sok z cytryny - 1500 przepisów (strona:45/100)

Sałatka śledziowa z ziemniakami 403

400g marchwi 460g filetów śledziowych Matias 1 papryka 1 lyżeczka cukru 6 lyżek majonezu 1 jabłko 3 jajka 2 czubate łyżki jogurtu greckiego 3 średnie ogórki konserwowe sok z połowy cytryny 2 czubate łyżki musztardy delikatesowej sól, pieprz do smaku     Wykonanie: Ziemniaki i marchew ugotować. Obrać ze skórki. Pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo. Obrać(...)kostkę. Ogórki konserwowe pokroić w kostkę (wg uznania można je wcześniej obrać ze skórki). Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski, dodać cukier, majonez, musztardę i jogurt, wymieszać. Skropić sokiem z cytryny, wymieszać. Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem (czasami doprawianie solą nie jest konieczne jeśli słone matiasy nie zostały dość dobrze wypłukane). Smacznego! The post Sałatka śledziowa

Kulinarne Przeboje
Surówka z marchewki, jabłek i pora 419

część dużego pora;2 średnie jabłka;1/2 pęczka szczypiorku wraz z dymką;2 czubate łyżki natki pietruszki;Sól;Pieprz.Sos:2 łyżki białego cukru;2 ząbki czosnku;2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny;1 łyżka octu spirytusowego 10%;1 łyżka przegotowownej, wystudzonej wody;1/2 szklanki majonezu.Sposób przygotowania:Marchewki umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Jabłka umyć, osuszyć(...)surówki. Surówkę wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Do miseczki wrzucić wszystkie składniki sosu (tj. cukier, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sok z cytryny, ocet, wodę i majonez) i dokładnie wymieszać.Powstałym sosem polać surówkę i dokładnie wymieszać.Gotową surówkę wstawić na kilka godzin do lodówki (można na całą noc) w celu przegryzienia

Gospodyni Miejska
Odrywane drożdżowe ciasto z cytrusową nutką 204

zdecydowanie plasuje się ona na pierwszym miejscu. Jest doskonałe. Słodkie, puszyste, z aromatem cynamonu i korzennych przypraw... A dopełnieniem jest polewa z kwaskowatymi smakami cytrusów: limonki, cytryny i pomarańczy. Mówię Wam, niebo w gębie !Odrywane drożdżowe ciasto z cytrusową nutkąProporcje na formę o wymiarach 30 x 12 cmCzas przygotowania: 3 godzinySkładnikiCiasto:400 g mąki(...)esencji waniliowej50 g roztopionego masła2 jajkaNadzienie:170 g brązowego cukru60 roztopionego masła2 łyżeczki cynamonu1/2 łyżeczki kardamonu1/4 łyżeczki mielonych goździkówPolewa:100 g serka kremowego Apetina naturalnego4 łyżki cukru pudru1 łyżka soku z  cytryny1 łyżka soku  z pomarańczyotarta skórka z limonki2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowejWykonanie:Ciasto drożdżowe wyrabiam zawsze w maszynie do pieczenia chleba. Wkładam wszystkie

Kulinarne przygody Gatity
Kokardeczki według Blondyneczki :) 158

skrzydłach na trening. Nazwa śmieszna, wiem, ale jakoś nie mam weny na wymyślenie jakiejś poważnej;) Składniki dla 3-4 osób: 1 podwójna pierś z kurczaka sok z jednej cytryny 4 suszone papryczki chili 1 brokuł świeży lub 450 g mrożonego masło 4-5 ząbków czosnku kostka drobiowa pieprz świeży tymianek 250 g makaronu wstążki ok. 250 śmietanki kremówki(...)drobną kostkę, którą wrzucamy na rozgrzane masło i smażymy, potem wrzucamy czosnek pokrojony w cienkie plasterki, papryczki chili pokrojone w plasterki, wrzucamy kostkę drobiową, posypujemy pieprzem, wszystko skrapiamy sokiem z cytryny i wrzucamy część świeżego tymianku. Na końcu dodajemy brokuła podzielonego na małe różyczki i makaron. Wszystko razem mieszamy i na koniec zalewamy śmietanką kremówką, podgrzewając do momentu powstania

