afrykańskie smaki składniki na 4 porcje: 2 duże filety z kurczaka 2 papryki (żółta i czerwona) mleczko kokosowe 200 ml puszka czerwonej fasolki 1 łyżeczka chili sok z połowy cytryny sól, pieprz 2 łyżki startego imbiru 3 ząbki czosnku 3 woreczki ryżu Jako dodatek proponuję zapiekane banany.Tradycyjnie w kuchni afrykańskiej używane są do tego platany (odmiana bananów nie spotykana(...)małe banany ( najlepiej niezbyt dojrzałe) sól, curry, chili, olej do smażenia .Mięso kroimy na kawałeczki i wrzucamy na rozgrzany olej. Dodajemy wszystkie przyprawy(sól,pieprz,czosnek,chili, sok z cytryny, imbir) i smażymy na złoty kolor. Następnie kroimy papryki w pionowe słupki i dodajemy do mięsa, podsmażamy. Gdy papryka zmięknie, wrzucamy fasolkę i wlewamy mleczko kokosowe.Wszystko razem mieszamy
noteskulinarnyfigawersja tego dania zależy od Waszego gustu i smaku. Dlatego gdy makaron będzie już miękki warto jeszcze raz skosztować zupę i przyprawić lub dodać nieco soku z cytryny czy też cukru. Pytacie o listki limonki kaffir, kupuję świeże w większej ilości i potem mrożę w pudełeczku. Idealnie się przechowują. Zupa Tom Yum Proporcje(...)listków limonki kaffir 8 pomidorków koktajlowych 1000 ml bulionu (u mnie przygotowany na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej) 1 łyżeczka zmielonej trawy cytrynowej sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka brązowego cukru 3 łyżki sosu rybnego 3 łyżki pasty Tom Yum olej do smażenia 2 łyżki natki pietruszki 1/2 opakowania makaronu ryżowego Wykonanie:Pierś kroimy w cienkie paski
Kulinarne przygody Gatityświeżego kłącza imbiru 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka curry kilka nasion kolendry szczypta cynamonu i kurkumy sól morska bądz himalajska ok.15 listków świeżej bazylii sok z połowy cytryny opcjonalnie ziarna sezamu Czosnek oraz imbir zetrzyj drobno a cebulę pokrój w cieniutkie piórka.Warzywa w kostkę. W garnku rozpuść olej kokosowy i na rozgrzany włóż imbir i chwilkę podsmażaj(...)wody.Gotuj około 15 minut aż soczewica zmięknie. Wrzuć listki bazylii i wymieszaj, spróbuj ,dopraw w razie potrzeby. Serwuj ze świeżymi liśćmi bazylii, posypaną sezamem i opcjonalnie skropioną sokiem z cytryny. Zupa jest gęsta, obłędnie pyszna i akurat w sam raz na te szare i coraz chłodniejsze dni! Smacznego! Zajrzyjcie do kuchni MARKA ...już On Was wyleczy
Z Kuchni Do Kuchni400g marchwi 460g filetów śledziowych Matias 1 papryka 1 lyżeczka cukru 6 lyżek majonezu 1 jabłko 3 jajka 2 czubate łyżki jogurtu greckiego 3 średnie ogórki konserwowe sok z połowy cytryny 2 czubate łyżki musztardy delikatesowej sól, pieprz do smaku Wykonanie: Ziemniaki i marchew ugotować. Obrać ze skórki. Pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo. Obrać(...)kostkę. Ogórki konserwowe pokroić w kostkę (wg uznania można je wcześniej obrać ze skórki). Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski, dodać cukier, majonez, musztardę i jogurt, wymieszać. Skropić sokiem z cytryny, wymieszać. Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem (czasami doprawianie solą nie jest konieczne jeśli słone matiasy nie zostały dość dobrze wypłukane). Smacznego! The post Sałatka śledziowa
Kulinarne Przebojeczęść dużego pora;2 średnie jabłka;1/2 pęczka szczypiorku wraz z dymką;2 czubate łyżki natki pietruszki;Sól;Pieprz.Sos:2 łyżki białego cukru;2 ząbki czosnku;2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny;1 łyżka octu spirytusowego 10%;1 łyżka przegotowownej, wystudzonej wody;1/2 szklanki majonezu.Sposób przygotowania:Marchewki umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Jabłka umyć, osuszyć(...)surówki. Surówkę wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Do miseczki wrzucić wszystkie składniki sosu (tj. cukier, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sok z cytryny, ocet, wodę i majonez) i dokładnie wymieszać.Powstałym sosem polać surówkę i dokładnie wymieszać.Gotową surówkę wstawić na kilka godzin do lodówki (można na całą noc) w celu przegryzienia
