stron. PESTO Z PIETRUSZKI I CZOSNKU - 2 duże pęczki świeżej natki pietruszki - duży ząbek czosnku - 150ml oliwy z oliwek - łyżka miodu - łyżeczka octu winnego - sok z jednej cytryny(...)sól, pieprz do smaku Pietruszkę płuczemy, po czym usuwamy grubsze ogonki, a resztę kroimy na trzy nieregularne części. Pokrojoną pietruszkę, posiekany ząbek czosnku, miód, oliwę, ocet, sok z cytryny i miód wlewamy do wysokiego naczynia. Doprawiamy pieprzem i solą. Następnie miksujemy blenderem tak długo, aż uzyskamy taką piękną zieloną miksturę :) Ser kroimy w kosteczkę
Sajkofanka smakuIdealna przekąska dla amatorów krewetek. Składniki 125 ml oliwy z oliwek sok z 1 cytryny(...)ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano 2 łyżki natki pietruszki 500 g dużych krewetek sól morska Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny i kilkoma łyżkami gorącej wody. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek ,oregano ,posiekaną natkę ,mieszamy. Krewetki przekładamy do miski ,skrapiamy oliwą i solimy. Nadziewamy po kilka sztuk na patyczki
R'n'G Kitchenprzepis na łososia grillowanego. SKŁADNIKI 600 fileta z łososia bez skóry sól pieprz Winegret: 1/2 małej cebuli 2 łyżki posiekanych listków mięty 5 łyżek oliwy sok z 1/2 cytryny(...)PRZYGOTOWANIE Łososia kroimy na 4 kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem. Grillujemy po kilka minut z każdej strony, aż skórka się zrumieni. Cebulkę drobno siekamy, łączymy z oliwą, sokiem z cytryny i miętą. Gorącą rybę polewamy powstałym sosem. Taki aromatyczny łosoś świetnie komponuje się z ziemniaczkami z wody i świeżym ogórkiem zielonym, które również możemy polać winegretem
Moje Kuchenne Rewelacje,kieliszek wódki,180 g cukru, Wykonanie:Oczyśćcie miąższ arbuza z pestek i włóżcie go do miksera, a następnie dodajcie cukier, poziomki świeże lub z syropu, wódkę, świeży sok z cytryny, a następnie zmiksujcie ze sobą wszystkie składniki na gładką masę.Wkładamy do zamrażalnika na 1,5 godz. Po tym czasie, wówczas, gdy masa zacznie się powoli zamrażać należy
Anioły w kuchniSkładniki: 500 g ugotowanego na parze i obranego bobu 3 ząbki czosnku około 1/2 szklanki oliwy z oliwek EV garść listków mięty sok z połowy cytryny sól morska(...)świeżo zmielony pieprz odrobina płatków papryczki chili Wykonanie:Bób rozgniatamy widelcem w misce. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy go do bobu. Pastę przyprawiamy, dodajemy sok z cytryny, posiekane listki mięty i oliwę. Ilość oliwy podaję orientacyjnie, wszystko zależy od tego czy lubicie rzadszą czy raczej gęstsza pastę
Kulinarne przygody Gatitycytryny1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka kardamonuJabłka umyć, wytrzeć do sucha i pokroić w jak najcieńsze plastry. Ułożyć plastry ciasno jeden obok drugiego na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić sokiem z cytryny, posypać przyprawami.Suszyć w 80 st. C. przez 3-4 godziny.Ostudzić w zamkniętym piekarniku.Przechowywać w szczelnym pojemniku.Smacznego!Młoda pewnie już teraz szykuje się na wieczorne wyjście
Pożeraczka, czyli raz adobrzeoliwy.Na tarce o grubych oczkach ścieramy ogórka, posypujemy go szczyptą soli, po czym porządnie go ugniatamy i wyciskamy, żeby pozbyć się wody. Przekładamy ogórka do miski, dolewamy jogurt, sok z 1/2 cytryny, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawiamy solą i pieprzem, wsypujemy drobno posiekany koperek i całość mieszamy.Drobno siekamy papryki, papryczkę chilli ( bez gniazd nasiennych), dymki i koperek. Możemy(...)Posiekane warzywa rozsypujemy na dużej tacy lub desce. Następnie do warzyw dodajemy groszek (jeśli używamy mrożonego, najpierw kilka minut blanszujemy go we wrzątku) i pokrojone oliwki. Całość skrapiamy sokiem z cytryny i 2 łyżkami oliwy. Kuskus spulchniamy widelcem i posypujemy nim warzywa. Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku. Usmażonego kurczaka kroimy w plasterki i układamy na kuskusie. Danie posypujemy
Smakowity Blog KulinarnyPotrawa prosta, szybka w przygotowaniu. Wiecej czasu zajmie chyba opracowanie przepisu, niż samo jej przygotowanie. Składniki: - serek brie- panierka (migdały, sezam)- 1 jajko- olej arachidowy Sałatka: - cukinia- sok z ½ cytryny- różowa sól himalajska- olej sezamowy Z umytej cukinii odcinamy końcówki i szatkujemy na cienkie długie plastry (najlepiej na szatkownicy). Dodajemy różową sól himalajską, zalewamy ciepłą przegotowaną wodą(...)wciskamy sok z połowy cytryny – odstawiamy. W blenderze miksujemy migdały i sezam na panierkę. Jajko lekko ubijamy. Ser kroimy na porcje, obtaczamy w jajku, a następnie w panierce migdałowo sezamowej (można dosypać trochę płatków migdałowych, aby zróżnicować strukturę). Na patelni rozgrzewamy olej arachidowy (ma wysoką temperaturę dymienia) i kładziemy panierowany ser. Smażymy na złoto, ze wszystkich stron. Cukinię odsączamy