Blondynka Gotuje
Zupa botwinkowa z jajkiem 145

jajkiem SKŁADNIKI: pęczek botwinki (buraczki i liście) 2 marchewki  1 pietruszka  3 ziemniaki  kostka bulionowa warzywna  100 ml śmietany  łyżka mąki  sok z połowy cytryny pieprz  łyżeczka cukru  sól  3 jajka  świeży koperek   PRZYGOTOWANIE: Jajka gotujemy na twardo. Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę(...)warzyw i gotujemy jeszcze ok 10 minut. Śmietanę mieszamy z mąką, dolewamy trochę gorącej zupy, dokładnie mieszamy i całość wlewamy do garnka. Całość doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Mieszamy, gotujemy jeszcze kilka minut i nakładamy na talerze. Dodajemy pokrojone, ugotowane jajko i posypujemy koperkiem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Salsa pomidorowo-paprykowa 164

łyżki sosu chili słodko-kwaśnego 4 łyżki ketchupu pikantnego 3 łyżeczki papryki słodkiej 1,5 łyżeczki papryki ostrej 2 łyżeczki bazylii 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka oregano sok z 1/3 cytryny oliwa do podsmażenia PRZYGOTOWANIE: Wszystkie warzywa myjemy, cebulę i czosnek obieramy, pomidora oparzamy i ściągamy skórkę, z papryk pozbywamy się nasion.  Cebulę czerwoną, czosnek(...)oliwy i wrzucamy pokrojoną paprykę. p Całość podsmażamy, a następnie dodajemy zmiksowany sos. Grzanie zmniejszamy i dodajemy - ketchup, sos chili, paprykę słodką oraz ostrą, tymianek, bazylię, oregano i sok z cytryny - dokładnie mieszamy całość i zostawiamy na małym grzaniu przez około 20 minut co chwilę mieszając. Sos odstawiamy do przegryzienia się smaków

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sernik na zimno z galaretką ze Sprite`a 269

tego przepisu (klik). Pieczemy go w tortownicy o średnicy 23 lub 26 cm.Masa serowa: 500 g sera dwukrotnie zmielonego (ja użyłam z wiaderka) 250 g cukru pudru sok z połowy cytryny 20 g żelatyny ok. 100 ml wody do rozpuszczenia żelatyny 450 g jogurtu greckiego Galaretka: 3 szklanki Sprite`a 4 i 1/2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: Cytrynki z kwiatem(...)Wracając do biszkopta, to po upieczeniu studzimy go, a w tym czasie zabieramy się za masę serową. Masa serowa: Na początku zmiksowałam ser z cukrem pudrem, dodałam sok z cytryny, następnie jogurt grecki. Żelatynę namoczyłam w zimnej wodzie, miseczkę z żelatyną wstawiłam na kilkanaście sekund do mikrofalówki, aby ją. Wymieszałam do momentu rozpuszczenia się żelatyny, przestudziłam i wlałam

Blondynka Gotuje
C - Miód z mleczu czyli syrop z mniszka lekarskiego 157

mleczu czyli syrop z mniszka lekarskiego Składniki (na około 8 słoiczków o pojemności 200 ml każdy): około 1000 główek kwiatu mniszka lekarskiego 2 kg cukru sok z 3 cytryn 2 litry wody Zbieramy kwiaty mleczu (same łebki z zieloną koroną ale bez łodyżek), najlepiej w miejscach oddalonych od ulic. Następnie(...)godziny w chłodne miejsce. Następnego dnia odcedzamy płyn przez sitko lub gazę do czystego garnka, dokładnie odciskając kwiatki. Płyn powinien być klarowny i czysty. Do oczyszczonego soku dodajemy cukier, sok z cytryn, dokładnie mieszamy i gotujemy na bardzo, bardzo małym ogniu około 2 godzin, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie gorący miód przelewamy do przygotowanych słoiczków

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Havuc plakisi - duszona marchewka 187

własny na 2-4 porcje czas przygotowania: 30 min Składniki: 1/4 szklanki oliwy 1 cebula 4 marchewki 1/2 szklanki wody 2 łyżki posiekanej natki pietruszki szczypta cukru sok z 1/2 cytryny sól i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki mielonego imbiru* * zamiast mielonego imbiru możecie użyć mielonych goździków lub gałki muszkatołowej  Przygotowanie: Cebulę pokrój w drobną kostkę. Marchewki obierz(...)pieprzem. Zmniejsz ogień do małego i duś pod przykryciem przez ok. 15 minut (aż marchewka będzie miękka, ale nie rozgotowana).  Ugotowaną marchewkę zdejmij z ognia, dopraw sokiem z cytryny i imbirem. Posyp natką pietruszki i podawaj

