku.Przechowywać w szczelnym pojemniku.Smacznego!Młoda pewnie już teraz szykuje się na wieczorne wyjście

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kurczak po grecku z kuskusem, warzywami i tzatzikami 337

oliwy.Na tarce o grubych oczkach ścieramy ogórka, posypujemy go szczyptą soli, po czym porządnie go ugniatamy i wyciskamy, żeby pozbyć się wody. Przekładamy ogórka do miski, dolewamy jogurt, sok z 1/2 cytryny, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawiamy solą i pieprzem, wsypujemy drobno posiekany koperek i całość mieszamy.Drobno siekamy papryki, papryczkę chilli ( bez gniazd nasiennych), dymki i koperek. Możemy(...)Posiekane warzywa rozsypujemy na dużej tacy lub desce. Następnie do warzyw dodajemy groszek (jeśli używamy mrożonego, najpierw kilka minut blanszujemy go we wrzątku) i pokrojone oliwki. Całość skrapiamy sokiem z cytryny i 2 łyżkami oliwy. Kuskus spulchniamy widelcem i posypujemy nim warzywa. Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku. Usmażonego kurczaka kroimy w plasterki i układamy na kuskusie. Danie posypujemy

Smakowity Blog Kulinarny
Brie panierowany, na sałatce z cukinii 209

Potrawa prosta, szybka w przygotowaniu. Wiecej czasu zajmie chyba opracowanie przepisu, niż samo jej przygotowanie.     Składniki: - serek brie- panierka (migdały, sezam)- 1 jajko- olej arachidowy         Sałatka: - cukinia- sok z ½  cytryny- różowa sól himalajska- olej sezamowy Z umytej cukinii odcinamy końcówki i szatkujemy na cienkie długie plastry (najlepiej na szatkownicy).  Dodajemy różową sól himalajską, zalewamy ciepłą przegotowaną wodą(...)wciskamy sok z połowy cytryny – odstawiamy. W blenderze miksujemy migdały i sezam na panierkę. Jajko lekko ubijamy. Ser kroimy na porcje, obtaczamy w  jajku, a następnie w panierce  migdałowo sezamowej (można dosypać trochę płatków migdałowych, aby zróżnicować strukturę). Na patelni rozgrzewamy olej arachidowy (ma wysoką temperaturę dymienia) i kładziemy panierowany ser. Smażymy na złoto, ze wszystkich stron. Cukinię odsączamy

mojewypiekiinietylko
Pstrąg łososiowy na warzywach 203

zdanie ;) No i jako dodatek karmelizowana marchewka- mogłabym jeść ją samą :P Porcja dla dwóch osób. SMACZNEGO! :) Składniki: filet pstrąga łososiowego por cukinia 3 marchewki pieprz cytrynowy sok z połówki cytryny sól(...)pieprz ziołowy odrobina tymianku masło do smażenia olej do smażenia masło czosnkowe- przepis mamy tutaj ;) zioła prowansalskie Rybę myjemy i nacieramy przyprawami: solą, pieprzem cytrynowym, tymiankiem oraz sokiem z cytryny. Zostawiamy na kilka godzin (a najlepiej na noc). Marchewkę kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na maśle, aż się zarumieni. Następnie zalewamy wodą, tak aby poziom wody przykrywał

Czerwona Porzeczka
Truskawkowe semifreddo 120

podania:30 g bez, pokruszonychtruskawki Przygotowanie:Truskawki wkładamy do miski. Posypujemy je cukrem i odstawiamy na godzinę, żeby puściły sok. Dodajemy do nich sok z cytryny i miksujemy blenderem.  W dużej misce ubijamy śmietanę, aż będzie dość gęsta, ale na tyle płynna, by spływała z łyżki. Wlewamy do niej owocowe puree i delikatnie mieszamy.Przekładamy masę

Smakowity Blog Kulinarny
CYTRYNOWA BABKA MAJONEZOWA Z ŻURAWINĄ SUSZONĄ. 234

ekspresowychi banalnych w przygotowaniu. Polecam! CYTRYNOWA BABKA MAJONEZOWA Z ŻURAWINĄ SUSZONĄ. /od Babci;/ 4 jajka 1/2 szklanki krupczatki 1/2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki majonezu szklanka cukru sok z 1/2 cytryny szczypta soli(...)łyżeczka proszku do pieczenia  1/2 szklanki suszonej żurawiny Białka oddzieliłam od żółtek. Mąkę, krupczatkę, sól, proszek do pieczenia, połowę cukru mieszam razem. Dodaję do sypkiej mieszanki majonez, sok z cytryny i żółtka. Ucieram wszystko razem. Powstaje dość grudkowata masa, jak wilgotny piasek. Białka ubijam na sztywno, pod koniec ubijania dodając resztę cukru, aby piana była lśniąca i bardziej

W kuchni Karmel-itki
Dietetyczna ryba po grecku (139 kcal) 340

całość podzielimy na 6 porcji, to jedna będzie miała 139 kcal, natomiast w 100 g potrawy jest 60 kcal. Składniki: 0,5 kg filetów rybnych (dałam mirunę) sok z połówki cytryny(...)marchewki pół średniego selera duża pietruszka cebula 250 ml przecieru pomidorowego sól, pieprz 2 łyżki oliwy (lub oleju) Przygotowanie Rybę kroimy na paseczki grubości ok 5 cm, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem. Zawijamy ją w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250 C przez 20 minut. Cebulę i por siekamy w drobną kostkę, podsmażamy

e-PrzepisyKulinarne
Dżem z arbuza z kawałkami brzoskwiń 158

Składniki : 75 dag miąższu arbuza, pokrojonego 25 dag brzoskwiń 0,5 kg cukru  ewentualnie sok z 1 cytryny żelfix(...)Przygotowanie: Brzoskwinie ponacinać, sparzyć i przelać po minucie zimną wodą, tak by swobodnie zdjąć skórkę Owoce przekroić i wyjąć pestki, pokroić w kostkę, włożyć do garnka, dodać, sok z cytryny -wymieszać Arbuza zmiksować i dodać do lekko rozgotowanych brzoskwiń, wsypać Żelfix i wymieszać - zagotować  Wsypać cukier, zagotować ponownie i gotować na wolnym ogniu około 1 minuty  Gorący

Proste Potrawy
TABBOULEH Z SUSZONYMI POMIDORAMI 266

uniknąć jej całkowitego rozpaćkania przez sok z pomidorów. Oczywiście, gdybym zjadała ją zaraz po zrobieniu, użyłabym małych pomidorków koktajlowych. TABBOULEH /kuchnia arabska;/ na 2-3 porcje 3/4 szklanki kaszki kuskus 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 mała cebula biała 8 suszonych pomidorów 1/2 pęczka mięty 1/2 pęczka natki pietruszki sok z 1/2 cytryny sól pieprz młotkowy z kolendrą(...)siekam dość drobno. Liście mięty i natkę pietruszki również siekam. Pomidory suszone odsączam na papierowym ręczniczku z oleju, kroję w paski. Wszystko mieszam z wystudzoną kaszką kuskus, dodaję sok z cytryny, sól i pieprz.. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Babka maślana 140

cytryny5 łyżek jogurt naturalnegoszklanka mąki3/4 szklanki mąki ziemniaczanejłyżka proszku do pieczeniakilka kropli aromatu waniliowegoWykonanie:Masło przerzucamy do miski i ucieramy na puszek, następnie dodajemy: żółtka, cukier, sok z cytryny, śmietanę, aromat i dokładnie ucieramy.Następnie ucieramy pianę z białek i dodajemy do masy. Na to sypiemy przesiane obie mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wszystko razem delikatnie i dokładnie

Moje pyszne gotowanie