Gospodyni Miejskazdecydowanie plasuje się ona na pierwszym miejscu. Jest doskonałe. Słodkie, puszyste, z aromatem cynamonu i korzennych przypraw... A dopełnieniem jest polewa z kwaskowatymi smakami cytrusów: limonki, cytryny i pomarańczy. Mówię Wam, niebo w gębie !Odrywane drożdżowe ciasto z cytrusową nutkąProporcje na formę o wymiarach 30 x 12 cmCzas przygotowania: 3 godzinySkładnikiCiasto:400 g mąki(...)esencji waniliowej50 g roztopionego masła2 jajkaNadzienie:170 g brązowego cukru60 roztopionego masła2 łyżeczki cynamonu1/2 łyżeczki kardamonu1/4 łyżeczki mielonych goździkówPolewa:100 g serka kremowego Apetina naturalnego4 łyżki cukru pudru1 łyżka soku z cytryny1 łyżka soku z pomarańczyotarta skórka z limonki2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowejWykonanie:Ciasto drożdżowe wyrabiam zawsze w maszynie do pieczenia chleba. Wkładam wszystkie
Kulinarne przygody Gatityskrzydłach na trening. Nazwa śmieszna, wiem, ale jakoś nie mam weny na wymyślenie jakiejś poważnej;) Składniki dla 3-4 osób: 1 podwójna pierś z kurczaka sok z jednej cytryny 4 suszone papryczki chili 1 brokuł świeży lub 450 g mrożonego masło 4-5 ząbków czosnku kostka drobiowa pieprz świeży tymianek 250 g makaronu wstążki ok. 250 śmietanki kremówki(...)drobną kostkę, którą wrzucamy na rozgrzane masło i smażymy, potem wrzucamy czosnek pokrojony w cienkie plasterki, papryczki chili pokrojone w plasterki, wrzucamy kostkę drobiową, posypujemy pieprzem, wszystko skrapiamy sokiem z cytryny i wrzucamy część świeżego tymianku. Na końcu dodajemy brokuła podzielonego na małe różyczki i makaron. Wszystko razem mieszamy i na koniec zalewamy śmietanką kremówką, podgrzewając do momentu powstania
Blondynka Gotujejajkiem SKŁADNIKI: pęczek botwinki (buraczki i liście) 2 marchewki 1 pietruszka 3 ziemniaki kostka bulionowa warzywna 100 ml śmietany łyżka mąki sok z połowy cytryny pieprz łyżeczka cukru sól 3 jajka świeży koperek PRZYGOTOWANIE: Jajka gotujemy na twardo. Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę(...)warzyw i gotujemy jeszcze ok 10 minut. Śmietanę mieszamy z mąką, dolewamy trochę gorącej zupy, dokładnie mieszamy i całość wlewamy do garnka. Całość doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Mieszamy, gotujemy jeszcze kilka minut i nakładamy na talerze. Dodajemy pokrojone, ugotowane jajko i posypujemy koperkiem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiłyżki sosu chili słodko-kwaśnego 4 łyżki ketchupu pikantnego 3 łyżeczki papryki słodkiej 1,5 łyżeczki papryki ostrej 2 łyżeczki bazylii 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka oregano sok z 1/3 cytryny oliwa do podsmażenia PRZYGOTOWANIE: Wszystkie warzywa myjemy, cebulę i czosnek obieramy, pomidora oparzamy i ściągamy skórkę, z papryk pozbywamy się nasion. Cebulę czerwoną, czosnek(...)oliwy i wrzucamy pokrojoną paprykę. p Całość podsmażamy, a następnie dodajemy zmiksowany sos. Grzanie zmniejszamy i dodajemy - ketchup, sos chili, paprykę słodką oraz ostrą, tymianek, bazylię, oregano i sok z cytryny - dokładnie mieszamy całość i zostawiamy na małym grzaniu przez około 20 minut co chwilę mieszając. Sos odstawiamy do przegryzienia się smaków