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z kopru włoskiego z kaszą jaglaną 196

saszetka oleju Kujawski z pomidorem, bazylią i czosnkiem,100 g szpinaku,garść zieleniny (natka pietruszki, bazylia),6 suszonych pomidorów z oleju,łyżka kaparów,2 łyżki oliwek,sok i skórka otarta z cytryny,250 g pomidorków koktajlowych,sól i pieprz do smaku.Przygotowanie:Koper włoski podzielić na cząstki, włożyć do wrzącej wody, gotować 5 minut, przełożyć łyżką cedzakową do zimnej wody(...)umyć, odsączyć na sicie. Posiekać suszone pomidory, kapary, oliwki, natkę pietruszki i bazylię, dodać kaszą jaglaną, szpinak, olej, skórkę z cytryny, doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny, wymieszać.Cząstki kopru napełnić sałatką, przybrać pomidorkami i natką kopru.Podawać na ciepło lub zimno

SzczyptaSmaQ
Makaron z boczkiem, szpinakiem i serem z niebieską pleśnią 238

Składniki: ulubiony makaron 200 g liści szpinaku 1 średnia cebula 100 g boczku - ja kupuję w plastrach 100 g sera z niebieską pleśnią 1 duży ząbek czosnku sok z 1/2 cytryny sól, pieprz do doprawienia ser do posypania Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W czasie jak makaron się gotuje na patelnię wrzucamy boczek (ja nie dodaję oleju(...)patelni - gdy tak się stanie dodajemy pokrojony w drobną kostkę ser z niebieską pleśnią i dokładnie mieszamy do momentu, aż ser się rozpuści. Wyciskamy ząbek czosnku, dodajemy sok z cytryny, solimy i pieprzymy. Część boczku wrzucamy na patelnię, część zostawiamy do posypania. Makaron wyjmujemy na talerze. Dodajemy szpinak, posypujemy serem i smacznego

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Tarta z bzem i rabarbarem 135

krem: 250 ml śmietany kremówki (38%) 80 g białej czekolady 1 listek żelatyny dodatkowo: 115 g konfitury z bzu lilaka wierzch: 400 g rabarbaru 400 ml wody sok z 1/2 cytryny 50 g cukru Mąkę przesiać z cukrem pudrem, posiekać z masłem, następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą(...)wierzch wylać krem. Schłodzić w lodówce 30-60 minut. W tym czasie przygotować rabarbar: umyć, odciąć końcówki, pokroić na paski długości 9 cm. Wodę zagotować z cukrem i sokiem z cytryny. Partiami obgotowywać rabarbar około 5 minut - ma zmięknąć, ale nie może się rozpadać. Odłożyć na papierowy ręcznik. Na schłodzonym kremie ułożyć całkowicie ostudzony rabarbar. Przechowywać w lodówce. Smacznego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
OKOŃ FASZEROWANY NA PUREE Z TOPINAMBURA 214

łasny;/ na 2 porcje ryba:  2 świeże, patroszone okonie morskie (są mniejsze) 1/3 części pora 1/2 cebuli białej 2 ząbki czosnku 1/2 posiekanego pęczka pietruszki sok z 1/2 cytryny 1/3 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 1 łyżka bułki tartej ok.30g masła     puree: 300g obranego topinambura 200g obranych ziemniaków 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki sody* 1 litr(...)cieple, aby nie wystygło.   Okonia oskrobuję dla pewności, aby pozbyć się ewentualnych pozostałych łusek. Myję dokładnie, w szczególności wnętrze ryby pozbawione wnętrzności.  Oprószam solą, pieprzem, skrapiam sokiem z cytryny i pozostawiam na czas  przygotowywania farszu.    Por myję, osuszam, kroję na półtalarki. Cebulę obieram, siekam i szklę na łyżeczce masła. Dodaję obrany i posiekany czosnek

W kuchni Karmel-itki
Owoce morza z czarnym makaronem 212

opakowanie mrożonej mieszanki owoców morza (krewetki, kalmary, mule, ośmiorniczki) opakowanie (200 g) czarnego makaronu 1 mała marchew kilka czarnych oliwek 1/4 cebuli 2 - 3 ząbki czosnku papryczka chilli sok z cytryny sos sojowy opcjonalnie szczypior lub koper Wykonanie: Zamrożone frutti di mare wyjmujemy kilka godzin przed przygotowaniem by rozmarzły. Marchew obieramy i kroimy w drobne słupki. Smażymy na małym(...)rozmrożeniu. W "międzyczasie" gotujemy makaron zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu. Po kilku minutach, gdy owoce "dojdą", a warzywa zmiękną lub jeśli wolicie będą al dente, dodajemy sok z połowy cytryny i 2 łyżki sosu sojowego. Po chwili do naczynia przekładamy makaron. Całość mieszamy. Nakładamy porcje i opcjonalnie jeśli lubicie możemy je posypać zieleniną. Smacznego

Taste Of My Day

Proponowane wyszukiwania

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję