Używam do robienia zimnej lemoniady oraz dodaje do koktajli lub słodzenia herbaty. Was też zachęcam do zrobienia tego specyfiku. Składniki: 30-40 szt baldachów z czarnego bzu sok z pół cytryny 1 litr wody 1 kg cukru Przygotowanie: Baldachy kwiatowe po zerwaniu rozłożyć na 1-2 godziny(...)białym płótnie by powychodziły robaczki. Po tym czasie obrywamy do naczynia małe białe kwiatki. Nie dodajemy zielonych łodyg żeby syrop nie miał gorzkiego smaku. Do kwiatków wyciskamy sok z cytryny. Zagotować wodę z cukrem i zalać kwiatki. Zamieszać, przykryć i odstawić w chłodne miejsce co najmniej na 24 godziny. Syrop przelać przez gęstą gazę. Zagotować, rozlać do butelek
Ala piecze i gotujesię za szybką sałatkę z pieczarek.Potrzebować będziemy; 1/2 kg pieczarek 4 jaja 1 por 1-2 winne jabłka 1 puszka zielonego groszku kilka łyżek majonezu sok z 1/2 cytryny odrobina kwasku cytrynowego sól pieprz Pieczarki oczyścić i gotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem kwasku cytrynowego przez ok 10 minut. Przestudzić(...)pokroić w plasterki. Jaja ugotować i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w krążki, posolić, po chwili odcisnąć nadmiar soku. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i skropić je sokiem z cytryny. Wszystkie składniki wymieszać, dodać odcedzony groszek i majonez. Ponownie wymieszać z majonezem i przyprawić. Gotowe
Apetyczna babeczkaszefa Wojtka Lewandowskiego - taką własnie robiliśmy na spotkaniu składniki (na 4 porcje) 2 średniej wielkości buraki 70 g sera gorgonzola Garść obranych orzechów włoskich Sok z jednej cytryny 2 ząbki czosnku, zmiażdżone 4 łyżki oliwy Łyżka miodu, lub do smaku Sól i pieprz przygotowanie Buraki ułożyć(...)ruszcie, bez mycia i obierania, piec ok 60 - 75 minut w temperaturze 200 st C. aż buraczki będą miękkie. Wystudzić, obrać, pokroić w cienkie plasterki. Wymieszać sok z cytryny z solą, pieprzem, startym czosnkiem, dodać oliwę, miód i jeszcze raz dobrze wymieszać - można w słoiku. Sosem polać buraczki, posypać pokruszonym serem i orzechami. Podawać. Pyszne. Smacznego
Stare Garymasła 100 ml śmietanki kremówki 30% ok. 60 g sera parmezan (ja użyłam greckiego kefalograviera, bo jest podobny do parmezanu) zioła prowansalskie sól świeżo zmielony pieprz sok z 1/2 cytryny Wykonanie: Brokuła ugotowałam w dobrze osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny cukru. Ugotowałam go al dente, dosłownie kilka(...)minut. Formę ceramiczną nasmarowałam masłem, posypałam startym serem i na to poukładałam różyczki brokuła. Same różyczki, bo poodcinałam wszystkie grube "łodygi". Brokuła posypałam solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, polałam sokiem z cytryny i kremówką, na wierzch starłam ser i posypałam po wierzchu. Na samym końcu poukładałam kawałeczki masła, żeby ser nam się ładnie i równo rozpuścił. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego
Blondynka Gotujeziemniaczana z fasolką Proporcje na 4 porcje Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500 g ziemniaków 300 g zielonej fasolki szparagowej 3 łyżki koncentratu pomidorowego 5 łyżek oliwy sok z 1 cytryny 1/2 łyżeczki chili w proszku 1 łyżeczka mielonego kuminu 3 ząbki czosnku 2 szalotki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól morska świeżo(...)zmielony pieprz Wykonanie: Ziemniaki w mundurkach i fasolkę szparagową gotujemy na parze. Czosnek przeciskamy przez praskę, szalotki drobno siekamy. W misce mieszamy koncentrat, oliwę, sok z cytryny, przyprawy i czosnek. Dodajemy czosnek i szalotki, mieszamy. Lekko przestudzone ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki lub ósemki, fasolkę kroimy na pół. Warzywa dodajemy do sosu