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkitego przepisu (klik). Pieczemy go w tortownicy o średnicy 23 lub 26 cm.Masa serowa: 500 g sera dwukrotnie zmielonego (ja użyłam z wiaderka) 250 g cukru pudru sok z połowy cytryny 20 g żelatyny ok. 100 ml wody do rozpuszczenia żelatyny 450 g jogurtu greckiego Galaretka: 3 szklanki Sprite`a 4 i 1/2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: Cytrynki z kwiatem(...)Wracając do biszkopta, to po upieczeniu studzimy go, a w tym czasie zabieramy się za masę serową. Masa serowa: Na początku zmiksowałam ser z cukrem pudrem, dodałam sok z cytryny, następnie jogurt grecki. Żelatynę namoczyłam w zimnej wodzie, miseczkę z żelatyną wstawiłam na kilkanaście sekund do mikrofalówki, aby ją. Wymieszałam do momentu rozpuszczenia się żelatyny, przestudziłam i wlałam
Blondynka Gotujemleczu czyli syrop z mniszka lekarskiego Składniki (na około 8 słoiczków o pojemności 200 ml każdy): około 1000 główek kwiatu mniszka lekarskiego 2 kg cukru sok z 3 cytryn 2 litry wody Zbieramy kwiaty mleczu (same łebki z zieloną koroną ale bez łodyżek), najlepiej w miejscach oddalonych od ulic. Następnie(...)godziny w chłodne miejsce. Następnego dnia odcedzamy płyn przez sitko lub gazę do czystego garnka, dokładnie odciskając kwiatki. Płyn powinien być klarowny i czysty. Do oczyszczonego soku dodajemy cukier, sok z cytryn, dokładnie mieszamy i gotujemy na bardzo, bardzo małym ogniu około 2 godzin, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie gorący miód przelewamy do przygotowanych słoiczków
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaławłasny na 2-4 porcje czas przygotowania: 30 min Składniki: 1/4 szklanki oliwy 1 cebula 4 marchewki 1/2 szklanki wody 2 łyżki posiekanej natki pietruszki szczypta cukru sok z 1/2 cytryny sól i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki mielonego imbiru* * zamiast mielonego imbiru możecie użyć mielonych goździków lub gałki muszkatołowej Przygotowanie: Cebulę pokrój w drobną kostkę. Marchewki obierz(...)pieprzem. Zmniejsz ogień do małego i duś pod przykryciem przez ok. 15 minut (aż marchewka będzie miękka, ale nie rozgotowana). Ugotowaną marchewkę zdejmij z ognia, dopraw sokiem z cytryny i imbirem. Posyp natką pietruszki i podawaj
Chilli Czosnek i Oliwasaszetka oleju Kujawski z pomidorem, bazylią i czosnkiem,100 g szpinaku,garść zieleniny (natka pietruszki, bazylia),6 suszonych pomidorów z oleju,łyżka kaparów,2 łyżki oliwek,sok i skórka otarta z cytryny,250 g pomidorków koktajlowych,sól i pieprz do smaku.Przygotowanie:Koper włoski podzielić na cząstki, włożyć do wrzącej wody, gotować 5 minut, przełożyć łyżką cedzakową do zimnej wody(...)umyć, odsączyć na sicie. Posiekać suszone pomidory, kapary, oliwki, natkę pietruszki i bazylię, dodać kaszą jaglaną, szpinak, olej, skórkę z cytryny, doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny, wymieszać.Cząstki kopru napełnić sałatką, przybrać pomidorkami i natką kopru.Podawać na ciepło lub zimno
SzczyptaSmaQSkładniki: ulubiony makaron 200 g liści szpinaku 1 średnia cebula 100 g boczku - ja kupuję w plastrach 100 g sera z niebieską pleśnią 1 duży ząbek czosnku sok z 1/2 cytryny sól, pieprz do doprawienia ser do posypania Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W czasie jak makaron się gotuje na patelnię wrzucamy boczek (ja nie dodaję oleju(...)patelni - gdy tak się stanie dodajemy pokrojony w drobną kostkę ser z niebieską pleśnią i dokładnie mieszamy do momentu, aż ser się rozpuści. Wyciskamy ząbek czosnku, dodajemy sok z cytryny, solimy i pieprzymy. Część boczku wrzucamy na patelnię, część zostawiamy do posypania. Makaron wyjmujemy na talerze. Dodajemy szpinak, posypujemy serem i smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!