mojewypiekiinietylkozdanie ;) No i jako dodatek karmelizowana marchewka- mogłabym jeść ją samą :P Porcja dla dwóch osób. SMACZNEGO! :) Składniki: filet pstrąga łososiowego por cukinia 3 marchewki pieprz cytrynowy sok z połówki cytryny sól(...)pieprz ziołowy odrobina tymianku masło do smażenia olej do smażenia masło czosnkowe- przepis mamy tutaj ;) zioła prowansalskie Rybę myjemy i nacieramy przyprawami: solą, pieprzem cytrynowym, tymiankiem oraz sokiem z cytryny. Zostawiamy na kilka godzin (a najlepiej na noc). Marchewkę kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na maśle, aż się zarumieni. Następnie zalewamy wodą, tak aby poziom wody przykrywał
Czerwona Porzeczkapodania:30 g bez, pokruszonychtruskawki Przygotowanie:Truskawki wkładamy do miski. Posypujemy je cukrem i odstawiamy na godzinę, żeby puściły sok. Dodajemy do nich sok z cytryny i miksujemy blenderem. W dużej misce ubijamy śmietanę, aż będzie dość gęsta, ale na tyle płynna, by spływała z łyżki. Wlewamy do niej owocowe puree i delikatnie mieszamy.Przekładamy masę
Smakowity Blog Kulinarnyekspresowychi banalnych w przygotowaniu. Polecam! CYTRYNOWA BABKA MAJONEZOWA Z ŻURAWINĄ SUSZONĄ. /od Babci;/ 4 jajka 1/2 szklanki krupczatki 1/2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki majonezu szklanka cukru sok z 1/2 cytryny szczypta soli(...)łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki suszonej żurawiny Białka oddzieliłam od żółtek. Mąkę, krupczatkę, sól, proszek do pieczenia, połowę cukru mieszam razem. Dodaję do sypkiej mieszanki majonez, sok z cytryny i żółtka. Ucieram wszystko razem. Powstaje dość grudkowata masa, jak wilgotny piasek. Białka ubijam na sztywno, pod koniec ubijania dodając resztę cukru, aby piana była lśniąca i bardziej
W kuchni Karmel-itkicałość podzielimy na 6 porcji, to jedna będzie miała 139 kcal, natomiast w 100 g potrawy jest 60 kcal. Składniki: 0,5 kg filetów rybnych (dałam mirunę) sok z połówki cytryny(...)marchewki pół średniego selera duża pietruszka cebula 250 ml przecieru pomidorowego sól, pieprz 2 łyżki oliwy (lub oleju) Przygotowanie Rybę kroimy na paseczki grubości ok 5 cm, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem. Zawijamy ją w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250 C przez 20 minut. Cebulę i por siekamy w drobną kostkę, podsmażamy
e-PrzepisyKulinarneSkładniki : 75 dag miąższu arbuza, pokrojonego 25 dag brzoskwiń 0,5 kg cukru ewentualnie sok z 1 cytryny żelfix(...)Przygotowanie: Brzoskwinie ponacinać, sparzyć i przelać po minucie zimną wodą, tak by swobodnie zdjąć skórkę Owoce przekroić i wyjąć pestki, pokroić w kostkę, włożyć do garnka, dodać, sok z cytryny -wymieszać Arbuza zmiksować i dodać do lekko rozgotowanych brzoskwiń, wsypać Żelfix i wymieszać - zagotować Wsypać cukier, zagotować ponownie i gotować na wolnym ogniu około 1 minuty Gorący
Proste Potrawyuniknąć jej całkowitego rozpaćkania przez sok z pomidorów. Oczywiście, gdybym zjadała ją zaraz po zrobieniu, użyłabym małych pomidorków koktajlowych. TABBOULEH /kuchnia arabska;/ na 2-3 porcje 3/4 szklanki kaszki kuskus 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 mała cebula biała 8 suszonych pomidorów 1/2 pęczka mięty 1/2 pęczka natki pietruszki sok z 1/2 cytryny sól pieprz młotkowy z kolendrą(...)siekam dość drobno. Liście mięty i natkę pietruszki również siekam. Pomidory suszone odsączam na papierowym ręczniczku z oleju, kroję w paski. Wszystko mieszam z wystudzoną kaszką kuskus, dodaję sok z cytryny, sól i pieprz.. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkicytryny5 łyżek jogurt naturalnegoszklanka mąki3/4 szklanki mąki ziemniaczanejłyżka proszku do pieczeniakilka kropli aromatu waniliowegoWykonanie:Masło przerzucamy do miski i ucieramy na puszek, następnie dodajemy: żółtka, cukier, sok z cytryny, śmietanę, aromat i dokładnie ucieramy.Następnie ucieramy pianę z białek i dodajemy do masy. Na to sypiemy przesiane obie mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wszystko razem delikatnie i dokładnie
Moje pyszne gotowanie