Kulinarne przygody Gatityprzed podaniem-polecam. SKŁADNIKI: 1 kg filetów z matiasa 2 duże cebule białe, jedna czerwona, 2 szalotki 2 listki laurowy 3 ziarna ziela angielskiego łyżeczka pieprzu mielonego sok z jednej cytryny opcjonalnie olej WYKONANIE: sprawdzić jak słone są śledzie (moczyć 2-3 godz. wg. potrzeby), cebulę każdego gatunku pokroić(...)kostkę, śledzie kroić w paski po skosie, układać w słoiku warstwa cebul- śledzie-liść laurowy, 2 ziela angielskie, posypać pieprzem ewentualnie Vegetą, powtarzać warstwy warstwy można skropić sokiem z cytryny
Kuchnia Beatyminut .Przecedzić .Rozpuścić w naparze miód .Kapustę zmieszać z marchewką , obrana i pokrojona mandarynką , natką i szczypiorem .Ostudzony wywar herbaciany z miodem zmieszać z olejem , sokiem z cytryny . Doprawić do smaku solą i pieprzem.Polać surówkę i delikatnie ja wymieszać. Podawać na świeżo .Ja podałam do śląskiej kiełbasy podsmażanej na odrobinie oleju
Buniabaje w kuchniminut .Przecedzić .Rozpuścić w naparze miód .Kapustę zmieszać z marchewką , obrana i pokrojona mandarynką , natką i szczypiorem .Ostudzony wywar herbaciany z miodem zmieszać z olejem , sokiem z cytryny . Doprawić do smaku solą i pieprzem.Polać surówkę i delikatnie ja wymieszać. Podawać na świeżo .Ja podałam do śląskiej kiełbasy podsmażanej na odrobinie oleju
Buniabaje w kuchniczłowiekiem do czarnej roboty.Czas przygotowania:60 minut Składniki:1 kg owoców dzikiej róży,½ kg owoców głogu,300 g cukru,1 jabłko,1 szklanka wody,Sok z jednej cytryny,100 ml Malibu.Przygotowanie: Owoce umyć, osuszyć, włożyć do zamrażarki na min. jeden dzień.Rozmrozić, ostrym nożykiem usunąć szypułki, nasiona(...)róży także włoski. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce. Owoce włożyć do rondla zalać wodą, rozgotować (ok. 30 minut), zmiksować blenderem (ewentualnie przetrzeć przez sito).Dodać cukier, sok z cytryny i Malibu, gotować do całkowitego rozpuszczenia cukru.Konfiturę przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić, odstawić do ostygnięcia do góry dnem
SzczyptaSmaQserka mascarpone, aromatyzowany amaretto, leciutki i smaczny. Świetnie komponuje się z kruchymi, lekko gorzkimi migdałowymi blatami. składniki: blaty: 200 g migdałów 300 g cukru pudru 10 białek sok z jednej cytryny krem: 250 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone łyżka cukru pudru 3 łyżki amaretto ponadto: 50 g ciemnej, gorzkiej(...)czekolady 2 łyżki mleka Wysuszone migdały zmielić dość drobno. wymieszać z połową cukru pudru. Białka ubić (dodałam szczyptę soli) na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier puder i sok z cytryny. Delikatnie wymieszać z migdałami. Masę podzielić na pół, wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (piekłam w dwóch jednakowych tortownicach, na dwóch poziomach piekarnika, z termoobiegiem). Blaszki wstawić
6nieboróżyczki i wkładamy na rybę. Do tego por pokrojony w talarki, marchewka w paski lub talarki. Wszystko nakrywamy i gotujemy ok 20 min. Sos przyrządzamy z wyciśniętego soku z cytryny, jogurtu , musztardy. oraz z pora , który gotował się w garnku. Pora blendujemy. wszystko mieszamy. Można lekko posolić. Podajemy łososia polanego sosem.SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady
W kuchennym oknie Ewyłyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego opcjonalnie łyżka wody, jeśli ciasto nie chce się kleić 2-3 łyżki stewii Farsz: 700-800 gram łodyg rabarbaru- skórkę zostawiamy sok z 1/4 cytryny 2-3 łyżki (lub więcej) cukru 1 kieliszek whiskey Ciasto kruche Wszystkie składniki zagniatamy krótko i intensywnie. Wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Następnie(...)wyciągamy ciasto, odrywamy 1/4 i odstawiamy, resztę ciasta wałkujemy i rozkładamy w formie do tarty. Farsz Rabarbar kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię, wlewamy sok z cytryny, whiskey, wsypujemy cukier i karmelizujemy na średnim ogniu przez kilkanaście minut aż warzywo całkowicie się rozpadnie. Następnie gotowy farsz nakładamy na rozwałkowane ciasto. Pozostałe ciasto wałkujemy, kroimy nożem
Mango Papajaupieczeniu zdejmujemy,pieczemy następne. KREM: 8 łyżek kaszy manny 750 ml mleka 2% 120 g cukru 200 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka sok z 1/2 cytryny WYKONANIE: Masło ucieramy na puszystą masę z cukrem pudrem, W ganku gotujemy mleko, dodajemy cukier i kaszę i gotujemy ok. 4 minut(...)cały czas mieszając, doprowadzamy do zagotowania, masa musi zgęstnieć, Zdejmujemy, studzimy, Następnie, do masła dodajemy porcjami kaszę cały czas miksujemy lub ucieramy, na jednolitą masę, Na koniec dodajemy sok z cytryny. POLEWA: 100 g masła 5 łyżek cukru 2 łyżki kakao 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka wody ok. 60 g orzechów włoskich posiekanych. WYKONANIE: Wszystkie składniki
Kuchnia Beatymąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody Kulki serowe 200 g sera klinek 2 jajka 0,5 szklanki pudru 1 cukier wanilinowy sok z połowy cytryny Wykonanie: Margarynę, cukier oraz kakao rozpuszczamy w rondlu, studzimy. Do wystudzonej polewy dodajemy żółtka mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oraz śmietanę(...)dokładnie wszystko miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do zmiksowanego ciasta delikatnie mieszamy. Jajka miksujemy z cukrem pudrem dodając po łyżce sera, następnie dodajemy cukier wanilinowy oraz sok z cytryny. Do keksówki wysmarowanej tłuszczem wykładamy ciemne ciasto na wierzch nakładamy małą łyżeczką masę serową. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C około 50 minut. Po upieczeniu posypujemy
kgwjanczewoMIZERIA Z RZODKIEWKĄSkładniki:- 1 zielony ogórek- pół pęczka rzodkiewki- sok z 1/3 cytryny- 180ml śmietany 18%- 400ml kefiru- 2 łyżki poszatkowanego koperku- 2 łyżki poszatkowanego szczypiorku- 1 łyżeczka lubczyku otartego- 3 łyżki cukru- 2 łyżki(...)przyprawy "Kucharek"- pół łyżeczki pieprzu czarnego mielonegoSposób przygotowania:Obieramy ogórka i trzemy na dużych oczkach tartki. Rzodkiewkę myjemy, odcinamy końce i również trzemy na dużych oczkach tarki. Wciskamy sok z cytryny, dodajemy koperek, szczypiorek i lubczyk.Wlewamy śmietanę oraz kefir. Dodajemy cukier, pieprz i przyprawę "Kucharek" i gotowe. Smacznego
Mentor Smakumleko, zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Wymieszać z sokiem z cytryny. Dodać jeżyny i cukier, delikatnie wymieszać.Przełożyć owoce do formy, przykryć folią aluminiową.Piec w 180 st. C. przez 15 minut.Masło rozpuścić i przestudzić.W tym czasie
Pożeraczka, czyli raz adobrze